Oldal frissítése

Klímaosztály (TÁBLÁZAT): Hűtőszekrény | Fagyasztó

Frissítve: 2021. október 11.

A klímaosztály megmondja, hogy milyen optimális hőmérsékletű környezetbe kell helyezni a fagyasztót. Ezt a T, ST, N, SN rövidítésekkel fejezik ki. Ha a külső hőmérséklet az ajánlott tartományon kívül esik, a fagyasztó energiafogyasztása megnő, és előfordulhat, hogy nem fog működni megfelelően. Ha a fagyasztószekrényen egynél több klímaosztály van feltüntetve, akkor a teljes hőmérsékleti tartományban megfelelően működik. Például egy SN-N-ST osztályú fagyasztó 10-38 °C-os környezetben működik.

Klímaosztály - hűtőszekrények és fagyasztók

Mi is az a klímaosztály

A klímaosztály egy olyan jelzés, amely leírja az adott hűtőrendszer számára optimális kültéri hőmérsékleti tartományt. Ezenkívül fontos elem a készülék energiaosztályának kiszámításakor is. Egy hűtőszekrény vagy egy fagyasztószekrény konkrét klímaosztályát mindig a felső és alsó hőmérséklet határozza meg, amelyek a készülék ideális környezetét meghatározó adatok. 

Egyes készülékeknél egynél több klímaosztály is feltüntethető, amely esetben a készülék a feltüntetett klímaosztályok teljes tartományában működhet. Az SN-N-ST jelölés például összesen három éghajlati osztályra vonatkozik, és azt jelzi, hogy a készülék 10-38 °C közötti hőmérsékleten képes működni.

Klímaosztályok – áttekintés

Klímaosztály A klímaosztály megnevezése Környezeti hőmérséklet-tartomány
SN Szubnormális
10 - 32 °C
N Normális 16 - 32 °C
ST Szubtrópusi
18 - 38 °C
T Trópusi
18 - 43 °C

A klímaosztály hőmérséklet túllépése

A felső hőmérséklet túllépése a hűtési hatékonyság csökkenését okozhatja a kondenzátor vagy a hűtő korlátozott hűtése miatt, vagy növelheti a hűtőszekrény belsejébe történő hőátadást.

A minimális külső hőmérséklet is fontos. Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy nincs szükség a korlátozásra, ennek éppen az ellenkezője igaz. Ha a külső hőmérséklet túl alacsony, a motorkompresszorban lévő olaj besűrűsödhet. Ez megnehezítené az indítást és növelné a nyomást a hűtőkörben, ami a készülék meghibásodásához vezethet.

i Szintén érdekelhet

A készülék kiválasztásakor fontos szerepet játszik a klímaosztály, ezért vásárlás előtt mindig vedd figyelembe, hogy hol fogod elhelyezni, és milyen hőmérsékletnek lesz kitéve.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05