Oldal frissítése

Az otthoni munkavégzéshez stabil WiFi-re van szükség

Frissítve 2020. április 

Az elmúlt időszakban internet és az otthoni WiFi hálózatok példátlan igénybevételnek lettek kitéve. A kijárási tilalommal együtt az iskolák is bezártak, így amíg a szülők otthon dolgoznak, az iskolás gyerekek az interneten keresztül kommunikálnak a tanárokkal. Összességében ez egy otthoni WiFi router számára óriási igénybevételt jelent. A te router-ed gyorsan és megbízhatóan működik még a koronavírus járvány idején is? Ha nem, akkor segítünk a megoldásban.

Az otthoni munkavégzéshez stabil WiFi-re van szükség - TARTALOM

 1. Miért olyan fontos egy új WiFi router?
 2. Az otthoni WiFi kapcsolat legújabb trendjei
 3. Tippjeink minőségi WiFi routerek-re
 4. BÓNUSZ: részletes szülői felügyelet beállítások

Miért olyan fontos egy új WiFi router?

Csak próbáld megszámolni, hány internethez csatlakozó eszköz működik a háztartásodban: céges laptopok , otthoni számítógépek vagy gyermek tabletek , mobiltelefonok , játékkonzolok vagy smart TV-k . És gyakran ez a sok eszköz egy régebbi WiFi router-hez csatlakozik, amely a túlterhelt 2,4 GHz-es sávban sugároz. Ilyenkor az operátor internetsebességének növekedése sem lesz hatással a háztartásodban elérhető csatlakozási minőségre. Mit lehet tenni?

A WiFi beállítása

Ebben az esetben egy új WiFi router beszerzésére van szükség, amely támogatja az 5 GHz-es és a régebbi, 2,4 GHz-es sávot. Ezért nevezik őket dual-band, avagy kétsávos WiFi router-eknek. A modern 5 GHz-es sávot a jobb lefedettség, nagyobb sebesség és mindenekelőtt a széles frekvencia sáv jelképezi. Ennek köszönhetően nem fogjátok a szomszédokkal egymást zavarni internethasználatkor. Ezzel szemben a régebbi 2,4 GHz-es sáv alacsonyabb bitsebességgel és általános torlódásokkal küzd a korlátozott frekvenciatartományban.

Az új kétsávos WiFi router-rel tehát érezhetően javul a helyzet. Az újabb laptopok, tabletek és telefonok automatikusan csatlakoznak az 5 GHz-es WiFi-hez. Az idősebb router-eknél ez stabilabb internetkapcsolatot fog lehetővé tenni.

i

Neki mersz állni otthon egyedül egy új WiFi router beállításának? Vásárláskor válaszd a Router Beállítása szolgáltatást, és már meg is oldottad a problémát. Szakembereink router-edre feltelepítik a legújabb firmware-t, beállítják a tűzfalat, elvégzik az ajánlott biztonsági beállításokat és beállítják a jelszót. Otthon már csak csatlakoztatnod kell az internetkábelt a WiFi router-hez, és máris használhatod az internetet számítógépen, tableten vagy okostelefonon.

WiFi 2,4 GHz-es sávban régebbi eszközökhöz

Az utóbbi években a WiFi szabvány viszonylag gyorsan fejlődött, éppúgy, ahogy a minél több magas átviteli sebességgel csatlakoztatott eszköz iránti igény  is növekedett. Ezért a régebbi szabványok megtartásának, mint például a 802.11a, 802.11b és 802.11g, egyáltalán nincs értelme. Már elavultak és teljesítményük nem kielégítő.

Másrészt egyértelmű, hogy a felhasználók nem fogják az összes régebbi típusú WiFi-t használó otthoni eszközt azonnal leváltani. Ezért minden modern WiFi router nemcsak 5 GHz-es sávval van felszerelve, hanem 2,4 GHz-es frekvenciákat is támogat. Amikor új eszközt vásárolsz, sorold a Wi-Fi sebességet a számodra fontos funkciók közé. Sokkal gyorsabb WiFi-kapcsolatot kapsz a  sávszélesség sokkal hatékonyabb felhasználásával, valamint biztonságos WPA2 vagy WPA3 titkosítás támogatást.

Az 5 GHz-es otthoni WiFi előnyei

Az 5 GHz-es WiFi sáv Európában összesen 19 egymást nem átfedő csatornával rendelkezik (szemben a 2,4 GHz-es WiFi 3 sávjával). Ez elégséges sávszélesség a megbízható működéshez még egy tipikus apartmanházban is, ahol a WiFi hálózatok jelentősen átfedik egymást.

i Nem tudod, melyik átviteli csatornát használod otthon? Töltsd le a WiFiman alkalmazást , amely könnyen kezelhető felhasználói felületen mutatja meg az aktuális állapotot. Ideális esetben az egyes WiFi hálózatok nem fedik át egymást, és minden úgy működik, ahogy kellene. Ha viszont nem ez a helyzet, akkor be kell jelentkezned a WiFi router kezelőfelületére, és a legkevésbé használt vagy teljesen szabad csatornára kell váltanod.

Tippek a WiFi hálózat sebességének és stabilitásának azonnali növelésére

Elsősegélyt kínálunk lassú WiFi hálózathoz, mielőtt egy teljesen új router-t vásárolsz.

 • Lehetőség szerint helyezd a router-t a lakás közepére.
 • Figyelj arra, hogy a WiFi router-t nem szabad hűtőszekrény vagy mikrohullámú sütő mögé helyezni.
 • Ellenőrizd, hogy melyik csatornát használja a router, és ha szükséges, válassz másik (a lehető legalacsonyabb forgalmat lebonyolító) csatornát a router beállításaiban.
 • Próbáld meg leválasztani a kevésbé fontos eszközöket a WiFi-ről.
 • Frissítsd a WiFi router-t a legújabb firmware-re a gyártó weboldaláról.
 • Ha elérhető a Quality of Service (QoS) funkció, állíts be magasabb prioritást a leggyakrabban használt eszközhöz.

A WiFi szabványok áttekintése

2018 végén felülvizsgálták a WiFi szabványok terminológiáját. A hétköznapi felhasználók számára a 802.11a / b / g / n / ac kódok meglehetősen érthetetlenek, bár logikus azt feltételezni, hogy a növekvő betűk egyre jobb szabványt jelölnek. A WiFi Alliance (Szövetség) véget vet ennek, és új megnevezést fog bevezetni a WiFi hálózatok számára. Ezután egyszerűen csak egy szám fogja jelölni a WiFi generációt.

Jelenleg a legszélesebb körben használt szabvány a 802.11n - WiFi 4. Ez mindkét sávban képes kommunikálni (2,4 és 5 GHz), és a MU-MIMO technológiának (többutas jelátvitel) köszönhetően megbízható sebességet kínál minden háztartásban. Itt nagy hangsúly van a MU-MIMO technológián, amelynek köszönhetően a WiFi router több eszközzel egyszerre képes nagy sebességgel kommunikálni.

A nagy adatmennyiséget használó háztartásokba azonban a 802.11ac - WiFi 5 szabvány megfelelőbb. A WiFi 5 szabvány zavarmentesen működik egyéb eszközök mellett, és nagy sebességű adatátvitelt kínál. Ha a szolgáltatónál gyors internetért fizetsz, de otthoni mégis szaggatnak a videók, mindenképp érdemes a WiFi 5 szabványra váltanod.

Ha azonban a háztartásodban vannak online játékosok, akkor kénytelen leszel egy WiFi 6 (802.11ax) router-t vásárolni, mely a 2,4 GHz-es és 5 GHz-s sávot is használja, miközben megőrzi a 802.11n és 802.11ac kompatibilitást is. A legújabb WiFi 6 szabvány természetesen nagy átviteli sebességet és kiváló jel stabilitást biztosít. A gyártók emellett akár négyszeres javulással is büszkélkedhetnek a csatlakoztatott felhasználókra eső átlagos teljesítményben.

Standard Megjelölés Sáv Max. sebesség Mbit/s
IEEE 802.11a WiFi 1 5 54
IEEE 802.11b WiFi 2 2,4 11
IEEE 802.11g WiFi 3 2,4 54
IEEE 802.11n WiFi 4 2,4 vagy 5 600
IEEE 802.11ac WiFi 5 2,4 vagy 5 1 800
IEEE 802.11ax WiFi 6 2,4 vagy 5 10 500

Az otthoni WiFi kapcsolat legújabb trendjei

Néhány évvel ezelőtt egy WiFi jelerősítőnek nevezett eszközt használtak a vezeték nélküli hálózatok hatókörének növelésére. Ennek alapelve az, hogy csatlakozik a meglévő WiFi hálózathoz, majd annak hatósugarát erősíti. Ezenkívül néhány modellnek van egy szabad LAN portja, amely biztosítja a vezetékes csatlakozást. Véleményünk szerint a jelerősítők inkább csak vészhelyzeti megoldásként használhatók, mivel a végpontoknál az átviteli sebesség és a hálózati jel stabilitása észrevehetően csökken.

WiFi jelerősítő

Nagy házak esetében a WiFi router-hez WiFi jelerősítőt csatlakoztathatunk.

Az idő múlásával nagyszerű váltás történt, mégpedig a WiFi Mesh formájában, mely tipikusan egy főegységből és két további műhold egységből áll. Egyszerűen fogalmazva: a főegység csatlakozik az internethez, a műholdak egységeket pedig megfelelő módon kell térben elhelyezni és a hálózatra csatlakoztatni. A műholdak ezután vezeték nélkül kommunikálnak egymással, és a lehető legjobb lefedettséget biztosítják. A teljes hálózat egyetlen hozzáférési pontként funkciónál, és te igény szerint a háztartás bármely részében használhatod laptopodat, okostelefonodat vagy tabletedet, miközben az intelligens elektronika gondoskodik a hozzáférési pontok közötti váltásról. Így WiFi jeled könnyen lefedhet akár több száz négyzetmétert is.

i

A PowerLine-adapterek érdekes alternatívát kínálnak az otthoni internet-hozzáféréshez, s nem csak az olyan esetekben, amikor a hagyományos WiFi hálózat nem működik. Az utóbbi években jelentős fejlődés történt a technológiában, így az elektromos vezetékekkel elméletileg akár gigabites Ethernetet is elérhetünk. Melyek a powerline adapterek legfőbb előnyei és szükséges-e hozzá villanyszerelőt hívni?

Tippjeink minőségi WiFi routerek-re

Jelenleg csaknem 300 WiFi router-t és hozzáférési pontot kínálunk. Ezért szeretnénk néhány tippet adni azokra, amelyekről tudjuk, hogy megfelelnek az elvárásaidnak és kiváló teljesítményt nyújtanak nagy terhelés mellett is.

D-Link DIR-2660 WiFi router

D-Link DIR-2660 kétsávosWiFi router kétmagos processzorral, AC2600 WiFi szabvánnyal, MU-MIMO jelátvitellel, illetve SmartBeam vagy WiFi Mesh technológiával. Nagy sebességet és megbízható kapcsolatot kínál 2,533 Mbps (1733 Mb)/s maximális elméleti adatátvitellel az 5 GHz-es sávban, és 800 Mb / s adatátvitellel a 2,4 GHz-es sávban.

D-LINK DIR-2660

A D-LINK DIR-2660 WiFi router négy erős antennával van felszerelve.

A négyirányú külső antennák és a SmartBeam technológia, amely nyomon követi az egyes vezeték nélküli eszközök helyét, és közvetlenül továbbítja a WiFi jelet, minőségi lefedettséget biztosít a háztartásban. A router négy egygigabites Ethernet portot (+ 1 × WAN) és két USB portot tartalmaz (modern USB 3.0 elöl és egy régebbi USB 2.0 hátul, a LAN csatlakozók mellett).

Az általános paraméterek a router-t a magasabb osztályba sorolják, és minden bizonnyal megfelel az igényesebb felhasználók elvárásainak. Például örvendetes az említett USB-portok jelenléte, mert segítségükkel könnyen csatlakoztathatunk nyomtatót vagy külső meghajtót a hálózathoz.

Synology MR2200AC Mesh

A Synology MR2200ac az iparágban vezető Mesh WiFi-vel és szülői felügyelet funkciókkal minden eszköz csatlakoztathatóságát és biztonságát biztosítja. A legigényesebb felhasználók értékelni fogják a Synology Router Manager operációs rendszer jelenlétét, amely rendkívül világos kezelői felületet kínál szolgáltatások széles skálájával. Az operációs rendszer kezelésre szintén lehetőség van mobiltelefonodról egy társalkalmazás használatával.

A mindennapi gyakorlatban is értékelni fogod az USB LTE modem csatlakoztatásának lehetőségét, amely automatikus biztonsági tartalékként szolgál az elsődleges összeköttetés meghibásodása esetén. Ha nagyobb lakásban vagy házban élsz, akkor elég két egységet beszerezni, melyek mindegyike kb. 185 négyzetmétert képes lefedni.

Synology MR2200ac

A Synology MR2200ac WiFi router antennái teljesen integráltak, mégis elég erősek.

BÓNUSZ: részletes szülői felügyelet beállítások

Lehetséges megvédeni gyermekeinket az internet veszélyeitől? Az internet anonim környezete rengeteg rosszindulatú alakot és bűnözőt vonz. Ha láttál erről filmeket vagy dokumentumfilmeket, akkor tudod, hogy a legrosszabbak a gyermekeket célozzák meg, akik a szociális hálókon keresztül különösen kiszolgáltatottak. Ott zaklatással, vagy akár szexuális zaklatással is szembesülhetnek. Ezenkívül a gyerekek számos más csalással is szembesülnek - csábító phishing ajánlatok online játékokban, hamis alkalmazások, esetleg hírességeket vagy gyermekeink társait megszemélyesítő profilok. Ezért fontos beállítani a szülői felügyelet funkciót az eszközök és internetes szolgáltatások használatára.

Mire jók a szülői felügyelet beállítások?

 • Blokkolja a gyermekek számára nem megfelelő internetes tartalmat.
 • Tartalmat szűr és ellenőrzi, illetve korlátozza az egyes felhasználók hozzáférését, időben is.
 • Meghatározza a családra, tanulásra vagy házi feladatok elvégzésére szánt időt az internet-hozzáférés korlátozásával.
 • A gyermekek hozzáférést kérhetnek a blokkolt webhelyekhez vagy más szolgáltatásokhoz.
 • Webhelyek könnyű letiltása vagy engedélyezése.
Szülői felügyelet funkció

A modern WiFi router-ek már kifinomult szülői felügyelet beállításokat kínálnak.

i További cikkeink vannak az AlzaMagazine-ban :

A modern WiFi routernek 2020-ban minden ház szerves részét kell képeznie. Különösen válságok idején, amikor stabil internetre van szükség a munkával és iskolával kapcsolatos feladatainak teljesítéséhez.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20