Oldal frissítése

A mobiltelefon kijelzők típusai (TFT, IPS, AMOLED és egyebek)

Okostelefon választásakor a kijelző típusa és minősége az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni. Mivel nem mindig könnyű kiismerni magunkat a kijelzők fajtái közt, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kijelzők típusairól, főbb paramétereikről és tulajdonságaikról. Miben különbözik a P-OLED és az AMOLED? Mi az a TFT? És az LTPS? Az OLED vagy az IPS a jobb? Mindezekre a kérdésekre és még sok másra választ találhatsz cikkünkben.

Mobiltelefon kijelzők típusai

A kijelzők típusai - TARTALOM

  1. LCD: nem csak a múlt zenéje
  2. LED, TFT, TN, IPS, LTPS: hogyan igazodjunk ki a többi LCD technológiában?
  3. OLED: a jövő fényes zenéje
  4. P-OLED és AMOLED: Miben különböznek?

LCD: nem csak a múlt zenéje

Általában véve az LCD a legelterjedtebb képalkotó technológia. Annak ellenére, hogy mobiltelefonok és televíziók esetében rohamosan közeledik a kihalás felé, s egyre inkább csak az olcsóbb modelleknél használatos, számítógép monitorok területén továbbra is uralja a piacot. Bár a nevek könnyen összezavarják a laikust, az LCD technológia szintén kínál LED, TN, TFT, IPS vagy LTPS felirattal ellátott kijelzőket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azonosak lennének.

i Az elv egyszerű
Az LCD háttérvilágítást alkalmazó technológia. Ez azt jelenti, hogy a képernyőn megjelenő kép nem más, mint módosított fehér fény, s a teljes kijelző egyenletesen van megvilágítva. Tehát miért felelnek a képpontok? A háttérvilágításból érkező fény megfelelő beállításáért. A képpontok vagy pixelek folyadékkristályokból készülnek (innen a név LCD - Liquid Crystal Display, avagy folyadékkristályos kijelző), amelyek az akkumulátorból érkező energia segítségével úgy állítják be helyzetüket, hogy a háttérvilágításból származó fényt megfelelő színben és intenzitással továbbítsák. Így születik meg a kijelzőn megjelenő kép. Technológiai létrehozása természetesen egy kicsit bonyolultabb, de ez az értelmezés elegendő az alapok megértéséhez.

Tehát egyértelmű, hogy a kijelző fényerősségét nem a pixelek, hanem a háttérvilágítás szabja meg. Ebből származik  az LCD-kijelzők  egyik fő hátránya: nem képesek abszolút fekete megjelenítésére, ami viszonylag alacsony képernyőkontrasztot eredményez. Az ilyen kijelzők nem tudják a fekete színt tökéletesen megjeleníteni, mert annak ellenére, hogy a folyadékkristályok teljesen "bezárt" állapotba kerülnek, a háttérvilágításból származó fény egy része továbbra is áthatol rajtuk. A televíziók esetében a gyártók úgynevezett helyi sötétítést kezdtek használni, amely nullára csökkentheti a háttérvilágítás fényerejét a képernyő egyes részein, de a miniatűr mobil kijelzőkön ez a megoldás nem alkalmazható.

LED, TFT, TN, IPS, LTPS: hogyan igazodjunk ki a többi LCD technológiában?

Kicsit összezavarodhatunk, ha különbségeket keresünk az LCD és a LED kijelzők között. Elviekben nem létezik LED kijelző, mert valójában a LED kijelző is LCD. A különbség a háttérvilágításban mutatkozik - a LED-kijelzők fénykibocsátó diódákat használnak, amelyek általában rendkívül energiahatékonyak. Az LCD-panelekkel összefüggésben azonban számos más kifejezést különböztetünk meg, amelyek könnyen összetéveszthetőek. Nézzük őket.

A TFT szinte azonos az LCD-vel

A mobiltelefonok kijelzőivel kapcsolatban gyakran használják a TFT kifejezést. Ezek olyan LCD-kijelzők, melyek úgynevezett aktív mátrix technológiát alkalmaznak, amely egy vékony film tranzisztoros (thin-film transistors - TFT) pixelvezérlési módszer. A régebbi típusú passzív mátrix LCD-kkel összehasonlítva a TFT-kijelzők nagyobb kontrasztot, alacsonyabb válaszidőt és jobb látószöget nyújtanak. Mivel gyakorlatilag minden LCD kijelző egyszerre TFT, ez a két kifejezés szinte szinonimának tekinthető.

Mobiltelefon kijelző típusa
2020-ban ez talán már keveseket lep meg, de a kijelzőn megjelenő képet pixelek alkotják, amelyek színes alpixelekből állnak. A telefon, televízió vagy monitor kijelzőjén megjelenő kép ezekből az alpixelekből jön létre az RGB-skálának és a helyes színkonfigurációnak köszönhetően.

A TFT panelek általában további technológiákat, például a TN-t vagy az IPS-t, használnak a kép további javításához. Néhány olcsóbb modellnél csak a TFT megjelölés látható a kijelzőn, de többnyire ezek a modellek is használnak más technológiát a képminőség javítására, bár a gyártó nem teszi világossá, hogy pontosan milyet. Ezek általában alacsonyabb minőségű kijelzők, ami persze nem meglepő, hiszen leginkább olcsóbb telefonoknál használatosak.

A TN technológiát telefonoknál inkább kerüld

A két fő LCD képalkotó technológia közül az első a TN (twisted nematic). Anélkül, hogy belemennénk a technikai részletekbe, a TN olyan technológia, amelynek legnagyobb előnye a nagyon alacsony gyártási költség és az alacsony válaszidő. Hátránya viszont a nagyobb energiafogyasztás az IPS-hez képest, gyengébb színminőség, és legfőképp a lényegesen rosszabb látószög.

Mobiltelefonok kijelzőinek típusai
A legjobb látószöget az IPS és az OLED technológiák (AMOLED, P-OLED) nyújtják. A TN kijelzők ebben a tekintetben nem túl jók.

Jelentős színtorzulások akkor fordulnak elő, ha a TN panelt nem szemből, hanem oldalról nézzük. A kép elveszíti a kontrasztot, elhalványul vagy feketedik, vagyis kevesebb részlet látható. Oldalról tehát nem kényelmes a kijelzőt nézni, így ez a technológia számunkra nem megfelelő, ha telefonunkkal sokat vagyunk mozgásban, vagy az asztalra fektetve használjuk. Szerencsére csak a legolcsóbb telefonokon található.

IPS: csaknem a legjobb

Az IPS sokkal jobb, mint a TN. Ez egy fejlett technológia, alacsony energiafogyasztással, jó színmegjelenítéssel és hibátlan látószögekkel. A színek alig változnak, még akkor sem, ha oldalsó szögből nézzük a telefont, így az IPS kijelzők nagyon sokoldalú használatot tesznek lehetővé. Az IPS egyik legfontosabb tulajdonsága a viszonylag jó olvashatóság napfényben - természetesen az adott kijelző fényerősségétől függően.

iPhone 11
Az iPhone 11 is IPS kijelzőt használ.

Az IPS technológia továbbra is az egyik legjobb, s nemcsak a mobiltelefon kijelzők esetében. Az egyes kijelzők természetesen változnak attól függően, hogyan vannak gyártva, de az IPS mint technológia összességében nagyon magas színvonalú képmegjelenítésre képes. Az első számú technológiának manapság az OLED kijelzőket tartják, de nem egyértelmű, hogy az IPS rosszabb. E technológiák mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az OLED-ről bővebben az alábbiakban olvashatsz.

LTPS: váratlanul zavart keltő fogalom

Katalógusok böngészése során előfordulhat, hogy LTPS típusú kijelzővel találkozol. Ez a jól ismert LCD technológia további módosítása, ezúttal nem a folyadékkristályok (például IPS és TN), hanem a vezetőanyagok területén. Az LTPS-nek köszönhetően (alacsony hőmérsékletű polikristályos szilícium - low-temperature polycrystalline silicon), amely fokozatosan helyettesíti az amorf szilíciumot vezető anyagként, a kijelzők jobb paramétereket érhetnek el, nevezetesen alacsonyabb energiafogyasztást és rövidebb válaszidőt. Ezen túlmenően az LTPS kijelzők pixeljei sűrűbben helyezkednek el, így jelentősen élesebb képet tudnak előállítani.

A kereskedelmi és technológiai megjelölés természetesen ebben az esetben sem egyezik,  mivel ugyan az "LTPS" megjelöléssel illetett panelek az LCD-technológia továbbfejlesztett változatai, vezető anyagként szintén  LTPS-t használnak az OLED és LCD kijelzők is, amelyek viszont nem kapnak "LTPS" jelölést.

OLED: a jövő fényes zenéje

Bár az LCD bevált és széles körben használt technológia, mely képes minőségi eredményt nyújtani, az OLED-et tartjuk a jelen és a közeljövő technológiájának. Az OLED az LCD-vel ellentétben nem használ háttérvilágítást - maguk a képpontok világítanak. Ennek egy óriási előnye van - az OLED panelek képesek abszolút fekete szín megjelenítésre a szükséges pixelek egyszerű kikapcsolásával. Ennek eredményeként az OLED kijelzők kontrasztja sokkal nagyobb, és élénkebb színeket képesek megjeleníteni.

iPhone 11 Pro kijelző
Az iPhone 11 szintén OLED kijelzővel van felszerelve. Ennek eredményeként képes az abszolút fekete szín megjelenítésére, de sok más nagyszerű tulajdonsággal is rendelkezik.

A fekete képpontok kikapcsolásának lehetősége egyéb előnyöket is nyújt, amelyek közül az egyik az energiahatékonyság. Maga az OLED technológia több energiát fogyaszt, mint az IPS, viszont a kikapcsolt pixelek egyáltalán nem fogyasztanak energiát. Ennek köszönhetően, valamint sötét üzemmódok használatával, az OLED kijelzős telefonoknak hosszabb az akkumulátor élettartama, mint az IPS-kijelzővel felszerelt hasonló telefonoknak.

Az OLED kijelzőknek nincs szükségük háttérvilágításra, mert organikus fénykibocsátó diódákat (Organic Light Emitting Diode - OLED) használnak, melyek elektromos energia jelenlétében világítanak. A háttérvilágítási réteg hiánya miatt a panelek vékonyabbak lehetnek, ami által az egész eszköz vékonyabb, legyen az telefon, televízió vagy monitor. Az OLED kijelzők által megjelenített kép oldalról is jobban látható, mint az IPS esetében, bár oldalról nézve a kép néha enyhén zöldessé válik. Az OLED panelek nagy hátránya a magas ár, ami azt jelenti, hogy ezeket a kijelzőket általában drágább telefonokban használják.

P-OLED és AMOLED: Miben különböznek?

Csakúgy, mint a TFT LCD modellek, az OLED kijelzők is passzív (PMOLED), vagy jóval fejlettebb aktív (AMOLED) mátrixot használnak. Így különösen P-OLED esetén, a fogalmak összekeverhetők. Mindkét fő OLED technológia, az AMOLED és a P-OLED aktív mátrixot használ, ami azt jelenti, hogy lényegében mindkettő AMOLED (aktív mátrix OLED).

Samsung Galaxy Fold
A zavaros megjelölés bizonyítéka a Samsung Galaxy Fold. A gyártó műszaki adatai szerint a telefon dinamikus AMOLED kijelzővel van felszerelve, de műanyag rétegre van építve, tehát technikai szempontból P-OLED kijelző.

Az elnevezés azonban továbbra is zavaros. A P-OLED (Plastic OLED) azt jelenti, hogy az OLED kijelző üveglap helyett műanyag alapra épül. Ennek egy nagy előnye van, nevezetesen az, hogy így hajlított vagy akár hajlítható kijelzőket is lehetséges előállítani. Tény azonban, hogy az AMOLED kijelzőket is ilyen módon állítják elő. Valójában a Samsung zászlóshajói ívelt AMOLED kijelzővel rendelkeznek már évek óta. Tisztán műszaki szempontból az összes ívelt AMOLED kijelző egyszerre P-OLED, és az összes P-OLED kijelző AMOLED.

Így tehát lényegében a gyártási technológia két különböző aspektusáról beszélünk, és a modern OLED panelek mindkettőt alkalmazzák. A P-OLED és az AMOLED kijelzők közötti valódi különbség a két legnagyobb mobil kijelző gyártó kereskedelmi címkézése. Míg az AMOLED panelek elsősorban a Samsung gyáraiból származnak, a P-OLED kijelzőket az LG gyártja. Ennek ellenére a kijelzők mindkét típusa nagyon hasonló, és egyik sem múlja egyértelműen felül a másikat, bár vannak észrevehető különbségek közöttük. Lényegében egy csaknem megegyező technológia két különböző változatáról beszélünk.

Míg a P-OLED kijelzők  LG eszközökön , a Google Pixel 4-en vagy iPhone X-en és Xs-en találhatók, AMOLED kijelzőket alkalmaz a Samsung , a Xiaomi , a OnePlus vagy az iPhone 11 Pro .

i További cikkeink az AlzaMagazine-ban :

Noha a mobiltelefon-kijelzők jelölése gyakran nehezen érthető, a végső tanácsot a következőképpen foglalhatjuk össze: Olcsóbb mobiltelefonok esetén válassz IPS-kijelzőt, mely a képminőség és az ár ideális kombinációját nyújtja. Ha többet kívánsz áldozni rá, az OLED kijelző jó választás. Az AMOLED és a P-OLED kijelzők között nem szükséges különbséget tenni, mivel ezek hasonló minőségűek.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05