Oldal frissítése

CES 2022 | A legjobb televíziók és új technológiák

Aktualizálva: • Szerző: Szerkesztőség

Minden évben január elején kerül megrendezésre a Consumer Electronics Show (CES). A tavalyi eseménnyel ellentétben, amelyet a koronavírusjárvány miatt kizárólag online lehetett megrendezni, idén a kiállítók - legalábbis egy részük - visszatért a kiállítótermekbe, és valódi közönség előtt mutathatták be vadonatúj termékeiket. Melyek jelenleg a legjobb televíziók és mire számíthatunk 2022-ben a televíziós technológia terén?

Samsung Micro LED TV

A legjobb televíziók és új technológiák 2022-ben - TARTALOM

 1. LG: TV gamereknek és képernyő megosztás a televíziók között
 2. A Sony gondol a gamerekre
 3. A Samsung továbbfejleszti Micro LED TV termékcsaládját
 4. A Panasonic célzottabb hangzást ígér a helyiségen belül
 5. A TCL bemutatja a hatalmas 98"-os tévét
 6. A Hisense kiváló minőséget kínál alacsony áron

LG: TV gamereknek és képernyő megosztás a televíziók között

A világ egyik legnagyobb televíziógyártója, az LG garantáltan nem okozott csalódást a CES 2022-n, hiszen számos újdonságot mutatott be. Az evo Gallery Edition névre keresztelt 4K OLED televíziók új termékcsaládját jelentették be az idei évre. A név az egész sorozat azon képességére utal, hogy hűen meg tudja jeleníteni a műalkotások reprodukcióit, és a készenléti üzemmód nem feltétlen csak egy fekete képernyő lesz, hanem dekorációként is szolgálhat a lakásodban egy-egy híres műalkotás formájában. A StanByMe TV, amely saját állvánnyal rendelkezik, és a beépített akkumulátornak köszönhetően akár három órára is leválasztható az áramellátásról, igazi designelem.

LG, The StanByMe TV
Még egy okos TV is az otthonod teljesen egyedi designelemévé válhat.

De ez alapvetően esztétikai kérdés. Az LG ígérete szerint az új televíziók Brightness Booster technológiával rendelkeznek majd, amely nagyobb fényerőt és mélyebb feketéket biztosít. Ezenkívül a fényerő automatikusan kiigazításra kerül, ha sötét szobában tévézel. A kép kiértékelését speciálisan erre a célra tervezett algoritmusok végzik, amelyek teljes működéséről az α9 Gen5 processzor gondoskodik. A rendszer elemzi a kép előterét és hátterét, valamint a tárgyak eloszlását a jelenetben.

A sorozat legnagyobb televíziója szinte hihetetlen 97 colos képátlóval rendelkezik, az LG pedig bővítette a mérettartományt: az evo Gallery Edition 42 colos. Minden modell 120 Hz-es képfrissítési frekvenciával, a gamerek számára speciális Game Optimizer funkcióval, valamint a Google Stadia és NVIDIA GeForce Now játékszolgáltatások közvetlen támogatásával büszkélkedhet.

LG, OLED TV
Az LG a gamerekre is gondol, ezért az LG tévék e tekintetben a legújabb technológiát támogatják.

A WebOS operációs rendszerben is láthatunk majd új funkciókat. Mostantól minden felhasználó létrehozhatja saját profilját, ami megkönnyíti a tartalom személyre szabását. Tervben van egy Room to Room funkció is, amely az azonos vezeték nélküli hálózatra csatlakoztatott tévékészülékek közötti tükrözést hivatott kezelni. Csak az egyik eszközt kell a jelforráshoz csatlakoztatni.

A Sony (nem csak) a gamerekre gondol

Nagy fényerő, mély feketék és kiváló kontraszt - erről szól az idei év. A Sony is bemutatott egy olyan televíziót, egészen pontosan a Sony QD-A95K modellt, amely e tekintetben a márka határait feszegeti. Ez az első készülék Quantum Dot-OLED technológiával. A fent említett három jellemzővel, nagy fényerővel, mély feketékkel és kiváló kontraszttal indul hódító útjára. Az is említésre méltó, hogy a felhasznált panelt a Samsung készítette, és a vállalat maga is tervez ilyen tévéket. Ez a modell, valamint az idei év másik újdonsága, a Mini LED TV Z9K modell is hasznos kiegészítőt kapott egy hangalapú keresést támogató távirányító formájában. Tehát ha a távirányítód éppen bújócskát játszik veled, ez megkönnyíti a keresést. Csak használd a Google Assistant szolgáltatást, és a távirányító hangjelzést ad.

Sony, CES 2022, Bravia XR
A Sony bemutatta a Bravia XR sorozatot Mini LED panellel és 8K felbontással.

A Sony egy kis Bravia Cam webkamerát is mellékelt az új televíziókhoz, amely a tévé felső széléhez csatlakozik. Elsősorban videóhívásokhoz lehet használni. A Sony ígérete szerint a jövőben a televízió gesztusvezérlése, valamint a néző pozíciójának követése is lehetséges lesz, amelyet a televízió algoritmusai majd a hang beállításához használnak fel. Ezért jelenleg az Acoustic Surface Audio+ technológia felel.

A Sony gyártja a PlayStation 5 játékkonzolt is, ezért a vállalat az új televíziók megalkotásánál a gamerekre is gondol. Idén ezek továbbfejlesztett HDR módot, valamint speciális képmódokat kínálnak majd a gamerek számára.

A Sony idei zászlóshajó modellje a Z9K 8K Mini-LED Bravia XR lesz, amely valószínűleg az új Google TV operációs rendszerre fog támaszkodni. Az okos TV elemzi a képet, az előtérben lévő tárgyakra fókuszál, a hátteret pedig kissé elmossa, így biztosítva a plasztikus hatást. Ami a hangzást illeti, erőteljes, 85 W-os teljesítményt ígér.

A Samsung továbbfejleszti Micro LED TV termékcsaládját

Jelentős újdonság a Samsung televíziók esetében az új, Smart Hub távirányító, amely megkönnyíti a tartalmak megtalálását és személyre szabását egy adott felhasználó számára. Különlegesség lesz a Gaming Hub, amely nemcsak a HDMI-n keresztül a televízióhoz csatlakoztatott gamer eszközöket ismeri fel, hanem közvetlenül támogatja a Google Stadia, az NVIDIA GeForce Now és az Utomik szolgáltatásokat is. A Watch Together alkalmazás arra is alkalmas lehet, hogy tévénézés vagy játék közben videóhívást kezdeményezz barátaiddal vagy családtagjaiddal. Azonnal megoszthatod tapasztalataidat.

A Samsung bemutatta továbbfejlesztett Micro LED TV termékcsaládját, amely 25 millió, mikrométeres tartományban lévő, egyedileg vezérelt LED-ből álló képernyővel büszkélkedhet, így a DCI és az Adobe RGB színskála 100%-a megjeleníthető. A gyártó elmondása szerint, ennek köszönhetően a színvisszaadás a lehető legközelebb áll majd a valósághoz. Szintén újdonság a MultiView üzemmód, amely mind a négy HDMI-csatlakoztatott forrás képét egyszerre tudja megjeleníteni 4K-ban, másodpercenként 120 fps képfrissítési frekvencia mellett.

Samsung televízió, CES 2022, QLED
A Samsung továbbfejlesztette a Neo QLED 8K sorozatot.

Az Új QLED sorozat esetében is történt változás. A Real Depth Enhancer technológia az előtérben és a háttérben lévő tárgyak gondos elemzésével növeli a kép mélységét, míg az EyeComfort üzemmód automatikusan a környezeti fényviszonyoknak megfelelően állítja be a kép fényerejét, és minél sötétebb a környezet, annál jobban korlátozza a keletkező kék fény mennyiségét is. A Samsung a kiválasztott TV termékcsaládok (The Frame, The Sero és The Serif) esetében új technológiát alkalmazott a tükröződések és visszaverődések csökkentésére.

A Panasonic célzottabb hangzást ígér a helyiségen belül

A Panasonic az első 77 colos OLED televízióval bővítette portfólióját. 4K HDR panelt kínál, és fejlett hangtechnológiával büszkélkedhet, amely a hangot pontosabban irányítja a nézőhöz. Három üzemmódban működik: az egyiket nagyobb terekhez tervezték, a másikat arra, hogy a hangot egy adott helyre irányítsa, az utolsó pedig a várva várt arany középút. Nyártól három képátló méretben - 55", 65" és 77" - lesz kapható. Szintén említést érdemel a Game Control Board, ahol a beállítások és a játékinformációk egy, a játék fölé helyezett réteg formájában kerülnek összegyűjtésre, így mindig minden a kezed ügyében lesz.

A TCL bemutatja a hatalmas 98"-os tévét

Az új TCL TV főleg a gamerek tetszését igyekszik elnyerni. Az új Mini LED TV-t nagy, 144 Hz-es képfrissítési frekvencia jellemzi. A gyors képreakció különösen a multiplayer játékoknál jelent előnyt, ahol a játékosok ennek köszönhetően megkérdőjelezhetetlen előnyre tesznek szert a többiekkel szemben. A TCL bemutatta az igazán óriási, 98 colos X925 Pro modellt is. Valóban nagy fényerőt ígér, és lenyűgöző megjelenésű a vékony, 10 mm-es profiljával. A cég bejelentette okos TV termékcsaládjainak teljes frissítését is, de a részleteket egyelőre titok övezi.

TCL TV, CES 2022, QLED
A TCL teljes mértékben kiaknázza a QLED technologiában rejlő lehetőségeket.

A Hisense kiváló minőséget kínál alacsony áron

Az elmúlt években a Hisense a drágább és, mondjuk úgy, bevált gyártók olcsóbb, de technológiailag hasonlóan fejlett alternatívájaként vált ismertté. Kínálatára pedig 2022-ben is érdemes lesz figyelni. Erre az évre a vállalat a már népszerűvé vált sorozatok (középkategória: A7H, A6H és A4H, felsőkategória: U6H, U7H és U8H) frissítésével készült, amelyek azonban 2022-ben sem veszítik el jelentőségüket. A jól felszerelt készülékek ismét tarolni fognak, különösen alacsony árukkal, de az olyan népszerű technológiák jelenlétével is, mint a HDR10, a Dolby Atmos vagy a nagy képátló.

Ami azonban újdonság, az az új zászlóshajó, az U9H sorozat. Az új Mini LED TV-k jellemzői, a korszerű HDR mód, az akár 2000 nit fényerő és a 120 Hz-es képfrissítési frekvencia, elsősorban a konzolos játék kedvelőinek fognak tetszeni. A felső és alsó hangszórók külső hangsáv nélkül is gazdagabbá teszik a hangélményt, és képesek kezelni a Dolby Atmos térhatású hangzást. A Hisense TV egyik adu ásza, hogy a minőségi képet és a kiváló hangzást egyetlen készülékbe egyesíti. Reméljük, hogy az új modellek a mi piacunkra is eljutnak.

Hisense tv, CES 2022
A Hisense nagyszerű ár-érték arányt és korszerű technológiákat kínál.

A legjobb televíziók és új technológiák 2021-ben

A Samsung bemutatja a Neo QLED és a Micro LED TV készülékeket

A CES 2021 hivatalos megnyitójának előestéjén a koreai óriás, a Samsung bemutatta portfólióját. Ez a vállalat évek óta jelentős szerepet játszik a televíziók szegmensén belül a fő trendek meghatározásában.

A 2021-es évet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az energiaszükségletek optimalizálása jellemzi majd. A Samsung például leegyszerűsíti a dobozok színes nyomtatását, amelyeket amúgy is mindenki kidob. Ennél is érdekesebb azonban, hogy az új távirányítók napelemeken keresztül (kültéri és beltéri lámpák) vagy USB-porton keresztül is tölthetők. Az eredmény? A televízió hétéves élettartama alatt várhatóan 99 millió AAA elemet takarít meg.

Neo QLED sorozat

Örömmel mutatjuk be végre a Samsung QN900A csúcsmodelljét 8K felbontással és a Samsung QN90A modellt 4K támogatással. Mindkét tévé a Quantum Mini LED háttérvilágítás vadonatúj generációját használja. A Quantum Mini LED a hagyományos LED magasságának mindössze 1/40-ét teszi ki. A hagyományos technológia helyett, ahol a fényt egy lencsén keresztül szórják szét, amellyel minden egyes diódát külön-külön látnak el, a Quantum Mini LED rendszer vékony mikrorétegeket használ egyszerre több dióda számára. E megoldás előnyei közé tartozik a minimális fogyasztás és a rendkívül hosszú élettartam. Ami a designt illeti, a Samsung az új modelleknél a keret vastagságát is csökkentette, ami gyakorlatilag észrevehetetlen.

Samsung okos TV;CES 2021; legjobb tv készülékek;
A 2021-es Samsung Neo QLED 8K termékcsalád az Infinity One Design koncepciót használja, amely gyakorlatilag keret nélküli kialakítással teszi felejthetetlenné a tévénézési élményt.

A kép precíz megjelenítését tovább fokozza a Quantum Matrix technológia, amely 12 bites mélységben és 4096 lépésben képes szabályozni a fényerőt. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyszerűen kibővíti a legsötétebb és legvilágosabb pont közötti területet, így a HDR minőségű képek megtekintése igazi élvezetté válik. A kiemelkedő képminőségért egy nagy teljesítményű Neo Quantum Processor chip felel, amely továbbfejlesztett upscaling támogatással rendelkezik. A mesterséges intelligencia neurális hálózatainak köszönhetően a 4K-ról 8K-ra történő képkonvertálásra eddig nem látott minőségben képes.

A Micro LED (The Wall) új élményt kínál

A Micro LED sorozat esetében gyakran találkozhatunk a Samsung The Wall kereskedelmi megnevezéssel, ami a TV méretek ismeretében érthető is, hiszen ezek 88, 99 vagy 110 colos televíziók lesznek, ami akár 279 cm-es képátlót is jelenthet. Mindkét okos TV korszerű mikrométeres méretű LED-ekkel büszkélkedhet, így nincs szükség a hagyományos LED-képernyőknél megszokott háttérvilágításra és színszűrőkre. A mikro LED-ek saját fényt termelnek, ami a képet kiváló színvisszaadással és fényerővel vértezi fel. Előnyei közé tartozik a monolit design 99% feletti képernyő-készülék aránnyal - a keret alig, csak a nagyszerű kép látszik.

Örömteli, hogy a Samsung a legmodernebb HDMI 2.1-es csatlakozókat nagy számban beveti, de az USB-kamerák visszatérése is várható. Ez lehetővé teszi például a videóhívások televízión keresztül történő lebonyolítását, de az iskolai online órákon is kényelmesen részt vehetsz.

Samsung okos TV; CES 2021; legjobb televíziók;
A nagy képnek köszönhetően a Samsung a 4Vue (Quad View) funkciót is hozzáadja, amely lehetővé teszi, hogy a képernyőn akár négy különböző forrásból származó, különálló kép jelenjen meg.

Az új, 2021-es Samsung Neo QLED 8K és 4K modellek számos olyan okos funkciót is kínálnak, amelyek kiemelik a tévét a hagyományos szerepköréből, és az otthoni szórakozás, munka és sportolás központi elemévé teszik.

 • A beépített Samsung Health rendszer segítségével az otthonod edzőteremmé válhat, ami akár személyi edzővel is kiegészülhet az új Smart Trainer mobilalkalmazás formájában. Valós időben követi az edzésedet, és meggyőződik róla, hogy mindent jól csinálsz.
 • A szenvedélyes gamerek is elégedettek lesznek - két új funkció áll rendelkezésükre. A Super Ultrawide GameView lehetővé teszi, hogy ne csak a hagyományos 21:9-es szélesvásznú formátumban, hanem a még soha nem látott 32:9-es képarányban is játszhass. A második új funkció, a Game Bar, egy külön sáv, amelynek köszönhetően a játékosok folyamatosan figyelemmel kísérhetik és adott esetben meg is változtathatják a játék kulcsfontosságú aspektusait (képarány, csatlakoztatott fejhallgató stb.).
 • Játék módban a FreeSync Premium Pro technológia nagyszerű képet és zökkenőmentes, gyors mozgásmegjelenítést biztosít.
 • A videóhívások kedvelői sem maradnak ki a sorból, a Google Duo rendszert pont nekik találták ki. Ebben akár 32 ember bármilyen operációs rendszerrel csatlakozhat egy kiváló minőségű videókonferenciához telefonon keresztül, a kamera USB porton keresztül egyszerűen csatlakoztatható.
 • És van még egy funkció, amely támogatja az otthoni munkavégzést. Bármilyen számítógép vagy laptop csatlakoztatható az okos TV-hez, hogy a nagy képernyőt monitorként használhasd. Újdonság azonban, hogy billentyűzetet vagy egeret külön-külön is csatlakoztathatsz. A beépített webböngészőn keresztül pedig számítógép nélkül is megnyithatod az MS Office 365 irodai programokat, és létrehozhatsz vagy szerkeszthetsz dokumentumokat. Ha pedig telepíted az Easy Connection alkalmazást a számítógépedre, és bejelentkezel a Samsung-fiókodba, a televízió automatikusan csatlakozik a számítógéphez, így a nappali bármikor otthoni irodává válhat.

A Sony Bravia XR a 8K mellett teszi le a voksát

A japán versenytárs sem pihen, ezért a Sony Bravia XR tévékészülékeket speciális Cognitive Processor XR processzorral vértezte fel. A Sony a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik varázslatos képet teremteni, amely elemzi az olyan elemeket, mint a szín, a kontraszt és a kép részletei. Ennek eredményeképpen felismeri a képen lévő egyes objektumokat, amelyek így tökéletes egyensúlyban vannak, és a lehető legtermészetesebbnek tűnnek. Az XR kognitív processzor természetesen a Bravia XR sorozat minden modelljébe bekerül. Ide tartoznak a MASTER Series Z9J 8K LED, MASTER Series A90J és A80J OLED televíziók. Az X95J és az X90J 4K LED modell sem fog csalódást okozni.

A kép mellett a felhasználói felület esetében is nagyobb változásokra számíthatsz, mivel a Sony átáll az Android TV-ről a Google TV felületre. A személyre szabott ajánlásoknak köszönhetően könnyebben megtalálhatod benne a tartalmakat, amiket nézni szeretnél. Mindent egyetlen kívánságlistán keresztül kezelhetsz. A Google Assistant segítségével filmeket is kereshetsz vagy az okos otthont is vezérelheted.

Samsung okos TV;CES 2021; legjobb televíziók;
Élvezd a lélegzetelállító kontrasztot a valósághű mélységgel rendelkező OLED-képernyőn. Forradalmi processzorunk emberi szemléletű elemzést használ, és több százezer elemet képes egy pillanat alatt átvizsgálni és optimalizálni.

Az új Sony Bravia XR tévék árára és elérhetőségére még néhány hetet várnunk kell.

Panasonic OLED TV JZ2000

A Panasonic kínálatának abszolút csúcspontja a most bemutatott JZ2000 sorozat. Ha megnézzük a készülék jellemzőit, azt mondhatjuk, talán ez a legjobb OLED-panel a piacon. Ennek oka, hogy mind a világos, mind a mérsékelten sötét jelenetek esetében jelentősen jobb fényerőt kínál. Éppen ezért a gyártó a panelt Master HDR OLED Professional Edition néven emlegeti. A képfeldolgozást egy speciálisan erre a célra hangolt AI HCX Pro processzor végzi, amely a megtekintett tartalom alapján automatikusan optimalizálja a képet. A kép finomhangolásáról egyébként idén Stefan Sonnenfeld gondoskodott, aki a világ legjobb filmeseivel dolgozik együtt. Kíváncsian várjuk, hogy fog ez a gyakorlatban kinézni.

Panasonic tv;okos TV; CES 2021; legjobb tv készülékek; JZ2000;
Kivételes képminőségével a Panasonic JZ2000 televízió alkalmas lesz a modern játékkonzolokhoz. A gamerek számára vonzó lehet a speciális Game Mode Extreme üzemmód is, amely 21,7-ről 14,4 ms-ra csökkenti a bemeneti válaszidőt.

A Panasonic TV kivételes funkciói közé tartozik a HDMI 2.1 támogatás változó képfrissítési frekvenciával vagy az összes HDR formátum, beleértve a Dolby Vision IQ, a Dolby Vision vagy a Filmmaker mód támogatása, valamint két fejhallgató egyidejű csatlakoztatásának lehetősége Bluetooth-on keresztül. A Panasonic a hangzáson sem spórolt, az elülső és a felfelé irányuló hangszórók mellé még egy pár oldalsó hangszórót is tett. A Panasonic a hangszórórendszert 360° Soundscape Pro néven emlegeti, és Dolby Atmos-kompatibilitást is biztosít.

Panasonic tv; okos TV; CES 2021; legjobb televíziók; JZ2000;
A 360° Soundscape Pro nevű megoldás képes magával ragadó Dolby Atmos hangélményt teremteni. Mindenképpen érdekes lenne a hangminőség összehasonlítása, mondjuk egy átlagosabb soundbarral.

Kicsit kiábrándító, hogy a Panasonic 2021-ben ragaszkodik a saját My Home Screen operációs rendszeréhez. Valószínűleg inkább egy nyílt Android TV-t (Google TV) látnánk szívesebben, amelyben jóval több alkalmazás áll rendelkezésre. A Panasonic JZ2000 55"-os és 65"-os méretben 2021. június elején lesz kapható.

Az első generációs LG QNED Mini LED

Az LG legújabb tévéi hatalmas ugrást jelentenek az LCD-televíziók képminősége terén. A quantum dot és NanoCell technológiáknak köszönhetően a Mini LED fényforrással a fényerő és a kontrasztértékek sokkal jobbak, mint a hagyományos LCD-televízióké. A 2021-es termékkínálat 10 új 4K és 8K modellt tartalmaz, amelyek a TV méretek széles skáláját fedik le 86 colos képátlóig.

Időzzünk el egy kicsit a Mini LED háttérvilágítással ellátott TV-knél. Ezek a QNED Mini LED TV-k, amelyek a quantum dot és a NanoCell technológiákat ötvözik. Az innovatív Mini LED háttérvilágítás akár 30 000 kis LED-et tartalmazhat, amelyek rendkívül nagy fényerőt és 1 000 000 : 1 kontrasztarányt biztosítanak a közel 2500 háttérvilágítási zónával és korszerű lokális fényerőszabályozási technológiával együtt. Az eredmény nagyszerű HDR képminőség, kiváló kontraszt és fekete színmegjelenítés, széles színskála és hihetetlen színpontosság.

LG televízió;okos TV; CES 2021; legjobb televíziók; LG QNED Mini LED;
Az új QNED TV sorozat olyan prémium otthoni szórakoztatást kínál, amely új szintre emeli és kibővíti a képfunkciókat. Ezt a saját szemeddel kell látnod. Biztos vagyok benne, hogy a bemutatótermeinkben is kiállításra kerül.

Ezekben a napokban jelentette be az LG a webOS platform új, 6.0-nak nevezett verziójának bevezetését OLED, QNED Mini LED, NanoCell és UHD Smart TV készülékeihez. Az új Magic Remote távirányítóval kombinálva a nézők számára szórakoztatóbb és intuitívabb tartalomkeresési élményt nyújt. Érdekesség, hogy a távirányítóba NFC-t is integráltak, így egy szempillantás alatt átviheted a képet a telefonról a televízió nagy képernyőjére, csak koppints a kompatibilis okostelefonra.

LG tévék; okos TV;CES 2021; legjobb televíziók; Magic Remote;
A legújabb mesterséges intelligencia technológiának, a TV hangvezérlésének és a Magic Remote távirányítónak köszönhetően elég, ha kimondod, amit szeretnél és már meg is kapod a szükséges információkat.

És van még egy kis ínyencség az LG-től, ami különösen érdekes a gamerek számára. Az LG az első televíziógyártó, amely szoros együttműködésbe kezdett a Google-lal és az NVIDIA-val. Így a 2021-ben gyártott új LG tévék büszke tulajdonosai megtapasztalhatják, hogy mit tud a Google Stadia vagy az NVIDIA GeForce Now. Teljesen natív támogatásról van szó, így például a Google Chromecastra sem lesz szükséged. Az alkalmazás fokozatosan, 2021 második felében válik letölthetővé a webOS 6.0 részeként.

A TCL Mini LED TV-ket mutat be

A TCL sem hiányozhatott a virtuális CES 2021-ről. Már 2019 óta szerepelnek a kínálatában Mini LED háttérvilágítással ellátott televíziók, de idén sikerült továbbfejlesztenie a rendszert az OD Zero technológiával. A gyártó teljesen lecsökkentette a Mini LED háttérvilágítás rétegeinek távolságát 1,2 mm-ről 0 mm-re. Ez még vékonyabb panelek gyártását teszi lehetővé. És mi teszi még olyan érdekessé a Mini LED technológiát? A kontrasztot, a képhűséget és a HDR módot teljesen új szintre emeli. A több mint 15 000 ultra-vékony, 768 zónában elhelyezett LED-nek köszönhetően a fehérek tisztábbak, a feketék pedig gazdagabbak lesznek.

A többi gyártóhoz hasonlóan az operációs rendszert is lecserélik a modellcsaládban. Az Android TV helyett egy modernebb Google TV felület lesz elérhető, ennek köszönhetően a jövőben különböző alkalmazások szélesebb körű kínálata áll majd rendelkezésre. Az európai régiónak szánt konkrét modellek bevezetésére azonban még várnunk kell.

TriChroma Laser TV a Hisense-től

A felsorolásból nem maradhatnak ki a Hisense új termékei sem. Egyébként ez az egyik fő partnere a közelgő EURO 2020 labdarúgó-bajnokságnak, amelyet várhatóan 2021 júniusában rendeznek meg. Az európai foci izgalmas pillanatait például az új generációs Tri Chroma Laser TV-ken nézheted majd, amelyek úgy néznek ki, mintha egy sci-fiből léptek volna elő. Egyszerűen fogalmazva, egy modern technológiával teli dobozt kapsz, amely egy 190 cm és 775 cm közötti képátlójú vetítőfelületre vetíti a képeket.

Ez érdekes választássá teszi a film- vagy sportrajongók számára, akiknek valóban óriási képátlóra van szükségük. Egy hagyományos projektor otthoni telepítése összehasonlíthatatlanul nagyobb kihívást jelent, és gyakran bizonyos konstrukciós átalakításokat igényel, ami sokszor nem lehetséges. A Hisense lézer TV esetében csak egy elég nagy szabad falra van szükséged a vetítési felület számára.

Új modellcsalád várható a klasszikus 4K vagy akár 8K televíziók esetében is. Ezek az ULED megjelölésű modellek lesznek, ami a Hisense esetében nem a háttérvilágítás típusára, hanem a képjavítás szabadalmaztatott készletére utal minden helyzetben.

Találkozhatunk majd a már említett 8K felbontással is, amelyhez lapos háttérvilágítású, helyi elsötétítéssel ellátott Dolby Vision HDR és Dolby Atmos Audio technológia társul. Természetesen nem sok 8K képforrás vagy adás létezik, ezért az éles képek elérése érdekében az ULED TV-ket a nagy teljesítményű Hi-View Engine Pro CPU-val vértezték fel, amely mesterséges intelligencia technológiát használ a különböző jelforrásokból származó tartalmak felismerésére és alacsony felbontásról 8K minőségre történő feljavítására.

A legjobb televíziók és új technológiák 2020-ban

 1. A televízió jövője a rugalmas kijelzőkben rejlik?
 2. A Samsung bemutatja a The Sero forgatható TV-t
 3. Samsung és Sony 16K Micro LED TV - The Wall vs. Crystal LED
 4. A megfelelő televízió kiválasztása a technológia alapján
 5. Egyedülálló TCL Vidrian Mini-LED háttérvilágítás

A televízió jövője a rugalmas kijelzőkben rejlik?

Az LG bemutatta legújabb tévéit, amelyeknek elsődleges jellemzője az, hogy ha éppen nem használod, feltekerheted és az alapba rejtheted. Ráadásul az ultraszéles formátumok reprodukálásakor van arra lehetőség, hogy csak a képernyő egy részét nagyítod ki, így megszabadulhatsz a bosszantó fekete sávoktól. Az LG mellett a Sharp is bemutatott egy feltekerhető tévét.

A Samsung bemutatja a The Sero forgatható TV-t

A Samsung egyik fő attrakciója a The Sero forgatható televízió volt. Miután párosítottad a Galaxy S10 vagy újabb mobiltelefonnal, akkor a képernyőt igény szerint el is forgathatod. Kényelmesen böngészheted például a közösségi oldalakat, nézegetheted a szelfiket vagy a fotókat függőleges helyzetben. Más telefonok és tabletek esetében a forgatás a távirányítón lévő külön gombbal vezérelhető. A gyártó szerint azonban már készül egy alkalmazás más okostelefonokhoz és tabletekhez is.

Samsung és Sony 16K Micro LED TV - The Wall vs. Crystal LED

A Samsung már a tavalyi CES-en beszélt a The Wall koncepciójáról. Ez egy 24" képátlójú és 320 × 360 felbontású Micro LED képernyőkből álló moduláris rendszer, amely keret nélküli és a felhasználó igényei szerint bármilyen módon elrendezhető. Ha a hagyományos szabványokat vennénk alapul, akkor egy 110"-os Full HD képernyőhöz 6×3-as mátrixra, egy 220"-os Ultra HD 4K-hoz 12×6-os mátrixra, egy hihetetlen 440"-os Ultra HD 8K-hoz pedig 24×12-es mátrixra lenne szükség.

Sony Crystal LED
A Sony Crystal LED nem éppen olcsó mulatság.

A panelenként 10 000 dolláros indikatív ár mellett nem csoda, hogy a Samsung egyáltalán nem hozta kiskereskedelmi forgalomba a The Wall koncepciót, hanem közvetlenül tőlük kell azt megrendelni. A Sony ezzel szemben azt tervezi, hogy a Crystal LED mátrix megoldást kiskereskedelmi forgalomba fogja hozni. A kérdés az, hogy a világ mely régióiban. Az viszont biztos, hogy nem az otthoni nappalikba szánt olcsó megoldás lesz, inkább a multiplexekbe vagy bemutatótermekbe tudjuk elképzelni.

A megfelelő televízió kiválasztása a technológia alapján

A televíziók a képernyő panel technológia alapján három alapvető kategóriába sorolhatók.

 • OLED - különösen alkalmas a filmrajongók számára, akik ideális körülmények között és alacsony környezeti fényviszonyok mellett nézik a filmeket (az OLED televíziók extrém kontrasztszinteket képesek elérni).
 • QLED - a téli sportok szerelmeseinek és az erős környezeti fényviszonyok mellett történő tévénézéshez alkalmas (extrém fényerősség is elérhető).
 • LED - inkább alkalmi felhasználóknak, tévésorozatok és filmek nézéséhez ideális.

Egyedülálló TCL Vidrian Mini-LED háttérvilágítás

A TCL itthon talán a kevésbé ismert TV márkák közé tartozik, de a világ második legnagyobb televíziókészülék-gyártója. A 2020-as csúcsmodellek, az X10 és X11 nemcsak kvantumpont (QLED) technológiát, hanem Vidrian Mini-LED háttérvilágítást is használnak majd. Ez egy kivételesen nagyszámú mikroblokkra osztott háttérvilágítási rendszer. Az 55"-os X10 esetében ez összesen 15 360 LED-et jelent 786 zónában. A csúcskategóriás TCL 75X11 8K televízió több mint 25 000 diódával büszkélkedhet 5 184 zónában. A háttérvilágítással ellátott LED-eket közvetlenül az üvegszubsztrátumra olvasztják, fölöttük van egy kvantumpontokat tartalmazó fólia, majd maga az LCD-panel.

TCL Vidrian Mini-LED
A Vidrian szó galíciai nyelven üveget jelent.
i Az alábbi cikkek is érdekelhetnek

A CES 2022-n a legjobb televíziók és televíziós technológiák kerültek bemutatásra. A gyártók továbbra is inkább kisebb újításokat hajtanak végre a jól bevált technológiákon, minthogy olyan forradalmi újításokat vezessenek be, amelyek teljesen megváltoztatnák a televíziógyártás jövőjét. A fejlődés hajtómotorját kétségtelenül a mini LED és a mikro LED technológiák jelentik, miközben a képelemzés is egyre nagyobb jelentőséget kap a tévénézési élmény elmélyítése érdekében. Reméljük, hogy hamarosan számos újonnan bevezetett termékkel találkozhatunk a piacon.

Televíziók

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20