Oldal frissítése

A hűtőszekrények és fagyasztók hibái

• Szerző: Jiří V. Matýsek

Hűtőszekrény vagy fagyasztó nélkül ma már nem tudunk elképzelni egy háztartást. Ezért hűtőszekrény hibák esetén komoly gond szakadhat a nyakunkba. Bizonyos gyakori hűtőszekrény hibák megoldása nyilvánvaló, s ilyen esetben a hűtőszekrény javítás házilag is megoldható. Azonban a legtöbb meghibásodás szakértői beavatkozást igényel. Ugyanakkor nem árt, ha képes vagy diagnosztizálni a problémát, és felismerni, mikor nem tudod a javítást magad elvégezni. Melyek a hűtőszekrények és fagyasztók leggyakoribb meghibásodásai, és hogyan lehet azonosítani és megjavítani őket? Erre válaszolunk cikkünkben.

Hűtőszekrény hibák

A hűtőszekrények és fagyasztók hibái – TARTALOM

  1. Nem mindig kell (teljesen) kétségbeesni
  2. Bizonyos esetekben szükséged lesz szakemberre
  3. A jégkészítő hibái

Nem mindig kell (teljesen) kétségbeesni

Előfordul, hogy a hűtőszekrény vagy fagyasztó szokatlanul viselkedik. A normális csendes üzemzaj megváltozik, víz vagy jég jelenik meg a hűtőszekrény alján, vagy a benne tárolt étel nincs megfelelően hűtve, ezér megromlik és megpenészedik. A jó hír, hogy e problémák többségét meglehetősen könnyű megoldani, bár néha előfordul, hogy valóban komoly problémára utalnak. Leggyakrabban a következő problémákkal találkozunk:

A hűtőszekrény furcsa hangokat ad ki

Időnként furcsa zajok, például pukkanó, ropogó vagy pattogó hangok hallhatók a hűtőszekrényből. Nincs ok aggódni, mivel ez az anyagok hőtágulásának mellékhatása. Az anyagok zsugorodnak a hidegben, és a folyamatot szokatlan hangok kísérhetik. Leggyakrabban a hűtőszekrény fém háza vagy a benne tárolt fém edények felelősek e zajokért.

Ha úgy hallod, hogy a hűtő bugyborékol, sziszeg, sóhajt, vagy mintha kilélegezne, akkor is minden rendben van. Ezeket a különös hangokat a hűtőgázok mozgása okozza, amikor folyadékká alakulnak a hűtőrendszer belsejében.

Hűtőszekrény gyakori hibák
Hűtőszekrény nélkül nem boldogulunk a háztartásban. Hűtőszekrény hibák esetén előfordulhat, hogy elég nagy problémával nézünk szembe.

Rezgés

A hűtőszekrény rezgésének hasonló oka lehet, mint a furcsa hangok esetében. Rezgés esetén a probléma könnyen megoldható. A hűtőszekrény vagy tartalmának rezgése annak következménye, hogy a hűtőszekrény nem megfelelően érintkezik a padlóval. Előfordulhat, hogy a hűtőszekrény egyenlőtlen felületen áll. Ennek megoldása a hűtőszekrény szintezése. Ha állítható lábakkal rendelkezik, akkor nyertél, mert vízmérték segítségével pontosan vízszintes helyzetbe állítható a hűtőszekrény. Az is segíthet, ha enyhén alápolcolunk.

Ha a hűtőszekrény továbbra is rezeg, akkor az a ventilátor problémáját jelezheti, mely gyakori a No Frost hűtő hibái közt, mivel a no frost hűtőszekrrény ventilátorral van felszerelve. A rezgés gyakran kopott, elhasználódott ventilátort jelez. Ekkor fontos szakértőt hívni, aki gondoskodik a ventilátor esetleges cseréjéről.

i A legjobb hűtőszekrények 2020-ban

Hűtő jegesedés

Ha fagyálló technológiával felszerelt hűtőszekrényed van (úgynevezett No Frost hűtőszekrény), nem valószínű, hogy a hűtő hátfala jegesedik, vagy úgy általában jegesedéssel lenne problémád. Ritkán fordul elő, hogy No Frost hűtő jegesedik. Ha ez mégis megtörténik, akkor elképzelhető, hogy kisebb hibákat követsz el a hűtő használata során. Jegesedés akkor fordulhat elő, ha például túl gyakran nyitogatod a hűtőszekrényt, meleg vagy forró ételeket teszel bele, stb. A nedvesség lecsapódásának megakadályozása érdekében az olyan ételeket, mint a gyümölcs, zöldség vagy hús helyezd egy fiókba, ahol a páratartalom szabályozott (keresd a HydroSafe vagy a BioFresh elnevezést).

Ha ez sem segít, és továbbra is hűtő jegesedés áll fenn, akkor lehetséges, hogy a hűtő tömítése kopott. A csere szigetelést a modell gyártójának kell biztosítania, viszont a cserét magát könnyedén megoldhatod saját magad is, szakértő hívása nélkül.

Hűtőszekrény gyakori hibák
Az olyan "tünetek", mint például furcsa hangok a hűtőből, gyakran triviálisak, sőt normálisak.

Miért jegesedik a fagyasztó? A fagyasztó jegesedés nyilvánvaló okokból gyakoribb, de ettől még nem szabad hagyni, hogy a falakon lévő jégréteg túlságosan megvastagodjon. Szerelőre nincs szükség, azt a problémát magad is tudod kezelni. A fagyasztót évente legalább egyszer olvaszd le, vagy amikor a jégréteg vastagsága eléri a négy millimétert.

Miért folyik a hűtő?

A hűtőszekrény alján felgyülemlő víz oka gyakran a lecsapódó nedvesség. A fentiekben már felvázoltuk, mi az oka ha a No Frost hűtő jegesedik, azonban a hűtőszekrény alján felgyülemlett víz azt jelezheti, hogy eltömődött a lyuk, amelyen keresztül a kicsapódott nedvesség elhagyja a hűtőszekrényt (a No Frost technológiájú hűtőszekrényekre vonatkozik). Ebben az esetben elegendő az eldugult lyukat kitömíteni, pl. kötőtűvel.

i Új energiacímkék 2021 márciusától: Milyen változások várnak ránk?

A hűtőszekrény gyengén hűt

Sok oka lehet annak, hogy a hűtőszekrény gyengén hűt. A leggyakoribb a hűtőszekrény hőfokszabályzó hiba, azaz a termosztát meghibásodása. Könnyen előfordulhat, hogy tavasszal vagy nyáron azt tapasztalod, hogy hirtelen a hűtőszekrény gyengén hűt. Ennek oka a környezeti levegő hőmérséklete, amely természetesen más, mint télen, így a hűtőszekrény már nem képes a kívánt hőmérsékletre hűteni a benne tárolt ételeket. Ebben az esetben csak növeld a hűtőszekrény teljesítményét, és ez a problémát ideális esetben megoldja.

A problémát az is okozhatja, ha a hűtőszekrény például túl közel van egy fűtőberendezéshez vagy más hőforráshoz (tűzhely, mosogatógép, vagy akár egy ablakhoz, ahol besüt a nap). Ugyanis ezek is növelik a környezeti hőmérsékletet. A hűtőszekrényt ideális helyen kell elhelyezni, ahol a nap nagy részében árnyékban van és nem áll hőforrás közelében. Szintén fontos, hogy a hűtőszekrény megfelelő távolságra álljon egyéb tárgyaktól és a faltól. A levegőnek szabadon kell áramolni körülötte, különösen a hűtő hátulja körül. Az oldalfalak ajánlott távolsága 2 cm, hátul legalább 5 cm.

Hűtőszekrény gyakori hibák
A hűtőszekrény belsejében lecsapódó víz potenciális problémát jelez.

A hűtőszekrény túlmelegedése

Ha úgy érzed, hogy a hűtőszekrény túlmelegszik - a hátsó része felforrósodik - a hiba eldugult kondenzátor lehet. A kondenzátorra így nagyobb terhelés hárul, így felmelegszik és a hűtő körüli teljes területet felmelegíti. Próbálj néha porszívózni a hűtő mögött vagy leporolni a hátulját. Ne töltsd túl a hűtőszekrényt, illetve ne tárolj túl sok élelmiszert a hátsó részében, ugyanis itt található a párologtató, amely a hűtőszekrény belső terének hűtésében segít. Ha a párologtató eltömődik, a hideg levegő áramlása csökken, és a hűtés nem olyan hatékony.

Bizonyos esetekben szükséged lesz szakemberre

Vannak azonban olyan problémák, amelyek alapvető hűtőszekrény hibát jeleznek. Ebben az esetben szervizt kell hívni, ideális esetben az adott gyártó által felhatalmazott szervizt. Milyen esetekben beszélünk komoly hibáról és mikor szükséges szakszerviz segítségét igénybe venni? Ezek elsősorban a következők:

A hűtőszekrény zajos

Itt már nem a fent említett "furcsa zajokról" beszélünk, hanem egy igazán zajos kompresszorról, amely azt jelezheti, hogy a hűtőnk már megélte legjobb éveit. Hűtőszekrény kompresszor hibák esetén a kihívott szakember megvizsgálja, hogy a probléma javítható-e, vagy fel kell készülnöd új hűtőszekrény vásárlására.

Hűtőszekrény gyakori hibák
Bizonyos esetekben a hűtőszekrény javítás házilag is megoldható, máskor viszont szakember szükséges. Ilyenkor ne habozz szervizt hívni.

A hűtőszekrény nem világít

A modern modelleknél a hűtőszekrény vagy fagyasztó világításának cseréje már nem olyan egyszerű. A korábban használt izzókat felváltották a hosszabb élettartammal rendelkező energiatakarékos LED-ek. Ha kinyitáskor a hűtőszekrényben sötét van, cserélni kell a világítópanelt, melyet az adott típusú hűtőszekrényhez forgalmaznak pótalkatrészként, és a legjobb, ha egy tapasztalt szerviztechnikus ad tanácsot a kiválasztásához, aki az alkatrész cseréjéről is gondoskodik.

A hűtőszekrény gyengén hűt vagy nem hűt

Ha a hűtőszekrény a tápkábel hálózatba csatlakoztatása után nem kezd hűteni, hagyj egy kis időt neki. Néhány percen belül be kellene indulnia. Ha még mindig nem működik, akkor lehetséges, hogy nem kap áramot. Ellenőrizd, hogy világít-e. Ha nem, akkor elképzelhető, hogy a tápkábel megsérült. Ha a tápkábel sérülésmentes és üzemképesnek tűnik, akkor ideje szerelőt hívni. Ilyen esetben csak szakember tudja meghatározni a probléma valódi okát.

A hűtőszekrény motorja nem kapcsol ki

Ha az a benyomásod, hogy a hűtőszekrény motorja egyfolytában üzemel és a kompresszor nem kapcsol ki, ugyanakkor a hűtő belső tere nem hűl le, akkor a hiba valószínűleg magában a hűtőrendszerben lesz. Leggyakrabban hűtőfolyadék szivárgás a hiba oka. Ilyenkor a hűtőszekrény nem éri el a kívánt hőmérsékletet, és a termosztát ezért nem kapcsolja ki a kompresszort. Ez a hiba mindenképpen ok arra, hogy szervizt hívjunk.

A jégkészítő hibái

Különösen az amerikai hűtőszekrények tulajdonosait érdekelheti, mi a teendő a jégkészítő meghibásodása esetén. Ha a jégkészítő nem gyárt jeget, akkor ennek oka valószínűleg a nem megfelelő kapcsolat a vízellátással. Az is előfordulhat, hogy csak a zúzott jég előállítása nem működik, de a jégkészítő a jégkockákat gond nélkül kiadja. Ez egy súlyosabb probléma, mivel sérült vagy akár teljesen elromlott jégdarálót jelezhet. Cseréje azonban már olyan tevékenység, amelyet javaslunk szakértőre hagyni.

i Szintén érdekelhet

A hűtőszekrény vagy a fagyasztó súlyos meghibásodása jelentősen bonyolíthatja az életedet. Szerencsére sok rendellenesség, amely ijesztőnek tűnhet, nem feltétlenül jelez komoly hibát. Hangsúlyozzuk - nem feltétlenül, de néha igen. Ha nem vagy benne biztos, hogy mi okozhatja a hibát, vagy a hűtőszekrény javítás házilag nem lehetséges, mindenképpen hívj azonnal szervizt. A hűtőszekrény javítását nem érdemes halogatni. Minden egyes hűtőszekrény kézikönyvében megtalálható az engedélyezett szerviezek listája, vagy megtalálhatod az interneten. A szervizben szakértők állnak rendelkezésedre. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy sok probléma megelőzhető a hűtőszekrény rendszeres karbantartásával és tisztításával.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10