Oldal frissítése

A fagyasztó és a hűtőszekrény ideális hőmérséklete

Frissítve

Legtöbbünket nem foglalkoztat túlságosan a kombinált hűtőszekrény vagy fagyasztó ideális hőmérséklete. Megelégszünk azzal, hogy a hűtőszekrény belső hőmérséklete érzetre megfelelőnek tűnik, tehát hideg van benne. Ha sehol nem látunk jeget és nincs árvíz sem, akkor egyáltalán nem foglalkozunk a kérdéssel. Csakhogy a hűtőszekrény ideális hőmérséklete valóban fontos kérdés. Meddig marad friss az étel a hűtődben? Nem dobálsz ki gyakran rothadt gyümölcsöt és zöldséget? És ha igen, lehet-e tenni ellene? Igen, lehet. Cikkünkből megtudhatod, milyen a fagyasztó és a hűtőszekrény ideális hőmérséklete, továbbá hasznos tippekkel is szolgálunk az ételek frissességének hosszabb megőrzéséshez.

A fagyasztó ideális hőmérséklete

A fagyasztó és a hűtőszekrény ideális hőmérséklete - Tartalom

  1. Miért fontos a hűtőszekrény hőmérséklet beállítása?
  2. Milyen a hűtőszekrény ideális hőmérséklete?
  3. Milyen a fagyasztó ideális hőmérséklete?
  4. Tippek a megfelelő hőmérséklet fenntartásához a hűtőszekrényben

Miért fontos a hűtőszekrény hőmérséklet beállítása?

Nem kell hosszasan magyarázni, miért olyan fontos a hőmérséklet beállítása a hűtőszekrényben. Ha a hűtőszekrény hőmérséklete túl magas, az étel gyorsabban romlik, ha pedig túl alacsony, akkor az ételek megfagynak. Egyik sem megfelelő, mivel mindkét esetben ki kell dobni az ételt, mert az károsodik vagy akár meg is romlik. Mi következik ebből? A megfelelő hőmérséklet a hűtőben sok pénzt és időt takarít meg. Nem kell olyan gyakran boltba járni, mivel az ételek tovább maradnak frissek és ízletesek. A hűtő optimális hőmérséklete tehát jó befektetés, amely megtérül minden szempontból.

A hűtő optimális hőmérséklete még nem garantálja a sikert. Nagyon fontos tényező a hűtő helyes elhelyezése is

Mielőtt fellelkesülve, kézikönyvvel a kézben nekiállnál a hűtőszekrény hőmérsékletének beállításához, először fontold meg, hogy a hűtőszekrény helyesen van-e elhelyezve. Az ételek megfelelő hűtésére és fagyasztására irányuló erőfeszítéseid hatékonysága a felére csökken, ha a hűtőszekrény fűtőberendezés mellé lett helyezve, vagy veszélyesen közel a sütőhöz. Általános szabály, hogy a hűtőszekrény ne legyen hőforrás közelében. Figyelem! Hőforrás lehet mosógép és mosogatógép is, vagy egy ablakkal szemközti hely, ahová nyáron gyakran tűz a nap.

Kisebb konyhákban a hűtőszekrény elhelyezése igazi gondot jelenthet. Ha a hűtőszekrényt nem lehet hőforrástól távol elhelyezni, akkor jó minőségű hőszigetelés lehet a megoldás. Kevésbé praktikus megoldás a hűtőszekrény elhelyezése az előszobában. Ha a hűtőszekrényt hőforráshoz közel helyezzük, akkor sokkal több energiát fogyaszt a hűtéshez. Ugyanakkor nem szabad a falhoz közel sem elhelyezni. Legalább 10 cm távolságot kell hagyni mögötte, hogy legyen hely a hőelvezetésnek és a hűtőszekrény ne melegedjen túl.

A fagyasztó ideális hőmérséklete
Bizonyosodj meg róla, hogy a hűtőszekrény megfelelően van elhelyezve. A készülék legyen a lehető legtávolabb minden hőforrástól.

A hűtőszekrény ideális hőmérséklete

Ha rövid és tömör választ szeretnél kapni, az ideális hőmérséklet a hűtőszekrényben 4°C. Csakhogy ez nem olyan egyszerű kérdés, mint szeretnénk. Bizonyos ételeknek nem tesz jót az ilyen alacsony hőmérséklet. Hogy is van ez? Először is, jó ha tudod, hogy a fagyasztóval ellentétben a hűtőszekrény belső hőmérséklete nem mindenhol azonos, mert bent áramlik a levegő.

Hány fok van a hűtőben?

  • A hűtőszekrény belső hőmérséklete legalacsonyabb a hűtő alsó részén, tehát itt van a leghidegebb. Ha a hűtőszekrény üzemi hőmérsékletét a fent említett 4°C-ra állítjuk, akkor a hűtőszekrény alsó részén a hőmérséklet 0°C körül lesz. Ezért az alsó rekeszekben olyan élelmiszereket tárolj, amelyek gyorsan romlanak, például halat, csirkehúst, stb.
  • A felső rekeszek melegebbek. Itt hosszabb élettartamú ételeket vagy tojásokat érdemes tárolni.
  • A hűtő legmelegebb része az ajtó. Itt legjobb különféle tartós szószokat, ketchupot, stb. tárolni. Ha nincsenek felbontva, akkor egyáltalán nem szükséges hűtőszekrényben tárolni őket.

Összefoglalva: a hűtőszekrény ideális hőmérséklete 0-8°C közötti érték. A modern hűtőszekrényeket nagyon könnyű a kívánt hőmérsékletre állítani, majd figyelni a változásokat. De mi van, ha régebbi modell van a konyhádban? A hűtőszekrény belső hőmérsékletének megméréséhez elegendő egy konyhai hőmérő. Így már jobb elképzelésed lesz a hűtőben uralkodó viszonyokról és könnyen beállíthatod a kívánt hőmérsékletet.

i

Magyarországon és az egész Európai Unióban pazaroljuk az élelmiszert. Évente fejenként 95-115 kg ételt dobunk ki, a legtöbbet teljesen feleslegesen, mert a kidobott ételek csak egy része romlott nem megfelelő tárolás miatt. Rengeteg ételt kidobunk feleslegesen akkor is, ha a hűtőszekrény hőmérséklet beállítása  megfelelő. Sokan nem tudják, hogy a csomagoláson a "minőségét megőrzi" vagy "fogyasztható" felirat között különbség van. A "minőségét megőrzi" után látható dátum nem azt jelenti, hogy már a következő nap el kell dobni az ételt. Ez a dátum csak azt jelzi, hogy az étel maximális frissessége meddig garantált, de sok esetben néhány nappal utána is biztonságosan fogyasztható az étel. A "fogyasztható" felirat esetén viszont fontos a dátum pontos betartása.

A fagyasztó ideális hőmérséklete

A Nemzetközi Hűtéstechnikai Intézet már 1964-ben megállapította, hogy a fagyasztó ideális hőmérséklete -18°C. Jelenleg az élelmiszerek fagyasztása -24°C hőmérsékleten is ajánlott, mivel ez a hőmérséklet lehetővé teszi még több tápanyag és vitamin megőrzését, de otthoni hűtéshez bőven elegendő a -18°C-os hőmérséklet.

És ha a fagyasztó üzemi hőmérséklete magasabb?

Ha régebbi készüléked van, érdemes időről időre megmérni a belső hőmérsékletét. Így megbizonyosodhatsz arról, hogy a kívánt értékre fagyaszt. Például, ha a készülék csak -14°C-ig fagyaszt, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ezen a hőmérsékleten fagyasztott ételek nem alkalmasak fogyasztásra. Ha a fagyasztó hőmérséklete nem optimális, akkor azt figyelembe kell venned az ételek tárolásakor. Magasabb hőmérsékleten az ételek gyorsabban romlanak, ezért gyorsabban kell elfogyasztani őket. Nem hónapok, hanem inkább hetek alatt. A legkorszerűbb készülékek általában -24°C-ra fagyasztanak. Ha a jelenleginél nagyobb teljesítményű fagyasztóra van szükséged, fontold meg új készülék beszerzését. A modern kombinált hűtőszekrényekben található fagyasztók is nagy teljesítményt nyújtanak.

i

Még a fagyasztó ideális hőmérséklete sem biztosítja a tápanyagok és vitaminok 100% -os megőrzését. Fagyasztás után a gyümölcs akár 30% tápanyagot és 50% C-vitamint is veszíthet. Ezzel szemben a béta-karotinok aránya nő. Az ásványi anyagok mennyisége többnyire nem változik.

Tippek a megfelelő hőmérséklet fenntartásához a hűtőszekrényben

A megfelelő hűtőszekrény hőmérséklet beállítása után fontos odafigyelni, hogy az egyes ételeket a megfelelő hűtési zónában tárold. Annak érdekében, hogy a hűtőszekrény belső hőmérséklete stabil maradjon és a hűvös levegő egyenletesen áramoljon, tartsd be az alábbi szabályokat:

Aranyszabályok a hűtőszekrény ideális hőmérsékletének fenntartásához

  1. Soha ne helyezz meleg vagy forró ételt a hűtőszekrénybe.
  2. A hűtőszekrényt nem szabad túlságosan megtölteni. Maximum 70%-os telítettségig töltsd fel. Ha túl van töltve, a hűtés nem elég hatékony.
  3. Ne nyitogasd gyakran az ajtót és ne hagyd túl sokáig nyitva. Egyes modellek figyelmeztető hanggal jelzik, ha az ajtó túl sokáig van nyitva. A gyakori hőmérsékletingadozás nem tesz jót a hűtőben tárolt ételeknek, mert gyorsabban megromlanak, és ráadásul még a hűtő is sokkal több energiát fogyaszt.
A fagyasztó ideális hőmérséklete
A fagyasztó ideális hőmérséklete -18°C. Ezen a hőmérsékleten az ételek több hónapig tárolhatók.

A megfelelő hőmérséklet beállítása a hűtőszekrényben és a fagyasztóban elősegíti, hogy a tárolt ételek hosszabb ideig frissek maradjanak és sokkal több tápanyagot és ásványi anyagot megtartsanak. De nem elég csak az optimális hőmérsékletet beállítani. Ha a hűtőszekrény rosszul van elhelyezve, akkor a hűtése nem elég hatékony. A készülék sokkal több energiát fogyaszt, és az ételek gyorsabban romlanak meg, még akkor is, ha a hűtőszekrény belső hőmérséklete optimális. Ezért a hőmérséklet beállításakor fontos figyelembe venni minden tényezőt, amely befolyásolhatja a készülék teljesítményét.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05