Milyen anyagú legyen a wok serpenyő belső felülete?
Ne becsüld alá a wok anyagát, mivel az jelentősen befolyásolhatja a tapadásmentességet, a felhevülési időt és az étel elkészítésének idejét.
- Kerámia wok serpenyő: a lassan készülő és egészséges ételek készítésére alkalmas. Fő előnye a tapadásmentesség.
- Acél wok: könnyen tisztítható, és kiváló hővezető képességgel rendelkezik. Ideális a gyors hússütéshez is.
- Tapadásmentes wok serpenyő: zsír nélküli sütésre alkalmas. Ez a feület megkönnyíti a serpenyő tisztítását is.
- Rozsdamentes acél wok: az egyik legstrapabíróbb serpenyő, jó hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik, emellett könnyen tisztítható.
- Márvány és gránit wok serpenyő: segít megőrizni az ételekben a vitaminokat és az ásványi anyagokat.
- Alumínium wok: magas hővezető képességgel rendelkezik, így az ételek gyorsabban elkészülnek. Az alumínium serpenyő könnyű és tartós.
A wok használata során fontos a nyél és a markolat is
Mivel a wok serpenyő folyamatosan a kezedben van a forgatás miatt, ezért válassz olyat, amely megkönnyíti az étel keverését, és nem kell attól félned, hogy megég a kezed.
- Fontos, hogy a nyél ergonomikus kialakítású legyen.
- A nyél anyaga lehet műanyag, fa vagy fém, mindez csúszásmentes felülettel.
Ha szereted a párolt zöldségeket és a húst, válassz fedővel ellátott wok serpenyőt. Ha nincs hozzá fedő, külön is megvásárolhatod a wok serpenyő fedelét.
A wok serpenyő méretei
A wok mérete igazodjon a készítendő adagok számához.
- Az ideális wok átmérő egy négytagú családnak 26–30 cm.
- A 30 cm-nél nagyobb átmérőjű wok serpenyőt profi szakácsok vagy nagyobb családok használják.
A wok hőforrása
A wok kiválasztásakor vedd figyelembe azt is, hogy milyen tűzhelyed van. Ha indukciós főzőlapod van, fontos tudnod, hogy csak a speciális elektromágneses indukciós aljjal rendelkező wok serpenyő működik rajta.
- Indukciós hőforráshoz használj öntöttvas, zománcozott, rozsdamentes acél vaslemezzel, vagy mágneses porcelán wok serpenyőt. Más anyag nem működik.
- A gáztűzhely és az elektromos vagy kerámia főzőlap bármilyen anyagú wok serpenyővel használható, anélkül, hogy az károsodna. A wok használatához a legideálisabb a dupla vagy a tripla lángú gáztűzhely.
Ha biztosan tudni szeretnéd, hogy a wok serpenyő alkalmas az indukciós főzőlapodhoz, teszteld le mágnes segítségével. A serpenyő alján általában található egy grafikus szimbólum, amely több hullámvonal feletti tekercset ábrázol.
Melyek a wok további fontos tulajdonságai?
Használd ki a wok további tulajdonságait is, így a főzés és a tisztítás is sokkal egyszerűbb és élvezetesebb lesz.
- Hőmérséklet jelző: pirosra vált, ha a wok serpenyő optimálisan felmelegedett.
- Sütőben használható wok: segíti az étel tökéletes elkészítését.
- Tartós felület: lehetővé teszi fém konyhai eszközök használatát is.
- Mosogatógépben mosható: anélkül is berakhatod a mosogatógépbe az ilyen wok serpenyőt, hogy annak belső felülete megsérülne.
Ha még mindig bizonytalan vagy a választásban, használd a kínálatunkban található útmutatót, vagy olvasd el a serpenyőválasztó útmutatónkat.