Oldal frissítése

A porszívó teljesítménye vs. a porszívó szívóereje. Hogyan lehet eligazodni a fogalmakban?

Cikk

Aktualizálva:

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a porszívó teljesítménye és szívóereje egy és ugyanaz a fogalom, ez nem így van. A porszívó teljesítményének már régóta semmi köze a szívóerejéhez. Akkor honnan lehet tudni, melyik porszívó rendelkezik nagy szívóerővel, hogyan lehet meghatározni a porszívó szívóerejét, és mit jelent valójában a teljesítmény? Segítünk tisztázni ezt a két legfontosabb paramétert, és arra nézve is tanácsokkal látunk el, mire kell figyelni a porszívó kiválasztásakor.

A porszívó teljesítménye vs. annak szívóereje

Miről olvashatsz a cikkben?

A porszívó teljesítménye vs. a porszívó szívóereje

Foglaljuk össze itt, az elején a fontos dolgokat:

  • A porszívó szívóereje a legfontosabb paraméter a porszívó kiválasztásakor.
  • Nem csak a porszívó teljesítménye határozza meg annak szívóerejét.
  • Az alacsonyabb teljesítményű porszívó kevesebb energiát fogyaszt, kíméli a pénztárcádat és általában kevésbé zajos.
  • A szívóerőt leginkább a porszívó felépítése, a szívófej kialakítása és a porszívózandó felület befolyásolja.

Nem csak a teljesítmény határozza meg a porszívó szívóerejét

A takarításnál leggyakrabban használt segítőtárs teljesítménye nem határozza meg a porszívózás minőségét és erejét, mint azt sokan gondolják. A teljesítmény értéke csak azt határozza meg, hogy a porszívó mennyi energiát fogyaszt.

Mivel sok ember nincs tisztában a teljesítmény és a szívóerő közötti különbséggel, az utóbbi években nagy mértékben nőtt az energiafogyasztás. Az emberek nagy teljesítményű porszívókat vásároltak abban a hitben, hogy azokkal tökéletesen ki tudják porszívózni a lakást. A legtöbb esetben azonban nagy teljesítményű és alacsony szívóerejű porszívót vásároltak, amely a piszok összeszedése helyett inkább a pénztárcájukból szívta ki a pénzt, ráadásul a környezetre is rossz hatással volt.

i A porszívó teljesítménye határozza meg, hogy a készülék mennyi áramot fogyaszt porszívózáskor.

A nagy teljesítményű porszívók gyártásának korlátozása

Az Európai Unió határozott lépést tett annak megakadályozása érdekében, hogy a jövőben a nagy teljesítményű porszívók miatt megsokszorozódjon a szén-dioxid-kibocsátás. Úgy döntött, hogy 2014 szeptemberétől nem lehet 1600 W-nál nagyobb teljesítményű, és 2017 szeptemberétől 900 W-nál nagyobb teljesítményű porszívókat gyártani. Ennek a korlátozásnak köszönhetően Európa évente több mint 20 TWh energiát takaríthat meg az elkövetkező években, ami megegyezik az összes belga háztartás éves fogyasztásával.

A 900 W-nál nagyobb teljesítménnyel rendelkező porszívók korlátozott gyártása miatt már nem fogsz 2200W, 2000W, 1800W, 1600W, 1400W vagy 1200W teljesítményű porszívót találni, amely a normál otthoni takarításhoz szánt szívófejjel rendelkezik. A készletek kiárusítása után ezek eltűntek a kereskedők polcairól.

A gyártási korlátozások nem vonatkoznak minden porszívótípusra

A 900 W feletti teljesítményű porszívók gyártására vonatkozó korlátozások azonban nem vonatkoznak minden porszívótípusra. Továbbra is találhatók a kereskedőknél nagy teljesítményű ipari, robot-, rúd-, kültéri porszívók és nedves-száraz porszívók.

Erős porszívó
Nem minden nagy szívóerejű porszívónak kell egyidejűleg nagy teljesítményűnek lennie. Ezért a porszívó kiválasztásakor inkább a porszívó szívóerejére koncentrálj, ne pedig a teljesítményére.

A porszívó szívóereje több tényezőtől függ

Azt, hogy milyen jól szív egy porszívó, legfőképpen a porszívó szívóereje mutatja meg. Ne feledd, hogy nem egyenesen arányos a teljesítménnyel. Ez a porszívó felépítésétől, a szívófej kialakításától és a porszívózott felület egyenletességétől vagy egyenetlenségétől függ.

i A nagy szívóerejű porszívót nem a teljesítménye, hanem a készülék és a szívófej kialakítása alapján lehet felismerni.

A porszívó felépítése felelős a szívóerőért

A minőségi porszívók gyártói az elmúlt években rengeteg pénzt fektettek be az új technológiákba. Megváltoztatták a porszívók felépítését, módosították a motort, a turbinákat, a csöveket és a tömlőt. Ennek köszönhetően többszörösen csökkenteni lehetett a porszívók teljesítményét, ezzel egyidejűleg fenntartani, vagy akár növelni a szívóerejüket.

A porszívó szívóereje a szívófejektől és a keféktől is függ

A szívófejek és a forgó kefék is átalakultak. A felépítésük módosításának köszönhetően kevesebb energia elegendő a jobb porszívózási hatékonyság eléréséhez. Ezért a porszívók között találhatsz kifejezetten a kutya- és állatszőr vagy az autó porszívózásához tervezett erős porszívókat is, amelyek alacsony teljesítménnyel rendelkeznek, ugyanakkor a speciális forgó kefével el tudják távolítani az állatszőrt az ágyból, a kárpitból és a szőnyegből.

Porszívó szívófejek
A porszívó szívóerejét a szívófejek és kefék kialakítása is befolyásolja. Egy jó porszívó egy kiváló minőségű forgókefével erőteljes állatszőr-porszívóvá válhat.

Hogyan lehet fenntartani a porszívó szívóerejét?

Úgy gondolod, hogy a porszívó már nem úgy szív, mint korábban? Ellenőrizd:

  • A porzsákos porszívónál a porzsák töltöttségi szintjét amint a porzsákos porszívó porzsákja megtelik, a porszívó szívóereje csökkenhet. Elég, ha a porzsákot kicseréled egy újra, máris helyreállítod a porszívó szívóerejét. Ha finom port, pl. gipszkartonból származó port, porszívózol, a porzsák pórusai elzáródnak. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a porzsák ugyan még nem telt meg, a porszívó szívóereje mégis csökken. A porzsák cseréje erre is megoldást jelent.
  • A porzsák nélküli porszívónál a portartályt és a szűrőt - ha a portartály túlságosan tele van, vagy nem tisztítod rendszeresen a szűrőt, a porszívó szívóereje hirtelen csökkenhet. Ideális esetben minden porszívózás után ki kell üríteni a portartályt és meg kell tisztítani a szűrőket. Így a porszívó mindig 100%-osan fog teljesíteni.
A porszívó szívóerejének fenntartása
A porzsák nélküli porszívó esetében nem elég csak a tartályt kiüríteni, hanem a szűrőt is meg kell tisztítani. Csak akkor lehet elérni 100%-os szívóerőt.

Hogyan válasszunk nagy szívóerővel rendelkező porszívót?

A legtöbb webáruház a teljesítmény alapján sorolja kategóriákba a porszívókat. Vagyis attól függően, hogy a porszívó mennyi energiát fogyaszt. Ez az érték azonban nem döntő jelentőségű számunkra, mert nem határozza meg a porszívó szívóerejét. Még az alacsony teljesítményű (és ezért alacsony fogyasztású) porszívók is büszkélkedhetnek nagy szívóerővel, mind kemény felületeken, mind szőnyegen. A porszívó kiválasztásakor ezért elsősorban a porszívó szívóerejére kell figyelni.

i A teljesítmény és a porszívó szívóereje nem az egyetlen érték, ami a porszívó kiválasztásakor számít. Ezért készítettünk számodra két részletes útmutatót: Hogyan válasszunk porzsákos porszívót és Hogyan válasszunk porzsák nélküli porszívót, amelyek segítenek kiválasztani a legjobb készüléket. Ha pedig már pontosan tudod, mire kell figyelni és mit szeretnél, nézz körül kínálatunkban, ahol biztosan találsz magadnak erőteljes porszívót.

A porszívó energiacímkéje, egy régi időkből ránk maradt mutató

A korábbi években a fogyasztók a porszívó energiahatékonyságáról az energiacímke segítségével tájékozódhattak, amelyet a gyártóknak és a kiskereskedőknek minden terméken kötelező volt feltüntetniük. 2019 februárjában azonban az Európai Bizottság hatályon kívül helyezte a porszívók energiacímkézéséről szóló rendeletét, és megtiltotta az energiacímkék használatát. Ennek oka az volt, hogy a porszívók energiahatékonyságának mérésére használt módszerek és az azt követő energiaosztályokba való besorolásuk nem felelt meg a tényleges felhasználási feltételeknek.

Jelenleg új rendelettervezet készül, amelynek célja az energiacímkézési kötelezettség megújítása. E kötelezettség megújításának időpontját még nem határozták meg, hiszen ehhez meg kell találni az energiahatékonyság mérésére alkalmas módszert. Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, és a lehető leghamarabb tájékoztatunk téged minden változásról.

A porszívó szívóerejére kizárólag a teljesítményből nem lehet következtetni. Más szavakkal, az alacsony teljesítmény nem jelent gyenge szívóerőt. Az alacsony teljesítmény azt jelenti, hogy a porszívó kevesebb energiát fogyaszt. Egy nagy teljesítményű porszívó használatát elsősorban a pénztárcád bánja.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15