Oldal frissítése

Pulzusmérés a hatékony edzéshez

Frissítve

Szeretnéd javítani fizikai erőnlétedet, és azon gondolkodsz, hogy melyik sportot válaszd? Szeretnéd leadni a felesleges kilókat, de nem tudod, milyen tempóban fuss? Személyes csúcsot szeretnél felállítani, de félsz, hogy a szervezeted nem bírja a nagy terhelést? Bármi legyen is a célod, fordíts figyelmet a pulzusmérésre, válaszd ki a számodra ideális pulzuszónát, és biztosan el fogod érni a célodat. A pulzusszám mérése segít az edzés hatékonyságának növelésében. Megmutatjuk, hogyan.

Szívritmus mérés; sportoló

Pulzusmérés a hatékony edzéshez - Tartalom

  1. Mi a pulzusszám?
  2. Nyugalmi pulzus, az edzettség mutatója
  3. Érdemes ismerni a maximális pulzusszámot is
  4. Pulzusmérés fogyáshoz és izomépítéshez
  5. Aerob vagy anaerob edzés
  6. Pulzuszónák a hatékony edzéstervhez
  7. Hogyan segít fogyni a pulzusszám mérése?
  8. Pulzusmérés okosórával
  9. Intervall edzés - a legeredményesebb a zsírégetés és az erőnlét szempontjából
  10. Teszteld fizikai képességeidet terheléses teszttel

Mi a pulzusszám?

A pulzusszám azt jelzi, hogy a szív 1 percen belül hányat üt. A pulzusszám értékét nemcsak a sportoló életkora, hanem az edzés körülményei is befolyásolják, mint például az időjárás, az edzés tempója, a táplálkozás, a fáradtság, a stressz, a folyadékvesztés vagy a tengerfeletti magasság. A pulzusmérés nemcsak az edzés terhelésének optimális beállítása és az ideális zsírégetés szempontjából fontos, hanem a test túlterhelésének megakadályozásában is.

Ha komolyan gondolod a sportot, érdemes befektetned a pulzusszám, a tempó vagy a megtett távolság mérésére szolgáló elektronikus segédeszközökbe, mint például a fitness órák mellkaspánttal vagy érzékelővel, a fitnesz karkötők vagy az okos órák.

Nyugalmi pulzus, az edzettség mutatója

A nyugalmi pulzusszám (RHR - Resting Heart Rate) 65-75 ütés/perc között mozog, de aktív sportolóként az értékei ennél jóval alacsonyabbak is lehetnek. A megállapítása könnyű. Mérd meg a pulzusszámodat ébredés után több egymást követő reggelen, majd átlagold a kapott értékeket. Az edzett emberek értékei alacsonyabbak, a rossz fizikai állapotban lévőké pedig magasabb. Az élsportolóknál például 30 ütés/perc érték is előfordulhat. Ha azonban nem sportolsz, akkor a mérési értékeid magasabbak lesznek, és még könnyű testmozgás esetén is gyorsan emelkedni fog a pulzusszámod.

i Nem csak súlyzókat, fitness gépeket, húzódzkodó rudakat vagy egyensúlyozó eszközöket találhatsz nálunk, hanem egyéb fitness felszerelések széles választékát is.

Érdemes ismerni a maximális pulzusszámot is

A maximális pulzusszám (HR Max) maximális terhelésnél érhető el, s csak rövid ideig lehetséges fenntartani, és nem is lehet túlságosan befolyásolni. Az értéke aktív sportolók és a kevésbé edzett emberek esetében is azonos, 170 és 210 ütés/perc között. Könnyen kiszámítható:

HR Max = nők 226 (férfiak 220) - életkor

A maximális pulzusszámot mindenképpen érdemes ismerni, mivel meghatározza az ideális pulzustartományt, amelyhez céltudatos sportolóként az edzésed intenzitását kell igazítanod.

okosóra; hegymászó; szikla

Az intelligens fitness óra (sport tracker) segítségével pulzusodat nemcsak az edzőteremben, hanem a természetben is mérheted.

Pulzusmérés fogyáshoz és izomépítéshez

Az edzéshez választott pulzusszám hatással van a fizikai erőnlétre, az izomnövekedésre, a szív- és érrendszer erősítésére és a zsírégetésre. Az optimális pulzusszámnak a maximális pulzusszám (HR Max) 60-75%-a között kell lennie. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy edzés közben zihálsz, de nem kapkodod a levegőt. A pulzus méréséhez ideális eszköz az intelligens fitness óra, amely folyamatosan méri a pulzusszámot, így sokkal pontosabb értéket kapsz. Minél következetesebben maradsz az optimális edzési zónán belül, annál hasznosabb és eredményesebb lesz az edzés.

Fitness; kardio edzés; súlyzók

A megfelelő pulzusszám tartomány ismerete biztosítja az optimális teljesítményt.

Aerob vagy anaerob edzés

Attól függően, hogy sportolás közben melyik pulzusszám zónában tartózkodsz, aerob vagy anaerob edzésről beszélünk.

Az aerob edzés során a szervezet küzd, hogy oxigénnel lássa el az izmokat, és a fő energiaforrások a cukrok és a zsírok. Az aerob edzés elsősorban a szív- és érrendszerre hat, felgyorsítja az anyagcserét és segít a testzsír csökkentésében.

Az anaerob edzés meghaladja az optimális pulzusszámot 75% felett. Az edzés rövidebb, intenzívebb, a szervezet oxigénhiánnyal küszködik, és gyorsabban kimerül. A fő energiaforrás a szénhidrátok. Az anaerob edzés különösen az erőre, a robbanékonyságra, a gyorsaságra és az állóképességre van hatással. Így az anaerob edzéssel mindenekelőtt az erődet fejleszted és izmot építesz.

Pulzuszónák a hatékony edzéstervhez

A pulzuszónák olyan tartományok, amelyeken belül kell maradnod edzés közben attól függően, hogy milyen célokat kívánsz elérni, és milyen sportkészséget szeretnél fejleszteni.

Három zónát különböztetünk meg:

  • Erő zóna 75–90% HR Max
  • Állóképesség zóna 60–75% HR Max
  • Regenerációs zóna 55–60% HR Max

Izomfejlesztés, súlyzók

Edzés közben fontos a magasabb pulzusszám tartomány fenntartása. Az eredmények hamarosan láthatóak lesznek a testeden.

Erő zóna az izomtömeg növeléséhez

Azt tervezed, hogy megdöntöd a személyes rekordodat? Akkor edzés közben maradj ebben a zónában. Az erőzónában (75-90% HR Max) végzett edzéssel javíthatod az állóképességedet és az izomerődet, valamint erősítheted a szív- és érrendszeredet. Ugyanakkor mentális fejlődést is fogsz tapasztalni, s a növekvő fizikai megterhelés során is képes leszel megőrizni lazaságodat és koncentrációdat. Ne feledd azonban, hogy az edzés ebben a zónában "fájdalmas".

Állóképesség zóna a zsírégetéshez

Ebben a zónában (60-75% HR Max) állóképességedet növeled a további edzéshez. Javul az állóképesség, javul az aerob kapacitás és a zsírégetés is hatékony. Ilyen szintű terhelésnél képes kell legyél hosszabb ideig beszélni edzés közben és "kényelmes" tempót tartani.

Regenerációs zóna az egészségért

Épp most nyertél versenyt, vagy túlhajtottad magad az edzésen? Ilyenkor ideális a regenerációs zónában mozogni (55-60% HR Max), hogy megújítsuk energiáinkat a megerőltető testmozgás után. Ebben a zónában nemcsak az izmok, hanem a szív- és érrendszer, valamint az immunrendszer is regenerálódik. A szervezet pihen és megkönnyebbül.

Hogyan segít fogyni a pulzusszám mérése?

Szeretnéd leadni a felesleges kilókat és jobban érezni magadat? A sikeres fogyás kulcsa, hogy néhány tucat percnél hosszabb ideig az aerob zónában mozogjunk, tehát elég hosszú ideig ahhoz, hogy a zsír váljon energiaforrássá. A futás például egy rendkívül természetes és energiaigényes mozgásforma, így kiválóan alkalmas a fogyáshoz.

Arra azonban ügyelj, hogy ne fuss túl lassan (60% HR Max alatt) vagy túl gyorsan (75-80% HR Max felett). Az első esetben az edzés nem lesz hatékony, és a szervezetnek nem lesz szüksége a zsírégetésre, míg ha túlléped a felső határt, éppen ellenkezőleg, a szervezet átáll a cukorégetésre, mint sokkal gyorsabb energiaforrásra.

Pulzuszám mérése; fitness óra

A futók számára az okosóra vagy a fitness óra ideális eszköz a pulzusszám mérésére.

Egy jó minőségű fitness óra (sport tracker) kiváló eszköz a pulzusszám méréséhez és a pontos zsírégetési statisztikákhoz. A zsírégetés csak körülbelül 15 perc futás után kezdődik, és fél óra elteltével a szervezeted már jelentősebben igénybe veszi ezt az energiaforrást. Az ideális az, ha a pulzusszámot a maximális pulzusszám 55-60%-án tartod. Minél edzettebb vagy, annál nagyobb intenzitást engedhetsz meg magadnak, és még mindig zsírt égetsz. Ha nem vagy jó formában, és aggódsz a túlsúly miatt, akkor kezdetben sokkal jobb lesz számodra a gyors gyaloglás vagy az indián futás, ahol a futás pihenőfázisokkal váltakozik gyaloglás formájában.

Pulzusmérés okosórával

A legtöbb okosóra optikai érzékelővel rendelkezik a pulzusszám mérésére, és az olcsóbb modellekben gyakran találsz jó minőségű érzékelőt. A magasabb kategóriájú okosórák képesek érzékelni a pulzusszám kis ingadozásait is, és figyelmeztetni a lehetséges egészségügyi problémákra.

i A legpontosabb mérés mellkaspánttal érhető el, amely közvetlenül a forrásnál érzékeli a pulzusszámot.

Ne hagyatkozz csak az érzéseidre edzés közben. Az okosóra nemcsak a pulzusszámot tudja mérni, hanem hangjelzéssel is figyelmeztet, ha a pulzusszám eléri a küszöbértéket. A pulzusszám aktuális állapota mellett az aerob vagy anaerob zónában töltött időről is tájékoztatást ad, így edzéskor maximális hatékonyságot érhetsz el. Az egyes pulzusszámzónákat magad is beállíthatod az órán, vagy a szükséges adatok megadásával az okosóra kiszámítja a zónákat.

Intervall edzés - a legeredményesebb a zsírégetés és az erőnlét szempontjából

Ha nagyon jó formában vagy, és rendszeresen sportolsz, próbáld ki az intervall edzést, amely során a magas intenzitású (akár 90% HR Max) fázisokat alacsonyabb intenzitású vagy pihenő fázisokkal váltogatod. Ennél az edzésformánál jelentősen fokozódik az anyagcsere, így a következő 24 órában a szervezet sokkal több kalóriát fog elégetni. Ezzel egyidejűleg izomtömeget építesz, javítod az állóképességed és növeled a gyorsaságod.

Fitness óra; medence; víz szívritmus; grafikon Nő; fogyás; testsúly

A szárazföldön vagy a vízben, az intelligens fitness óra mindenhol jó szolgálatot tesz.

Teszteld fizikai képességeidet terhelésteszttel

Szeretnéd tökéletesen feltérképezni jelenlegi edzettségi állapotodat? Akkor érdemes egy terheléstesztnek alávetni magadat. Tudd meg, hogyan terheld megfelelően a testedet, hogyan növeld teljesítményedet, vagy csökkentsd hatékonyan súlyfeleslegedet. A terhelésteszt ellenőrzi a szív- és érrendszer működését, meghatározza a testben lévő izom-, zsír- és vízmennyiség arányát, és teszteli aktuális fizikai állapotodat. Az eredmény egy ideális, teljesen egyénre szabott edzésprogram. Sportolj helyesen, egészségesen, fájdalommentesen és ideális teljesítménnyel a terhelésteszt segítségével!

Tehát ne habozz, szerezz be egy pulzusmérőt, kezdd mérni a pulzusodat, számítsd ki az ideális pulzuszónát az edzéshez, és érd el céljaidat.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10