Mi az a sonkakészítő és hogyan működik?
A sonkafőző egy olyan tartály, amely dugattyúkkal van felszerelve, összenyomva a benne lévő nyersanyagokat. Ez tehát nem egy elektromos készülék. A házi sonkakészítés egész varázsa a hús főzés közbeni összenyomásában rejlik, amelytől a kapott sonka összeesik. A sonkakészítő
készüléket egy 70-80 °C-os vízzel teli edénybe kell helyezni, ahol aztán megfőzzük a sonkát.
Mire való a sonkakészítő?
A sonka nagyon népszerű étel. Sajnos a legtöbb, üzletekben kínált sonka tartósítószereket, stabilizátorokat, színezékeket és egyéb, az emberi szervezet számára nem kedvező anyagokat tartalmaz.
Az otthoni sonkafőző helyett választhatsz befőző edény eszközt is, amely a pontos hőmérséklet fenntartására való képességének köszönhetően megfelelő alternatívát jelent.
Sonkafőző a házi sonka egyszerű elkészítéséhez
A sonkafőző használatának fő oka a házi sonka minősége. A házi sonkakészítés esetén pontosan lehet tudni, milyen összetevőket tartalmaz a késztermék, nem kell aggódnia az élelmiszer-allergének, színezékek, tartósítószerek vagy stabilizátorok miatt. A sonkakészítő készülékben
történő sonkakészítéshez mindössze húsra, sóra és egy kis vízre van szükség.
i
A házi sonka elkészítéséhez a lehető legfrissebb húst használd
A leggyakrabban használt hús a sertéscomb vagy -lapocka, de kiváló sonka készülhet marhából, pulykából, csirkéből vagy nyúlból is. Ha szaftosabb, de egyben zsírosabb változatra vágysz, válasszon sertéshasat vagy -nyakat. A változatosság kedvéért bátran használj fűszereket is,
például borsot, kakukkfüvet, paprikát vagy fokhagymát az érdekes ízvariációk érdekében.
Hogyan válasszunk sonkafőző eszközt?
Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik sonkafőző a legjobb számodra, összpontosíts a legfontosabb jellemzőkre, például a sonkakészítő alakjára, szerkezetére, nyomására és kapacitására.
A sonkafőző anyaga
A sonkafőző leggyakrabban rozsdamentes acélból, műanyagból vagy alumíniumból készül.
- A műanyag ellenáll a magas hőmérsékletnek, olcsó, nem káros az egészségre, és a csúszós felületének köszönhetően nem szükséges főzőzsákot használni a sonka elkészítéséhez. A műanyag sonkafőző legnagyobb hátránya a törékenysége.
-
A rozsdamentes acél egy olyan anyag, amely tartósságáról és kiváló hővezetéséről ismert. A rozsdamentes acél sonkafőző használatához főzőzsákokra van szükség, hogy a hús ne tapadjon a falhoz. A karbantartás is nagyon egyszerű, a rozsdamentes acél sonkakészítő
ugyanis gyakran mosogatógépben mosható.
- Az alumínium egy másik gyakori sonkafőző anyag. Itt valóban a minőségre kell összpontosítani, amiért esetleg többet kell fizetni. A stabil alumínium sonkafőző még nagyon gyakori használat mellett is hosszú évekig kitart.
A sonkafőző alakja
A sonkakészítő leggyakrabban henger alakú, a másik népszerű forma a blokk. Mind a hengeres, mind a blokkos változat ugyanazon az elven működik, az ezekkel készített sonka íze nem fog különbözni.
A sonkakészítő kapacitása
Válaszd ki a sonkafőző térfogatát aszerint, hogy te vagy családtagjaid mennyi sonkát tudtok elfogyasztani néhány nap alatt. A boltban vásárolt sonkához képest a házi sonka csak néhány napig tart el. A sonkafőző kapacitása leggyakrabban 0,6 és 3 kg között mozog.
A sonkakészítő készülékhez általában mellékelt hőmérő megkönnyíti a sonka elkészítését.
A sonkafőző rugói
A rugók által kifejtett maximális nyomás biztosítja, hogy az előállított sonka egységes legyen, és ne essen szét. A mandolinos sonkafőző eszköznek nevezett típus két rugót tartalmaz, amelyek a szükséges és nagyon erős nyomást biztosítják. Még az egy rugóval rendelkező sonkakészítő
készülékek is képesek a szükséges nyomást kifejteni ahhoz, hogy a sonka ne essen szét.
i
A hengeres modellek átlagos nyomása 5-10 kg körül van, míg a két rugóval ellátott sonkafőző típusok több tíz kilogrammos nyomást is kifejthetnek.