Miért éppen az AeroPress?
Az AeroPress kávéfőző ideális társ az utazásaid közben. Kompakt méretének köszönhetően bármilyen hátizsákban elfér, így bárhol élvezheted a friss kávé ízét és illatát. Milyen további előnyökkel jár az AeroPress használata?
- Az AeroPress egyik jellegzetessége az elkészítés, amely nagyon egyszerű és bárki által elvégezhető.
- Az élelmiszeripari műanyagból készült konstrukció tartós és hosszú élettartammal rendelkezik.
- Kiválaszthatod a kávé őrlésének finomságát.
- Az AeroPress szűrői mindig 100%-os tisztaságú kávét engednek a csészébe.
Szereted a hamisítatlan és ízletes kávét? Akkor feltétlenül nézz körül a szűrők filteres kávéhoz oldalon.
AeroPress kávékészítés: Arányok és útmutató a különböző erősségű kávékhoz
Az AeroPress kávéfőző esetében fontos, hogy először eldöntsd milyen jellegű kávét is szeretnél készíteni. Ezek kiinduló arányok, melyen később finomítani lehet, kávéfajtához, pörkölési szinthez igazítva.
- Rövid, erősebb kávé - Ebben az esetben a 100g kávé / 1 liter víz a kiinduló arány, azaz egy adaghoz 9g kávé 0,9 dl víz, két adaghoz 18g kávé 1,8 dl víz és így tovább.
- Átlagos, közepes erősségű kávé - Ebben az esetben a 75g kávé / 1 liter víz a kiinduló arány, azaz egy adaghoz 7,5 g kávé 1 dl víz, két adaghoz 15g kávé 2 dl víz és így tovább.
AeroPress kávéfőző - A kávé készítésének menete
A gumigyűrűvel ellátott hengerrel, mint egy dugattyúval, nyomás alatt készül a kávé a microfilteren keresztül. Az AeroPress kávéfőző segítségével megfelelő vízhőmérséklet és légnyomás mellett így kiváló kávét állíthatsz elő kevesebb savval és keserű mellékíz nélkül. A mikrofilternek köszönhetően egy tökéletesen zaccmentes csésze kávét kortyolgathatsz, aminek az elkészítése mindössze pár percet vesz igénybe. Működési elve kicsit olyan, mint egy eszpresszó gépé, természetesen kisebb nyomással és kicsit olyan, mint a filterkávéké, talán ettől is olyan érdekes kávékészítési módszer. Nézzük meg együtt az egyes lépéseket, hogyan készíthetsz egy tökéletes kávét.
- Őröld meg a kávét. - Ha a használat előtt közvetlen őrlöd a kávét sokkal ízletesebb italt tudsz készíteni.
- Tégy egy papír filtert a szűrőbe és tekerd rá a hengerre.
- Tedd a konyhai mérlegre a kiöntőt, vagy bögrét, rá a hengert és bele a tölcsért. Töltsd bele az őrölt kávét.
- Forralj friss vizet és öntsd a hengerbe. - Az Aeropress kávéfőző használatához 80-90 fokos víz kell. Ha nincs hőmérőd, akkor forrás után öntsd át, vagy várj minimum 20 másodpercet.
- Keverd meg a keverőkanállal a kávét és zárd le a nyomóhengerrel. Várj! - Gyorsan keverd meg és zárd is le finoman a nyomóhengerrel, de még ne kezd el préselni. Ez vákuumot képez a kávé felett és nem engedi, hogy a kávé elkezdjen átcsöpögni a filteren. Várj legalább egy percet!
- Vedd le a mérlegről a bögrét és az Aeropress-t, kezd el nyomni a hengert. - Lassan, 20-30 másodperc alatt nyomd át a kávét a henger segítségével.
- Idd meg a kávéd, mielőtt kihűl!
- Tisztítsd ki az AeroPress kávéfőző minden részét! - Tekerd le a szúrősapkát, borítsd ki a kávépogácsát, mosd el langyos tiszta vízzel!
Hasznos tippek az AeroPress használatával kapcsolatban
- Kezdj egy kiinduló recepttel és mindig csak egy valamin változtass a következő alkalommal egy picit.
- Ha erősebb kávét szeretnél csökkents a víz mennyiségén a kávéhoz képest, vagy növeld az őrlés finomságát vagy akár az áztatási időn is növelhetsz.
- Ha gyengébb, hosszabb kávét szeretnél növeld a vízmennyiséget, csökkentsd az áztatási időt, kicsit durvább őrlést válassz.
- Kísérletezz, játsz a víz hőmérsékletével. Minden kávé más és más ízeket mutat meg a különböző hőfokokon.
- Próbálj ki Aeropress-hez ajánlott világosabb pörkölésű kávékat, melyek többet mutatnak meg gyümölcsös ízvilágukból. Ne feledd a kávé egy gyümölcs!
i
A kávékészítéshez hasznosak az olyan tartozékok, mint a kávédarálók, kávémérlegek vagy a mérőcsészék és keverők kávéhoz.