Oldal frissítése

Monitor PS5 és Xbox Series konzolokhoz - milyet válasszunk és miért?

Cikk

Aktualizálva

Minden konzolhoz jár egy televízió, és gyakorlatilag elválaszthatatlanok egymástól. De mi van akkor, ha nem feltétlenül a nappali kanapédon kell elterülnöd játék közben, hanem inkább az asztalnál egy széken szeretnél ülni? Ebben az esetben mindenképpen fontolóra veheted a monitor konzolhoz megoldást - tehát az új konzolodat nem a tévéhez csatlakoztatod, hanem egy gamer monitort használsz helyette. Ennek a megoldásnak számos előnye van. A gamer monitorok általában olcsóbbak, funkcióik miatt jobban alkalmasak játékra, mint a televíziók és a felhasználási területek is széles skálán mozognak. De hogyan érdemes kiválasztani a konzolhoz illő gamer monitort? És vajon tényleg ez a megfelelő megoldás számodra, vagy mégis inkább egy tévét kellene választanod?

Monitor konzolhoz

Monitor PS5 és Xbox Series modellekhez - TARTALOM

  1. Monitor konzolhoz - miért adjunk neki egy esélyt?
  2. A költségvetésünk szerint döntünk - mit vegyünk 75-, 145- és 290 ezer forintból?
  3. Fontos paraméterek - mi nem hiányozhat egy konzol monitor esetében?

Monitor konzolhoz - miért adjunk neki egy esélyt?

Ha úgy döntesz, hogy TV helyett egy gamer monitort csatlakoztatsz a konzolodhoz, ez számos előnnyel jár majd. Az elsőt már a vásárláskor érezni fogod, hiszen bármilyen gamer monitor mellett döntesz, egy ilyen készülék általában sokkal olcsóbb, mint egy hasonló felszereltségű televízió. Egy olcsóbb 144 Hz-es Full HD monitor kevesebb, mint 60 000 forintért megvásárolható. Egy olcsóbb 120 Hz-es tévé ennek többszörösébe kerül, bár igaz, hogy már 4K felbontással rendelkezik. De ha nem érdekel túlságosan a felbontás, és elsősorban a pénztárcabarát megoldást keresel, akkor egy olcsóbb gamer monitor lehet a kézenfekvő választás.

Monitor konzolhoz
Egy monitor konzolhoz megoldás előnye, hogy napközben munkára, este pedig játékra használhatod.

Egy másik fontos szempont, hogy hogyan szeretnéd használni az új gamer monitort, amikor nem játszol. És hogy mennyi helyed áll rendelkezésre. Ha a nappaliban közvetlenül a kanapéval szemben van egy üres fal, és szívesen hódolsz a filmes estéknek vagy a sportközvetítéseknek, akkor érdemes lehet megfontolni, hogy nagy tévére cseréld le a készüléket. De ha például otthonról dolgozol, és jól jönne egy új képernyő a munkahelyeden, akkor egy gamer monitor többet fog segíteni. De más változók is szerepet játszanak, nevezetesen a rendszer késleltetési ideje és válaszideje.

i

A rendszer késése és válaszideje - még egy olcsó gamer monitor is jobb lehet, mint egy drága TV

A tévék és monitorok összehasonlításakor két olyan paraméter játszik nagy szerepet, amelyeket nem mindig könnyű nyomon követni. Ezek a válaszidő és a rendszer késése (input lag). Mindkét paraméter tekintetében a monitorok (főként a gamer monitorok) általában lényegesen jobbak, mint a televíziók.

A válaszidő azt jelzi, hogy a pixelek milyen gyorsan képesek színt váltani. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy míg egy rövid válaszidejű képernyő gyors mozgások esetén is éles képet jelenít meg, addig a hosszú válaszidejű képernyőn megjelenített tartalmon mozgáshibákat fedezhetünk fel. Ezt tipikusan szellemképnek nevezik. Ilyenkor a mozgó tárgyak elmosódott nyomokat hagynak maguk mögött, és mozgás közben maguk is életlenek. Ez természetesen csökkenti a könnyű felismerhetőségüket, és nem is néz ki jól. Tehát a dinamikus mozgások terén egy monitor konzolhoz jobb választás lehet.

A bemeneti késés, azaz a rendszer késése a bemeneti eszközön végzett művelet (pl. egy gomb megnyomása) és a játékban végzett művelet közötti késést jelzi. A nagy késés ezért késleltetett játékvezérlést okoz. Van egy bizonyos késés magában az irányításban (a játékvezérlőben), majd a konzolon belül, és végül a képernyőn. A tévékészülékek pedig jellemzően nagyon nagy késéssel rendelkeznek. A jobb tévéknél az úgynevezett "játékmód" jelentősen csökkentheti ezt a késést, de nem számít, hogy milyen árkategóriában vásárolsz egy monitort, gyakorlatilag mindig alacsonyabb lesz a késése, mint egy ugyanolyan drága tévének. A kompetitív játékosok számára az alacsony késés elengedhetetlenül fontos, mivel előnyhöz juttatja őket a nagyobb késésű ellenfelekkel szemben. A játékosok számára az alacsony késési idővel rendelkező gamer monitor "csak" jobb játékélményt biztosít.

A költségvetésünk szerint döntünk - mit vegyünk 75-, 150- és 300 ezer forintból?

Egyedül akkor egyértelmű, hogy monitort válasszunk-e a konzolunk mellé, ha a költségvetésünk annyira alacsony, hogy a legalapvetőbb 4K-s tévé megvásárlását sem teszi lehetővé. Más helyzetekben legalább van némi választási lehetőségünk - hogy egy nagy TV-t vagy esetleg egy más szempontból jobb gamer monitort válasszunk. Az alábbiakban ajánlásokat találsz arra vonatkozóan, hogy mit érdemes vásárolni a különböző árkategóriákban, hogy biztosan elégedett legyél az új TV vagy gamer monitor vásárlásával.

Monitor konzolhoz
Alapszintű Full HD monitor már korlátozott költségvetésből is megvásárolható.

Mit vásároljunk 75 000 Ft-ért?

Az alacsony árkategóriához nem csak akkor lehet folyamodni, ha kevés pénzből gazdálkodsz, hanem akkor is, ha elsősorban a nagy képfrissítési frekvenciájú gaming érdekel, és a 4K felbontás nélkül is megleszel. Az olcsóbb 144 Hz-es Full HD monitor kevesebb mint 60 000 Ft-ért vásárolható meg. Ez egy hasonló ár ahhoz képest, amit egy olcsóbb TV-ért fizetnél ki, de egy ilyen készülék ebben az árkategóriában ugyanekkora képátlóval de lényegesen rosszabb megjelenítési jellemzőkkel rendelkezne. Ráadásul 60 Hz-nél magasabb képfrissítési frekvenciáról csak álmodni lehet. Mindez azt sugallja, hogy bármilyenek is legyenek az igényeid, 75 000 Ft körüli árával egy monitor konzolhoz a legkézenfekvőbb választás.

Mit vásároljunk 150 000 Ft-ért?

Valamelyest hasonló a helyzet ebben az egy lépéssel magasabb árkategóriában. Ha rendelkezésünkre áll kb. 115 000 Ft, akkor máris választhatunk egy belépő szintű 4K TV-t 43" képátlóval, de alternatíva lehet egy "középkategóriás" 27" 4K monitor vagy egy igazán tisztességes  QHD gamer monitor magas képfrissítési frekvenciával. Egy olcsó tévé esetében a nagy képátlóért cserébe, nagyobb rendszerkésést kapunk, egy ilyen képernyő nem igazán alkalmas játékosok számára. Az, hogy egy "átlagos" 60 Hz-es 4K-monitort vagy egy jobb QHD (2K) monitort válassz, attól függ, hogy az élességet vagy a nagyfokú simaságot, azaz a 120 Hz-es (vagy 144 Hz-es vagy 165 Hz-es) képfrissítési frekvenciát részesíted-e előnyben.

Ennél a költségvetésnél a képátló is szerepet játszik, hiszen 150 000 Ft alatt már 27"/28" vagy akár 32"-os monitort is lehet kapni. Ismétlem, ez a személyes preferenciáktól függ. Ha kisebb íróasztalon dolgozol, és sokat fogsz a monitor előtt dolgozni, akkor egy 27 hüvelykes képátlójú monitor jobban megfelelhet neked, mivel nagyobb pixelsűrűséget biztosít (látszólag élesebb képet), és nem kell annyit tekergetned a nyakadat a használata közben. A 32 hüvelykes képátló viszont nagyobb képet kínál, de a QHD felbontásnál a pixelsűrűség túl alacsony lehet a kényelmes munkavégzéshez. Ráadásul egy ilyen képátlójú monitort elég messze kell elhelyezned az asztalodon, hogy ne terheld annyira a szemed munka közben.

Mit vásároljunk 300 000 Ft-ért?

Még nagyobb költségvetéssel is választhatunk olyan gamer monitort, amely játék közben jobb szolgálatot tesz majd, mint a tévé. De ez már nem ennyire egyértelmű, hiszen ekkora költségvetés mellett már egy 144 Hz-es 4K gamer monitorhoz és egy 120 Hz-es panellel rendelkező 4K tévéhez is hozzájuthatsz. Ebből a szempontból mindkét megoldás egyenlő, hiszen az új konzolok amúgy sem adnak 120 képkocka/másodpercnél többet. A monitor még mindig alacsonyabb rendszerkéséssel rendelkezik, de a tévé játékmódjai is hatékonyan csökkentik azt, így a tényleges használatban a különbségek nem olyan drámaiak.

A döntés többi része tehát elsősorban a saját preferenciáidtól függ. Ha főként a versenyszerű játék érdekel, és nem bánod, hogy közel kell ülnöd a képernyőhöz, akkor elégedettebb leszel egy olyan gamer monitorral, amely a munkával kapcsolatos használat előnyeit is magában hordozza. Másrészt, amikor a legújabb sztorijátékokkal játszol a kanapé kényelmében, értékelni fogod a nagy képátlót, ami például filmnézéskor is jól jön.

!

A PlayStation 5 nem támogatja a QHD/1440p felbontást

Vigyázz, ha PlayStation 5-tel rendelkezel vagy a vásárlását tervezed. Ennek oka, hogy a konzol jelenleg nem támogatja a QHD felbontást, és csak Full HD vagy 4K felbontásra képes. Egyes QHD monitorok rendelkeznek lekicsinyítő funkcióval, amely képes a bemeneti 4K felbontást QHD felbontásra lekicsinyíteni, anélkül, hogy a képminőség romlana, amely akkor jelentkezik, ha Full HD-t jelenítenek meg egy QHD-monitoron. A lekicsinyítés funkcióval nem rendelkező QHD monitorokat a PS5 konzolrendszer Full HD-nek tekinti.

Az Xbox Series konzolok esetében minden zökkenőmentesen működik, hiszen mind az X, mind az S változat képes a natív QHD felbontás megjelenítésére.

Fontos paraméterek - mi nem hiányozhat egy konzollal használt monitorból?

Ha PlayStation 5 vagy Xbox Series konzolhoz keresel képernyőt, érdemes szem előtt tartanod bizonyos paramétereket, legyen szó akár gamer monitorról, akár TV-ről. Így a lehető legtöbbet hozhatod ki az új konzolokban rejlő lehetőségekből, hogy teljes mértékben élvezhesd a next-gen élményt. Ha egy gamer monitor érdekel, a cikk következő részében tanácsokat találsz a gamer monitor kiválasztásához. A következő jellemzők és specifikációk közé tartoznak azok a szempontok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy gamer monitor jó kiegészítője legyen egy következő generációs konzolnak:

Magas képfrissítési frekvencia (120/144 Hz)

Az új konzolok által hozott egyik legjelentősebb újítás a nagy képfrissítési frekvencia támogatása. Korábban a konzolos játékosok csak 30 vagy 60 képkockához voltak hozzászokva másodpercenként. Most a konzolok akár 120 képkockát is képesek megjeleníteni, akár 4K felbontásban is. A frissítési frekvencia tehát nem elhanyagolható az új képernyő kiválasztásakor. A TV-nek legalább 120 Hz-es frissítési frekvenciával kell rendelkeznie, míg a gamer monitor esetében általában 144 Hz-el találkozunk, ami szintén megfelelő.

    

Változó frissítési frekvencia (VRR / FreeSync)

Azért nem baj, hogy a monitor frissítési frekvenciája (144 Hz) magasabb, mint a konzol által generált maximális képkockasebesség (120), mert a konzol mellett a monitornak is támogatnia kell a változó frissítési frekvenciát. Ha ez a helyzet, a gamer monitor mindig pontosan annyi képkockát fog megjeleníteni másodpercenként, amennyit a konzol "küld" neki. VRR nélkül jellemzően vagy a kép egyenletességének csökkenése vagy vízszintes szakadás tapasztalható. A VRR-kompatibilitást a FreeSync funkcióval ellátott monitorról lehet megállapítani. A 144 Hz-es modellek esetében ez magától értetődő, de ha 60 Hz-es monitort veszel, érdemes ellenőrizni ezt a funkciót.

    

4K felbontás

A következő generációs konzolok megpróbálják a 4K felbontást olyan szabványos dologgá tenni, mint amilyen a Full HD volt, és valahol még mindig az. Sőt, elegendő teljesítményük van ahhoz, hogy 4K-s játékélményt nyújtsanak. Ez az a felbontás, amellyel a jelenlegi tévékészülék-kínálatban szereplő modellek túlnyomó többsége rendelkezik, így ez egy elég kézenfekvő választás. De mindenképpen érdemes fontolóra venni a a 4K-t, ha monitort konzolhoz vásárolsz. Igaz, ezért felárat kell fizetned, leginkább akkor, ha a nagy felbontást 144 Hz-es képfrissítési frekvenciával szeretnéd kiegészíteni. Azonban a 4K tartalmak sokasága miatt, amelyek a konzolos játékkínálaton kívül is elérhetőek, a 4K felbontás olyan befektetés, amelyet gyakorlatilag nem lehet megbánni.

    

HDR (nagy dinamikatartomány)

Az új konzolok többek között HDR, azaz nagy dinamikatartományú játékokat is képesek futtatni. A HDR képek mélyek, mély feketékkel és élénk fehérekkel. Még azokat a részleteket is tisztán adják vissza, amelyeket csak egy kis fényerőbéli különbség különböztet meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy még egy sötét, árnyékban rejtőző tárgyat is könnyen megkülönböztethetsz a többitől. A HDR-t számos gamer monitor kínálja, de általánosságban elmondható, hogy a tévék, különösen a csúcskategóriás tévék jobban teljesítenek ebben a tekintetben.

Az LCD IPS technológia uralja a monitorokat, amelyek egyetlen hibája az alacsonyabb kontrasztarány. Másrészt a tévékészülékek OLED-panellel rendelkezhetnek, ahol a kontrasztarány a fő előny, vagy valamilyen fejlett helyi fényerőszabályozó rendszerrel. Ha tehát a HDR prioritás a számodra, akkor lehet, hogy jobban jársz egy tévével. De fizethetsz egy OLED-monitorért is, amely a dinamikatartomány tekintetében nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a csúcskategóriás OLED-televíziók. De ez is hasonló összegbe fog kerülni.

    

HDMI 2.1

Ahhoz, hogy a 4K jelet 120 Hz-en, változó képfrissítési frekvenciával és HDR-rel egyáltalán "továbbítani" lehessen a konzolról a gamer monitorra, a gamer monitornak a legújabb HDMI 2.1-es interfésszel kell rendelkeznie. A régebbi specifikációk egyszerűen nem rendelkeznek elegendő sávszélességgel. PC-n ez a kapcsolat a HDMI 2.0 segítségével is megvalósítható, ha kihagyod a 10 bites színeket, de a konzolokkal való zökkenőmentes kapcsolat érdekében célszerű rögtön az újabb verziót használni. Ha csak Full HD vagy 60 Hz-es monitorod van, nem kell túlságosan aggódnod a HDMI specifikáció miatt.

    
Monitor konzolhoz
Versenyzős játékoknál egy gamer monitor előnyt jelent, mivel kisebb bemeneti késleltetést biztosít, mint a tévén játszó ellenfelek.
i Az Alza.hu Hírek oldalon további cikkeket is találsz:

Amikor konzolhoz kell képernyőt vásárolni, valószínűleg nem a monitor konzolhoz az első választás. Sok felhasználó számára azonban összességében praktikusabb és megfizethetőbb is lehet.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20