Oldal frissítése

Mobil operációs rendszerek összehasonlítása

Aktualizálva

Okostelefon választásánál az operációs rendszer (OS) az egyik legfontosabb megfontolandó paraméter. Ezt követi a felszereltség, a funkciók vagy a megjelenés. Ezt a cikket a két leggyakoribb mobil operációs rendszer bemutatásának szenteltük, megnézzük erősségeiket és gyengeségeiket, hogy segítséget nyújtson a választásban.

Mobil operációs rendszer

A mobil operációs rendszerek összehasonlítása – TARTALOM

Android

Android

 • A gyártók döntő többségének operációs rendszere
 • Telefonok minden árkategóriában 
 • Különböző struktúrák szerint változó megjelenés és funkciók

A Google által kifejlesztett Android operációs rendszer a mobileszközök legelterjedtebb felülete, legyen szó akár telefonokról, akár tabletekről. Mobiltelefonok számos modelljén találkozhatunk vele, a legolcsóbbaktól kezdve a prémium darabokig.

Előnyök és hátrányok
 • Átlagon felüli rendszer-testreszabási lehetőségek
 • Telefonok széles választékán található meg
 • Széleskörű kompatibilitás a különféle kiegészítőkkel 
 • Google szolgáltatások integrációja
 • A legolcsóbb telefonokon nem minden működik zökkenőmentesen
 • Általában nem lehet eltávolítani sok előre telepített alkalmazást
 • Gyakran nincs lehetőség a legfrissebb verziójú Android OS frissítésére

Alapvető jellemzők

Az Android OS egy nyitott operációs rendszer, amely gyakorlatilag korlátlan lehetőségekkel rendelkezik - bizonyos módosítások az alap beállítások segítségével végezhetők el, ám többségük ezután a Google Play áruházból tölthető le.

Nem csak a grafikus interfész beállítása (pl. az ikonok megjelenése, az egész felület beállítása vagy tematikus témák megadása), de a telefon vezérlésének módja, úgymint az érintési gesztusok, vezérlőgombok stb., is egyszerű.

Azonban a rendszer nyitottságának árnyoldala is van, ugyanis érzékenyebb a különböző rosszindulatú szoftverek általi fertőzésekre. Éppen ezért ajánlott vírusirtó programot használni, körültekintően böngészni a neten, valamint nem árt óvatosan bánni az ismeretlen kiadók alkalmazásainak telepítésével is.

Android operációs rendszer fut például az alábbi telefonokon:

Az alkalmazások kínálata

A digitális tartalom hiányával kapcsolatos aggodalmak az Android esetében alaptalanok. A Google Play Store online szolgáltatás jelenleg körülbelül 3,48 millió alkalmazást és játékot kínál (2021 első negyedévében). Sok közülük ingyenesen letölthető.

Egyes telefongyártóknál azonban gyakori probléma, hogy sok alkalmazásukat előre telepítik. Az ilyen alkalmazások nem szükségszerűen rosszak, sőt, gyakran még fokozzák is az Android operációs rendszer funkcionalitását. Másrészt, ezek gyakran másolják a Google-tól származó alkalmazásokat, vagy olyan kereskedelmi alkalmazások és játékok - ún. "bloatware" - amelyekre nincs szükség, tehát felesleges alkalmazások. Sok gyártó azonban többnyire hasznos alkalmazásokat telepít előre, és számos esetben el is lehet távolítani azokat.

Google szolgáltatások integrálása

Az Android operációs rendszer egyik kulcsfontosságú szerepe a Google szolgáltatások, azaz a Gmail, Google Drive felhőalapú tárhely, Chrome böngésző, Google Maps és egyebek integrációja. Felhasználóként minden bizonnyal értékelni fogod azt a tény, miszerint ezek mindegyike már előre telepítve van minden Android telefonon.

Nemrég, azonban, volt némi probléma a kínai Huawei vállalattal. A kereskedelmi szankciók miatt a cég nem használhatja a Google szolgáltatásokat, ezért kínálja az Androidot úgynevezett open source formában - alkalmazások támogatása és Google-kapcsolat nélkül. Ennek eredményeképp a Google Play áruházat, Gmail-t, stb. saját Huawei Mobile Services felületre és saját alkalmazásokra cserélte fel.

Képernyőképek

Android OS grafikus felület

iOS

iOS

 • Operációs rendszer iPhone-okra
 • Apple hardverhez hangolt
 • Hosszú távú eszköztámogatás

Az iOS operációs rendszer csak az iPhone-okon található meg. Nagyon jól hangolt, és a felhasználói élményre és az egyszerűségre összpontosít. Ezen rendszer számára is fontos a megjelenés és a más Apple-termékekkel való zökkenőmentes együttműködés. Az iOS vezérlése tehát rendkívül kényelmes, egyszerű és intuitív.

Előnyök és hátrányok
 • Tökéletesen hangolt és zökkenőmentes OS
 • Egyszerű és intuitív vezérlés
 • A rendszeres frissítésnek köszönhetően az iOS operációs rendszer mindig naprakész
 • Apple szolgáltatások integrálása
 • Csak Apple iPhone készülékeken fut
 • Drágább kiegészítők
 • Az iPhone operációs rendszer zártsága egyesek számára korlátozó lehet

Alapvető jellemzők

Az iOS egy zárt operációs rendszer, amely nagyobb potenciális biztonságot jelent, mint a nyílt Android. Ugyanakkor, azonban, csak kisebb változtatásokat tesz lehetővé a felhasználó számára, amelyek a rendszer megjelenését vagy funkcionalitását érintik. Számos beállítás végezhető el itt is, ám az Androidtól eltérően az iOS operációs rendszer esetében például nem lehet megváltoztatni az egész rendszer témájának színét, vezérelni a gesztusokat stb.

iOS operációs rendszer fut például az alábbi telefonokon:

Alkalmazások kínálata

Az Androidhoz hasonlóan az AppStore-ban is számos alkalmazás és játék telepíthető. A kínálat nagyjából ugyanaz - az AppStore-ban körülbelül 2 millió alkalmazás érhető el.

Apple szolgáltatások integrálása

Emellett az iOS szorosan összefonódik más, az Apple platformjára jellemző szolgáltatásokkal. Például iMessage az üzenetküldéshez, FaceTime a videóhívásokhoz, iCloud az adatokhoz, és a telefon tartalmának szinkronizálásához, beleértve a naptárat, emlékeztetőket, jegyzeteket és egyebeket.

Képernyőképek

iOS operációs rendszer felhasználói felület

Gyakran ismételt kérdések a mobil operációs rendszerekkel kapcsolatban

Miben különbözik az Android és az iOS?

A két mobil operációs rendszer közötti különbségeket illetően az alábbi fő szempontokra fókuszálhatunk:

Testreszabás

Köztudott, hogy az Android operációs rendszer felületén gyakorlatilag bármit testreszabhatunk. Az asztal háttérképétől kezdve az alkalmazások ikonjain át egészen maga a felület vagy az összes alkalmazás szerkesztéséig. Bármi, amit el tudsz képzelni az Android testreszabása szempontjából, valószínűleg megvalósítható. Az iOS operációs rendszer szintén a testreszabási lehetőségek széles skáláját kínálja, de az Android egy kicsit előrébb jár.

Az interfész sebessége

Általában úgy gondolják, hogy az iOS telefonok gyorsabban és zökkenőmentesebben működnek. Ennek egyik oka, hogy az iOS operációs rendszer egy Apple telefonokra szabott felület, ezért csak minimális szoftveres problémával találkozhatunk rajta.

A fejlődés üteme

A fejlődés ütemére két perspektívából tekinthetünk.

Ha arra vagy kíváncsi, milyen gyorsan jutnál rendszerfrissítéshez, egyértelműen az Apple nyerne. Az iPhone-okon mindig az iOS operációs rendszer legújabb verzióját kapod, amint azt az Apple hivatalosan kiadja a nagyközönségnek. Az Android operációs rendszer esetében hónapokat kell várni, a régebbi készülékek esetében a várakozási idő az egy évet is elérheti, az olcsóbb telefonokra pedig egyáltalán ne is várd, hogy operációs rendszer frissítés érkezik. Itt gyakran csak a biztonsági javítások jönnek szóba.

Ám ha az új funkciók fejlesztéséről beszélnénk, akkor valószínűleg az Android vinné a pálmát. A Google gyakran merít ihletet más telefongyártók funkcióiból és azok kiegészítőiből, és idővel azokat a tiszta Android operációs rendszer részévé teszi.

Miben hasonlít a két telefon operációs rendszer? Nehéz egyik rendszerről a másikra váltani?

A funkcióik tekintetében mindkét felület hasonló. Természetesen bármilyen telefonról intézhetsz telefonhívásokat, írhatsz üzeneteket, szörfözhetsz az interneten, és a legtöbb esetben még az egyes alkalmazások is hasonlítanak. Sőt, még az interfészükben is találhatsz hasonlóságokat - ahogy az Android operációs rendszer, úgy az iOS is kínál értesítéseket és áttekintést a telefon funkcióiról. Mindkét mobil operációs rendszer esetében adhatunk meg biztonsági engedélyeket az egyes alkalmazásokhoz, így áttekinthetővé válik, hogy mely alkalmazások mit használnak.

A vezérlés is eléggé hasonló, különösen mostanában. A Google már bevezette a gesztusvezérlést az Android rendszerbe, amely nagyon hasonlít az iPhone telefonokéhoz.

Ha a két mobil operációs rendszer közötti váltást fontolgatod, akkor valószínűleg nem fogsz elveszni a felületen. Az adatok és alkalmazások áthelyezése már egy kicsit bonyolultabb, főleg, ha iOS-ről váltasz Androidra. Az Androidról iOS-re történő váltáson a hivatalos Váltás iOS-re alkalmazás fog végigkísérni, a másik esetben pedig a Google Drive lesz segítségedre. Készíts biztonsági mentést az adataidról a Google felhőalapú tárhelyére, amely ezt követően leszinkronizálja azokat az új Android készülékre.

Melyik mobil operációs rendszer kínál jobb eszköztámogatást?

Itt egyértelműen az iOS vezet. Ennek oka az, hogy rengeteg Android-telefon van, és a gyártók számára nehéz és veszteséges egyszerre fenntartani a rendszerfrissítéseket a legújabb zászlóshajókhoz és a négyéves olcsóbb telefonokhoz. Ezért az Android eszközök rendszerint a kiadás után körülbelül 2 évig kapják a rendszerfrissítéseket, a biztonsági javításokat pedig legfeljebb 3 évig. Ez nem vonatkozik azonban, az olcsó modellekre, amelyek csak biztonsági frissítéseket kapnak, és ugyanazzal az operációs rendszer verzióval fejezik be az életüket, mint amivel indultak.

Az Apple hosszabb ideig támogatja készülékeit. 2020-tól a 6 éves iPhone-okra is elküldi szoftverfrissítéseit. A legújabb iOS 15 így például működik a 2016-os iPhone SE és még a 2015-ös iPhone 6S készülékeken is.

Telepíthetek alkalmazásokat a Google Play vagy App Store áruháztól eltérő forrásból is?

FIGYELEM: légy nagyon óvatos, ha más forrásokból telepítesz alkalmazásokat. Nincs rá garancia, hogy azok biztonságosak.

Ha Android telefonod van, a külső alkalmazások telepítése nem nagy művészet. Csak töltsd le az .apk fájlt, és azonnal elindul az alkalmazás telepítése. Alapértelmezés szerint a nem ellenőrzött forrásokból történő telepítés opciója le van tiltva, de ennek engedélyezéséhez csak egy opciót kell bekapcsolni a beállításokban.

Az Apple telefonok ebből a szempontból zártabbak, és a lehető legbiztonságosabbak. Alapértelmezés szerint a nem hitelesített forrásból történő telepítés nem lehetséges. Természetesen, mint mindig, az emberek erre is találtak megoldást. A válasz pedig a jailbreak. Egy speciális program segítségével eljuthatsz az iOS legalsóbb rétegeibe, ezáltal megkerülheted az alapvető biztonsági funkciókat. A jailbreak legális és gyakran nagyon hasznos. Szoftverhiba esetén azonban nem reklamálhatsz.

A tiszta Android OS a jobb vagy az Android szuperstruktúrával?

Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. A tiszta Android operációs rendszerrel működő eszközök az esetek túlnyomó többségében zökkenőmentesebben futnak. Ez különösen az olcsóbb okostelefonok esetében érezhető. Továbbá, az Android One-t tartalmazó telefonok elsőbbségi frissítéseket kapnak, így ha kiderül, hogy van új Android frissítés, biztos lehetsz benne, hogy az elsők között fogod megkapni.

Másrészről, a szuperstruktúrák gyakran kiterjesztik a telefon funkcionalitását, új megjelenést kölcsönözve ezáltal a felületnek, és a gyártó telefonjaira vannak hangolva. Probléma a frissítések kiadásakor merül fel. A gyártók csak az Android új verziójának kiadása után kezdhetnek el dolgozni a saját frissítésükön, amelyre akár több hónapot is várni kell.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10