Oldal frissítése

Milyen vezeték nélküli fülhallgatót vegyek

Aktualizálva

A vezeték nélküli fülhallgató legnagyobb előnye kétségtelenül az általa nyújtott mozgásszabadság. Használatával elkerülöd a kábel beakadását, begabalyodását, és megbotlani sem fogsz benne. Ezek a sokoldalú fülhallgatók jól használhatók számítógéppel, tévénézés, játék, valamint utazás, sportolás vagy a városban való bolyongás közben.

Tippek vezeték nélküli fülhallgató kiválasztásához

 1. A vezeték nélküli fülhallgató a legjobb választás, ha utazás vagy séta közben szeretnéd használni
 2. Egyes vezeték nélküli fejhallgatók több mint 10 óra üzemidőt nyújtanak egyetlen töltéssel
 3. Kaphatók fejre helyezhető vezeték nélküli fejhallgatók és fülbe helyezhető vezeték nélküli fülhallgatók
 4. Nem kell aggódnod a hangminőség csökkenése miatt. Az olyan nagy márkák, mint a Marshall, a Sony vagy a Koss is rendelkeznek saját vezeték nélküli fülhallgató modellekkel.
 5. A vezeték nélküli fülhallgatók gyakran kicsik vagy összecsukhatóak.
Vezeték nélküli fülhallgató

Milyen vezeték nélküli fülhallgatót vegyek? - TARTALOM

True Wireless fülhallgató

True Wireless fülhallgató

 • A TWS fülhallgató kisméretű, ergonomikus és kényelmes
 • A töltőtoknak köszönhetően könnyen tárolható és feltölthető
 • A TWS fülhallgató két kagylója egymástól függetlenül működik és kiváló minőségű hangzást biztosít

A True Wireless fejhallgató fő előnye a hagyományos vezeték nélküli fejhallgató modellekkel szemben a kábelek teljes hiánya. Az in-ear és az earbud típusok kagylói is teljesen külön és egymástól függetlenül működnek. Ezért nincsenek vezetékkel vagy fej fölötti pánttal összekötve, ami kivételes kényelmet biztosít a zenehallgatáshoz. A TWS fülhallgató vásárlásakor töltőtokot is kapsz, amely egyszerre szolgál a fülhallgató tárolására és töltésére. Ez maximális helytakarékosságot és hosszú hallgatási időt eredményez.

Előnyök és hátrányok
 • A TWS fülhallgató méretéhez képest nagyon hosszú hallgatási időt biztosít
 • Könnyű, és ideális utazáshoz
 • Egymástól függetlenül működnek
 • Ergonomikus és kényelmes kialakítás
 • Gyakran magasabb ár
 • Töltés közben nem használható

Mire figyeljünk a True Wireless fülhallgató kiválasztásakor?

Kialakítás

A True Wireless fülhallgatók csak fülbe helyezhető változatokban kaphatók. Két típus közül választhatsz:

 • In-ear - a True Wireless fülhallgatók leggyakoribb típusa. Közvetlenül a hallójáratba illeszkednek, és a gumiharangok nagyszerűen elszigetelik a nem kívánt zajokat. A hosszan tartó hangos zenehallgatás azonban idővel kényelmetlenné válhat.
 • Earbuds - a fülkagylóba helyezik őket, közvetlenül a hallójárat bejáratába. Kíméletesebbek a fülhöz, de kevésbé képesek a környezeti zajok kiszűrésére.

Az akkumulátor üzemideje

Az akkumulátor üzemideje a True Wireless fülhallgatók esetében gyakran nagyon jó. Ugyanakkor a fülhallgató kapacitására és a töltőtok kapacitására is érdemes figyelmet fordítani. Azt is fontos megemlíteni, hogy a magasabb ár nem mindig jelent hosszabb élettartamot.

A fülhallgató akkumulátorának kapacitása megmutatja, hogy maga a fülhallgató mennyi ideig bírja töltés nélkül.

 • Kevesebb mint 5 óra - az olcsóbb True Wireless fejhallgatók kínálnak ennyit, vagy azok, amelyeknek a tokja megfelelő kapacitású. Alkalmi felhasználóknak vagy például futáshoz alkalmasak.
 • Több mint 5 óra - a True Wireless fejhallgatók szabványos kapacitása. A leggyakoribb értékek 5-7 óra. Ezt a kapacitást hosszabb utazásokhoz vagy filmnézéshez ajánljuk.

A töltőtok akkumulátorának kapacitása gyakran többszöröse a fülhallgató kapacitásának. Amikor a fülhallgatót a tokba helyezed, automatikusan töltődni kezd.

 • Kevesebb mint 10 óra - az átlagos felhasználó számára ez általában elég. Azonban elég gyakran kell feltölteni, ami hosszú távon bosszantó lehet.
 • Körülbelül 20 óra - ekkora kapacitást érdemes keresni, ha hosszú használatot szeretnél élvezni anélkül, hogy túl sokat költenél. Ennyi üzemidő szinte mindenkinek elegendő lehet.
 • Körülbelül 30 óra vagy több - ezt csak egy maréknyi fülhallgató tudja, de gyártják őket. Mindenki számára alkalmasak, aki nem akar állandóan töltéssel foglalkozni, vagy például civilizációtól érintetlen helyekre utazik.

Frekvenciatartomány

A frekvenciatartomány Hertzben (Hz) van megadva, és az egyik legfontosabb paraméter a vezeték nélküli fülhallgató kiválasztásakor. Minél nagyobb a fejhallgató frekvenciatartománya, annál nagyobb az esély a jobb hangminőségre. A vezeték nélküli fejhallgatók normál tartománya 20 Hz - 20 kHz, ahol frekvenciatartomány alsó vége a basszus reprodukciót fejezi ki. A magasabb kategóriájú fejhallgatók nagyobb hangtartománnyal rendelkeznek, így hűségesebben jelenítik meg a nagyon alacsony frekvenciákat. Ahhoz azonban, hogy a frekvenciatartomány értéke értelmezhető legyen, a megfelelő csillapítási értékkel együtt kell megadni.

Kapcsolat

A True Wireless fülhallgató kizárólag Bluetooth-on keresztül csatlakozik, így minden mobileszközhöz csatlakoztatható, beleértve az okostelefonokat, tableteket, stb. Problémába ütközhetsz, ha asztali számítógéphez szeretnéd csatlakoztatni, mivel ezek gyakran nem rendelkeznek Bluetooth technológiával. Ez a probléma azonban orvosolható Bluetooth-adapter használatával.

Mikrofon

A mikrofon minden True Wireless fülhallgató alapfelszereltsége. A hagyományos vezeték nélküli fejhallgatókkal ellentétben, amelyeknél a mikrofon általában a nyak alatti hídon található, a True Wireless fülhallgatók esetében a mikrofon közvetlenül a fülhallgató belsejében van. Ennek köszönhetően még egy vezetékkel kevesebbre van szükség.

Válassz vezeték nélküli fejhallgatót a telefonodnak megfelelően

Vezeték nélküli fülhallgató választásakor vedd figyelembe a telefonodat is. A vezeték nélküli fülhallgatók általában bármilyen telefonnal párosíthatók. Mégis, a jobb rendszeroptimalizálás érdekében érdemes ugyanattól a gyártótól származó headsetet választani.

A fentiek duplán érvényesek az iPhone-okra. Ezek bármilyen vezeték nélküli fejhallgatóval párosíthatók, de ha az Apple Airpods 2021, vagy az Apple AirPods Pro fülhallgatót választod, nem kell semmit beállítanod, a fülhallgató azonnal csatlakozik a telefonhoz. Ezentúl az egységes iOS-ökoszisztéma számos előnyét is élvezheted. Az Apple rajongók körében népszerű fejhallgatók közül a legújabb a már említett Apple AirPods 3 (2021), amely többek között támogatja a Spatial Audio funkciót.

Gyakran ismételt kérdések az True-Wireless fülhallgató kiválasztásakor

Miben különbözik a vezeték nélküli fülhallgató az „igazi vezeték nélkülitől“?

A klasszikus vezeték nélküli fülhallgatókkal az a probléma, hogy a fülhallgatók nem képesek önállóan működni - egy híddal vannak összekötve, ahol az akkumulátor található. A True Wireless technológia ezt a maga módján oldja meg. Az akkumulátor közvetlenül a fejhallgatóban található, így nincs szükség további kábelekre vagy fej fölött átívelő pántokra.

Mit tegyek, ha elveszítem az egyik fülhallgatót?

Először is, kevés esély van arra, hogy elveszítsd valamelyik fülhallgatót. A gyártók nagy figyelmet fordítanak az ergonómiára, így a fülhallgatók általában tökéletesen illeszkednek a fülbe. Még futás vagy edzés közben sem fogsz problémába ütközni. Ha azonban balszerencsés vagy, és mégis elveszíted valamelyik fülhallgatót, sok gyártó kínál cserét a készülékre.

Bluetooth vezeték nélküli fejhallgató

Bluetooth fejhallgató

 • Hordozható eszközökhöz csatlakoztatható
 • Miniatűr adóval működik
 • Hatótávolság körülbelül 10 méterig

A Bluetooth fejhallgatók a legelterjedtebb vezeték nélküli fülhallgatók. Csatlakoztathatók bármilyen mobil eszközhöz, vagy számítógéphez adapter segítségével. Kétféle változatban kaphatók, nevezetesen fej fölötti és nyak alatti összeköttetéssel. A jobb modellek némelyike olyan jó hangzást kínál, amely még a vezetékes fejhallgatókkal is összehasonlítható.

Előnyök és hátrányok
 • Barátságos ár
 • Változatos kialakítás
 • Általában nagy akkumulátor kapacitás
 • Minőségi hanglejátszás
 • Különösen a fej fölötti pánttal rendelkező fejhallgatók sok helyet foglalnak
 • Nem minden használó számára elegendő hatótávolság

Mi a fontos a Bluetooth fülhallgató kiválasztásakor?

Kialakítás

Bluetooth fejhallgató választásakor gondold át, hogyan fogod használni.

 • A fej fölötti pánttal rendelkező fejhallgató leginkább laptophoz vagy számítógéphez alkalmas. A hangzásuk gyakran a legjobb, és a környezeti zajok elszigetelése is jó.
  Ezeket tovább osztjuk on-ear és around-ear típusú fejhallgatókra. Az on-ear, tehát fülre illeszkedő fejhallgatók sokkal kompaktabbak, de kevésbé kényelmesek. Filmnézéshez vagy játékhoz az around-ear, tehát fül körüli fejhallgató alkalmasabb, melyek a hangot is jól szigetelik. A hosszan tartó használat hátránya azonban az izzadás lehet.
 • Utazáshoz szinte bármilyen fejhallgató alkalmas. Ha helyet szeretnél megtakarítani, akkor az in-ear vagy earbud típusú fülhallgatókat ajánljuk. Ha azonban a hangminőségre helyezel nagyobb hangsúlyt, a fej fölötti pánttal rendelkező fejhallgató a jobb választás.
 • Sportolásnál az egyik fő szempont az, hogy a fülhallgató ne essen ki a füledből. Erre a célra tökéletesek az in-ear típusok, különösen a fülkampókkal ellátott modellek. Kialakításuknak köszönhetően ritkán esnek ki a fülből, és a gumipárnák jól csillapítják a zajt.

Konstrukció

Nyitott
A kevésbé torzított, valósághűbb zenelejátszás érdekében válassz nyitott kialakítású fejhallgatót. A nyitott konstrukció miatt ezeknél több zaj szűrődik ki a fejhallgatóból, így ha hangosabban hallgatod, zavarhatod a környezetedet. Ez fordítva is igaz, te is jobban fogod hallani a környezeti zajokat. Ezért a nyitott kialakítás azok számára alkalmas, akiknek nincs szükségük tökéletes hangszigetelésre.

Zárt
Ezzel szemben a zárt konstrukciójú fejhallgatóval zavartalanul élvezheted a zenét még a zajosabb utcákon is, és a belőle szűrődő hangos zene is sokkal kevésbé lesz zavaró környezeted számára. A jobb szigetelés miatt azonban a hangnak nincs lehetősége a szabad térbe terjedni, hanem visszaverődik. Ez az olcsó fejhallgatóknál néha kissé torzított hangzást eredményez az egyenetlen hangvisszaadás és a korlátozott membránmozgásból adódó kevesebb basszus miatt.

Félig zárt
A félig zárt kialakítás kompromisszumot jelent a nyitott és a zárt fejhallgató között. Normál hangerőn ezért részben tompítják a környezeti zajokat, és bizonyos mértékig a környezet is hallani fogja a kiszűrődő zenét.

Az akkumulátor élettartama

Az akkumulátor töltésenkénti üzemideje modellenként nagymértékben eltérő lehet, de még a legrövidebb élettartamú fülhallgatók is több órányi üzemidőt biztosítanak. Ha többnyire otthon használsz vezeték nélküli fülhallgatót, az akkumulátor üzemideje kevésbé fontos. Viszont ha sokat utazol, akkor előnyödre válik a hosszabb akkumulátor-üzemidő.

A fejhallgató akkumulátorának kapacitása megmutatja, hogy maga a fejhallgató mennyi ideig bírja töltés nélkül.

 • Maximum 10 óra - a rövidebb üzemidő is elegendő otthoni használatra és rövidebb utakra.
 • 10-20 óra - az arany középút. Minden hétköznapi felhasználó igényeit kielégíti otthoni használathoz és utazás közben egyaránt.
 • Több mint 20 óra - hosszú üzemidő nagyigényű felhasználók számára. Még hosszabb utazások alkalmával sem kell majd gyakran töltened a vezeték nélküli fülhallgatót.

Frekvenciatartomány

A frekvenciatartomány hertzben (Hz) van megadva, és az egyik legfontosabb paraméter a fejhallgató kiválasztásakor. Ökölszabályként elmondható, hogy minél szélesebb a fejhallgató frekvenciatartománya, annál jobb a hangvisszaadás. A fejhallgatók normál tartománya 20 Hz-20 kHz, ahol a frekvenciatartomány alsó vége a basszus reprodukciót fejezi ki. Ennek a tartománynak az alsó vége a jobb minőségű fülhallgatóknál alacsonyabb, amely hűségesebb basszus reprodukciót jelent. Egyes gyártók rezgésfunkciót is beépítenek a fej fölötti pánttal rendelkező fejhallgatóikba. Ez a funkció még jobban elmélyíti a basszus élvezetét. Ahhoz azonban, hogy a frekvenciatartomány értéke értelmezhető legyen, a megfelelő csillapítási értékkel együtt kell megadni.

Szenzitivitás

Ez a fejhallgató akusztikai teljesítménye, amelyet dB/Wm-ben adunk meg. Minél nagyobb a vezeték nélküli fülhallgató érzékenysége, annál jobb a hangjelek reprodukciója. A magasabb érték nagyobb hangerőt is jelent, így a fejhallgató hangosabban fog szólni. Alacsony kimeneti teljesítményű eszközökhöz, mint például az MP3-lejátszók, nagy érzékenységű, 100 dB/mW feletti és maximum 80 Ohm impedanciájú fülhallgatók alkalmasak.

Impedancia

Az impedancia befolyásolja, hogy a fejhallgató milyen hangosan szólal meg. A legfeljebb 100 Ohm impedanciájú fejhallgatók nagyobb hangerővel rendelkeznek, és hordozható lejátszókhoz is alkalmasak, mivel az alacsonyabb impedancia nem igényel olyan nagy feszültséget. A 100 Ohm feletti impedancia a magasabb osztályú vezeték nélküli fülhallgatók jellemzője. Előerősítő nélkül nem alkalmasak mobiltelefonokhoz, mivel nagyobb teljesítményű jelforrást igényelnek.

Kapcsolat

A vezeték nélküli fülhallgató előnye a mozgásszabadság. A Bluetooth fejhallgatók hatótávolsága a zeneforrástól körülbelül 10 méter. A hangminőség általában nem változik a távolsággal, de nagyobb távolságok esetén a jel elkezdhet kiesni. A Bluetooth jel túl gyenge ahhoz, hogy hatékonyan áthaladjon az akadályokon, így falon keresztül a hatótávolság jelentősen csökkenhet.

A Bluetooth fejhallgatók általában könnyen csatlakoztathatók bármilyen mobil eszközhöz (mobiltelefon, tablet, laptop, stb.). Probléma akkor merül fel, ha a fejhallgatót asztali számítógéphez vagy okostévéhez szeretnéd csatlakoztatni. Ezekhez az eszközökhöz először egy Bluetooth-adaptert kell vásárolnod.

Mikrofon

 • Dönthető - használaton kívül felfelé dönthető, így nem lesz útban.
 • Behúzható - szükség esetén egyszerűen kihúzható, majd ismét visszacsúsztatható.
 • Levehető - könnyen leválasztható a fejhallgatóról, hogy ne legyen útban.
 • A kábelen - a kábelen lévő mikrofonnal felszerelt vezérlőpanel az in-ear és az earbud típusú fülhallgatóknál jellemző megoldás.

Gyakori kérdések Bluetooth-fülhallgató választásakor

Használhatok Bluetooth fülhallgatót hagyományos módon kábellel?

Bizonyos fejhallgatók nyújtják ezt a lehetőséget. A csomagban kapsz egy jack/USB kábelt is, amelyet a laptophoz csatlakoztathatsz, és így kábelen keresztül hallgathatsz zenét, mint a hagyományos fülhallgatók esetében. Általában a termékleírás jelzi, hogy az adott fülhallgató rendelkezik-e kábelbemenettel.

Számít az operációs rendszer a mobileszközökhöz való csatlakozáskor?

Általában nem. A Bluetooth fülhallgatók minden olyan mobilkészülékhez csatlakoznak, amely támogatja a Bluetooth azonos verzióját. Probléma tehát nem fordulhat elő 2010 után gyártott készülékekkel.

Rádiófrekvenciás fejhallgató

Rádiófrekvenciás fejhallgató

 • Rádióhullámok segítségével kapcsolódnak
 • USB adó vagy adóállomás
 • Hatótávolság kb. 100 méterig

A rádiófrekvenciás fejhallgató valószínűleg a legmegfelelőbb a nagyigényű felhasználók számára. A rádiófrekvenciás fejhallgató a Bluetooth fejhallgatóval ellentétben rádióhullámokat használ a jel továbbításához. A jelet USB-adóval, vagy egy speciális adóállomással továbbítja, amelynek hatótávolsága akár 50-100 méter is lehet.

Előnyök és hátrányok
 • Nagy hatótávolság
 • Bármilyen eszköz csatlakoztatható az adóállomáshoz.
 • A jel jól áthalad fizikai akadályokon
 • Magasabb ár
 • Csak fej fölötti pántos fejhallgató típusok kaphatók

Mi a fontos a rádiófrekvenciás fejhallgató kiválasztásakor?

Kialakítás

A rádiófrekvenciás fejhallgató kiválasztásakor tartsd szem előtt, hogy csak fej fölötti pántos típusok léteznek. Ezeket tovább osztjuk on-ear (fülre illeszkedő) és around-ear (fület befedő) fejhallgatókra.

A fülre illeszkedő típusok könnyebben hordozhatók, így utazáshoz jobban megfelelnek. Ugyanakkor ez a kialakítás kevésbé kényelmes, különösen hosszabb használat esetén.

A fület befedő típus sokkal kényelmesebb, és jobban csillapítja a hangot. Másrészt a tárolásuk gyakran körülményesebb.

Konstrukció

Nyitott
A kevésbé torzított, valósághűbb zenelejátszás érdekében válassz nyitott kialakítású fejhallgatót. A nyitott konstrukció miatt ezek több hangot engednek ki a fejhallgatóból, így ha hangosabban hallgatod, zavarhatod a környezetedet. Ez fordítva is igaz, te is jobban fogod hallani a környezeti zajokat. Ezért a nyitott kialakítás azok számára alkalmas, akiknek nincs szükségük tökéletes hangszigetelésre.

Zárt
Ezzel szemben a zárt konstrukciójú fejhallgatóval zavartalanul élvezheted a zenét még a zajosabb utcákon is. A hangos zene is sokkal kevésbé lesz zavaró környezeted számára. A jobb szigetelés miatt azonban a hangnak nincs lehetősége a szabad térbe terjedni, hanem visszaverődik. Ez az olcsó fejhallgatóknál néha kissé torzított hangzást eredményez az egyenetlen hangvisszaadás és a korlátozott membránmozgásból adódó kevesebb basszus miatt.

Az akkumulátor üzemideje

Az akkumulátor töltésenkénti élettartama modellről modellre nagymértékben változik, de még a legrövidebb élettartamú fülhallgatók is több órányi üzemidőt biztosítanak. Ha többnyire otthon használsz vezeték nélküli fülhallgatót, az akkumulátor üzemideje kevésbé fontos. Viszont ha sokat utazol, akkor előnyödre válik a hosszabb akkumulátor-üzemidő.

A fejhallgató akkumulátorának kapacitása megmutatja, hogy maga a fülhallgató mennyi ideig bírja töltés nélkül.

 • 10-20 óra - a rádiófrekvenciás fejhallgatók normál akkumulátor-üzemideje. A legtöbb felhasználónak megfelel akár játékhoz, akár zenehallgatáshoz.
 • Több mint 20 óra - nagyszerű akkumulátor-üzemidő, ideális nagyigényű felhasználók számára, pl. streamereknek. Ha nincs lehetőséged gyakori töltésre, vagy egyszerűen csak nem akarod ezzel tölteni az időt, a hosszabb akkumulátor élettartamot kínáló rádiófrekvenciás fejhallgató a jobb választás.

Frekvenciatartomány

A frekvenciatartomány hertzben (Hz) van megadva, és az egyik legfontosabb paraméter a rádiófrekvenciás fejhallgató kiválasztásakor is. Egyszerűen fogalmazva, minél szélesebb a fejhallgató frekvenciatartománya, annál jobban reprodukálja a tartomány széleit, azaz a basszust és a magas hangokat. A fejhallgatók normál tartománya 20 Hz-20 kHz, ahol az alsó határ a basszus reprodukciót jelzi. Sok jobb minőségű fejhallgatóban az alsó határérték 20 Hz alatt van, amely még hűségesebb basszus visszaadást jelez. Egyes gyártók rezgésfunkciót is beépítenek a fej fejhallgatóikba, amely még jobban elmélyíti a basszus élvezetét. Ahhoz azonban, hogy a frekvenciatartomány értéke értelmezhető legyen, a megfelelő csillapítási értékkel együtt kell megadni.

Szenzitivitás

Ez a fejhallgató akusztikai teljesítménye, amelyet dB/Wm-ben adunk meg. Minél nagyobb az érzékenység, annál jobb a hangjelek reprodukciója. A magasabb érték nagyobb hangerőt is jelent, így a fejhallgató hangosabban fog szólni. A rádiófrekvenciás fejhallgatót valószínűleg elsősorban számítógéppel fogod használni, így megengedheted, hogy 100 dB/WM alatti, alacsonyabb érzékenységű fejhallgatót vásárolj, mivel a hangkártya kimeneti teljesítménye elegendő hozzá.

Impedancia

Az impedancia befolyásolja, hogy a fejhallgató milyen hangosan szólal meg. A legfeljebb 100 Ohm impedanciájú fejhallgatók nagyobb hangerővel rendelkeznek, és hordozható lejátszókhoz is alkalmasak, mivel az alacsonyabb impedancia nem igényel olyan nagy feszültséget. A 100 Ohm feletti impedancia magasabb osztályú fejhallgatót jelez. A hangminőség jobb, és ha a fejhallgatót a számítógéppel használod, nincs miért aggódnod. A hangkártya teljesítményének elegendőnek kell lennie.

Kapcsolat

A vezeték nélküli fejhallgatók előnye a mozgásszabadság. A rádiófrekvenciás fejhallgató hangminősége hasonló a Bluetooth fejhallgatóéhoz, de a rádiófrekvenciás fejhallgató általában nagyobb hatótávolsággal rendelkezik. További előnye, hogy a rádióhullámok jól áthatolnak az anyagon, így még a fal sem fogja megállítani.

Az USB-adóval rendelkező rádiófrekvenciás fejhallgató hatótávolsága körülbelül 10-12 méter, az adóállomással rendelkező típusé akár 100 méter is lehet. Természetesen az USB-adó csatlakoztatásához szükség van egy USB-portra, így az ilyen rádiófrekvenciás fejhallgató leginkább laptophoz, számítógéphez vagy okos televízióhoz alkalmas. Az adóállomással rendelkező típus esetében nincs miért aggódni. Valójában szinte bármit csatlakoztathatsz hozzá jack, optikai kábel vagy RCA segítségével.

Mikrofon

 • Dönthető - használaton kívül felfelé dönthető, így nem lesz útban.
 • Behúzható - szükség esetén egyszerűen kihúzható, majd ismét visszacsúsztatható.
 • Levehető - könnyen leválasztható a fejhallgatóról, hogy ne legyen útban.

Gyakori kérdések rádiófrekvenciás fejhallgató választásakor

Mi a különbség a Bluetooth és a rádiófrekvenciás fejhallgató között?

A legnagyobb különbség a hatótávolság. Míg a Bluetooth fejhallgatók csak néhány méteres hatótávolsággal rendelkeznek, és a jelük falon vagy egyéb akadályon keresztülhaladva romlik, addig a rádiófrekvenciás fejhallgató esetén ez a probléma nem áll fenn. Bármelyik típust is választod, a jel könnyen áthatol az akadályokon. Az adóállomással rendelkező rádiófrekvenciás fejhallgató előnye pedig a hatalmas hatótávolság.

Fogalomtár - fejhallgató

Fülpárna

A fülhallgató azon része, amely közvetlenül érintkezik a füllel. A fülpárna puha, hogy több órás zenehallgatás után is kényelmes legyen. Hasított bőrből, szövetből vagy műbőrből készül.

Fejpánt

A fejpánt összeköti a fejhallgató kagylóit és biztosítja a fülhöz történő rögzítésüket. Fémből vagy acélból készül, az olcsóbb fejhallgatóknál pedig műanyagból. A fejpántot általában tágíthatóan alakítják ki, hogy illeszkedjen a különböző fejméretekhez.

Impedancia

Az impedancia Ohmban van megadva, és egy elektromos paraméter, amely a fejhallgató áramköreinek ellenállását fejezi ki. A maximum 100 Ohm impedanciájú fejhallgatóknak nagyobb a torzításuk, de nagyobb a hangerejük is, ezért alkalmasak hordozható lejátszókhoz. A 250-600 Ohm impedancia kisebb hangerőt és kevesebb torzítást eredményez.

Aktív zajszűrés (ANC)

Az ANC - Active Noise Control, ill. Cancelling technológia lényegében úgy működik, hogy a fülhallgató a külső hangok kiküszöbölése érdekében egy másik hangot helyez velük szembe. A nem kívánt zajok kiküszöbölésére a zavaró hanggal megegyező hanghullámokat használ (a hang egy hullám, ún. amplitúdó), csak éppen ellenkező frekvenciájút. Ha a két hang találkozik, kioltják egymást.

További fogalmak

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05