Oldal frissítése

Milyen tintasugaras nyomtatót vegyek?

A tintasugaras nyomtatók kiváló minőségben nyomtatnak, így kiválóan alkalmasak fotók nyomtatására, akár professzionális fotósoknak is.

Tintasugaras nyomtató
Előnyök és hátrányok
  • Magas nyomtatási minőség
  • Fotók nyomtatására is alkalmas
  • Általában a margókra is képes nyomtatni
  • A magasabb modellek professzionális nyomtatásra is alkalmasak
  • A nyomtató alkatrészei nem használódnak el
  • Magasabb üzemeltetési költségek

Gyakori kérdések tintasugaras nyomtató választásakor

Meddig tart ki a toner vagy tintapatron?

Az alap tintasugaras nyomtatómodellek esetében a patron élettartama több száz oldalra becsülhető. A teljes élettartam természetesen a tintapatron űrtartalmától is függ. Egy milliliter tinta körülbelül húsz oldalra elegendő, így az alábbi egyszerű egyenlet ad segítséget a becsléshez:

a patron űrtartalma ml-ben × 20 = nyomtatott oldalak száma / patron

Azt is figyelembe kell venni, hogy a tintasugaras nyomtatók bizonyos mennyiségű tintát fogyasztanak a nyomtatófej automatikus tisztításához, amely minden bekapcsoláskor megtörténik. Minden ilyen tisztítás körülbelül annyi tintát használ, mint 5 oldal nyomtatása.

Mennyit érdemes tintasugaras nyomtató vásárlásába fektetni?

Az alap tintasugaras nyomtató modellek ára 20 000 Ft körül kezdődik.

Ha azonban sokat nyomtatsz, érdemes befektetni a fejlettebb modellekbe, amelyek nagyobb felbontást, gyorsabb nyomtatást, kényelmesebb kezelést és több kiegészítő funkciót kínálnak, mint pl. Wi-Fi kapcsolat, automatikus adagoló, duplex nyomtatás stb. A normál otthoni használatra szánt multifunkciós tintasugaras nyomtatók ára 30 000 és 90 000 Ft között mozog. Ezek a tintasugaras nyomtatók a szerényebb igényű professzionális fotósok igényeinek is megfelelők lehetnek.

Az 100 000 Ft feletti árkategóriában már nagyon jól felszerelt nyomtatókat találunk komolyabb igényű felhasználók számára. A professzionális felhasználásra szánt tintasugaras nyomtató modellek ára több százezer forint is lehet.

Kinek alkalmas a tintasugaras nyomtató?

A multifunkciós tintasugaras nyomtató a leggyakoribb nyomtatótípus a háztartásokban, viszont professzionális minőségű fotónyomtatásra tervezett modelleket is jócskán találhatsz kínálatunkban.

Tintasugaras nyomtatók

  • Magas nyomtatási minőség
  • Alkalmas fényképek nyomtatására
  • Árkategória: 20–500 ezer Ft
Hogyan működik a tintasugaras nyomtató

Fontos paraméterek

Papírméret

Papírméret

A tintasugaras nyomtató A4-es vagy annál kisebb méretű papírt használ, de vannak olyanok is, amelyek A3-as vagy annál nagyobb papírmérettel is megbirkóznak. Azonban fontold meg, hogy reálisan hány A3-as oldal nyomtatására lesz szükséged, és hogy megéri-e felárat fizetni ezért a funkcióért. Az A3-as nyomtatásra alkalmas tintasugaras nyomtatók ára 200-250 ezer Ft körül kezdődik.

Tintasugaras nyomtató felbontás

Maximális nyomtatási felbontás

A maximális nyomtatási felbontás, amelyet leggyakrabban DPI-ban (Dots per inch) adnak meg, a nyomtató által egy adott területre nyomtatott képpontok maximális számát jelzi, pontosabban, a hüvelykenként kinyomtatott pontok számát. Általában minél magasabb a DPI, annál finomabb és részletesebb a nyomtatott kép vagy szöveg. A tintasugaras nyomtatók alapmodelljei 4800×600 dpi felbontással dolgoznak, a szabvány jelenleg 4800×1200 dpi, néhány jobban felszerelt készülék pedig 5760x1440 dpi vagy még ennél is nagyobb felbontást kínál.

Tintasugaras nyomtató - Nyomtatási sebesség

Tintasugaras nyomtató - Nyomtatási sebesség

A tintasugaras nyomtatók esetében a szabványos nyomtatási sebesség körülbelül 20 nyomtatott oldal/perc. A legegyszerűbb modellek esetében a sebesség 5 nyomtatott oldalra csökken, de a komolyabb modellek közt találhatunk olyan készülékeket is, amelyek akár 70 oldalt is képesek nyomtatni percenként.

Wi-Fi

Wi-Fi kapcsolat

Manapság sok nyomtató képes Wi-Fi-n keresztül csatlakozni számítógéphez vagy telefonhoz. Így például tintasugaras nyomtató használatakor sincs szükség kábel csatlakoztatására. Ez nem csak gyorsabbá teszi a nyomtatóval való munkát, hanem meg is könnyíti.

Fogalomtár - nyomtatók

Nyomtatófej

A nyomtatófej a tintasugaras nyomtatók egyik fő alkatrésze, amely tulajdonképpen a nyomtatást végzi. A nyomtatóban vízszintesen, oda-vissza mozog, és a tintát a papírra helyezi. A patron a nyomtatófej része is lehet. A nyomtatófej a leggyakrabban három szín nyomtatását biztosítja.

Cartridge vagy tintapatron

Cserélhető tintapatron tintasugaras nyomtatókhoz.

Toner

Lézernyomtatókban és fénymásolókban használt fekete vagy színes por (CMYK: Cyan - kék, Magenta - bíbor, Yellow - sárga és Black - fekete). A toner előállításához különböző polimereket használnak.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20