Oldal frissítése

Milyen okosórát vegyek méret alapján?

Aktualizálva: 2021. július 8. • Szerző: Václav Švec

Amikor okostelefont választunk, gyakran elsősorban annak méretét vesszük figyelembe, különösképpen a kijelző képátlójára összepontosítva. De hogyan igazodjunk ki az okosórák világában? A kijelző mérete ebben az esetben is mérvadó lehet, de mindenképpen érdemes a további fizikai paramétereket is figyelembe venni.

Milyen okosórát vegyek méret alapján? – TARTALOM

  1. Milyen okosórát vegyek? Milyen a számomra megfelelő méret?
  2. Szögletes vagy kerek okosóra?
  3. Az óraszíjak hossza

Milyen okosórát vegyek? Milyen a számomra megfelelő méret?

Kezdjük először is azzal, hogy hiba lenne csupán a kijelző átlója alapján választani. Az óra kiválasztásakor jobb, ha inkább a tok vagy az óra testének méretére összpontosítunk. Magának a kijelzőnek a mérete mellett figyelembe kell venni továbbá a peremeit is, amelyek az egyes okosórák esetében elég masszívak lehetnek - különösen akkor, ha a gyártó a klasszikus kerek okosóra modellekből merít ihletet, amelyeknél a számlap kerületét még lünetta övezi.

Szerencsére a legtöbb okosóra-gyártó a teljes tok méretét milliméterben is feltünteti a modelljeinél. A kerek okosóra esetében ez a méret a tok egyik szélétől a másikig terjedő átlót jelenti. A szögletes okosórák esetében ez a szám maga a tok szélességét jelzi. Ez az érték egyik esetben sem tartalmazza az óratokon túlnyúló gombokat.


Kisméretű okosóra Középméretű okosóra Nagy kijelzős okosóra Nagyméretű okosóra
Méretkategóriák Kisméretű okosóra Középméretű okosóra Nagy kijelzős okosóra Nagyméretű okosóra
A tok mérete < 36 mm 36,5 - 40 mm 40 - 42,5 mm 43 mm >
Csuklóméret < 18 cm 18 - 19 cm 19 - 20 cm 20 cm >
Samsung Galaxy Watch 3; nagyméretű okosóra
Samsung Galaxy Watch 3 okosóra forgatható lünettával.

A megfelelő óraméret tisztán szubjektív, és az adott személy illetve vásárló igényeitől függ. Általánosságban azonban azt mondhatjuk, hogy a kisméretű okosóra különösen a hölgyek vagy a fiatalabb korosztály számára alkalmas, mint például a kerek okosóra, körülbelül 1,2” átmérőjű kijelzővel, illetve 40 mm-es tokkal. A szögletes órák esetében a kisebb kezű tulajdonosok körülbelül 1,5” átlójú és 40 mm körüli méretű tokkal számolhatnak. Ezeknek a felhasználóknak különösen a tok vastagságára és az óra teljes súlyára kell odafigyelniük.

Samsung Galaxy Watch Active 2 40 mm; kisméretű okosóra
A Samsung Galaxy Watch Active 2 40 mm-es kisméretű okosóra nagyszerű választás hölgyek számára.

A közepes méretet a kerek okosóra képviseli, amely legfeljebb 1,4”-os kijelzővel és 44 mm-es tokkal rendelkezik. A szögletes órák esetében az átmérő meghaladhatja az 1,7 hüvelyket is. Ez a kategória magától értetődően a legtöbb felhasználó számára ideális választás, így messze a legnagyobb képviselettel és a modellek széles választékával rendelkezik. Az 1,42" és ennél nagyobb képátlójú, valamint a 44 mm-nél nagyobb tokkal rendelkező kerek okosóra aztán jóval kevesebb számban kapható, de egy igazi férfi csuklóján biztosan nem fog még ez a nagy kijelzős okosóra sem elveszni.

Szögletes vagy kerek okosóra?

Nem szabad megfeledkeznünk a szögletes és a kerek okosóra kijelzői közötti különbségekről sem. Az óra tényleges használata alapvetően nem befolyásolja a kijelző formáját, de tény, hogy egy szögletes kijelző általában több információt képes feltüntetni. Ezt azonban nagymértékben befolyásolhatja az óra gyártója vagy a szoftverfejlesztők munkája is. A fizikai méretek tekintetében azonban szem előtt kell tartani, hogy a kijelző méretét mindig átlósan kell érteni. Így egy szögletes kijelzővel rendelkező óra logikusan mindig kisebb lesz, mint egy ugyanolyan átlóméretű kerek okosóra.

Xiaomi Mi Watch; nagyméretű okosóra
A Xiaomi Mi Watch 1,39 hüvelykes kerek okosóra és az Amazfit GTS 2 Mini 1,55”-es szögletes kijelzővel rendelkező okosóra összehasonlítása.

Ha pusztán a számokra koncentrálunk, akkor egy 1,3 hüvelykes kerek okosóra kijelzőjének felülete hasonló egy 1,6 hüvelykes szögletes kijelzőéhez. Egy gyakorlati példa - Xiaomi Mi Watch kontra Amazfit GTS 2 Mini. Bár a Mi Watch kerek okosóra kijelzője 1,39 hüvelykes képátlóval rendelkezik, mégis sokkal masszívabbnak tűnik a kézben, mint a GTS 2 Mini kisméretű okosóra az 1,55 hüvelykes kijelzőjével.

Az óraszíjak hossza

Nem szabad azonban megfeledkeznünk a szíjak hosszáról sem. Szélességüket mindig az adott óratípus határozza meg, így általában megfelel a tok méretkategóriájának, és nem kell továbbá túl sokat foglalkozni vele. A "Milyen okosórát vegyek?" kérdés kapcsán azonban a pánt hossza és a tokhoz való rögzítési mechanizmus is figyelmet érdemel. Az új okosórákhoz általában egyetlen "szabványos" méretű szíjat kapunk, amely a legtöbb vásárló számára megfelelő. Néhány gyártó azonban egy rövidebb szíjat is mellékel az órához, de ezek tényleg a kivételek közé tartoznak.

Huawei Watch 3 Pro, nagyméretű okosóra
A Huawei Watch 3 Pro már a nagyméretű okosóra kategóriájába tartozik, amelyek nem illeszkednek túl jól például egy nő kis kezére.

Ha aggódsz, hogy a csuklód túl kicsi vagy épp ellenkezőleg, túl nagy, nincs is egyszerűbb dolgod, mint megmérni a csuklód körméretét. Így nem fog kellened a csuklódhoz szorítva hordani az órát. Ne feledd azonban, hogy a nagyobb helyköz kevésbé pontos méréseket is jelenthet a pulzusérzékelővel felszerelt okosórák esetében. Ezért az óraszíj kiválasztásakor legfeljebb 1 cm-es lazasággal számolj. Ha már eldöntötted, hogy milyen okosórát érdemes venni, de mégsem tetszik az eredeti szíja, nem kell szomorkodnod. Kevés okosóra használ fixen rögzített szíjat, és a legtöbbjük a klasszikus illesztésre alapszik, ahol elég csupán a szíj szélességét figyelembe venned.

Apple Watch óraszíjak, milyen okosórát vegyek
Bár az Apple Watch saját szíjrögzítő rendszerrel rendelkezik, de ennek ellenére is számos alternatívával szolgál.

A piacon rendkívül nagy választékban kaphatóak ilyen szíjak, vagy fém pántok. Rosszabb a helyzet az olyan felhasználók számára, akik saját rögzítési rendszerű órákat használnak. Ez azonban nem feltétlenül igaz minden órára. Az Apple Watch óraszíjai például számos színben és dizájnban kaphatók. Annak érdekében, hogy az órák és alternatív szíjak kiválasztása a lehető legkönnyebb legyen, a katalógusban megtalálod a szűrőket, hogy mind a rögzítés típusa, mind a felhasználó csuklójának körmérete szerint könnyedén válogathass.

Milyen okosórát érdemes venni? Ha nem szeretnél több száz modell közül hosszasan válogatni, használd ki katalógusunk részletes szűrőit. A szokásos paraméterek, például az ár, a márka vagy az operációs rendszer mellett a kijelző alakja (szögletes vagy kerek okosóra), átlója, a tok méretei (kisméretű okosóra, illetve nagyméretű okosóra), a szíj mérete vagy a súly alapján is könnyedén kereshetsz órát.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05