Oldal frissítése

Milyen multifunkciós nyomtatót vegyek?

A multifunkciós nyomtatók szkennerként és fénymásolóként is működnek.
Egyre népszerűbbek otthoni és irodai használatra egyaránt. 

Multifunkciós színes lézernyomtató
Előnyök és hátrányok
 • Szkenner és fénymásoló funkciót is betölt
 • Wi-Fi kapcsolat és egyéb hasznos funkciók
 • Költséget és helyet takarít meg
 • Magasabb szervizköltségek
 • Nem alkalmas professzionális használatra

Gyakori kérdések multifunkciós nyomtató választásakor

Meddig tart ki a toner vagy tintapatron?

 • Tintasugaras, lézer és LED multifunkciós nyomtatók közül választhatsz. A tintapatronok élettartama nagy mértékben függ attól is, hogy melyik típusú nyomtatót választod.
 • A multifunkciós lézernyomtató modellek esetén a toner élettartama meghaladja a 2000 oldalt.
 • A tintasugaras nyomtatók esetén a tintapatron élettartama több száz oldalra tehető, bár a kinyomtatható oldalak mennyisége természetesen a patron méretétől és attól is függ, hogy mit nyomtatunk. Egy milliliter tinta körülbelül húsz oldalra elegendő, így az alábbi egyszerű egyenlet ad segítséget a becsléshez:

a patron űrtartalma ml-ben × 20 = nyomtatott oldalak száma / patron

 • Azt is figyelembe kell venni, hogy a tintasugaras nyomtatók bizonyos mennyiségű tintát fogyasztanak a nyomtatófej automatikus tisztításához, amely minden bekapcsoláskor megtörténik. Minden ilyen tisztítás körülbelül annyi tintát használ, mint 5 oldal nyomtatása.

Mennyit érdemes multifunkciós nyomtató vásárlásába fektetni?

 • Multifunkciós nyomtató vásárlása előtt gondold át, hogy mit és milyen gyakran fog nyomtatni. Egy iroda számára, amely nagy mennyiségű szöveget nyomtat, egy jó minőségű, nagyméretű lézernyomtató vagy LED nyomtató beszerzését javasoljuk. Egy háztartásban, ahol a tagok különböző típusú dokumentumokat vagy fényképeket nyomtatnak, egy olcsóbb tintasugaras nyomtató megfelelőbb.
 • A kezdőárak a következők:
  • –A fekete-fehér multifunkciós lézernyomtató modellek ára 100 000 Ft körül kezdődik.
  • Multifunkciós színes lézernyomtató 150 000 Ft-tól vásárolható.
 • Multifunkciós tintasugaras nyomtató akár már 20-30 ezer Ft összegért is vásárolható, viszont a gyakoribb fotónyomtatáshoz a fejlettebb modelleket ajánljuk, amelyek nagyobb felbontást és további hasznos funkciókat kínálnak, mint például a memóriakártya-olvasó, Wi-Fi kapcsolat stb.

Nem jobb külön szkennert vásárolni?

A multifunkciós nyomtatókba épített szkennerek általában nem olyan jók, mint az önálló szkennerek. A multifunkciós nyomtató otthonra vagy általános irodai használatra azonban több mint megfelelő fényképek vagy szövegek nyomtatására vagy szkennelésére. Esetükben a helytakarékosság szintén bónusz. A professzionális fotónyomtatáshoz önálló szkennert és minőségi tintasugaras nyomtatót ajánlunk. 

Multifunkciós nyomtatók

 • Több funkció egy eszközben
 • Költséget és helyet takarít meg
 • Árkategória: 20 000–900 000 Ft
Multifunkciós nyomtató otthonra

Fontos paraméterek

Nyomtatási technológia

Nyomtatási technológia

A multifunkciós nyomtatók között találunk tintasugaras, lézer vagy LED nyomtatókat. Vásárlás előtt ezért mérlegelnünk kell, hogy milyen gyakran és milyen célokra fogjuk használni a nyomtatót. A tintasugaras nyomtatók alkalmasabbak fényképek és grafikák nyomtatására, míg a LED nyomtató és a multifunkciós lézernyomtató jobban alkalmas nagy mennyiségű szöveg nyomtatására. 

Formát

Papírméret

A legtöbb multifunkciós nyomtató A4-es vagy annál kisebb méretű papírt használ, de vannak olyanok is, amelyek A3-as vagy annál nagyobb papírmérettel is megbirkóznak. Azonban fontold meg, hogy reálisan hány A3-as oldal nyomtatására lesz szükséged, és hogy megéri-e felárat fizetni ezért a funkcióért. Az A3-as nyomtatásra alkalmas multifunkciós nyomtatók ára 200-250 ezer Ft körül kezdődik.

Multifunkciós nyomtató felbontás

Maximális nyomtatási felbontás

A maximális nyomtatási felbontás, amelyet leggyakrabban DPI-ban (Dots per inch) adnak meg, a nyomtató által egy adott területre nyomtatott képpontok maximális számát jelzi, pontosabban, a hüvelykenként kinyomtatott pontok számát. Általában minél magasabb a DPI, annál finomabb és részletesebb a nyomtatott kép vagy szöveg.

A lézernyomtatókat elsősorban szöveg nyomtatására tervezték, így alacsonyabb felbontás is elegendő – az alap 600×600 dpi vagy 4800×600 dpi, amelyet még néhány olcsóbb készülék is kínál.

Tintasugaras nyomtatók esetében, különösen ha fényképeket is szeretnél nyomtatni, javasoljuk a nagyobb felbontást, ideális esetben 5760×1440 dpi-t vagy még többet.

Multifunkciós nyomtatók - Nyomtatási sebesség

Nyomtatási sebesség

A lézernyomtatók esetében a szabványos nyomtatási sebesség 20 nyomtatott oldal/perc körül van, de léteznek olyan modellek is, amelyek akár 60 oldal/perc vagy annál is több nyomtatásra képesek.

Wi-Fi

Wi-Fi kapcsolat

Manapság sok nyomtató képes Wi-Fi-n keresztül csatlakozni számítógéphez vagy telefonhoz. Így például multifunkciós nyomtató használatakor sincs szükség kábel csatlakoztatására. Ez nem csak gyorsabbá teszi a nyomtatóval való munkát, hanem meg is könnyíti.

Fogalomtár - nyomtatók

Nyomtatófej

A nyomtatófej a tintasugaras nyomtatók egyik fő alkatrésze, amely tulajdonképpen a nyomtatást végzi. A nyomtatóban vízszintesen, oda-vissza mozog, és a tintát a papírra helyezi. A patron a nyomtatófej része is lehet. A nyomtatófej a leggyakrabban három szín nyomtatását biztosítja.

Cartridge vagy tintapatron

Cserélhető tintapatron tintasugaras nyomtatókhoz.

Toner

Lézernyomtatókban és fénymásolókban használt fekete vagy színes por (CMYK: Cyan - kék, Magenta - bíbor, Yellow - sárga és Black - fekete). A toner előállításához különböző polimereket használnak.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05