Oldal frissítése

Milyen mosógépet vegyek?

Mosógépet keresel, de még nem döntötted el, hogy elöltöltős vagy felültöltős modellt válassz-e? Melyik programok takarítanak meg időt, és mit jelent pontosan a Fuzzy Logic, az Aqua Stop vagy az A energiaosztály? Segítünk eligazodni a kínálatban, és tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelni a mosógép vásárlásakor.

Milyen mosógépet vegyek?

Milyen mosógépet vegyek? - TARTALOM

Néhány tanács a mosógép kiválasztásához

 1. Gondold végig, hogy mennyi ruhát és milyen gyakran fogsz majd mosni.

 2. A leggazdaságosabb mosógépeket A, B és C jelöléssel látják el.

 3. A megfelelő mosógép-kapacitás a háztartás méretétől függ.

 4. Vedd figyelembe a fürdőszoba térbeli elrendezését. A legfeljebb 50 cm mély SLIM változat kisebb fürdőszobákba is alkalmas.

 5. A szárítóval ellátott mosógépek helyet, időt és munkát takarítanak meg, és allergiások valamint háziállat tulajdonosok számára is ideálisak.

 6. A mosógép különféle funkciói befolyásolják annak árát. Gondold végig, hogy mely funkcióknak veheted valóban hasznát.

 7. Ha van szárítógéped, vagy tervezel szárítógépet venni, válassz nagyobb fordulatszámú mosógépet.

A mosógép kiválasztásának alapvető paraméterei

A mosógép mélysége

Az elöltöltős mosógépek mérete általában 85×60×60 cm. Ha kisebb fürdőszobád van, akkor biztosan értékelni fogod a keskeny változatot, amelynek mélysége 33-50 cm. A kisebb kapacitású mosógépek kisebb modelljei egy vagy kétszemélyes háztartások számára alkalmasak.

A felültöltős mosógépek magassága általában 90 cm, szélessége 40 cm, mélysége 60 cm. A döntést tehát a pénzügyi lehetőségeid és a rendelkezésre álló hely függvényében kell meghozni. Vásárlás előtt alaposan mérd le a mosógép helyét.

Gondolkozz úgy, hogy a mosógép hosszú távú befektetés lesz. Ha a család gyarapodása várható, válassz a nagyobb mosógépek közül.

A mosógép kapacitása

Az elöltöltős mosógépek nagyobb dobbal rendelkeznek, mint a felültöltős mosógépek és akár 10-14 kg ruha mosásával is megbirkóznak. Az egy- vagy kétszemélyes háztartások számára a 6 kg-os kapacitás is elegendő, egy 3 vagy annál több tagú család számára 6 kg feletti kapacitású mosógép választását javasoljuk.

Noha a felültöltős mosógépek dobja kisebb, mint az elöltöltős mosógépeké, még mindig akár 10 kg ruhát kimoshatunk bennük, így még a közepes méretű háztartásokat is kényelmesen ki tudják szolgálni. A 2 tagú háztartások esetén a legfeljebb 6 kg kapacitás elegendő, a 3 vagy annál több tagú családok számára legalább 7 kg kapacitású mosógép választását javasoljuk.

Fordulatszám

Ha gyakran mosol kabátokat, pulóvereket, törülközőket és egyéb nagyobb ruhaneműket, akkor a nagyobb fordulatszámú mosógép való neked. A ruhaneműből és a ruházatból a nedvesség nagy részét a legalább 1200 fordulatszámú mosógépek tudják eltávolítani.

Szárítógép vásárlását tervezed, vagy már van szárítógéped? Akkor neked egy legalább 1400 fordulatszámú mosógép vásárlását javasoljuk a felesleges nedvesség nagy részének eltávolításához. A ruha így sokkal gyorsabban megszárad és a szárítási ciklus lejárta után már össze is hajtogathatod, és mehet is a szekrénybe. Ha kisebb fordulatszámmal centrifugálod a ruhaneműt, akkor a szárítógépben történő szárítás sokkal hosszabb ideig tart, és a szárítás nagyon energiaigényes lesz.

A mosógép fordulatszámát lefelé lehet szabályozni, így nem kell aggódnod, ha 1400 vagy annál nagyobb fordulatszámú mosógépet vásárolsz, de finom ruhaneműt is szeretnél benne mosni.

 • 1000 fordulatos: Nagyon kíméletes - ideális kisebb ruhadarabokhoz és finom ruhaneműkhöz.

 • 1200 fordulatos: Tökéletes a normál ruhaneműhöz - a nedvesség nagy részét eltávolítja még a nagy ruhadarabokból is (kabátok, pulóverek, melegítők stb.).

 • 1400 - 1600 fordulatos: Nagyon intenzív centrifugálás - a ruhaneműt felkészíti a szárítógépben történő szárításra.

A mosógép motorja

A mosógép kiválasztásakor érdemes figyelni a motor típusára is. A motor befolyásolja a mosógép zajszintjét és az energiafogyasztást.

 • Hagyományos motor

A hagyományos motor négy alkatrészből áll - a motorból, az ékszíjból, a szíjtárcsából és a dobból. Ez elavult motortípusnak számít. A dobtengely mellett helyezkedik el, és az áram továbbítása a motorba szénkefe segítségével történik, amely idővel elhasználódik. Az újabb típusokhoz képest a hagyományos motor zajosabb, kevésbé hatékony és nagyobb az energiafogyasztása.

 • Inverter motor

Bár az inverter motor ugyanazokból az alkatrészekből áll, mint a hagyományos motor, és elhelyezkedése is megegyezik, mégis csendesebb és gazdaságosabb. Elektronikusan vezérelhető, így zökkenőmentesen szabályozható. A gyártók ehhez gyakran kiterjesztett jótállást kínálnak.

 • Direct drive motor

A Direct drive motor vagy a közvetlen meghajtású motor a legmodernebb motor, amely a legjobb mosógépekben található meg. A dobtengelyen helyezkedik el, ami közvetlen hajtást eredményez, így nincs szükség az ékszíj és szíjtárcsa használatára. Mindez kevesebb rezgést, nagyobb stabilitást és mindenekelőtt jobb teljesítményátadást jelent. A közvetlen hajtású motor tehát erősebb, gazdaságosabb és kevésbé zajos, mint a többi motor. Erre a motorra a gyártók viszonylag nagy magabiztossággal, akár 10 évre kiterjesztett garanciát kínálnak.

A mosógép zajszintje

Figyelembe kell venni, hogy a mosógépet szinte minden nap és gyakran este üzemeltetjük. Tehát érdemes a választást a mosás és a centrifugálás során fellépő zajszint alapján is végiggondolni.

A mosógépek zajszintje egyre alacsonyabb. Jelenleg a legmodernebb mosógépek mosáskor legfeljebb 50 dB zajszintet érnek el. A zajosabb mosógépek esetében ez az érték kb. 50-60 dB mosáskor. A centrifugálási zajszint kb. 60 és 85 dB között helyezkedik el.

A mosógép energiaosztálya

Az energiaosztály a készülék működésének energiahatékonyság alapján történő csoportosítását jelöli. A könnyebb választást szolgálja az energiacímke, amely minden mosógép esetében kötelező. Az éves víz- és energiafogyasztást az évente 220 szabványos mosási ciklusból számítják ki, fél ruhatöltettel 60 °C-on és 40 °C-on. A leggazdaságosabb mosógépek jelenleg A jelöléssel büszkélkedhetnek.

A mosógép energiafogyasztásának szemléltetése mosásonként

Energiafogyasztás

Fogyasztás kWh-ban

Költségek forintban

A 0,65 24,7
B 0,70 26,6
C 0,75 28,5
A 0,85 32,3

*38 forint/kWh árral számítva

*Az energiafogyasztást befolyásolja a mosógép motorja, a kiválasztott program, a dob űrtartalma és még több más tényező is.

Energiacímke

Funkciók és programok

Az alapvető mosási programok és funkciók mellett a mosógépek további funkciókkal is rendelkeznek, amelyek hasznosak lehetnek a te számodra is.

 • Aqua Stop

Az Aqua Stop rendszer már sok háztartásban megakadályozta a katasztrófát. Megakadályozza a víz kiszivárgását a töltőcsőből a mosógép meghibásodása vagy a tömlő károsodása esetén. Ez megóvja a lakást és az alattad lévő szomszédok lakását az elárasztástól. Ehhez biztonsági óvintézkedéseket alkalmaz, például úszókapcsolót, amely érzékeli a víz felhalmozódását a biztonsági tartályban, majd leállítja a mosógépet, lezárja a vízellátást, a szivattyú pedig kiüríti a vizet a tartályból.

 • Késleltetett indítás

A villamosenergia nappali és éjszakai áram szerint kerül elszámolásra? Nem szeretnéd azonnal elindítani a mosógépet, hanem inkább délutánra halasztanád a mosást? A késleltetett indítás funkciónak köszönhetően pontosan beállíthatod, mikor induljon el a mosási ciklus (egyes modellek esetében, mikor fejeződjön be). A mosást akár 23 órával későbbre is halaszthatod.

 • Ruhadarab hozzáadása

A ruhadarab hozzáadása nagyon hasznos funkció abban az esetben, amikor a mosógép elindítása után döbbensz rá arra, hogy elfelejtettél betenni egy ruhadarabot a mosógépbe. Nyomd meg a gombot a mosási ciklus szüneteltetéséhez és már be is teheted a kifelejtett ruhadarabot. A mosógép típusától és a kiválasztott programtól függően ez a funkció a mosási ciklus teljes hosszának kb. 80%-ban érhető el.

 • Súlyérzékelés

A súlyérzékelés azt jelenti, hogy a mosógép a dob tartalmát veszi figyelembe, és a mért eredményhez igazodva állítja be az optimális vízmennyiséget és a mosási programot.

 • Fuzzy Logic

A Fuzzy Logic technológia egy érzékelő technológia, amely leméri a ruhanemű tömegét, és eldönti, melyik mosási mód a legalkalmasabb hozzá. Ezután a mért értékek alapján beállítja a mosási ciklus hosszát, a vízfogyasztást és a mosószer mennyiségét. Az ezzel a technológiával működő mosógépek hatékonyabban mosnak, ezáltal elektromos áramot és vizet takaríthatnak meg.

 • Hatodik érzék

A 6. érzék egy olyan technológia, amely a Fuzzy Logic elvéhez hasonlóan működik. A hatodik érzéket azonban nemcsak a ruhanemű tömege, hanem a választott szövettípus is befolyásolja. A mosógép ezután kiválasztja a megfelelő hőmérsékletet, a mosási ciklus hosszát és a centrifugálás fordulatszámát.

 • Automatikus adagolás

Ha a mosógép címkéjén az automatikus adagolás fel van tüntetve, az azt jelenti, hogy olyan érzékelőkkel rendelkezik, amelyek kiszámítják a mosószer és az öblítő megfelelő mennyiségét a ruhanemű mosásához. Ez megakadályozza, hogy te magad tévesen ítéld meg az adagot. Túl kevés mosópor nem mossa ki rendesen a ruhaneműt, a túl sok mosópor pedig meghosszabbítja a mosást, ráadásul mosószer-maradványok maradhatnak a ruhán. Az ezzel a funkcióval ellátott mosógép képes magától felmérni, mennyi öblítőt és mosószert kell alkalmaznia a ruhaneműhöz, majd ezeket automatikusan adagolja. Elegendő a mosószer-adagoló rekeszt egyszer feltölteni, amely így hosszabb ideig kitart majd.

 • Foltmosás funkció

Ha a mosógép foltmosás funkcióval rendelkezik, ez alapvetően egy intenzív mosási programot jelent, amely a makacs foltok eltávolítására alkalmas. Azaz az előmosás be van kapcsolva, és a főmosási idő meghosszabbodik.

 • Gyorsprogram

A gyorsprogrammal rendelkező mosógépmodellek nagyon népszerűek. A szokásos, legalább egy órás mosási ciklus helyett rövidebb, 15-30 perces mosási programokat kínálnak.

 • Gőzmosás

A gőzmosás olyan technológia, amely a gőz segítségével, természetes módon fellazítja a ruha szálait, így lehetővé teszi, hogy a mosópor mélyen behatoljon, és még a nagyon ellenálló foltokat is eltávolítsa. Ez garantálja a mosópor maradványok jobb eltávolítását is.

 • Gőzprogramok

Az egyes gyártók által SteamCare néven használt gőzprogram az érzékeny ruhák felfrissítésére, a gyűrődések, valamint a kellemetlen szagok és allergének eltávolítására használható. A gőz a mosás elején, a mosás alatt vagy kiegészítő programként a normál mosás végén veszi ki a részét a mosási folyamatból. A gőz természetes módon fellazítja a szálakat, eltünteti a kisebb gyűrődéseket és puhává varázsolja a ruhát. Ennek köszönhetően a mosószer a ruha mélyébe hatol, így eltávolíthatja a makacs foltokat és a kellemetlen szagokat is. A mosás végi gőzprogram segíti a ruházat sterilizálását, ami különösen hasznos allergiások számára vagy a koronavírus járvány idején arra, hogy a ruhán vagy pamut szájmaszkon lévő vírusokat és baktériumokat elpusztítsa (Hogy készítsünk szájmaszkot - ÚTMUTATÓ).

 • Okos mosógépek

Az okos mosógépeket az okostelefonoddal vagy egy tablettel is vezérelheted, amelyre letöltheted a gyártó alkalmazását. Ezután tökéletes áttekintést kapsz a háztartási készülékedről, és távolról is irányíthatod. Letölthetsz új mosási programokat is, amelyek kínálatát folyamatosan frissítik. Teljes áttekintést kaphatsz az energiafogyasztásról vagy útmutatást egy esetleges probléma megoldásához.

Mosógép kiegészítők

A mosógép karbantartásához számos kiegészítő közül választhatsz. Ilyenek például a vízlágyítók, amelyek lágyítják vizet, így kevesebb vízkő rakódik le a mosógép belsejében, tehát meghosszabbodik az élettartama.

A mosógépet időről időre meg kell tisztítani. Ezt a célt szolgálják a mosógép tisztítók, amelyek megtisztítják a mosógép belsejét, eltávolítják a szennyeződéseket és a szagokat.

Az egyik legfontosabb dolog a ruha ápolása. Különleges mosótasakok állnak rendelkezésre a kényes ruhaneműk mosásához, amelyek finom szálakból készültek, amelyek károsíthatják a mosógépet. Az öblítő és a mosópor használata magától értetődő.

A biztonság részeként vásárolhatsz biztonsági tömlőt is, amely megakadályozza a szomszéd lakás vagy a saját lakásod elárasztását.

Ha a mosógép túl zajos, például, ha nagy mennyiségű ruhát teszel bele, a zaj csökkentése érdekében használj rezgéscsillapító alátétet a mosógéphez.

Elöltöltős mosógépek

Elöltöltős mosógépek

 • A ruhát könnyű betenni a dobba és kiszedni a dobból
 • Széles modellválaszték
 • Stabilabb és csendesebb
 • Nagy kapacitású dob

Az elöltöltős mosógép a leggyakoribb mosógéptípus a piacon. Hatalmas választékkal büszkélkedhet, ami a funkciókat és a méretet illeti, és egy-, illetve kétszemélyes háztartásokba, valamint nagy családok számára is alkalmas. A keskeny, 33 cm mély, 4 kg kapacitású mosógépektől a nagy kapacitású, kétszer olyan mély mosógépekig, amelyek akár 13 kg ruhaneműt is ki tudnak mosni, rengeteg típus közül választhatsz. Ha nem tetszik a fehér színű mosógép, egyes gyártók kínálatában ezüst vagy fekete modelleket is találhatsz.

Előnyök és hátrányok
 • A mosógép egyszerűen be- és kipakolható
 • Számos program áll rendelkezésre
 • Nagy választék a méret és a kapacitás szempontjából
 • A teteje tárolóhelyként is szolgálhat
 • A szárítógép a mosógépre helyezhető
 • Betekintő ablak az ajtón a mosás nyomon követéséhez
 • Nem alkalmas szűk helyekre
Felültöltős mosógépek

Felültöltős mosógépek

 • Alkalmas kis fürdőszobákhoz/kamrákhoz
 • Keskenyebb, mint az elöltöltős mosógépek
 • Ideális időseknek

A felültöltős mosógépek különösen alkalmasak kis lakásokba és stúdiólakásokba, ahol minden centiméter számít. Ezek keskenyebbek, mint az elöltöltős mosógépek, és szűk kamrákba vagy kis fürdőszobákba is elférnek. Magasságának köszönhetően a felültöltős mosógépek idősebbeknek is alkalmasak, akiknek nem kell feleslegesen hajolgatni a ruha bepakolásakor és a mosógép kipakolásakor. Mivel nincs szükség helyre az ajtó kinyitásához, a felültöltős mosógépek köré nyugodtan pakolhatsz. Bár a piacon kapható felültöltős mosógépek sokkal kisebb kapacitásúak, mint az elöltöltősek, biztosan fogsz olyan modellt találni, amely mind a kapacitás, mind a funkciók szempontjából megfelelő, ugyanakkor nem drága.

Előnyök és hátrányok
 • A mosógép hajolgatás nélkül be- és kipakolható
 • Még kis helyen is elfér
 • Nem szükséges helyet hagyni a mosógép körül
 • A szárítógépet nem lehet a mosógép tetejére helyezni
 • A mosógép teteje nem szolgálhat tárolóhelyként
Gőzmosógépek

Gőzmosógépek

 • Hatékonyabb mosást biztosítanak
 • Alaposabban eltávolítják a foltokat
 • Alkalmas allergiások és háziállat tulajdonosok számára
 • A energiaosztály

A gőzmosógépek nemcsak vizet, hanem gőzt is használnak a mosáshoz. A gőz természetes módon fellazítja a szálakat, amely lehetővé teszi, hogy a mosópor behatoljon a szövet mélyébe, és eltávolítsa még a nagyon makacs foltokat is. Ugyanakkor energiát és vizet takarít meg. A gőzmosógép a mosás során harmadával kevesebb vizet, a gyorsabb melegítésnek köszönhetően kevesebb áramot fogyaszt. A speciális gőzmosó programok lehetővé teszik, hogy felfrissítsd azokat a ruhákat, amelyeket nem kell még kimosni, és eltávolíthatják a cigarettafüst és az izzadság szagát is. A gőzmosógépből kivett ruha puha, illatos és jobban vasalható.

Előnyök és hátrányok
 • Hatékonyabban távolítja el a foltokat
 • Vizet és áramot takarít meg
 • A gőz néhány perc alatt eltávolítja a szagot
 • Megkönnyíti a vasalást
 • Magasabb ár
 • Kisebb választék
Beépíthető mosógépek

Beépíthető mosógépek

 • Belesimulnak a belső térbe
 • Elöltöltős
 • Legfeljebb 7 kg ruha mosására alkalmasak

A beépíthető mosógépeknek van egy nagy előnye a hagyományos mosógépekkel szemben, mégpedig az, hogy a készülék beépíthető a bútorba. A mosógép így a szekrény ajtaja mögött bújik meg, és nem rontja a konyha vagy a fürdőszoba egységes megjelenését. Ezek a mosógépek ugyanazokkal a jól megszokott programokkal rendelkeznek, mint például a hagyományos elöltöltős mosógépek, viszont beépíthetők.

Előnyök és hátrányok
 • Tökéletesen illeszkednek a belső térbe
 • Ideális egy-, kétszemélyes háztartásokba és családok számára is
 • Ugyanazok a programok, mint a hagyományos mosógépeknél
 • A mosógép beépíthető
 • Kisebb választék
 • Magasabb ár
Mosó-szárítógépek

Mosó-szárítógépek

 • Helytakarékos
 • Mos és szárít
 • Egy-, kétszemélyes háztartások és családok számára

Ha nincs a lakásodban két nagy készülék számára hely, és a mosógép mellett ki szeretnéd használni a szárítógép nyújtotta előnyöket is, akkor az ideális megoldás egy szárítógéppel ellátott mosógép vásárlása. Egyetlen készülékkel kimoshatod és megszáríthatod a ruhákat. A szárítógéppel rendelkező modellek széles választéka érhető el, így mind az egy-, mind a kétszemélyes háztartások, valamint a kisebb és nagyobb családok is megtalálhatják a számukra megfelelőt. Különböző méretű modellek, továbbá elöl- és felültöltős változatok közül választhatsz, de a programok terén is széles kínálattal találkozhatsz.

Előnyök és hátrányok
 • Elfogadható ár
 • Alkalmas kis és nagy fürdőszobákhoz
 • Felül- vagy elöltöltős változatok
 • Méretek, márkák és funkciók széles választéka
 • Megkímélhet a vasalástól
 • Több ruhát tud kimosni, mint amennyit meg tud szárítani
 • Nagyobb energiafogyasztás
Okos mosógépek

Okos mosógépek

 • Vezérlés mobilalkalmazás segítségével
 • Számos program választható
 • A mosógép felismeri a legmegfelelőbb programot

A hagyományos mosógépekhez képest az okos mosógépeknek számos előnye van, amelyek megkönnyítik a mosógéppel kapcsolatos teendőket. Például sok közülük mobiltelefon segítségével vezérelhető, így be- vagy kikapcsolhatod, például a kanapén ülve vagy a munkahelyedről. Ugyanakkor a legtöbb modell a mosási programok szélesebb skáláját kínálja, sok közülük érzékeli a ruhanemű mennyiségét is, és a mosógép maga választja ki a legmegfelelőbb programot.

Előnyök és hátrányok
 • Számos program
 • Távolról is vezérelhető
 • Okos tippek a mosáshoz
 • Felismeri a legmegfelelőbb programot
 • Magasabb ár

A legnépszerűbb mosógépgyártók

Gyakran ismételt kérdések a mosógép kiválasztásakor

Milyen kapacitású mosógépet válasszak?

1 vagy 2 tagú háztartások esetén a 6 kg-os kapacitás megfelelő. Egy 4 tagú átlagos családnak akár 9 kg kapacitásra is szüksége lehet, az ennél nagyobb háztartások számára pedig a 9 kg kapacitás feletti mosógépeket ajánljuk.

Egy nagyobb mosógép több energiát és vizet is fogyaszt?

Nem feltétlenül. A mosógépek közül számos modell figyelembe veszi a ruha mennyiségét, ehhez adaptálva a mosási ciklust, a vízmennyiséget és az általános energiafogyasztást. Ezt a funkciót Fuzzy Logic-nak vagy 6. érzéknek hívják. Ha ilyen mosógéped van, akkor nem kell megvárnod, amíg megtelik a mosógép, mindig annyi ruhát moshatsz, amennyire éppen szükség van.

A mosógép melyik energiaosztálya a legelőnyösebb?

Az energiaosztály az energiafogyasztást, a vízfogyasztást és a mosási hatékonyságot fejezi ki. A leggazdaságosabb mosógépek A, B és C jelzéssel rendelkeznek. Magasabb energiaosztály mellett a készülék ára is gyakran emelkedik - így az A energiaosztályú mosógépek ideálisak a gyakori mosáshoz, ahol a megtakarítás viszonylag rövid idő alatt megtérül.

A mosógép mérete befolyásolja-e annak tulajdonságait?

A hagyományos elöltöltős mosógépek mérete 85×60×60 cm, de vannak olyan keskeny mosógépek is, amelyek mélysége legfeljebb 50 cm. Ezeket a modelleket kisebb fürdőszobákhoz tervezték és alacsonyabb kapacitással rendelkeznek. Ha a hely engedi, a nagyobb, szabványos méretek választását javasoljuk.

Van-e különbség a mosás minőségében a felültöltős mosógépek és az elöltöltős mosógépek között?

Általában nincs különbség a felül- és az elöltöltős mosógépek mosási minőségében. A mosás minőségét elsősorban a mosógépmodell funkciói és technológiái határozzák meg.

Lehet gőzzel mosni mosópor nélkül is?

Néhány gőzmosógép olyan mosópor nélküli gőzmosás programot is kínál, amely húsz percen belül, hosszadalmas mosás nélkül eltávolítja a cigarettafüst szagát és az izzadságszagot a ruhadarabokból. Ezzel egy időben a ruhanemű puha és sima lesz. Ez a program ideális megoldás a kellemetlen szagok eltávolításához a kabátokból, zakókból vagy nadrágokból, például egy nagy buli után.

Jobb egy szárítógéppel ellátott mosógépet vagy két külön készüléket vásárolni?

Mindkét változatnak megvannak az előnyei és a hátrányai. A mosó-szárítógép fő előnye a helytakarékosság, amelynek köszönhetően még azok is, akik kisebb lakásban élnek, amelyekben két nagy készülék szükségtelenül sok helyet foglalna el, megengedhetik maguknak a szárítógép nyújtotta kényelmet. Tagadhatatlan hátrányuk, hogy a kombinált mosó-szárítógép kevesebb ruhát szárít meg, mint amennyit képes kimosni. Ezt úgy oldhatod meg, ha kevesebb ruhaneműt mosol, mint a dob kapacitása, vagy ha a kimosott ruhaneműt két részletben szárítod meg.

Ha van elég hely a lakásban, javasoljuk egy önálló mosó- és szárítógép vásárlását. Nagyobb kapacitást, válogatott programokat kínál a ruhák szárításához és kissé nagyobb hatékonyságot. Ha van hely a lakásban két nagy készülék számára, akkor javasoljuk, hogy külön vásárolj mosógépet és szárítógépet. Ha minden centiméter számít, akkor a mosó- és szárítógép kombinációja egy készülékben az ideális számodra. Egyes modellek esetében a különbség szinte észrevehetetlen.

Mekkorának kell lennie a mosógépnek ahhoz, hogy a szárítógépet rá lehessen tenni?

A szárítógép mosógépen történő elhelyezésének lehetősége gyártónként eltérő. Általában a szárítót 58-65 cm vagy ennél mélyebb mosógépekre lehet elhelyezni. Ugyanakkor a mosógép szélessége is szerepet játszik - a szárítógép nem helyezhető a 45 cm széles SLIM verzióra. A mosógép és a szárítógép sikeres egymásra helyezéséhez egy megfelelő adapterre is szükség van, amelyet általában külön kell megvásárolni a mosógéphez.

Mit jelent, ha a mosógép motorja közvetlenül a dobra van helyezve?

A mosógép egyik legsérülékenyebb része az ékszíj. Megnyúlhat, eltörhet vagy leeshet a szíjtárcsáról. Ebben az esetben nem lehet mást tenni, ki kell hívni egy szerelőt, aki gondoskodik az ékszíj cseréjéről. Azoknak a mosógépeknek, amelyeknek a motorja közvetlenül a dob tengelyén helyezkedik el, nincs szükségük ékszíjra az energia átviteléhez, így ez a hibalehetőség nem fordulhat elő. A dob tengelyén elhelyezkedő motor további előnyei a következők:

 • Kisebb rázkódás
 • Alacsonyabb zajszint
 • Megbízhatóbb
 • Nagyobb hatékonyság

A dob tengelyén elhelyezkedő motor lépcsős. Ez azt jelenti, hogy a mosógép bármikor meg tudja állítani és meg tudja változtatni a forgásirányt. Ennek a funkciónak köszönhetően a dobtengelyes motorral ellátott mosógépek 6 további mozgást tesznek lehetővé mosás közben, amelyeket nem találhatsz meg az ékszíjjal ellátott mosógépeknél. Az ilyen mosógépeknél speciális programokkal találkozhatsz, pl. levegőztetés, átforgatás, dörzsölés stb.


Fogalomtár - mosógépek

WPS vízálló rendszer

A Miele mosógépek WPS rendszere a víz kiszivárgásának megakadályozására szolgál. Kettős mágneses elválasztó található közvetlenül a csapon. Ha az első hibát jelez, a második automatikusan bezáródik. A töltőcső szintén kettős. Ezenkívül a rendszer intelligens érzékelőkkel van felszerelve, amelyek azonnal megállítják a víz áramlását, ha a tömlő belseje megsérül.

Kézi mosás program

A kézi mosás program lehetővé teszi az olyan ruhaneműk, például a selyem, mosógépben történő mosását, amelyek esetében a gyártó kézi mosást javasol. A program kíméletes, tehát a szövet nem megy össze és nem sérül meg.

Mosógép gyerekzár

A gyerekzár a mosógép biztonsági felszereltségének része, amely deaktiválja az összes vezérlőgombot és megakadályozza az ajtó kinyílását.

Késleltetett indítás

A késleltetett indítás funkciónak köszönhetően pontosan beállíthatod, hogy a mosási ciklusnak mikor legyen vége. A mosást akár 23 órával későbbre is halaszthatod.

Stabilitás-szabályozó rendszer

A stabilitásszabályozó rendszer egyenletesen oszlatja el a ruhát a mosógép dobjában, így az megőrizheti a stabilitását mosás és centrifugálás közben. Ennek köszönhetően a mosógép nem lesz túl zajos és nem lesz kitéve olyan nagy mechanikai igénybevételnek sem.

Fogalomtár

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05