Oldal frissítése

Frissítési frekvencia

Aktualizálva

Új televízió vagy monitor kiválasztásakor számos egyéb paraméter mellett figyelemmel kell kísérnünk a kínált képfeldolgozási frekvenciát vagy frissítési gyakoriságot is. Ez a másodpercenkénti képkockák száma, amelyet a képernyő meg tud jeleníteni. Ezt hertzben (Hz) fejezik ki, az 1 Hz pedig azt jelenti, hogy másodpercenként legfeljebb 1 képkockát jeleníthet meg. Egyszerűen fogalmazva: a nagyobb szám folyamatosabb, élesebb képet kínál, különösen a gyorsabb jeleneteknél.

frissítési ráta; képfeldolgozási gyakoriság; televízió; monitor

Televíziók frissítési gyakorisága

A mi feltételeink között a televízió képernyője alapvetően csak három lehetséges frekvenciát kínál - 50 Hz, 100 Hz és kivételesen 200 Hz (az USA-ban 60 Hz, 120 Hz és 240 Hz). Bár az 50 Hz nem rossz érték, és gyakran elegendő az átlag néző számára, mégis ajánlott legalább 100 Hz elérése az akciófilmek vagy sportesemények teljes értékű élményéhez.

A televíziók széles választékában ma könnyen találhatunk olyan megnevezéseket, mint a Motionflow XR 800 Hz vagy a PQI 1300 Hz, ezért úgy tűnik, hogy a 100 Hz nem okoz gondot. A valóságban azonban nem valós frissítési gyakoriságról van szó, hanem különféle módszerekkel megnövelt értékről. Ehhez a különböző gyártók különböző technológiákat alkalmaznak, amelyek jelzik az imént említett rövidítéseket. És ezeknek a technológiáknak a neve (vagy rövidítése) azonnal feltárja a szoftver megnövekedett frissítési gyakoriságát. A különböző módon működő technológiák miatt a frekvenciákat nem lehet összehasonlítani egymással, és az ügyfélnek a gyártóra/eladóra kell hagyatkoznia a termék valódi frekvenciájának megadásában. Szerencsére az Alza.hu-nél ez nem jelent problémát, sőt frekvencia szerint is szűrheted a televíziókat.

A televíziós jel általában 50 Hz, így az azonos frekvenciájú tévék könnyen megjeleníthetők. A 100 Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkező modellek általában létrehoznak bizonyos képkockákat, két eredeti képet vesznek fel, és kiszámítják a köztük "félúton" lévő képet. Ugyanakkor a bemeneti jel minden felvételt 1/50 másodpercig jelenít meg, ami egy egész másodpercet ad össze. Tehát ahhoz, hogy a képkockák illeszkedjenek egymáshoz, a 100 Hz-es TV az összes képkocka megjelenítési idejét 1/100 másodpercre csökkenti. 200 Hz-en a helyzet természetesen analóg.

frissítési ráta; képfeldolgozási gyakoriság; televízió; monitor
Példa a kép megszakadására.

A monitorok frissítési frekvenciája

A monitorok esetében egy kicsit más a helyzet. Az alapérték itt 60 Hz, ami elegendő a normál munkavégzéshez, az internet böngészéséhez, filmekhez és néhány játékhoz. Ha azonban komolyan foglalkozunk a filmekkel és játékokkal, és nem vetjük meg a szuper akciófilmeket, akkor fontolóra kell venni egy nagyobb frekvenciájú monitort. A legjobb játékmonitorok ma 240 Hz-es frissítési gyakoriságot érnek el, teljesen kompromisszumok nélküli vizuális élményt kínálva. Hozzá kell tenni azonban, hogy még egy 240 Hz-es monitor sem garantálja, hogy valóban ilyen értéket fogunk látni. A 240 Hz csak a megjelenített képek maximális lehetséges száma, de csak a számítógépünkön múlik, hogy képes-e ennyi képet feldolgozni és elküldeni a monitorra. Tehát, ha nincs igazán nagy teljesítményű játékgéped, és ugyanakkor szeretnéd a legfrissebb játékokat a legtöbb részletükben játszani, akkor 240 kép küldése a monitorra meglehetősen irreális. A helyzet azonban fordítva is igaz, ha van például egy nagyobb teljesítményű számítógéped, amely például körülbelül 120 képet képes kezelni, kár lenne egy normál, 60 Hz-es monitort vásárolni, amely ennek csak a felét jeleníti meg.

Különösen a Counter-Strike vagy a PUBG stílusú multiplayer játékok játékosai fogják biztosan beismerni, hogy a győzelemről gyakran csupán ezredmásodpercek döntenek. A 60 Hz-es monitor lehetővé teszi számunkra, hogy másodpercenként (csak) 60 alkalommal képet láthassunk az aktuális helyzetről. Tehát előfordulhat, hogy az ellenség megjelenik az első és a második kép között, de kicsit később tudjuk meg. 240 Hz esetén a környező események áttekintése akár négyszer több képkockából áll, ami természetesen jelentős versenyelőnyt jelent számunkra.

frissítési ráta; képfeldolgozási gyakoriság; televízió; monitor
A különbség a képkockák számában a 144Hz és a 240Hz monitorok között.

Ne feledkezz meg a szinkronizálásról

Úgy tűnhet, hogy egy nagy teljesítményű számítógép és egy játékmonitor kombinációja 240 Hz-es frissítési frekvenciával bármit képes kezelni. Sajnos ez nem így van. A monitor általában  olyan képet kezd kirajzolni, amelyet a grafikus kártyáról éppen megkapott. A futó játék és így az ebből fakadó FPS igényei azonban még a legrövidebb idő alatt is jelentősen ingadozhatnak, így a grafikus kártya bármelyik pillanatban más és más számú képet küld a monitornak. A monitor azonban "nem tud" róla, és állandóan ugyanazt a frekvenciát próbálja kirajzolni (például 144 Hz). És éppen akkor, amikor a monitor kevesebb vagy több képet kap, mint amennyit aktuálisan próbál megjeleníteni, különféle nem kívánt formációk lépnek fel.

Emiatt különféle technológiákat hoztak létre, amelyek a monitorral való grafikus kommunikáció alapján működnek. Ezután a grafikus kártya egyszerűen megmondja a képernyőn, hogy hány képet küld aktuálisan, és a monitor azonnal ennek megfelelően állítja be a frekvenciáját. Ezek a technológiák közé tartozik például a G-Sync az NVIDIA-tól vagy a FreeSync az AMD-től (ezekről itt találsz további információt).

i Ez is érdekelhet

 Minél magasabb a frissítési frekvencia, annál jobb az élmény. Ez egy egyszerűsített szabály, amely, mint fentebb megtudtuk, csak bizonyos körülmények között érvényes. Végül minden vásárlónak magának kell eldöntenie, hogy magasabb frissítési frekvenciát szeretne-e, és valóban ki fogja-e használni.


Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10