Oldal frissítése

iPhone SE 2020 (ÁTTEKINTÉS): Ideális mobiltelefon az Apple telefonok világába való belépéshez

• Autor: Petr Kazimirski

A kezembe került az új iPhone SE 2020, és az első SE telefon korábbi tulajdonosaként objektíven tudom értékelni utódjának különbségeit és főbb előnyeit. Ez a legolcsóbb iPhone egy régebbi, de nagyon népszerű dizájnnal, erőteljes chipsettel és egyéb fejlesztésekkel. Ebben az áttekintésben megtudhatod, miért érdemes megvásárolni ezt a telefont, és rajta keresztül belépni az Apple világába. 

iPhone SE 2020 - Nyitókép

iPhone SE 2020 (VÉLEMÉNYEK) - TARTALOM

 1. Az iPhone SE 2020 csomagolása egyszerűen gyönyörű
 2. Megjelenésében szinte megkülönböztethetetlen az iPhone 8 dizájnjától
 3. Az A13 Bionic processzor kiváló teljesítményt nyújt az iPhone SE 2020-nak
 4. Az iPhone SE 2020 nagyon jó fényképeket készít egyetlen lencsével
 5. A telefon egész napos használata töltés nélkül nem jelent problémát
 6. Az iPhone SE 2020, mint árkategóriájának legerősebb telefonja
 7. Ezt korábban az iPhone SE-ről (2O2O) írtuk

Az iPhone SE 2020 csomagja még tartalmazott mindent, de ez hamarosan megváltozik

Mint már tudjuk az Apple termékekről, a telefonok klasszikus fehér dobozba vannak csomagolva, amilyenben én is kaptam. A tartalma nincs feleslegesen túlcicomázva, és miután kinyitjuk, elsőként egy kis kézikönyvet találunk egyszerűsített használati utasításokkal. Van egy kis tű is a SIM-kártya fiókjának nyitásához. Tartalmaz továbbá két további lapot részletesebb útmutatásokkal a telefonhoz és két Apple matricát. Ezek alatt találjuk a legfontosabb kiegészítőket. Töltőadaptert kábellel és természetesen egy vezetékes Earpods fejhallgatót lightning csatlakozóval. 

iPhone SE 2020 - a csomag tartalma
iCikkünk írásának idején az iPhone SE 2020 csomagolása még tartalmaz töltőt és fülhallgatót is. De hamarosan változásra kerül sor ebben a tekintetben. Hogy mely modellekre vonatkoznak a változások, megtudhatod cikkünkből: Az iPhone készülékek karcsúbbak lettek. Milyen fülhallgatót és töltőt válasszunk hozzájuk?


Megjelenésében szinte megkülönböztethetetlen az iPhone 8 dizájnjától

Az SE, avagy Special Edition modellcsalád fő jellemzője, hogy dizájnját más modellektől kölcsönzi. Az iPhone SE 2020 készüléknél ez a másik modell az iPhone 8, csak egyetlen különbséggel - azzal, hogy az Apple logót a hátlap közepére helyezték. Személy szerint ezt a lépést nagyon pozitívan értékelem, mivel ez a telefon így továbbra is azon telefonok közé tartozik, amelyek mind a kijelző, mind a telefon mérete tekintetében nem túl nagyok.

A kisebb, 4,7 hüvelykes, HD felbontású LCD kijelző az én szempontomból abszolút ideális, mivel elegendő filmnézéshez és játékhoz, és az internet böngészése során nem kell a hüvelykujjamat nyújtogatnom, hogy elérjem a kijelző tetejét . A kijelző alatt egy Touch ID gomb található, ami nagyon hasznos, főleg manapság.

iPhone SE 2020 - megjelenés
Az SE iPhone kijelzőjét felül és alul keretek szegélyezik.

Az eszköz hátlapja üveg, amely elegáns dizájnt kölcsönöz az okostelefonnak. Másrészt sokkal inkább hajlamos a törésre, és az ujjlenyomatok könnyen rajta maradnak, ami azonban a fehér kialakítás esetében szinte láthatatlan. Többnapos telefonhasználat után sem találtam a hátlapon karcolás vagy törés jeleit.

iA telefon bal oldalán két hangerőszabályzó gomb és egy hangmód kapcsoló található. Jobb oldalon csak a zár gombot és a SIM kártya nyílását találjuk. Alakjának és méretének köszönhetően a telefon kényelmesen elfér a kézben, és könnyen kezelhető. Az IP67-es szintű vízállóság sem hiányzik.

iPhone SE 2020 - megjelenés
Az egyetlen vizuális különbség az iPhone 8 és az iPhone SE 2020 között a telefon hátoldalán található Apple logó, amely most inkább középen helyezkedik el.

A készülék alján található sztereó hangszórók nagyon jó teljesítményt és minőségi hangot adnak. A hangszórók hangereje nem a legnagyobb, viszont a legnagyobb hangerő mellett sem bocsátják ki azt a kellemetlen zúgó hangot, és teljesen elegendőek az otthoni hallgatáshoz. Ha 3,5 mm-es jack csatlakozóval ellátott vezetékes fejhallgatón szeretnél zenét hallgatni, akkor adaptert kell vásárolnod, mivel a telefonnak nincs ilyen csatlakozója, és a csomagban sem található ilyen adapter.

iPhone SE 2020 - megjelenés
Az okostelefon alsó része.

Az A13 Bionic processzor kiváló teljesítményt nyújt az iPhone SE 2020-nak

Az új iPhone SE 2020 készülékkel számos fejlesztés érkezett. A fő különbség az erős A13 Bionic processzor, amely 2019-től az összes iPhone 11 -et hajtja. 3 GB RAM-mal van kiegészítve, amely ebben az esetben bőségesen elegendő, s az egyik legjobb teljesítményt nyújtja az ilyen árszintű telefonok között, melyet sok konkurens zászlóshajó telefon is megirigyelhet.

Kipróbálásához egyszerre több teljesítményigényes alkalmazást indítottam el, amelyeket aztán a háttérben futtattam, de a telefonon semmilyen jele sem volt túlterheltségnek vagy túlmelegedésnek. Az alkalmazások elindítása és az iOS grafikus környezetének általános sebessége tehát nagyon gyors és megbízható.

Az Apple szerint a szoftveres támogatás 5 évre van beállítva, így a felhasználóknak az iOS 18 frissítés telepítésére is lehetőségük lesz. Ahogy azt már az Apple termékeinél tudjuk, a készülék élettartama valóban garantált, így öt évet gond nélkül el tudok képzelni ezzel a telefonnal.

i

 Apple iPhone 12 (ÁTTEKINTÉS): 5G, OLED és bevált dizájn

Mobiltelefonos játékok esetén az iPhone SE 2020 az ideális gaming eszköz. Bár a kijelző nem túl nagy, a teljesítmény abszolút elegendő, és a telefon jól kézbe illik. A teszthez a PUBG Mobile-t próbáltam ki, és a játék minden gond nélkül elindul maximális grafikai beállításokkal és maximális FPS-sel. Az egyetlen kisebb probléma az, hogy az eszköz könnyebben felmelegszik játék közben, de ezzel eddig az összes olyan eszközön találkoztam, amelyen ezt a játékot játszottam, ezért nem látom komoly problémának.

Egy másik tesztelt játék az Asphalt 9 autóverseny volt. Ismét a lehető legjobb grafikát állítottam be, és a telefon ismét teljesen szuper teljesítményt nyújtott, és egyáltalán nem mutatta jelét, hogy a játék valamilyen módon megterhelné. Ez a játék nem hevítette fel a készüléket.

iPhone SE 2020 - megjelenés
Játék a telefonon maximális grafikai részletességgel és maximális FPS-en. A kép nem volt elmosódott vagy akadozó.

Az A13 Bionic processzor jelenlétét más fejlesztések is tükrözik, például a telefonkapcsolat. A nagy sebességű LTE kapcsolat akár egy gigabites sebességgel is működik, és most már támogatja a WiFi 6-ot is. Szintén megvan a legújabb Bluetooth 5 és egy eSIM-kártya csatlakoztatásának lehetősége, amely különösen azoknak a felhasználóknak alkalmas, akik a munkaügyeiket is egyazon telefonról szeretnék intézni.

Az iPhone SE 2020 nagyon jó fényképeket készít egyetlen lencsével

Egyesek hiányosságnak tekinthetik az iPhone SE 2020 egyetlen objektívjét. Az A13 Bionic chipset azonban rengeteg munkát végez és pótolja a hiányzó lencséket. Az f / 1,8 rekeszű 12 MP-es kamera a fotómobilok között nem éppen a legmagasabb érték. De a fotók nagyszerű részletességűek, élesek és a SMART HDR technológiának köszönhetően kiváló kontrasztot és színeket nyújtanak még fénnyel szemben is. További elérhető funkciók: panoráma, portré, és természetesen live fényképek. A felhasználó számos színszűrő közül választhat. A fényképezőgép rendelkezik QR-kód olvasó funkcióval is.

iPhone SE 2020 - kamera iPhone SE 2020 - kamera iPhone SE 2020 - kamera
Minta kültéri fotókból. A Smart HDR gyönyörűen működik, a háttérben az égbolt.

i

Az összes fotó megtekinthető a Google Drive-on.

Nagy meglepetés volt számomra a portréfotózás lehetősége annak ellenére, hogy csak egy objektív van. A lencsét mesterséges intelligencia segíti, amely jól felismeri az emberi alakot, és bizonyos esetekben jobban működik, mint egyes tükörreflexes objektívek lencséje. Az elülső szelfikamera változatlan maradt. Itt egy 7 Mpx-es objektívet találunk , amely jó fényviszonyok mellett nagyon szép képeket készít.

iPhone SE 2020 - kamera iPhone SE 2020 - kamera
Kipróbáltam a portré módot a 12 Mpx-es kamerával, és az eredmények nagyon jók lettek. Az A13 Bionic processzor az objektívvel együtt nagyszerű munkát végez. Láthatjuk, hogy az okostelefon a ruházat egyes részeit (pulóver, sapka) is felismeri, és nem csak az arcra, hanem a test más részeire is fókuszál. A bal oldali képen egy fekete virtuális környezetet próbáltam ki, és látható, hogy az okostelefon a kezemet is érzékelte.

Ennél a modellnél azonban hiányolom az éjszakai fotó módot. Elegendő fény jelenlétében a fotók még mindig elég élesek, de amint elkezdtem fényképezni gyengébb fényviszonyok között, a képek kezdtek elmosódottak lenni, és a részletek sem voltak túl jók.

iPhone SE 2020 - kamera iPhone SE 2020 - kamera iPhone SE 2020 - kamera
A gyengébb fényviszonyok mellett készült éjszakai fényképeken elmosódottság jelenik meg és a részletek is gyengébbek. Egyéb esetekben véleményem szerint a kamera kiváló.

A videofelvételek készítése ezen a telefonon valóban csodálatos volt, és elmondhatom, hogy a telefon abszolút kiváló munkát végez. Kiválóan kezeli a 4K videókat 60 képkockával és optikai stabilizációval. Ennek eredményeként a színek gyönyörűen kiegyensúlyozottak. Nagyon kellemesen meglepődtem az általam készített videókon, és merem állítani, hogy ez a legjobb telefon, amely árában ilyen minőségű videókat készít. A lassított felvétel lehetősége magától értetődő, akár 240, akár 120 képkocka/mp sebességgel.

Az optikai stabilizálás tökéletesen működik, és a felvétel közbeni sétálás alig észlelhető a rögzített videókban.

Észrevehetjük a Smart HDR technológia működését, amint a lencse az égre irányul. Az okostelefon automatikusan úgy állítja be az égboltot, hogy ne világítson túl fényesen, és megfelelő mértékű kontrasztot ad hozzá.

A telefon egész napos használata töltés nélkül nem jelent problémát

Az új iPhone SE akkumulátora érzékenyebb téma, annak köszönhetően, hogy csak 1821 mAh kapacitású. Ebben az esetben sok függ attól, hogy a felhasználó milyen gyakran használja a telefont. Ha csak alkalmanként használod, az akkumulátor akár két napig is kitart. Viszont intenzívebb használat során, például videózásnál, fényképezésnél, vagy hosszabb játékoknál, néhány óra múlva máris töltőt kerestem. Ha azonban csak alkalmanként használod a telefont a közösségi hálózatok vagy internetes hírek böngészésére és más alapvető funkciókra, akkor az akkumulátor teljesen elegendő.

i

Gyorstöltés (INFORMÁCIÓ): az egyes technológiák összehasonlítása

Kellemesen meglepett a 7,5 W-os vezeték nélküli töltés támogatása is. Az iPhone SE 2020 támogatja a 18W-os gyors töltést is, amelyhez azonban mobiltöltőt kell vásárolni (például ezt), mivel a csomag csak egy alap 5W-os töltőt tartalmaz, amellyel a telefon  körülbelül 2 óra alatt tölthető 100% -ra. 

Az iPhone SE 2020, árkategóriájának legerősebb telefonja

iPhone SE 2020 - áttekintés

iPhone SE (2O2O)

Mobiltelefonok

Ha figyelembe vesszük az iPhone SE 2020 árát, akkor azt mondhatjuk, hogy ez a 2020-as év legerősebb telefonja ebben az árkategóriában. A kiváló minőségű A13 Bionic processzor abszolút tökéletes eszközzé teszi, amely hihetetlen teljesítményt nyújt. Az új iPhone SE-t különösen azok a felhasználók fogják értékelni, akiknek nincs szükségük túl nagy képernyőre és nagyméretű telefonra. Az ár-teljesítmény arány a telefon egyik legfontosabb paramétere. Tehát, ha új iPhone vásárlásán gondolkozol, és nem akarsz túl mélyen zsebbe nyúlni, akkor az iPhone SE a bevált kialakításával tökéletes megoldás. Ideális mobiltelefon azok számára is, akik első Apple telefonjukat szeretnék megvásárolni, és nem tudják, melyik modellt válasszák.

Előnyök

 • Ideális méret, jól kézbe illik
 • Egyszerű és elegáns kialakítás
 • Minőségi fotók és videók
 • Nagy teljesítményű A13 processzor
 • Kiváló ár / teljesítmény arány

Hátrányok

 • Éjszakai üzemmód hiánya
 •  Intenzív használat esetén rövidebb az akkumulátor élettartama

i

Szintén érdekelhet

Az iPhone SE 2020 ideális választás azok számára, akiknek nincs szükségük túlméretezett kijelzőre, és olyan telefont keresnek, amely kevés pénzért sokat nyújt. Az erőteljes A13 Bionic processzor erőteljes eszközzé teszi, büszkesége pedig kétségtelenül a kortalan kialakítás, amely biztosan nem vonul nyugdíjba egyhamar.

Cikk

Korábban így írtunk az iPhone SE (2020)-ről

• Szerző: Ondřej Chabr

Már jó ideje, hogy bemutattuk az olcsóbb iPhone-t - az volt az iPhone SE 2016 márciusában. Ebben az évben az Apple új üdvöskéjével találkozhatunk, amely már továbbfejlesztett funkciókat rejtett az újabb iPhone 8 testébe. Az Apple szimplán elnevezte ugyanúgy - iPhone SE. A magasabb kategóriájú iPhone modellekhez képest kedvezőbb ár-érték arányt kell elérnie, és a cupertino-i óriás versenyképes készülékévé kell válnia.

iPhone SE 2020

iPhone SE 2020 – TARTALOM

 1. Az új iPhone SE a formatervezésben egy bevált klasszikusra támaszkodik
 2. Az iPhone SE 2020 kijelzője nem rossz, de semmi extra
 3. Az új iPhone SE igazán felgyorsult
 4. Az iPhone SE-ből nem hiányozhat a Touch ID gomb
 5. iPhonu SE: tetszetős ár

Az új iPhone SE a formatervezésben egy bevált klasszikusra támaszkodik

Az új iPhone nem sokban különbözik az iPhone 8-tól vagy az iPhone 7-től. Még mindig a klasszikus design tárul elénk Touch ID olvasóval és széles kerettel. A hátoldalon sem történt sok változás, leszámítva egy mikrofonos kamerát és a két LED vakut. A fekete és fehér mellett most a RED, azaz piros színváltozat is elérhető. 

iPhone SE, színválaszték
Az iPhone SE fekete, fehér és piros színekben lesz elérhető. 

A jelenlegi szabványhoz képest ez a modell kellemesen kicsi, amely sokak számára lesz üdítő. Néhányan szerették volna, ha a telefon az eredeti iPhone SE méreteivel tér vissza. Habár az új generáció valamivel nagyobbra sikeredett, a mai mobilvilágban ez a telefon még mindig kicsinek számít. A készülék üvegborítása a vezeték nélküli töltés lehetőségét sejteti, ráadásul tapintása is kellemes. A szélek klasszikusan alumíniumból vannak.

iPhone SE, design
Az iPhone SE üveg hátlapja vezeték nélküli töltést ígér.

Az iPhone SE 2020 kijelzője nem rossz, de semmi extra

Ami a kijelzőt illeti, az új iPhone kialakítását követően a képátló nem lett nagyobb. Az első generációs iPhone SE 4"-es kijelzőjéhez képest az új iPhone SE természetesen nagyobb, ám méretre és minőségre pontosan ugyanolyan, mint az iPhone 8. Ez nem feltétlenül rossz dolog, hiszen még mindig minőségi technológiáról van szó. Mindössze a tökéletes fekete hiánya lehet zavaró, amely az iPhone 11 Pro-ból ismert, OLED típusú kijelzőhöz társítható. A 4,7"-es panel 1 334 x 750 px-es felbontással bír. A telefon haptikusan jelez vissza, tehát rezgéssel válaszol, amikor interakcióba kerül a rendszerrel.

iPhone SE, procesor A13 Bionic
Az iPhone SE ugyanolyan processzort kapott, mint az iPhonem 11 Pro Max. Ami egy nagyon erős chip.
i iPhone 11: nagyobb teljesítmény, fokozott tartósság és hármas kamera

Az új iPhone SE igazán felgyorsult

Csak azért, mert az új iPhone SE jelenleg az Apple iPhone modellek legolcsóbbika, még nem jelenti azt, hogy gyenge is. A benne megbújó A13 Bionic chip magas teljesítményt biztosít az iOS hibakereső rendszerrel együtt. Ugyanilyen chip található a magasabb kategóriájú iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max modellekben is, tehát nem veszítünk teljesítményt. Az adatok továbbra sincsenek megerősítve, de valószínűleg 3GB-os rendszermemóriát fog kapni, amely a középosztálybeli versenytársakhoz képest nem valami sok. Fontos azonban megjegyezni, hogy az iOS elég jó ahhoz, hogy megfelelően kezelje ezt a felosztást. 

iPhone SE, ellenállás
Az új Phone SE vízállósága IP67 szabvány alatti.

Az Apple esetében már megszoktuk a memóriakártya-támogatás hiányát, ezért a 64, 128 és 256 GB-os kapacitásnak és az iCloud online tárhelynek elegendően kell lennie. A kamera 12Mpx-es maradt f/1.8 maximális rekeszértékkel. Mindössze egy objektív áll a rendelkezésünkre. Azonban a háttér elmosódását lehetővé tévő, úgy nevezett bokeh effekt továbbra is elérhető. Az új iPhone SE erre is képes az előlapi 7Mpx-es érzékelő segítségével. Az Apple ígéri a QuickTake funkciót, amellyel azonnal filmet készíthetünk, ha a felvétel közben az exponáló gombon tartjuk az ujjunkat.

i Nézz szét vezeték nélküli telefontöltő kínálatunkban.

Az iPhone SE-ből nem hiányozhat a Touch ID gomb

Az új almás telefon a klasszikus Touch ID ujjlenyomat-olvasó segítségével oldható fel. Az Apple nem akarta kihagyni, ám az iPhone SE alacsonyabb költségei miatt nem választhatta a drágább Face ID technológiát. Az üvegburkolat a vezeték nélküli és gyorstöltés jelenlétére utal, amely a 18W-ot töltőnek köszönhetően 30 perc alatt akár 50%-ra is képes feltölteni az akkumulátort. Az iPhone SE jobb teljesítménye érdekében érdemes kihasználni az iOS 13 operációs rendszer minden előnyét, beleértve a továbbfejleszett videószerkesztést, az alkalmazások gyorsabb betöltését, valamint a kiterjesztett valósághoz kapcsolódó alkalmazásokat és játékokat.

iPhone SE, design
Az új iPhone SE az iOS 13 rendszer minden funkcióját támogatja.

iPhone SE: tetszetős ár

Az új iPhone SE-t háromféle memóriával és három színváltozatban érheted el. Az ára 160 000 Ft-tól indul, a többi verziót és azok árait az alábbi táblázatban láthatod. Előrendelhető április 17-től, az iPhone SE 2. generációja egy héttel később, április 24-től lesz elérhető.

Paraméterek/Modell iPhone SE 2020 iPhone 8
Kijelző 4,7" (16 : 9) 4,7" (16 : 9)
1 334 × 750 px, 326 ppi 1 334 × 750 px, 326 ppi
IPS IPS
Hátoldali kamerák fő: 12 Mpx, f/1,8, 4K videó 60 fps-sel fő: 12 Mpx, f/1,8, 4K videó 60 fps-sel
Előlapi kamera 7 Mpx, f/2,2, Full HD videó 30 fps-sel 7 Mpx, f/2,2, Full HD videó 30 fps-sel
Lapkakészlet Apple A13 Bionic Apple A11 Bionic
RAM 3 GB 2 GB
Belső tárhely 64 / 128 / 256 GB 64 / 128 GB
Operációs rendszer iOS 13 iOS 13
5G hálózat támogatás
Akkumulátor ? mAh 1 821 mAh
gyorstöltés/ vezeték nélküli töltés: 18 W / 7,5 W gyorstöltés/ vezeték nélküli töltés: 15 W / 7,5 W
3,5mm jack
Védelmi fokozat IP67 IP67
Méretek 138,4 × 67,3 × 7,3 mm 138,4 × 67,3 × 7,3 mm
Tömeg 148 g 148 g
Ár 160 000 Ft* 167 000 Ft*
*Az árak 2020.4.15-én érvényesek.
i Még érdekelhet

Hosszú idő után végre megérkezett az eredeti iPhone SE utódja. Ez a telefon azok számára lehet vonzó, akik tökéletes teljesítményre vágynak, ám nem akarnak magas összeget fizetni a készülékért. Az iPhone SE egyáltalán nem rossz, számíthatsz megbízható rendszerére, amely biztos támogatást nyújt a következő néhány év során, minőségi hardverére és rendkívül tisztességes kamerájára

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20