Oldal frissítése

Intelligens detektorok és érzékelők - hogyan lehet a biztonságos otthont biztosítani?

Aktualizálva

Tökéletes áttekintést kaphat háztartásáról anélkül, hogy mindig a szeme előtt lenne. A különféle intelligens detektorok és szenzorok feladata az, hogy felderítsék a biztonság megsértését vagy más nemkívánatos helyzeteket a házban vagy a lakásban, és értesítés útján azonnal tájékoztassanak Téged az adott problémáról. Így nagyon könnyen megelőzheted a hirtelen katasztrófákat, amelyek egyébként sokba kerülnének Neked. Mi mindent tudnak észlelni az intelligens detektorok?

Hogyan biztosítsuk az intelligens háztartást – TARTALOM

  1. Intelligens detektorok és biztonság - a kompatibilitás az első
  2. Intelligens mozgás- és rezgésérzékelők
  3. Intelligens füst- és gázérzékelők
  4. Vízszabályozás intelligens árvíz-érzékelőkkel

Intelligens detektorok és biztonság – a kompatibilitás az első

Az intelligens detektorok vagy érzékelők csatlakoztatása és telepítése általában a vezeték nélküli kommunikációnak köszönhetően nagyon egyszerű, és nem igényel bonyolultabb beavatkozásokat. A választás során azonban mindig vedd figyelembe, hogy a megvásárolt detektorok kompatibilisek legyenek a smart home megoldással.

i

Intelligens kamerák és vezeték nélküli videó csengők

Nem akarsz csak intelligens szenzorokra támaszkodni a smart home biztonsága érdekében? A kifinomult intelligens biztonsági rendszer már a hozzáféréssel elkezdődik - ellenőrizd, ki áll az ajtó előtt, és nyisd ki a nappalid kényelméből az intelligens záraknak és a kamerával ellátott vezeték nélküli csengőknek köszönhetően. Ezután szemmel tarthatod az egész otthont és kertet olyan intelligens kamerákkal, amelyek tárolhatják a rögzített felvételt, automatikusan észlelhetik a szokatlan mozgást, vagy akár kommunikálhatnak a SMART otthon egyéb biztonsági funkcióival.

Egyes biztonsági elemek rádióhullámokon keresztül kommunikálnak (leggyakoribbak a ZigBee, Z-Wave protokollok), és a megfelelő működéshez központi egység vagy híd jelenlétére van szükség. Más érzékelők és érzékelők viszont teljesen önállóan működhetnek - a WiFi hálózaton keresztül csatlakoznak a routerhez, majd az interneten és az okostelefonon keresztül (vagy Bluetooth technológián keresztül az Apple HomeKit segítségével).

Az intelligens mozgás- és rezgésérzékelők védenek a hívatlan vendégek ellen

Szeretnél áttekintést kapni mindenről, ami az otthonodban zajlik? Az  intelligens érzékelőknek és mozgásérzékelőknek köszönhetően nemcsak a helyiségekben mozoghatsz ellenőrzés alatt, hanem például az összes ajtón vagy ablakon keresztül is. Egyszerűen telepítsd az érzékelőket a ház/lakás megfelelő helyeire, majd csatlakoztasd az okostelefonodon vagy tableteden található mobilalkalmazáshoz. Ha nem vagy otthon, és az egyik intelligens mozgásérzékelő gyanús tevékenységet észlel, azonnal értesít az alkalmazás üzenetével vagy SMS-ben. Természetesen, ha az érzékelőket a házi riasztóhoz is csatlakoztatják, akkor azok automatikusan bekapcsolnak.

okos otthon; intelligens biztonság; smart home; intelligens detektorok és érzékelők
Az intelligens mozgásérzékelők csatlakoztatása és telepítése rendkívül egyszerű.

Az intelligens rezgésérzékelők és mozgásérzékelők nagy előnyei közé tartozik a szembetűnőségük és kompaktságuk. A legtöbb gyártó megpróbálja úgy tervezni termékeit, hogy illeszkedjenek a modern belső terekhez. Természetesen ezen érzékelők vezeték nélküli működése is magától értetődő - leggyakrabban hosszú élettartamú elemekkel vannak felszerelve, így nem probléma gyakorlatilag bárhová elhelyezni őket. Intelligens otthona jól biztosítható, és nem feltétlenül néz ki olyan bevehetetlen erődnek, amelynek minden sarkában mindent látó kamera található. Az intelligens mozgásérzékelők másik plusza, hogy biztonsági céloktól eltérő módon is használhatók. Intelligens otthoni környezetben bizonyos típusú érzékelők kiváltóként is működnek a nyomonkövetési műveletek során (pl. zene vagy fények kiváltása).

i

Intelligens érzékelők ajtókhoz és ablakokhoz

Mint már említettük, az ablakok és ajtók is okosan rögzíthetők. Az ajtók és ablakok érzékelői kategóriában olyan modelleket találsz, amelyek kifejezetten az ajtók, ablakok vagy garázskapuk nyílásainak pontos érzékeléséhez vannak kialakítva. Ezek általában mágneses, könnyen csatlakoztatható érzékelők.

Az intelligens füst- és gázérzékelők tűzre vagy mérgező CO-ra figyelmeztetnek

intelligens füstérzékelők a plynu jsou tady proto, abyste mohli předcházet mnohem větším katastrofám než jen „pouhému“ vykradení domácnosti. Konkrétně chytré detektory kouře vás spolehlivě upozorní na propukající požár vašeho domu, bytu, garáže nebo třeba chaty, a to i když zrovna nejste přítomni. Nebezpečí ohlašuje detektor hlasitým pípáním, optickým signálem a také notifikací v mobilní aplikaci nebo skrze informační SMS.

Itt vannak az intelligens füstérzékelők és gázérzékelők, amelyekkel sokkal nagyobb katasztrófákat is megelőzhetsz, mint egyszerűen csak az otthonod kirablását. Pontosabban, az intelligens füstérzékelők megbízhatóan figyelmeztetnek a ház, lakás, garázs vagy nyaraló kigyulladására, még akkor is, ha nem vagy jelen. Az érzékelő hangjelzéssel, optikai jelzéssel, valamint a mobilalkalmazásban vagy tájékoztató SMS-ben történő értesítéssel jelenti be a veszélyt.

okos otthon; intelligens biztonság; smart home; intelligens detektorok és érzékelők
Az intelligens füstérzékelő hangos sípolással, mobilalkalmazásban vagy SMS-ben történő értesítéssel figyelmeztet a veszélyre.

Az intelligens detektorok másik típusa a gázérzékelő. Jellemzően ezek vezeték nélküli szén-monoxid-detektorok, amit nem hiába nevezünk ún. néma gyilkosnak. Ez egy színtelen, nem irritáló, erősen mérgező, szagtalan gáz, amelyet a fosszilis tüzelőanyagok tökéletlen égése okoz a gázkazánokban, gázbojlerekben, kályhákban stb. Az intelligens gázérzékelők ismét integrációt kínálnak a mobil alkalmazásokkal, és ha veszélyes a levegőben lévő gáz magasabb szintje, azonnal rendkívül hangos jelzéssel és értesítéssel riaszt.

A saját és szeretteid egészségét gondozó intelligens érzékelők életet megóvó rendszerrel rendelkeznek. Abban az esetben, ha teljesítménycsökkenést tapasztalnak, az akkumulátor nincs megfelelően feltöltve, vagy a meghibásodás más formáját tapasztalják, akkor erről időben értesítenek!

Hol helyezzük el a szén-monoxid-érzékelőt?

Ha már kiválasztottad, melyik szén-monoxid-érzékelő lesz az intelligens otthoni rendszered része, akkor felmerül egy fontos kérdés. Hova kell helyezni? Ideális esetben a CO-érzékelőt közvetlenül minden helyiségben (vagy legalábbis annak közelében) kell elhelyezni, ahol fűtőanyag-égető készülék, például gázkazán található.

Vízszabályozás intelligens árvízérzékelőkkel

A cikk előző fejezeteiben már biztosítottuk az intelligens otthont a hívatlan látogatók, a tűz- és gázszivárgások ellen. Ezért most egy másik elemre fogunk összpontosítani, amely alapos ellenőrzés nélkül jelentős kárt okozhat az otthonodban - a vízre. Az intelligens árvízérzékelők időben figyelmeztethetnek a víz és más folyadékok szivárgására vagy balesetére. Az észlelés után azonnal értesítést küld az okostelefonodra, bárhol is legyél. Ugyanakkor az árvíz érzékelők intelligens aljzatokkal vagy intelligens vízszabályozó adapterekkel is kommunikálhatnak, ha megfelelően vannak csatlakoztatva.

okos otthon; intelligens biztonság; smart home; intelligens detektorok és érzékelők
Az intelligens árvízérzékelőt elhelyezheted a fürdőszobában, a konyhában vagy például egy mosógéppel ellátott műszaki helyiségben.
i Ez is érdekelhet

Az intelligens detektor vagy érzékelő általában nagyon nem feltűnő tartozék, de képes megbízhatóan figyelmeztetni a háztartásban előforduló összes veszélytípusra (bárhonnan és bármikor). Ezért ne késlekedj és ügyesen biztosítsd a házadat, lakásodat, garázsodat vagy nyaralódat a lehető leghamarabb!

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20