Oldal frissítése

Hogyan válasszunk főzőlapot

Frissítve

Főzőlapot keresel, és azon vacilálsz, hogy érdemes-e új technológiákat kipróbálni, vagy inkább az évek óta bevált klasszikushoz, a gáz főzőlaphoz ragaszkodsz? Mi a különbség a különféle típusú főzőlapok között, és melyiken lehet a leggyorsabban főzni? Ez az útmutató segít a kínálatban történő tájékozódásban és a megfelelő főzőlap kiválasztásában.

Hogyan válasszunk főzőlapot

A főzőlap kiválasztása előtt válaszold meg az alábbi kérdéseket:

 1. Mennyire bonyolult ételeket fogsz főzni?

 2. Mi a fontosabb számodra, az ár vagy az, hogy milyen gyorsan tudsz főzni a főzőlapon?

 3. Szeretnéd időnként magaddal vinni a főzőlapot?

Fontos paraméterek a főzőlap kiválasztásához

A főzőfelületek száma

A főzőlapok elsősorban mobil otthoni készülékek, amelyek kevés helyet foglalnak el. Természetesen ez a főzőfelületek számára is hatással van. Tehát leggyakrabban egy vagy két főzőfelülettel vagy égővel rendelkező főzőlapok közül választhatsz. De van három égővel rendelkező modell is.

Azok számára, akik néha egy-egy egyszerű ételt készítenek, elegendő az egy főzőzónás, azaz egylapos főzőlap. Ha bonyolultabb ételeket készítesz, vagy egy kisebb családnak főzöl, válassz kétlapos főzőlapot, a háromlapos változatból kevés van a piacon.

A főzőfelület átmérője

A főzőfelület vagy főzőfelületek átmérőjét aszerint válaszd ki, hogy hol fogsz főzni (otthon a konyhában, táborozás közben, a nyaralóban) és milyen edényeid vannak.

Kaphatók kis, 10 cm átmérőjű főzőfelülettel rendelkező főzőlapok. Ez inkább csak táborozáshoz alkalmas. Ha kisebb edényben szeretnél időnként egyszerű ételeket készíteni vagy a nyaralóba keresel megoldást, válassz olyan főzőlapot, amely 15-16 cm átmérőjű főzőfelülettel rendelkezik. Ha azonban a főzőlapot normál főzéshez szeretnéd használni 2 vagy több személy számára, akkor válassz olyat, amelynek főzőfelülete legalább 18 cm és annál nagyobb átmérőjű, hogy még egy nagyobb edény is elférjen rajta.


Megjegyzés: A két- vagy háromlapos tűzhely főzőfelületei általában különböző méretűek.

A főzőlap hatékonysága

Ha a főzés sebességét fontosabbnak tartod, akkor válassz indukciós főzőlapot. A leggyorsabban és a legkevesebb energiaveszteséggel főzhetsz rajta. Ezért megtérül a befektetés.

Ha nincs indukciós tűzhelyhez megfelelő edényed, és nem szeretnél a főzőlappal edényt is venni, akkor az üvegkerámia vagy gáz főzőlap is megfelelő lehet számodra. Mindkettő körülbelül azonos hatékonyságú, ezért a választás csak attól függ, hogy a gáz- vagy a villanytűzhelyt szereted-e jobban. A legkevésbé hatékony a vasmagos főzőlap, amely ugyan olcsóbb, de többet kell majd fizetni az áramért, mert a felsorolt főzőlapok közül ez főz a leglassabban.

Teljesítmény

A teljesítmény természetesen csak az elektromos főzőlapok jellemzője. Ez a mértékegység azt fejezi ki, hogy a főzőlap mennyi áramot fogyaszt. Minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb az áramfogyasztás. Másrészt, nagyobb teljesítmény mellett a főzőlap fűtési sebessége is nő.

Vezérlés

A főzőlapok esetében kétféle vezérléssel találkozhatunk.

A gáz és vasmagos főzőlapok forgatógombokkal mechanikusan vezérelhetők. A gáz főzőlapoknál gyakran találunk automatikus szikra gyújtást a láng meggyújtásához. Az üvegkerámia főzőlapok termosztáttal szabályozhatók, de néhány modell felhasználóbarát érintésvezérléssel rendelkezik. Az indukciós főzőlapok a legtöbb esetben beépített érintésvezérléssel büszkélkedhetnek.

A kábel hossza

Figyelj arra is, hogy milyen messze van a konnektor attól a helytől, ahová a főzőlapot tervezed tenni. Ha nem a közvetlen közelébe fogod helyezni, győződj meg arról, hogy a főzőlap kábelének hossza elér-e a konnektorig. A legtöbb főzőlap legfeljebb egy méter hosszú kábellel rendelkezik. Ha ez nem elég neked, válassz hosszabb kábelt.

Design

Ha a konyhába vagy a nyaralóba veszed a főzőlapot, ne feledd, hogy gyakran szem előtt lesz. Tehát legalább egy kicsit harmonizálnia kell a konyhai egység designjával és a konyha stílusával. Nagyon nagy a választék. A főzőlapok között találhatsz finom fehér színű vagy praktikus fekete, de időtlen rozsdamentes acél változatot is.

Funkció

A főzőlapokat nem nagy mennyiségű étel főzéséhez tervezték, ezért korlátozott számú funkcióra kell számítani. A standard felszereltség közé tartoznak az alapvető biztonsági megoldások, például a működésjelző fény és a túlmelegedés elleni védelem. A gáz főzőlapoknál természetes funkció az automatikus kikapcsolás, amely megakadályozza a gázszivárgást, valamint a beépített gyújtás. Alapvetően több prémium funkcióra számíthatsz az indukciós főzőlapoknál, illetve a merülőforralóknál.

Az indukciós főzőlapok olyan funkciókkal büszkélkedhetnek, mint a megfelelő edény érzékelése, LED-kijelző, időzítő, hangjelzés, automatikus kikapcsolás.

Néhány merülőforraló olyan felszereltséggel bír, hogy sous-vide főzéshez is használható. Így nemcsak felforralja a vizet, hanem lehetővé teszi a pontos hőmérséklet beállítását, és ezt a hőmérsékletet a főzés során állandóan fenn is tartja.

A főzőlapok típusai

Indukciós főzőlapok

Indukciós főzőlapok

 • A leggazdaságosabb főzés
 • Különféle ételek jobb és gyorsabb elkészítése

Az indukciós főzőlapok mindenekelőtt gazdaságos, gyors és biztonságos főzést biztosítanak. Az indukciós technológiának köszönhetően magas energiahatékonyságot érnek el minimális hőveszteséggel (10%). Szinte azonnal megkezdődik a melegítés, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy a főzőlap megég. A vezérlés legtöbbször érintésvezérlő segítségével történik, és a sima felületnek köszönhetően nagyon könnyen tisztítható. A felszereltség közé tartozik az időzítő is, amelynek köszönhetően főzés közben nem kell állandóan az órát nézned. Az indukciós főzőlapokhoz azonban speciális, mágnesezhető aljú edények szükségesek.

Előnyök és hátrányok
 • Gazdaságos és hatékony főzés
 • Gyors és egyenletes melegítés
 • Minimális hőveszteség
 • További funkciók
 • Magasabb vételár
 • Kizárólag indukciós tűzhelyhez alkalmas edényekkel használhatók
Üvegkerámia főzőlapok

Üvegkerámia főzőlapok

 • Elektromos főzőlap viszonylag gyors fűtéssel
 • Sima felületű főzőlap, amelyet könnyű tisztítani

Nagyon kellemes designt, ugyanakkor jó funkcionalitást és tulajdonságokat kínálnak az üvegkerámia főzőlapok. Jó az energiahatékonyságuk, viszonylag gyorsan felfűtenek és a főzőlap felülete könnyen karbantartható. Az indukcióshoz képest az üvegkerámia főzőlapon történő főzés lassabb és hőveszteséggel jár, de bármilyen edény használható rajta, és az ára valamivel alacsonyabb, mint az indukciósé.

Előnyök és hátrányok
 • Jó energiahatékonyság
 • Könnyű karbantartás
 • Megéri az árát
 • Nem igényel speciális edényeket
 • Hőveszteség (kb. 30%)
Vasmagos főzőlapok

Vasmagos főzőlapok

 • Az elektromos főzőlapok legolcsóbb változata
 • Kevésbé igényes felhasználók számára alkalmas

A főzőlapok legolcsóbb, ugyanakkor legkevésbé gazdaságos és hatékony változatát a vasmagos főzőlapok képviselik. Legnagyobb előnyük ezért az ár, és a kevésbé igényes felhasználók számára egy ilyen főzőlap elegendő lesz. Hosszan tartó használat esetén azonban a negatívumok zavaróak lesznek. Ezek a nagy hőveszteség, a főzőlap nagyobb mérete, de mindenekelőtt a várakozási idő hossza, amíg a főzőlap felmelegszik.

Előnyök és hátrányok
 • Nincs szükség speciális edényekre
 • Alacsony vételár
 • Nagyobb energiafogyasztás a lassú főzés miatt
 • Nagy hőveszteség
Gáz főzőlapok

Gáz főzőlapok

 • Gyors és egyszerű gázzal történő főzés
 • A fűtés intenzitása azonnal módosítható

A gáz főzőlapok olyan klasszikusok, amelyekről sokan nem szeretnének lemondani. A fő ok a melegítés azonnali megkezdése, az egyszerű és gyors hőmérséklet-szabályozás és a minimális hőveszteség. Ehhez azonban gázcsatlakozásra vagy gázpalackra van szükség, és nehezebb karbantartani, mint a más típusú főzőlapokat.

Előnyök és hátrányok
 • Gyors főzés
 • Azonnali melegítés és közvetlen hőmérséklet-szabályozás
 • Minimális hőveszteség
 • Gázcsatlakozásra vagy gázpalackra van szükség
Merülőforralók

Merülőforralók

 • Hordozható elektromos főzőkészülék utazáshoz vagy sous-vide főzéshez
 • Az elektromos vízforraló helyettesítésére is szolgál

A merülőforralók egy speciális kategóriát képviselnek a főzőlapok között. Vízmelegítésre tervezték. Kétféle típus kapható. A hagyományos, spirálos merülőforraló, amelynek segítségével út közben bárhol felmelegítheted a vizet kávéhoz vagy teához. A másik típus egy olyan merülőforraló, amely nemcsak út közben, de egy ínyenc főzési módszerben is segít. A sous-vide merülőforralók LED kijelzővel rendelkeznek, amelyen beállíthatod a pontos hőmérsékletet 30 és 90 °C között, így a sous-vide főzés során lédús és tökéletesen puha ételeket készíthetsz, anélkül, hogy azok elveszítenék a színüket, aromájukat, ugyanakkor megmaradnak a bennük lévő tápanyagok és vitaminok. Az időzítő, a hangjelzés és az automatikus kikapcsolás az alapfelszereltségük közé tartozik.

Előnyök és hátrányok
 • Nagyon jól tárolható és könnyen magaddal viheted
 • Utazáshoz is alkalmas
 • Gyorsan készíthetsz vizet a teához vagy a kávéhoz
 • Néhány merülőforraló sous-vide főzéshez is használható
 • A modelltől függően praktikus kiegészítő funkciókkal rendelkeznek
 • Korlátozott felhasználási lehetőség

Gyakran Ismételt Kérdések

Melyik elektromos főzőlap a leggazdaságosabb?

A legtöbb áramot az indukciós főzőlap takarítja meg, ezt követik az üvegkerámia főzőlapok, a legkevésbé gazdaságos változat pedig a vasmagos főzőlap.

Mi a különbség pontosan az üvegkerámia és az indukciós főzőlap között?

 • Indukciós főzőlapok

Az indukciós főzőlapok az elektromágneses indukció elvén működnek. Elektromágneses hullámok segítségével csak az edény alját melegíti, így a hő nem a főzőlapon, hanem közvetlenül az edényben keletkezik. Nincs hőveszteség, a főzés pedig hatékony és gazdaságos. Ezenkívül ez a legbiztonságosabb főzési lehetőség, hiszen nem kell attól tartanod, hogy megég a főzőlap. A sima felületnek köszönhetően az indukciós főzőlap tisztítása igen egyszerű. Ehhez a technológiához azonban speciális, mágnesezhető aljú edények szükségesek.


TIPP: Ha szimpatikusnak találod az indukciós főzőlap jellemzőit, de nem szeretnél befektetni egy mágneses aljú edénykészletbe, akkor egy indukciós adapter megoldást jelenthet.

 • Üvegkerámia főzőlapok

Az üvegkerámia főzőlapok fűtőszál segítségével melegítik fel a főzőlapot. Ezután a felfűtött főzőfelület átadja a hőt a ráhelyezett edény aljának. A melegítési sebesség viszonylag gyors, de nem annyira, mint az indukciósnál, és valamennyi hőveszteség is fellép. A kerámia főzőlapon azonban bármilyen edényt használhatsz. A főzőlap sima felülete megkönnyíti a tisztítást.

Honnan lehet tudni, hogy egy adott edény alkalmas-e az indukciós főzőlaphoz?

Az indukciós tűzhelyen működő edények speciális ferromágneses aljjal rendelkeznek, és spirálszimbólummal vagy az Induction felirattal látják el őket.

Melyik főzőlap alkalmas hétvégi házba vagy nyaralóba?

Egy nyaralóba vagy hétvégi házba valószínűleg egy vasmagos vagy üvegkerámia főzőlap is elegendő. Inkább válassz kétlapos, nem pedig egylapos főzőlapot. Az árkülönbség nem olyan jelentős, és főzéskor több lehetőséged lesz. Ügyelj az energiaforrásra. Ha nincs bevezetve áram a nyaralóba, a gáztűzhely választása többé-kevésbé egyértelmű. Ha azonban elektromos főzőlapot szeretnél, ellenőrizd a tápkábel hosszát. A nyaralókban az elektromos hálózat gyakran egyszerűbb, és a konnektorok egymástól távolabb helyezkednek el. Előfordulhat, hogy egy rövid tápkábel nem érne el a konnektorig.


TIPP: Ha praktikusan, de a lehető legolcsóbban próbálod a nyaraló felszerelését megoldani, nézd meg használt főzőlap kínálatunkat, amelyben olyan darabokat találsz, amelyek rövid ideig ki voltak állítva vagy használatban voltak, de teljesen rendben vannak és garanciát is vállalunk rájuk. Hasonló lehetőség kínálkozik a vásárlásra a kisméretű hűtőszekrény vásár keretein belül, ahol a hétvégi házadhoz tökéletes hűtőszekrényeket találhatsz.

Van olyan főzőlap, amely gyermekek számára biztonságos?

Igen. Az indukciós főzőlap teljesen más elven működik, mint a többi tűzhely, amelyek hőt sugároznak, és néhány percig még forróak az edény levétele után. Az indukciós tűzhelyek hőforrása maga az edény, ez melegíti fel az ételt. Sem a főzőlap, sem a körülötte lévő levegő nem melegszik fel, így az indukciós főzés egyszerre biztonságos és hatékony.

Mi a különbség az érintéses és az érzékelős vezérlés között?

Semmi. Ez egy és ugyanaz a funkció, amelyet minden gyártó másképp hív.

Mi az a sous-vide főzés?

A Sous-vide egy modern főzési módszer, amelynek során az ételeket vákuumozó segítségével először vákuumzacskóba csomagolják, majd vízfürdőben, pontosan beállított hőmérsékleten készítik el. Az így elkészített ételeket (hús, hal, zöldségek és gyümölcsök) leggyakrabban 55-60 °C hőmérsékleten posírozzák. Az eredmény egy tökéletes étel, amely lédús, kellemes állagú és a szín és az íz megőrzése mellett, az ételben lévő fontos tápanyagokat és vitaminokat is megőrzi.


Fogalomtár

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB33