Oldal frissítése

Milyen monitort vegyek?

A monitort akár naponta több órán át is nézed, így a kiválasztását nem érdemes félvállról venni. Egy gamer számára más paraméterek fontosak, mint irodai használat vagy professzionális grafikai tervezés esetén. Így adunk néhány tanácsot, hogy miként ismerheted ki magad a LED monitorok tulajdonságaiban és hogy mire kell figyelned.

Jak vybrat monitor

Alapvető tippek a monitor gyors kiválasztáshoz

 1. Gondolkodj el azon, hogy mekkora PC monitor fér az asztalodon.

 2. A nagyobb képernyő a multimédiás szórakozásokhoz jobb, míg munkához jobb a két, kisebb LCD monitor.

 3. Válaszd a megfelelő felbontást, a Full HD (1080p) csak mintegy 27"-ig elég.

 4. A TN technológia színmegjelenítése rosszabb, de gyorsabb a válaszideje, az IPS pont fordítva, a VA pont középen foglal helyet.

 5. Ellenőrizd a számítógéped csatlakozóit.

 6. A matt felület jobban olvasható, a fényesnek szebbek a színei.

A monitor paraméterei

Méret

A PC monitorokat a képátló, azaz a két szemközti csúcs közötti, hüvelykben (colban) kifejezett távolság méri (1" = 2,54 cm). A szem megterhelésének csökkentése és a kényelmes kezelés érdekében érdemes minél nagyobb monitort választani, aminek csak az ár és az asztalodon levő hely szabhat határt. Leggyakrabban 24 colos LCD monitorral találkozhatsz, de az átlagos méret évről-évre nő.

Méret Ideális használat Előnyök Hátrányok
20"-ig Információs kijelző,
személyhívó rendszer, hordozható monitor
Kompakt méretek, alacsony súly, könnyen szállítható, ideális utazásra, értékesítési pontok érintőképernyős monitorok esetében alapszintű használatra, csak egy ablak
megnyitása ajánlatos
21-24" E-mail olvasása, internetes vásárlás,
irodai felhasználás
Ideális két monitor használata esetén, nagy választék,
olcsó gamer monitor remek paraméterekkel (144Hz)
Nem alkalmas multitasking célokra
25-27" Univerzális munkához és szórakozáshoz A méret pont megfelel a munkaasztalra,
nagy és ergonomikus munkafelület
Nagyobb tömeg
28-32" Grafika, multimédia
szerkesztés
Helyettesíthet két monitort A Full HD felbontás már nem lesz elég
33" és nagyobb Reklám megjelenítése, szemléltető táblák,
ultrawide monitorok
Nagyobb távolságból is olvasható, helyettesíthet két kisebb LCD monitort A nagyobb felbontással nagyobb lesz a számítógép teljesítményigénye, igényesebb az összeszerelés

Felbontás

A nagyobb felbontás azt jelenti, hogy változatlan méretű képátló mellett finomabb a kép és simábbak az élek, azonban a részletek sokasága nagyobb igényeket támaszt a PC teljesítményével szemben. A LED monitor képátlójából ugyanakkor jól meg lehet határozni, mely felbontás az ideális:

Képátló 20"-ig 21-27" 28-32" 33" és nagyobb
Minimális felbontás SVGA (800 × 600 px) WXGA (1280 × 768 px) Full HD (1920 × 1080 px) 2K (2560 × 1440 px)
Ajánlott felbontás XGA (1024 × 768 px) Full HD (1920 × 1080 px) 2K (2560 × 1440 px) 2K vagy 4K (3840 × 2160 px)
Maximális felbontás UXGA (1600 × 1200 px) 4K (3840 × 2160 px) 4K++ (4096 × 2160 px) 8K (7680 × 4320 px)

Oldalarány

Az optimális oldalarány az előre feltételezett használatból vezethető le. Szabványnak a 16:9 arány tekinthető, amely természetes módon másolja az ember látómezejét. Szöveggel végzett munkához alkalmasabbak a 4:3 képarányú képernyők, mert hasonlítanak a klasszikus papíroldal elrendezésére. Egyre kedveltebbé válnak a 21:9 és 32:9 oldalarányú ultraszéles monitorok (ultrawide), mégpedig két okból - filmnézésnél megszabadulsz a fekete csíkoktól a kép felett és alatt, valamint egy monitorral helyettesíthetsz két egymás mellett elhelyezett klasszikus képarányú képernyőt.

Monitor oldalarány

Panel típusa

A kép minőségét két paraméter határozza meg: a kijelző paneljének típusa és a háttérvilágítása. A számítógépes LED monitorok nagy többsége a háttérvilágításhoz egyenletes fényerő-elosztású LED diódákat használ, amelyek felváltották a CCFL csöveket.

A kijelző panelje határozza meg a szín telítettségét, a betekintési szögtartományt, a kontrasztarányt, a színmélységet és további paramétereket is:

Panel típusa Válaszadási sebesség Szín ábrázolása Kontraszt Betekintési szögtartomány Ár
TN nagy átlagos átlagos keskeny alacsony
MVA/PVA/VA; átlagos kiváló erős széles közepes
IPS/PLS; átlagos kiváló átlagos széles közepes

A fentiektől eltérő technológiát használnak az OLED és QLED kijelzőknek, amelyek különböző módon igyekeznek nagy spektrumszámú fehér fényt létrehozni. Az OLED ezt egy szerves réteg (konkrétan szén) beiktatásával, a QLED kvantumrészecskékből álló plusz panellel operál. Ezek a monitorok fantasztikus színeket és kontrasztot jelenítenek meg, ami tehát meg is indokolja a magas árat.

Válaszidő

A válaszidő az az időtartam, amely alatt egy képpont szürkéről a feketén és fehéren keresztül újra visszavált szürkére (GTG, grey-to-grey) vagy feketéről feketére (BTB, black-to-black), ami mindig rövidebb. Ezredmásodpercekben mérhető, konkrétan játékhoz való használatnál 5ms alatti reakcióidejű LCD monitorokat tanácsos választani. Ha nincs szükséged gyors reakcióra, elég a 8-10ms érték is.

Monitor válaszidő

A válaszidőt többnyire a szürke árnyalataiban mutatkozó villogó képek mérik.

Képfrissítési frekvencia

A képfrissítési frekvencia megadja az egy másodperc alatti képátrajzolások számát az LCD monitoron. Míg a régi CRT monitoroknál a 100 Hz körüli finom rezgés az, amit már nem érzékelünk, az LCD LED kijelzőknél ez a szám kisebb, 60 Hz is elég. Egy gamer vagy a 3D-s ábrázolás azonban kétszer-háromszor ilyen magas képfrissítési gyakoriságot követel meg.

Képfrissítési frekvencia

A magasabb frissítési frekvencia a mozgás folyamatosabb kirajzolódását jelenti. (forrás: imgur.com)

Színmélység

A LED monitorok a vörös (R), zöld (G) és kék (B) keverésével jelenítik meg a színeket, ezért nevezik ezt a modellt RGB-nek. A három alapszín mindegyike elfoglalja saját területét a monitor memóriájában. Pár bit is elég, de a nagyobb memória növeli az ábrázolható színárnyalatok számát.

A legáltalánosabbak a 8-bites monitorok. A három színkomponens összetétele 16 millió színt jelenít meg. Ha azonban az LCD monitor támogatja a 10-bites színeket, 1 milliárd színárnyalat ábrázolására képes.

Színmélység

A 8-bites és a 10-bites színek összehasonlításakor a köztük levő különbség azonnal látható.

A képernyő felülete

A képernyő felületi kezelése hatással van az LCD monitor képének érzékelésére. A matt felületet homályosnak érzékeljük, a színek nem ragyognak olyan élesen, ugyanakkor nem zavarnak meg a környező fények tükröződései. A fényes képernyő fordítottan viselkedik – a színárnyalatok gazdagok és tiszták, azonban nem megfelelő fényviszonyok között a kép nehezen látható, mert visszatükröződik benne az is, aki éppen nézi. Ezt próbálják kiküszöbölni a tükröződésmentes képernyők.

Otthoni és professzionális használatra legjobb a függönnyel kiegészített fényes képernyő, a matt képernyők kültéri használatra és gamerek számára ideálisak.

Monitorok bemenetei és kimenetei

Tekintettel arra, hogy az LCD monitor csak képmegjelenítő berendezésként szolgál, hozzá kell csatlakoztatni magát a jelforrást, ami lehet laptop, videókártya vagy videókamera. Nem elég csak megtalálni az azonos nevű csatlakozót a bemenetnél és a kimenetnél – minden csatlakozónak megvannak a saját korlátai.

Képátviteli csatlakozók

A videó csatlakozók a videójel továbbítására szolgálnak a forrástól a LED monitorig, leggyakrabban tehát a videókártyától vagy a számítógép alaplapjától.

 • DisplayPort (mini) – a számítógép monitorhoz való csatlakoztatásának legjobb minőségű módja, mivel Full HD-t meghaladó felbontásokat és a 10-bites színeket is támogatja. Ezért ez a legkeresettebb a professzionális grafikai munkákhoz.
 • HDMI – megbirkózik a nagy felbontással, akár a 4K-val is. A színmélység azonban a 8-bites színekre korlátozódik.
 • USB-C – minél inkább előtérbe kerül, támogatja a nagy mennyiségű adatátvitelt, USB-C porton keresztül lehetőség nyílik például egy laptop áramellátására is.
 • VGA (D-Sub) – olyan csatlakozó, amelyet a régebbi számítógépeken vagy laptopokon láthatsz, többnyire projektor csatlakoztatására szolgál. Annak ellenére, hogy a 10-bites színeket is támogatja, igényes használatra alkalmatlan, már Full HD felbontásnál csökken az élesség.
 • DVI – leggyakrabban asztali számítógépekhez való csatlakozáshoz használt interfész – DVI csatlakozóval a videókártyákon kívül csak kivételes esetben találkozhatsz. A legnagyobb használható felbontás 2K.
 • Régebbi csatlakozók – az LCD monitorokon találhatsz kevésbé használatos cstlakozó-típusokat is, mint amilyen a Scart, S-video, BNC vagy a soros port. Ezek például videólejátszó vagy analóg televíziós jel csatlakoztatására szolgálnak.

A monitorok leggyakrabban használt csatlakozói:

HDMI DisplayPort DVI VGA (D-Sub) USB-C
HDMI DisplayPort DVI VGA (D-Sub) USB-C

Tartozékokhoz való és adatátviteli bemenetek/kimenetek

Az egyéb bemenetek és kimenetek a monitorok kiegészítő felszerelései, javítják használatának kényelmét, de nem nélkülözhetetlen részei a készüléknek.

 • USB – népszerű csatlakozó, flash meghajtó, egér vagy más tartozékok számára
 • Fülhallgató/mikrofon – a 3,5 mm-es jack a fülhallgatók közvetlenül a monitorhoz való csatlakoztatására szolgál
 • Optikai – a minőségi hangtovábbítást szolgálja
 • Hálózati – leggyakrabban nagyformátumú kijelzők távolról való kiszolgálásához használatos

A monitorok további extra felszereltsége

A LED monitorban több berendezés funkciói egyesülhetnek. Egyik sem szükséges, de mindegyik fokozza a monitor előtt végzett munka kényelmét, legyen szó akár a kábelekkel való egyszerűbb manipulációról vagy videóbeszélgetések támogatásáról.

 • Hangszórók – a közvetlenül az LCD monitorba beépített hangszórók segítenek, hogy az asztalodon rendet tarts, de többnyire a teljesítményük nem hasonlítható a különálló audióberendezéséhez.

 • VESA felfüggesztés – szabványos méret a monitor tartójának felszereléséhez, amely lehetővé teszi a rögzítését pl. a falra vagy egy pozicionálható karra.

 • USB hub – az USB elosztó a monitor egy hasznos kiegészítője, amely lehetővé teszi a tartozékok közvetlenül a monitorhoz való csatlakoztatását, mint péládul az egér és a billentyűzet, ami megoldja a rövid kábelek és azok asztalon való elvezetésének problémáját.

 • pivot vagy portré mód – irodai felhasználás során dokumentumok megjelenítésére, multimédia szerkesztésnél a retusálásra, informácíós kijelzőnél a vertikális tartalmak prezentálására szolgál

 • TV tuner – televíziós jel feldolgozására szolgál közvetlenül az LCD monitorban. Így a monitoron ugyanazt az adást követheted, mint a televízión.

 • HDR – magas dinamikartományú megjelenítést tesz lehetővé, tehát jobban kiemeli a sötét és világos árnyalatok közti különbségeket.

 • Állítható magasság – fontos a képernyő pontos beállítása érdekében, sokat segít az ergonomikus munkakörnyezet kialakításában.

A monitorok speciális funkciói

A szemeket fárasztja a képernyő nézése. Hosszú idejű használat során ismerheted fel igazán a különbséget a legolcsóbb monitor és jobb minőségű versenytársai között. A jobbnak ítélt modellek ugyanis különféle funkciókat kínálnak a szem védelme vagy a képmegjelenítés javítása céljából.

 • Kékfény szűrő – a kékfény nagyobb megterhelést jelent a szemnek, mint a vörös vagy a zöld, különösen este, ami érzékeny emberek esetében alvási nehézségeket okozhat. A kékfény szűrő képes a kék színárnyalatokat elnyomni, így még ha az esti órákban nézed is a LED monitort, könnyebben elalszol.
 • FlickerFree – az ember a kép olyan rezgését is észleli, amelyet a látása ugyan nem fog fel, de a fáradékonyságra hátással lehet. A szemkímélő flicker-free funkcióval rendelkező monitorok nagyobb képfrissítési frekvenciát használnak, így a szemedet kevésbé terhelik meg.
 • A háttérvilágítás automatikus szabályozása – főleg a telefonokból ismert funkció, ahol a képernyő fényessége a környező megvilágítás intenzitása szerint állítódik be. Az LCD monitoroknál azonos az alapelv.
 • A kép szakadozása és képtörések elleni védelem – a kép szakadozása akkor fordulhat elő, amikor a monitor frissítési frekvenciája és a játék során generált képráta nincs egyensúlyban. Ezt részlegesen megoldja a szoftveres függőleges szinkronizáció (Vsync), de különösen a gamer monitorok tesznek lehetővé fejlettebb szinkronizációt a képernyő és a videókártya között, pl. G-Sync az Nvidia vagy FreeSync az AMD videókártyáknál.
 • Érintőképernyő – az érintőképernyők olyan réteggel vannak ellátva, amely reagál az ujjakkal való kontaktusra. Ez a technológia jól alkalmazható információs pultok vagy pénztárgépek esetében.
Gamer monitorok

Gamer monitorok

 • Gyors válaszidő 5 ms alatt
 • A képfrissítési frekvencia legalább 75 Hz
 • Minőségi kijelzőpanel

A gamer monitorokat akció-játékokban folyó on-line versenyzésre tervezték, ahol a hangsúly a képernyő gyors átrajzolásán és a kép szaggatottsága ellen védő technológia támogatásán van. A felbontás mérete nem tartozik a lényeges paraméterek közé. Népszerű extrának számít például a monitor állítható magassága, szemkímélő technológiák vagy a nem-hagyományos „gaming“ dizájn.

Előnyök és hátrányok
 • Gyors, magas FPS játékjelenetek tökéletes megjelenítése
 • Helyettesítheti a grafikához való LCD monitorokat is
 • Különböző szemkímélő technológiákat használhatnak
 • Magasabb ár a nagy képátlójú monitorok esetében

Gamerként milyen előnyökkel jár számomra egy gamer monitor?

Attól függ, milyen játékokat játszol és mennyire képzett gamer vagy. A gyors reakcióidő főképp olyan gyors, dinamikus játékoknál számít, mint a Counter Strike, Call of Duty vagy a Battlefield – oda fogsz lőni, ahol az ellenség a valóságban van, és nem arra a pontra, ahol egy ezredmásodperccel korábban állt. Érdemes a képernyő és a videókártya között a gyors reakcióidőt a kép szinkronizálásával kombinálni. Az Nvidia videókártyák a G-Sync funkciót használják, a többi gyártó a FreeSync nyílt platformra támaszkodik.

Ha azonban az akciónál jobban szereted a stratégiai és taktikus játékokat, nagyobb hasznát veszed a nagyobb méretnek és a finomabb felbontásnak, nem feltétlenül szükséges számodra a 144 Hz-es képfrissítési frekvencia.

Lehet-e a gamer monitort grafikai tervezéshez is használni?

Az esetek többségében igen. Ugyanis a gamerek is szeretik az IPS panelek kifejező színeit. Azonban érdemes 27 colos képátló felett legalább Quad HD 1440p felbontású LCD monitort választani, ami a gamer monitorok esetében drágább mulatság lehet.

Irodai monitorok

Otthoni-irodai monitorok

 • Alkalmas hosszú idejű használathoz
 • Széles termékkínálat
 • Remek ár/érték arány

Az otthoni és irodai használatra szánt monitort órákon át nézzük, ezért nem érdemes a kínálatból a legolcsóbb képernyőt választani – hiszen a szemedről van szó. A minőségi irodai monitor rendelkezzen állítható magassággal (esetleg a dőlésszög változtatási lehetőségével is), magasabb képfrissítő frekvenciával és szemkímélő funkcióval.

Előnyök és hátrányok
 • Alkalmas filmnézéshez és esetenként játékok játszásához is
 • Egyszerű beállítás
 • Alacsony ár
 • Korlátozott csatlakozó-felszereltség

Hogyan előzik meg a monitorok a szem fáradását?

Az ide tartozó technológiából több is létezik, de mindegyiknek kissé más a hatása.

 • A környező megvilágítás-intenzitásának érzékelője – a megvilágítás érzékelője a helyi feltételek szerint szabályozza a monitor fényerősségét. Éjjel tehát a háttérvilágítás tompul, nappal pedig kivilágosodik, így a szemet nem terheli meg a világosság és sötétség közötti extrém eltérés.
 • Flicker Free – szabad szemmel ugyan nem látható, az LCD monitoron azonban a kép saját frissítési frekvenciájával pulzál. A szemkémélő Flicker Free megjelölésű monitorok ugyanakkor magasabb frekvenciát használnak, amelyet az emberi szem nem érzékel vibrálásnak.
 • Kékfény szűrő – a kékfény elnyomja az alvásért felelős hormon, a melatonin termelődését, ezért ha elalvás előtt a LED monitort sokáig nézed, megnehezítheti az elalvást vagy ronthatja az alvás minőségét. Egyes monitorok tehát tompítják a kék színárnyalatokat, hogy a számítógépen végzett munka után is könnyen el tudj aludni.
Professzionális monitor

Professzionális monitorok

 • Széles színskála
 • Nagy színmélység, általában 10 bit vagy több
 • Számos pozícionálási lehetőség

A grafikusoknak és a fényképészeknek a színek közötti legfinomabb különbségeket is látniuk kell. Tökéletes képre van szükségük magas kontraszttal, szerkeszthető szinmegjelenítéssel és ergonómiával, ami segít, hogy az egészségük ne szenvedjen el káros következményeket a monitor előtt töltött órák miatt. Egy professzionális monitor megvásárlásán valóban nincs értelme takarékoskodni - inkább legyen egy kisebb és minőségi képernyőd, mint egy nagyobb képátlójú és felbontású, de gyengébb minőségű monitorod.

Előnyök és hátrányok
 • A színskála nagyobb részének lefedése
 • Bőséges pozícionálási lehetőségek
 • Alkalmas hosszú idejű munkához
 • Magasabb ár a nagy képátlójú monitorok esetében

Mi a különbség az otthoni és a professzionális grafikai munkára szánt monitorok között?

A nyaralási fényképek vagy videók otthoni szerkesztéséhez a legtöbb IPS kijelzőjű LCD monitor is elegendő, ezek minőségi színmegjelenítése magánhasználatra megfelelő. A professzionális grafikusoknak azonban más médiumokra való nyomtatással is számolniuk kell. Fontos számukra az átlagon felüli színmélység és adott esetben az AdobeRGB színtér lefedettsége.

Miért van szükség a grafikai monitorok esetében DisplayPort-ra?

A jobb grafikus monitorok a 10-bites színeket is támogatják, így több színárnyalatot használnak, mint a klasszikus képernyők. Ehhez kell illeszkednie a számítógép videókártyájának és a csatlakozónak is. A DisplayPort az egyetlen interfész, amely képes a magas felbontású és színmélységű képátvitelre. A VGA ugyan képes 10 bitre, de magas felbontásra nem. A HDMI esetében pont az ellenkezője az igaz: a felbontás nem probléma, a színek igen.

4K monitorok

4K monitorok

 • Magas max. felbontás (3840 × 2160 pixel)
 • 4× nagyobb és részletesebb kép, mint a Full HD felbontású monitorok esetében
 • Alkalmas grafikai munkához, 4K tartalmak nézésére és gamer felhasználásra is

A 4K monitorok alkalmasak mindenre olyan tevékenységre, amelynél látni kell a részleteket, akár a Photoshop-ban szeretnél jól látni, akár a fodrozódó betűk zavarnak a szövegszerkesztőben. A Full HD és a 4K felbontások közötti különbséget első ránézésre is látni fogod, emellett egy 4K-s képernyővel akár helyettesíthetsz is két alacsonyabb felbontású LED monitort.

Előnyök és hátrányok
 • Nagyon finom kép
 • Helyettesíthet két klasszikus monitort
 • A számítógép teljesítménye iránti nagy elvárások
 • HDMI, DisplayPort vagy USB-C csatlakozóra van szükség

Milyen célokra tudom leginkább kihasználni a 4K monitor előnyeit?

A 4K monitorokat főleg professzionális grafikák készítőinek tervezték, de más felhasználók számára is hasznos lehet. Irodai munkánál a szövegek áttekinthetőbbek lesznek, az interneten való szörfölésnél zoomolhatsz és az oldalak folyamatosan olvashatók lesznek, a gamerek pedig részletgazdagabb grafikát élvezhetnek. A 4K képernyők azonban emelik a számítógép teljesítményével szemben támasztott követelményeket.

Ívelt monitorok

Ívelt monitorok

 • Elegáns és reprezentatív dizájn
 • Kevésbé tükrözi vissza a környezeti fényeket
 • Nagyobb felület betekintését teszi lehetővé a fej elforgatása nélkül

Az ívelt monitorok lehetővé teszik a nagyobb képátlók kényelmesebb használatát. A monitor minden pontja azonos távolságban van a szemlélőtől, tehát könnyebb a képernyőt nézni. Ezért nincs szükség a fej forgatására ahhoz, hogy minden pixelt ugyanolyan jól láss.

Előnyök és hátrányok
 • Élesen látsz minden sarkot a képernyőn
 • Stílusos dizájn
 • Részleges védelem a fényvisszaverődések ellen
 • Nagyobb helyet foglalnak el
 • A melletted ülő kevésbé jól lát rá a monitorra

Milyen előnyei vannak az íveltnek a sík monitorral szemben?

Az ívelt monitor lehetővé teszi nagyobb monitor használatát anélkül, hogy mozgatni kellene a fejedet. Szépen néz ki ugyan az asztalon a televízióéhoz hasonlítható képátlójú képernyő, de tartalmát nem tudod áttekinteni a fejed forgatása nélkül, ami csökkenti a kényelmet. Az ívelt monitorok ezt a hiányosságot részben kiküszöbölik.

Ultrawide monitorok

Szélesvásznú monitorok (ultrawide)

 • Hatalmas munkafelület
 • Magával ragadó dizájn

A 21:9 és 32:9 képarányú monitorok a legtöbb íróasztalon lassan átveszik a dupla monitoros konfigurációk helyét, mivel egy ultrawide monitor hatalmas munkafelületet kínál, kényelmessé válik több ablak egymás melletti megnyitása. Az ívelt verziók közkedveltek gamer körökben.

Előnyök és hátrányok
 • Ergonomikus munkavégzés
 • Stílusos dizájn
 • Helyettesíti a dual-monitoros megoldást
 • Nagyobb helyet foglalnak el
 • Nagyobb tömeg, nagy teherbírású állványra lesz szükség
TV tuneres monitorok

TV tuneres monitorok

 • Hangszórókkal vannak felszerelve
 • Multifunkciós készülékek
 • Helyettesítheti a televíziót
 • Ügyelj rá, hogy legyen benne DVB-T2 tuner

A TV tuneres monitor ugyan nem helyettesíti az okostévét, de alapszintű használatra bőven elegendő. Lehetővé teszi, hogy a televíziós adások programjait kikapcsolt számítógép mellett is nézhesd, a Smart TV-hez képest kisebb a fogyasztása, általában IPS panel felel a megjelenítésért és a kezelése lényegesen egyszerűbb.

Előnyök és hátrányok
 • Számítógépen nézheted a televíziót
 • Alacsonyabb fogyasztás, mint a TV-nél
 • Kisebb képátló, mint a televíziónál
 • Nem tartalmazza a Smart TV-k funkcióit

Mire van szükségem ahhoz, hogy a monitoron nézhessem a televíziós adásokat?

Az egyik lehetőség egy televíziós kártya beszerzése a számítógéphez. Azonban egyszerűbb inkább TV tunerrel rendelkező LCD monitort beszerezni, amelyen anélkül nézheted a televíziót, hogy a számítógép be lenne kapcsolva.

Nagyformátumú kijelzők

Nagyformátumú kijelzők

 • Reklámok és prezentációk bemutatására szolgál
 • Megbirkózik napi 24-órás üzemidővel
 • Gyakran szerelik fel falra vagy állványokra

Folyamatos üzemelésre tervezték őket – 12 vagy több órára naponta. A képátlójuk általában nagyobb, mint 30".

Előnyök és hátrányok
 • Videófalhoz való csatlakoztatás lehetősége
 • A lejátszott tartalmat távolról is meg lehet változtatni az interneten keresztül
 • Integrált multimédiás lejátszó
 • Fogyasztáscsökkentő funkció
 • Kevesebb funkció
 • Magasabb ár a nagyobb felbontású (4K) modellek esetében
Érintőképernyős monitorok

Érintőképernyős monitorok

 • Lehetővé teszi a számítógép kezelését billentyűzet és egér használata nélkül
 • Ellenállóbb konstrukcióval rendelkezik

Az érintőképernyős monitorok alkalmasak reklám kioszkok, pénztárgép-kijelzők, önkiszolgáló rendszerek számára, de használhatók a háztartásban vagy irodában is. Ugyanis lehetővé teszik egyazon képernyő használatát az információ beviteléhez és megjelenítéséhez.

Előnyök és hátrányok
 • Nincs szükség egérre és billentyűzetre
 • Gyors és ergonomikus adatbevitel
 • Alkalmatlan a számítógépen végzett klasszikus tevékenységekhez

Fogalomtár - Milyen monitort vegyek?

Képátló

A monitor szemközti felső és alsó sarkai közötti távolságot jelöli. Hüvelykben (col) van megadva. Egy hüvelyk 2,54 cm.

Maximális felbontás

Megadja a pixelek (képpontok) számát, amelyeket az LCD monitor vízszintes és függőleges irányban képes kirajzolni. Általában igaz, hogy minél magasabb a monitor maximális felbontása, annál részletesebb a kép és nagyobb munka-, illetve játékteret képes biztosítani. A LED monitorok viszonylatában ma az általános sztenderd a Full HD felbontás (1920 × 1080 képpont).

Frissítési frekvencia

A monitor azon tulajdonsága, amely megadja, hogy egy másodperc alatt hányszor képes átrajzolni a megjelenített képet. Hertz-ben van megadva. Minél magasabb az LCD monitor képfrissítési frekvenciája, annál simább képet ad. A magasabb frekvenciájú monitorok a szemet is kevésbé terhelik meg. Leggyakrabban 60-75 Hz-es képfrissítési frekvenciájú monitorokkal találkozhatsz, de a gamer monitoroknál akár 360 Hz érték is előfordulhat.

Válaszidő

Azt az időt (milliszekundum) jelöli, amely alatt a LED monitor képes feldolgozni a számítógépnek a kép változtatására vonatkozó utasítását. Minél alacsonyabb ez az érték, annál élesebb képet ad a monitor a gyors jeleneteknél. A gamer monitoroknál a válaszidőnek nem szabadna meghaladnia az 5 ms-t.

Fogalomtár

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10