Oldal frissítése

Hogyan válasszunk mobiltelefon töltőt

Frissítve

A töltő a mobiltelefon nélkülözhetetlen kiegészítője. A gyártó mindig mellékel egyet a telefonhoz, de hogyan válasszuk ki a megfelelőt, ha újabb töltőt szeretnénk vásárolni, vagy a meglévőt le kell cserélni? Ebben az útmutatóban azt vázoljuk fel, hogyan lehet eligazodni a különféle típusú töltők útvesztőjében, mire kell odafigyelni, és hogyan válassz olyan töltőt, amely a telefonodnak és a te igényeidnek is megfelel.

Jak vybrat nabijecku na telefon

Hogyan válasszunk mobiltelefon töltőt - TARTALOM

Hasznos tanácsok a telefontöltő kiválasztásához

 1. Mindig válassz olyan töltőt, amely kompatibilis a telefonoddal.
 2. Figyelj a paraméterekre, például a gyors vagy vezeték nélküli töltés lehetőségére - ha a telefon nem tudja kezelni, nem érdemes beruházni ilyen töltőbe.
 3. Másrészt, ha rendelkezik gyorstöltés funkcióval, akkor az nagyon praktikus lehet.
 4. Az olcsó töltők, amelyek gyakran nem rendelkeznek tanúsítvánnyal, veszélyt jelentenek a telefonra. Akár károsíthatják is. Az Európai Unió országaiban a CE-jelölés (biztonsági tanúsítvány) ad iránymutatást, de az ár is beszédes lehet. Ha túl alacsony, érdemes gyanakodni.
 5. Válassz töltőt az igényeidnek megfelelően - szükséged van gyorstöltésre vagy az autóban történő töltés lehetőségére?

Lényeges szempontok a mobiltelefon-töltő kiválasztásakor

Csatlakozó

A mobiltelefonok a három, töltéshez alkalmas csatlakozó valamelyikével rendelkeznek. A töltésen kívül a telefon számítógéphez történő csatlakoztatásához és a kétirányú adatátvitelhez is használható.

 • USB-C - modern csatlakozó, amely mára már szerencsére szabvánnyá vált. Előnye például a bármilyen irányú csatlakoztatás lehetősége.
 • Lightning - ez is egy szimmetrikus csatlakozó, amely csak az iPhone készülékeken található.
 • Micro-USB - csatlakozó, amely még mindig széles körben fordul elő a régebbi és olcsóbb telefonok esetében, de ezt az USB-C típus egyre inkább kiszorítja.
USB-C
USB-C
Lightning
Lightning
Micro-USB
Micro USB

Teljesítmény

A legfontosabb paraméter, amelyet a töltőknél figyelni kell, az úgynevezett teljesítmény. Ez jelzi, hogy a töltő mekkora áramerősséggel képes a telefont tölteni. Ez természetesen abban nyilvánul meg, hogy milyen gyors lesz a töltés. A teljesítmény wattban van megadva, és magára, a töltőre van írva, de megtalálhatjuk a csomagoláson vagy a webáruház termékleírásában is.

Nagyon könnyen kiszámolhatjuk a teljesítményt. Elegendő, ha a feszültség (V) és az áramerősség (A) értékeit ismerjük. Szorozzuk össze ezt a két számot, így megkapjuk a teljesítményt.

A töltő teljesítményének meg kell egyeznie a telefon vagy az akkumulátor feszültségével. Az biztos, hogy nem lehet alacsonyabb. Az viszont nem számít, ha a töltő teljesítménye nagyobb, de a töltés sebessége a telefon teljesítményétől függ (egyszerűen fogalmazva ez olyan, mint egy ajtó, amely csak adott mennyiségű energiát képes a telefonba egyszerre beengedni, és nem számít, a töltő mennyi energiát küld az ajtóhoz).

Tehát ha egy 18 W-os akkumulátort 40 W-os töltővel szeretnél feltölteni, akkor ennek semmilyen hatása nem lesz, és a telefont legfeljebb 18 W-os teljesítménnyel tudja tölteni, amit az akkumulátor támogat. Tehát minden a telefontól függ, és bár manapság, a számos védelmi funkciónak köszönhetően, nem történhet meg, hogy a telefon megsérül, ha egy nagyobb teljesítményű töltővel töltik, tanácsos olyan töltőt választani, amelynek teljesítményét a telefon támogatja. Manapság 5 W-ig beszélhetünk normál töltésről, a magasabb értékek általában már a gyorstöltés kategóriába tartoznak.

Feszültség

A feszültség és az áramerősség a legfontosabb paraméterek, amelyeket a töltőn feltüntetnek. A feszültséget voltban (V) adják meg, és alapvetően azt jelzi, mekkora a teljesítménye. Minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb a teljesítmény, amit a töltő képes elérni, miközben az áramerősség szintje nem változik.

A legalacsonyabb megengedett feszültség 5 V, de a piacon nagyobb feszültséggel is találkozunk, pl. 9 vagy 12 volttal. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, többek között, a töltőbe áramló áramerősség csökkentését anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne. Ezzel szemben, ha a telefon hardvere és szoftvere megengedi, akkor rövidebb idő alatt is töltheted nagyobb mennyiségű áramerősséggel az akkumulátort. Így működik a gyorstöltés.

Áramerősség

Az áramerősség a másik fontos változó, amely jelzi, hogy mekkora teljesítményű a töltő. Amperben tüntetik fel (hasonló információt találhatunk magán az akkumulátoron is, abban az esetben alapvetően azt jelzi, hogy mekkora áramerősséget képes felvenni az akkumulátor). Általában körülbelül 2 A-es áramerősséget vesz fel, kivéve a 3 A-es töltőket. A piacon vannak olyan kifejezetten autókhoz tervezett töltők is, amelyek áramerőssége körülbelül 5-6 A.

i
Hagyományos töltők

Hagyományos töltők

 • Minden telefon dobozában megtalálható tartozékként
 • A csatlakozóaljzatba történő csatlakoztatáshoz tervezett típus
 • Alapkivitelben és gyorstöltő formában is elérhetők

A hagyományos töltő (hálózati vagy AC töltőként is hívják) manapság a telefon csomagolásának alapvető részét képezi. Gyakorlatilag kétféle típus létezik a piacon - töltők, amelyek esetében közvetlenül az adapterhez van csatlakoztatva a kábel, de az általánosabb változat leválasztható USB-kábellel rendelkezik, amely adatkábelként is szolgál a számítógéphez történő csatlakoztatáshoz. A töltők szabványos 230 V-os aljzatfeszültséget használnak.

Előnyök és hátrányok

 • A telefonnal együtt a csomagolás részét képezi
 • Számos különböző modell a piacon
 • Egyes típusoknál a kábel leválasztható, és adatkábelként is szolgál
 • Vezetékre van szükség

Gyakran ismételt kérdések a hagyományos töltők kiválasztásakor

Levehető vagy fix kábellel rendelkező töltőt válasszak?

A levehető kábellel rendelkező töltők előnye nyilvánvaló - egy olyan kábelről van szó, amely egyszerű USB segítségével csatlakozik a töltőhöz (az aljzatba helyezett dobozhoz). Magát a kábelt azonnal felhasználhatod adatkábelként a számítógéphez történő csatlakoztatáshoz. Ugyanakkor ez egy újabb csatlakozó, amely a gyakori használat miatt elhasználódhat.

Gyorstöltők

Gyorstöltők

 • A telefont rövidebb idő alatt tölti fel a hagyományos töltőhöz képest
 • A telefonnak támogatnia kell a gyorstöltés funkciót
 • Biztonságosak a telefonra nézve

A gyorstöltés felbecsülhetetlen, ha éppen sietned kell, amikor rémülten veszed észre, hogy a telefon akkumulátor töltöttségi szintje már csak 20 százalékon van. A gyorstöltő biztosítja, hogy nagyon gyorsan elérje a szükséges töltési szintet. A legújabb technológiák képesek arra, hogy a telefont kevesebb, mint egy óra alatt 0-ról 100%-ra töltsék.

Előnyök és hátrányok

 • Gyors töltés nagyon rövid idő alatt
 • A csatlakozója nem különbözik, hanem USB-C-t használ
 • A telefonok magas feszültség ellen védettek, így nem áll fenn a sérülés veszélye
 • A telefonnak támogatnia kell a gyorstöltés funkciót

Gyakran feltett kérdések a gyorstöltők kiválasztásakor

Károsíthatja gyorstöltés az akkumulátort?

Nem. Ha a telefon támogatja a gyorstöltést, akkor olyan vezérlő-áramkörökkel és akkumulátorral rendelkezik, amely képes nagyobb energiamennyiség egyszerre történő befogadására. Ezért, többek között, túlfeszültség elleni védelemmel is rendelkeznek.

Milyen elven működik a gyorstöltés?

Röviden: a telefon vezérlőáramkörei egyidejűleg több áramerősséget képesek eljuttatni az akkumulátorhoz. A gyorstöltésről további információt találhatsz a Miért vásárolj gyorstöltőt című cikkünkben.

Vezeték nélküli töltők

Vezeték nélküli töltők

 • Alátétként működnek, amelyekre a telefont töltés céljából elhelyezheted
 • Stílusos töltés
 • Viszont lassabbak, mint a vezetékes töltők

A vezeték nélküli töltők az elektromos indukció elvén működnek. Két tekercs között jön létre, az egyik a töltőlapban, a másik a telefonban található. A telefonok vezeték nélküli töltése határozottan elegáns - a készüléket egy észrevétlen alátétre helyezed, és már el is kezd tölteni. A legfontosabb hátránya azonban a sebesség. Noha a vezeték nélküli töltés egyre jobb, még mindig kissé lassabb, mint a hagyományos, és össze sem hasonlítható a gyorstöltéssel. Jelenleg az ilyen típusú töltő maximális teljesítménye 15 W körül lehet.

Előnyök és hátrányok

 • Stílusos és modern töltési mód
 • Nem kell semmit csatlakoztatni
 • Alacsonyabb teljesítmény és sebesség
 • A vezeték nélküli töltőt vezetékkel csatlakoztatni kell a fali aljzathoz

Gyakran feltett kérdések a vezeték nélküli töltők kiválasztásakor

A vezeték nélküli töltés minden telefonhoz alkalmas?

Nem, a telefonnak támogatnia kell azt, ezért alkalmasnak kell lennie a vezeték nélküli töltéshez. Azt, hogy képes kezelni, általában maga a gyártó népszerűsíti, és ezt az információt a készülék paraméterei között jól láthatóan biztosan fel is tünteti. Jelenleg a vezeték nélküli töltést még csak az egyes gyártók zászlóshajói (sajnálatos módon nem minden esetben) és néhány felső középkategóriás telefon támogatja.

Töltőállványok

Töltőállványok

 • Praktikus az irodában
 • A telefon egész nap benne maradhat
 • Alkalmas a legtöbb típusú csatlakozóval ellátott telefonhoz

A töltőállványok (más néven dokkolóállomások) kiküszöbölik a hagyományos vagy csatlakozós töltők egyik jelentős hátrányát: Ha mindig szem előtt szeretnéd tartani a kijelzőt (pl. a számítógépen dolgozva), akkor az asztalon, vízszintesen, vagy éppen a szabad konnektor közelében fekvő töltő nem teljesen praktikus. A töltőállvány viszont egyenesen tartja a telefont, így midig jól láthatod. A töltőállvány az asztal praktikus kiegészítőjévé válik. Munka közben csatlakoztathatod a telefont, és kész. Sőt, a mai telefonok vezérlő áramköreinek köszönhetően az sem számít, ha a telefon egész nap benne van.

Előnyök és hátrányok

 • Stílusos töltés
 • Jól láthatod a telefon kijelzőjét
 • Nem túl praktikus egyik helyről a másikra vinni

Gyakran ismételt kérdések a töltőállványok kiválasztásakor

A töltőállványok minden telefonhoz alkalmasak?

Ez gyakorlatilag a mobiltelefon csatlakozójától függ. Az a kérdés, hogy USB-C, mikro-USB vagy Lightning csatlakozója van-e. Minden típushoz a töltőállványok széles választéka elérhető. Néhányat egy adott telefonmárkához terveztek (például telefononként különbözik a kialakított hely szélessége), mások azonban nagyon sokoldalúak.

A töltőállványoknak van-e egyéb előnye?

Igen, ezek közül néhány a töltés mellett dokkolóállomásként is szolgál, ami megkönnyíti a mobiltelefon számítógéphez történő csatlakoztatását.

Autós töltők

Autós töltők

 • Alkalmas azoknak, akik sok időt töltenek a volán mögött
 • USB és szivargyújtós csatlakozóval is kapható
 • Több telefon töltése egyidejűleg

Az autós töltők a használat módjában különböznek a hagyományos töltőktől. Fontos különbség a csatlakozó típusa. A tápegységhez történő csatlakoztatáshoz vagy a beépített USB-csatlakozó, vagy, a régebbi autók esetében, a hagyományos szivargyújtós aljzat használható. Az egy vagy több telefon csatlakoztatásához tervezett csatlakozó általában egy szabványos USB. Ezért lehetséges annak a kábelnek a használata, amelyet a telefonhoz kaptál tartozékként. Mindenesetre az autós töltők nagyon praktikusak. Ha gyakran vezetsz, nem kell aggódnod, ha úgy indulsz el otthonról, hogy a telefon nincs teljesen feltöltve. Üzleti utakon és nyaraláskor pedig szinte pótolhatatlanok.

Előnyök és hátrányok

 • Kényelmes töltés az autóban
 • Nem nagyon használható máshol

Autós töltő kiválasztásakor gyakran feltett kérdések

Alkalmasak-e több készülék egyidejű töltésére?

Elég sok olyan autós töltő kapható, amelynek legalább két kimenete van, amelyhez USB kábelt csatlakoztathatsz. Ha ilyen töltőt vásárolsz, és biztosan nem elegendő, ha csak egy eszköz töltéséhez alkalmas változatot veszel, válassz nagyobb kimeneti feszültségű készüléket. Feltétlenül több, mint két amperest. Bár az igaz, hogy a feszültség megoszlik az eszközök között, és több csatlakoztatott eszköznél az egész folyamat szükségtelenül meghosszabbodik. Ezenkívül károsítja magát a töltőt.

Külső akkumulátorok

Külső akkumulátorok (powerbank)

 • Hordozható energiaforrás nem csak a telefonhoz
 • Képesek többszöri teljes töltést is kezelni
 • Kompakt kiszerelés, könnyen magaddal viheted

Utazáshoz kitalált töltő - ennél jobban nem is lehetne körülírni a nagy népszerűségnek örvendő powerbankot. Más szóval: ezek a töltők saját áramforrással rendelkeznek, és a telefon külső akkumulátoraként működnek. Természetesen előre fel kell tölteni. De akár két-háromszor teljesen feltöltheted a készüléket, mielőtt a telefont csatlakoztatnád. Alkalmasak olyan helyzetekben is, amikor gyorsan fel kell töltened a telefonodat terepen.

Előnyök és hátrányok

 • Gyorsan elérhető áramforrás
 • Sok különböző típus, különböző kivitelben
 • A bejelentett teljesítmény nem feltétlen felel meg a valóságnak

Gyakran ismételt kérdések a powerbank kiválasztásakor

Mi minden befolyásolja a powerbank teljesítményét?

Sokkal több paraméterre kell figyelni a powerbank esetén. Különösen az akkumulátor feszültségére, a kimeneti feszültségre, a töltési sebességre vagy a veszteség mértékére a töltés és a kisütés során. A powerbank teljesítménye és funkcionalitása ezeknek az értékeknek a kombinációjából tevődik össze.

Milyen kapacitású powerbankok léteznek és melyek megfelelőek?

A kapacitás kétségtelenül az egyik legfontosabb paraméter. Egyszerűen fogalmazva, ez a szám jelzi, mennyi áramot képes tárolni a powerbank. Azonban az, hogy milyen gyorsan és különösen hányszor tudod feltölteni róla a telefont, számos tényezőtől függ.

A legfontosabb dolog az, hogy a gyártók a powerbank kapacitását 3,7 V feszültséggel adják meg. De az USB-kábel kimeneti feszültsége 5 V. Mindenesetre, ha a 3,7 V feszültséget vesszük figyelembe, 5000 és 40 000 mAh közötti kapacitású powerbankokat találunk a piacon, amelyekkel kényelmesen tölthetünk akár egy laptopot is. A 10 000 és 20 000 mAh közötti kapacitás azonban elegendő a mobiltelefonok töltéséhez. Ezek a powerbankok minden jelenlegi típusú mobiltelefonhoz, ill. benne lévő akkumulátorhoz alkalmazhatók.

Vannak vezeték nélküli töltéssel rendelkező powerbankok?

Igen, nemcsak mobiltelefonok töltésére, hanem például okosórák töltésére is használhatók. Az egyetlen feltétel az, hogy az óra támogatja-e a vezeték nélküli töltést. A hagyományos vezeték nélküli töltőkhöz hasonlóan a töltés hosszabb ideig tart, mint a hagyományos powerbank esetében.

Szószedet - Telefontöltők

UBC-C

Univerzális, kétoldalas csatlakozó mobiltelefon (vagy más eszköz) telefonhoz vagy számítógéphez történő csatlakoztatásához.

Akkumulátor-kapacitás

Az akkumulátor töltöttségi szintje, amelyet az akkumulátor képes megtartani. mAh-ban adják meg. Minél magasabb, annál hosszabb ideig tart a készülék egy töltéssel.

Akkumulátor típus

Az akkumulátor előállításához használt technológiát jelzi. Ez tükröződik az élettartamában, de az akkumulátor feltöltésének sebességében is.

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információk

Háromféle sütit használunk weboldalunkon:

 1. Nélkülözhetetlen sütik Ezek elengedhetetlenek a weboldal és funkcióinak működéséhez, amelyek használatáról Ön dönt. Nélkülük nem működne a weboldalunk, például nem tudna bejelentkezni saját fiókjába, vagy bevásárlói listákat létrehozni.
 2. Analitikai sütik Ezek az Ön tevékenységeinek nyomon követésére szolgálnak adatelemzés céljából, mint például a reklámozás hatékonyságának értékelése, személyre szabott tartalom felajánlása.

A sütik feldolgozásának elfogadásával funkcionális és analitikai sütik kerülnek telepítésre arra az eszközére, amelyet a weboldal megtekintésére használ (az "Értem" gombra kattintva mindkét kategóriát elfogadja, vagy a "Beállítások" gombra kattintva a kategóriák közül kiválaszthatja az egyiket). A nélkülözhetetlen sütiket mindig telepítjük az eszközére, azaz még az Ön beleegyezése nélkül is, mert ezek nélkül a weboldalunk nem működne.

Itt visszavonhatja hozzájárulását a sütik használatához. Társaságunk által használt sütik kapcsán Önnek joga van: hozzáférni a sütikhez, törölni a sütiket, módosítani, hozzáadni és javítani, korlátozni a feldolgozást, és joga van panaszt benyújtani a NAIH-hoz. A jogairól itt talál további információt.

Az Adatvédelmi feltételek között még részletesebb információkat találhat a sütik feldolgozásáról.

Értem Részletes beállítások
P-DC1-WEB15