Oldal frissítése

Hogyan válasszunk főzőlapot (ÚTMUTATÓ)

Van, aki a gáz főzőlapra esküszik, míg mások az üvegkerámia vagy az indukciós típust szeretik. Mi a különbség közöttük, és mit takar a Boost, Duo Zone vagy a Hi-Light funkció? Ez az útmutató segít eligazodni, hogy a számodra megfelelő főzőlapot választhasd ki. 

Hogyan válasszunk főzőlapot

Néhány tanács a főzőlap kiválasztásához

  1. A főzőlap kiválasztásánál kulcsfontosságú a főzőlap típusa - megkülönböztetünk gáz-, kerámia- és indukciós főzőlapokat.

  2. Választhatsz klasszikus kivitelezésű vagy retro designnal készült főzőlapot

  3. Döntsd el, hogy a kerettel ellátott vagy a keret nélküli főzőlap felel-e meg jobban az igényeidnek

  4. A különféle funkciók és tulajdonságok általában a főzőlap árától függenek

  5. A főzőzónák száma a használat gyakoriságától és a háztartás méretétől függ

  6. A kétkörös főzőzóna kiválóan alkalmas a nagy edényekben vagy serpenyőkben történő főzéshez

  7. A főzőzónák teljesítménye meghatározza, hogy az étel milyen gyorsan fő meg; a Booster funkció még jobban felgyorsítja a melegítés folyamatát

A főzőlap kiválasztásának fontos paraméterei

A főzőzónák száma

Különböző főzőlapok közül választhatsz, amelyek 1-8 főzőfelülettel, égővel vagy főzőzónával rendelkeznek. Kis háztartások esetén elegendő az egy vagy két főzőzónával rendelkező főzőlap, többszemélyes háztartásokba vagy olyanokba, amelyekben gyakran főznek, a több zónával rendelkező főzőlap megfelelőbb. Leggyakrabban a négyzónás főzőlapokra esik a választás.

A főzőzónák teljesítménye


A főzőlap általában több különböző méretű és teljesítményű főzőzónával rendelkezik.

Átlagos értékek:

A legkisebb főzőzóna - 1000 - 1200 W
Közepes főzőzóna - 1700 W
A legnagyobb főzőzóna - 2300 W
WOK égő - 3800 - 4000 W


Az indukciós főzőlapok esetében találkozhatunk kétkörös főzőzónákkal, amelyek különböző átmérőjű edények melegítésére kapcsolhatók. A főzőzónák teljesítményét tovább javítja a Booster funkció, a Hi-Light specifikáció vagy a Flexi-zóna, ez utóbbit különösen akkor fogod nagyra értékelni, ha nagy edényeket használsz, például befőzéskor.

Vezérlés és funkciók

Az indukciós és üvegkerámia főzőlapok általában hangjelzéssel kiegészített érintőgombos, szenzoros vezérléssel rendelkeznek. A gombok gyerekzárral zárhatók. Néhány főzőlap a maradékhőt is jelzi. A főzőlapot maximálisan kihasználhatod például az ételek melegen tartására. A gáz főzőlapok vezérlését mechanikus gombokkal oldják meg, amelyek elektromos gyújtásúak lehetnek. Csak nyomd be és forgasd el a gombot.

Innovációs vívmányokkal elsősorban az indukciós főzőlapoknál találkozhatunk, amelyek jelenleg sokféle időtlen funkcióval és modern programmal büszkélkedhetnek. A már említett Booster, Hi-Light vagy Flexi zóna funkciók mellett olyan indukciós főzőlapot is választhatsz, amelyet a Hob2Hood rendszer közvetlenül a páraelszívóval köt össze. Szükség esetén automatikusan elindítja az elszívást. Ha még tökéletesebb készüléket szeretnél, vegyél egy központi ventilátorral felszerelt, beépített elszívóval rendelkező okos főzőlapot.

A főzési asszisztenssel felszerelt főzőlap a teljes főzési folyamatot ellenőrzés alatt tartja. Ha az okos otthon rajongója vagy, választhatsz olyan főzőlapot is, amelyet a Wi-Fi-n keresztül csatlakoztathatsz az okostelefonhoz, amelyen keresztül könnyen vezérelheted is. Időtlen megoldásnak számít, amikor a főzőlapot vezeték nélküli hőmérséklet-érzékelővel látják el, amely figyelemmel tudja kísérni a főtt étel belső hőmérsékletét, és ennek megfelelően állítja be a főzőzóna hőmérsékletét.

Anyag

A főzőlapok közül az alaplap anyaga alapján is választhatsz. Az indukciós és üvegkerámia főzőlapokhoz tartozó alaplap anyaga adott - üvegkerámia. A gáz főzőlapok zománcozott, rozsdamentes acél, antracit vagy üveg felülettel is kaphatók.

Design és szín

A főzőlapok esetében fontos szempont a design és a szín is. A változatok széles palettája érhető el a hagyományos fehértől a pasztellszíneken, a matt vagy fényes acél színeken át az elegáns barna és fekete színig. Válogathatsz kedvedre a keret nélküli főzőlapok között, amelyek tökéletesen belesimulnak a munkalap vonalába, vagy a keretes főzőlapok között, amelyek megvédik a főzőlapot a mechanikai sérülésektől. Hátrányuk azonban, hogy a keret nélküli változathoz képest nehezebben tisztíthatók. A főzőlap összképét a főzőlap szélének a kialakítása teszi teljessé. Leggyakrabban olyan főzőlapokkal találkozhatsz, amelyeknek ferdén vágott az elülső éle vagy ferdén vágott az összes éle, de választhatsz például lekerekített, egyenes vagy csiszolt élű főzőlapot is.

Hob2Hood

A Hob2Hood technológia a páraelszívó vezeték nélküli összeköttetését biztosítja egy kompatibilis főzőlappal. Ez a funkció automatikusan beállítja az elszívás intenzitását a hőmérséklet és az aktív főzőlapok száma alapján. Ez az okos megoldás tehát a maximális hatékonyságot, a legcsendesebb működést és a legalacsonyabb energiafogyasztást szem előtt tartva optimalizálja az elszívást. Ugyanakkor egyszerűsíti a főzést, mivel nincs szükség a páraelszívó vezérlésének és teljesítményének állandó figyelésére. A Hob2Hood funkció használatának feltétele egy olyan főzőlap, amely lehetővé teszi a páraelszívóhoz történő csatlakoztatást.

Főzőlapba épített páraelszívó

A hagyományos páraelszívó alternatívája az alsó elszívós rendszer. Ezt a technológiát speciális főzőlapokon használják, amelyeken egy kör alakú vagy egy téglalap alakú páraelszívó található a főzőzónák között. Ez az elszívó azonnal eltávolítja a szagokat és a gőzt, így a kellemetlen szagoknak nincs idejük szétterjedni a helyiségben. Ez az elszívási módszer csendesebb, hatékonyabb és gazdaságosabb, ugyanakkor helytakarékosabb is, mivel, a hagyományos páraelszívóval szemben, nem foglal el extra helyet.

A leggyakoribb főzőlapok

Indukciós főzőlapok

Indukciós főzőlapok

  • A leggazdaságosabb főzést biztosítja alacsonyabb energiafogyasztással, a többi típushoz képest
  • A hőveszteség főzés közben legfeljebb 10%
  • Csak akkor melegszik fel, ha rá van helyezve egy főzőedény
  • Modern funkciók, mint például érintőgombos vezérlés, időzítő stb.
  • Különleges, mágnesezhető aljú edények használata

A hatékony és gazdaságos főzés modern formája. Intelligensen érzékeli az edényt, és közvetlenül annak az alját melegíti. Keretes vagy keret nélküli változatban is kapható. A többi főzőlaphoz képest hátrányt jelenthet, hogy csak mágnesezhető aljú edényekkel lehet használni.

Előnyök és hátrányok
  • Nagyon gyors főzés
  • Alacsony energiafogyasztás
  • Intuitív vezérlés
  • Biztonsági funkciók
  • Magasabb beszerzési ár
  • Mágnesezhető aljú edényekre van hozzá szükség
Üvegkerámia főzőlapok

Üvegkerámia főzőlapok

 

  • Alapkivitelben négy főzőzóna gyorsindítással
  • Könnyen tisztítható a sima üvegkerámia felületnek köszönhetően
  • Modern funkciók - Hi-Light, érintőgombos vezérlés, időzítő stb.

A kerámia főzőlap a modern konyhák jól bevált, általánosan elterjedt darabja. Számos olyan különleges tulajdonsággal rendelkezik, amely megkönnyíti a főzést. Választhatsz olyan keret nélküli változatot, amely belesimul a konyhaegység felületébe, vagy rozsdamentes acél kerettel ellátottat, amely megvédi a főzőlapot a mechanikai sérülésektől.

Előnyök és hátrányok
  • Megfizethető
  • Könnyen tisztítható
  • Korszerű funkciók
  • Minden típusú edényhez alkalmas
  • Többet fogyaszt az indukcióshoz képest
  • A főzőzónák a főzés után sokáig melegen maradnak
Gáz főzőlapok

Gáz főzőlapok

  • Alapkivitelben négy főzőzóna
  • Azonnal melegít és gyorsan reagál a láng szabályozására
  • Égők elektromos gyújtással
  • A biztonságot gázszivárgás-védelem biztosítja
  • Fúvókák propán-bután és vezetékes gázhoz történő csatlakoztatáshoz

A gáz főzőlapok főleg azért népszerűek, mert megfizethetőek, gyorsan melegítenek és jól szabályozható a lángjuk. A propán-butánhoz alkalmas modellek bárhol használhatók, ahol nincs vezetékes gázkapcsolat, például egy nyaralóban. Választhatsz rozsdamentes acél kivitelben készült vagy akár üvegkerámia gáz főzőlapot is.

Előnyök és hátrányok
  • Nagy teljesítmény azonnali melegítéssel
  • A legolcsóbb főzőlaptípus
  • A melegítés azonnal szabályozható
  • Bonyolultabb a főzőlap telepítése
  • Intenzívebb tisztítást igényel, mint más főzőlapok
  • A főzőlap főzés után hosszabb ideig meleg marad
Kétzónás főzőlapok

Kétzónás főzőlapok

 

  • Kisebb konyhákhoz, pl. nyaralóba vagy stúdiólakásba
  • Indukciós, üvegkerámia és gáz változat is válaszható
  • Alacsonyabb ár
  • Alkalmi főzéshez alkalmas

A kétzónás főzőlapok többféle fűtési módot kínálnak. Ideális megoldás kisebb háztartások számára, vagy a nyaralóban történő alkalmi főzéshez.

Előnyök és hátrányok
  • Nem sok helyet foglal el
  • Alkalmas alkalmi főzéshez
  • Az összes fűtési típussal választható
  • Korlátolt számú főzőzóna áll rendelkezésre a főzéshez
Sütő és főzőlap szettek

Sütő és főzőlap szettek

  • A szett vásárlásával pénzt takaríthatsz meg
  • A design garantáltan összhangban van
  • Indukciós, üvegkerámia és gáz főzőlappal is kapható

A sütő és a főzőlap szettek hatékony és gazdaságos megoldást jelentenek a konyha berendezésekor. Az összes legelterjedtebb főzőlap típussal választható, így mindent a saját igényeidhez szabhatsz.

Előnyök és hátrányok
  • Jobb ár
  • Egymással összhangban lévő design
  • Modellek és kombinációk széles választéka
  • Alkalmasabb egy új konyha berendezésekor vagy a konyha felújításakor
Vařiče

Hordozható főzőlapok

  • Kis méretű és kompakt
  • Alacsony vételár
  • Ideális utazáshoz vagy nyaralóba
  • Egy vagy két főzőzónás, valamint fűtőszálas változatban is kapható

A hordozható főzőlap, vagy rezsó, ideális társ utazáshoz vagy a nyaralóban. Kompakt, megfizethető és indukciós, üvegkerámia, öntöttvas vagy gáz változatban is kapható. Eldöntheted, hogy előnyben részesíted-e a megfizethetőséget egy öntöttvas főzőlap formájában vagy ragaszkodsz a gyors főzéshez, és inkább egy indukciós főzőlapot választasz.

Előnyök és hátrányok
  • Kicsi és kompakt
  • Megfizethető
  • Nagyszerű segítség út közben vagy a nyaralóban
  • Modellek széles választéka
  • Az olcsóbb főzőlapok esetén a főzőzónák lassan melegszenek fel
  • Indukciós főzőlapok esetén mágnesezhető aljú edényekre van szükség
  • A gáz főzőlapokhoz gázforrást kell használni
Kiegészítők

Főzőlap kiegészítők

  • A főzőlap tisztítását és védelmét biztosítják
  • Alacsony ár
  • Különböző típusok az egyes főzőlapokhoz

A legtöbb főzőlap különös figyelmet igényel a főzőlap károsodásának megelőzése érdekében. Ezért a főzőlap tisztítószert a főzőlap típusának megfelelően kell kiválasztani.
gáz főzőlapok esetében a gáztömlő gázvezetékhez történő csatlakoztatására külön gondot kell fordítani. Ami a legfontosabb, a tömlőt megfelelően kell csatlakoztatni a gázszivárgás megakadályozása érdekében.

Előnyök és hátrányok
  • Könnyű karbantartás
  • Több típus választható
  • Alacsony ár
  • Univerzális tisztítószerek is használhatók
  • A főzőlap típusának megfelelő tisztítószert kell választani
  • Helytelen használat esetén fennáll a sérülés veszélye

Gyakran feltett kérdések a főzőlap kiválasztásakor

Mi a különbség az üvegkerámia főzőlap és az indukciós főzőlap között?

Az indukciós főzőlap elektromágneses hullámokat használ a fűtéshez. Ezek csak az edény alját melegítik, így maga a főzőlap hideg marad. A főzés lényegesen gyorsabb, és nincs hőveszteség.

Az üvegkerámia főzőlap a fűtőtestek elvén működik. Főzőzónákra oszlik, a fűtőszálak felmelegedése révén melegszik fel az edény alja. Az indukciós főzéssel ellentétben a fűtőszálak melegítési ideje hosszabb, és a főzőlap főzés után hosszú ideig forró marad.

Mi az az indukciós főzőlap és hogyan működik?

Az indukció közvetlenül a tűzhelyen termel hőt, miközben a főzőzóna hideg marad. Ezért a kiömlött étel nem ég oda sehol, a főzőlap pedig egyszerűen és könnyedén letörölhető. A többi melegítési módszerrel szemben ennek a módszernek az az előnye, hogy főzési időt és energiát takarít meg. A főzőlap nem melegszik fel, így nincs hőveszteség. Az indukciós főzőlap intelligensen érzékeli az edényt vagy fazekat, így a főzőzóna csak akkor melegszik, ha az edény rajta van.

Hogyan válasszunk indukciós főzőlapot?

Az indukciós főzőlap a főzés technológiai csúcsát jelenti. A megfelelő készülék kiválasztásakor a következő paramétereket vedd figyelembe: méret (30-90 cm széles modellek kaphatók), főzőzónák száma (minél több zóna, annál nagyobb a főzőtér), kezelés (a legtöbb modern készülék érintésvezérléssel rendelkezik), tulajdonságok és funkciók.

A fentebb említett Booster és Flexi funkciók mellett olyan főzőlapot is választhatsz, amely rendelkezik a hasznos Stop&Go funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy a főzési folyamatot egy gombnyomással megszakítsd. Amikor visszatérsz, újra elindíthatod az indukciót. Nagyon praktikus és energiatakarékos az ECO időzítő funkció, amely lehetővé teszi, hogy az ételt a maradék hőn főzze, csökkentve ezzel az áramfogyasztást.

Mik az indukciós főzőlap legfőbb hátrányai?

Az indukciós főzőlapok olyan modern készülékek, amelyek gyorsabbá és biztonságosabbá teszik a főzést. Fő hátrányuk a magasabb beszerzési ár és a mágneses aljú főzőedények használatának szükségessége. Arról is meg kell győződni, hogy az automatikus túlfeszültség- és alulfeszültség-védelem be van-e építve. A legmodernebb típusok nem alkalmasak a gyengébb kétfázisú megszakítókkal rendelkező otthonokba.

Melyik megszakító megfelelő az indukciós panelhez?

A modern készülékek 300 V-os aljzatokhoz vannak tervezve. Az ilyen típusú készülékekhez háromfázisú megszakítóra van szükség. Nem kell lemondanod az indukcióról akkor sem, ha hagyományos 230 V-os csatlakozóaljzataid vannak otthon. A választás során összpontosíts erre a műszaki paraméterre, és válassz olyan készüléket, amely alkalmas 230 V-os hálózatra való csatlakoztatásra.

Gáz, üvegkerámia vagy indukciós főzőlap?

A gáz főzőlap egy igazi klasszikus, amelyhez sokan ragaszkodnak. Előnye a nagy teljesítmény, a melegítés nagyon gyors megkezdése és a láng könnyű vizuális ellenőrzése. Ezenkívül a láng azonnal reagál a teljesítmény csökkentésére vagy növelésére. Hátránya a gázellátás szükségessége.
 

Az üvegkerámia főzőlapok sima felülettel rendelkeznek, ami megkönnyíti és lehetővé teszi a nagy erőfeszítés nélküli tisztítást. Érintőgombos vezérlés jellemzi, és főzéskor olyan funkciókat is használhatsz, mint az időzítő, a Boost, a gyermekzár és így tovább. A maradékhő segít melegen tartani az ételt.


Az azonos nevű technológiával rendelkező indukciós főzőlapok célközönségét a modern technológia rajongói teszik ki, ráadásul az üvegkerámia főzőlapok előnyeit is megőrzik. A leggyorsabban főz, tehát minél gyakrabban és hosszabb ideig szoktál főzni, annál több energiát takarít meg. Így ezek a leggazdaságosabbak is. Egyes modellek flexi zónával rendelkeznek, ezért nem jelent problémát, ha egy nagy tepsit vagy plancha grill lapot helyezel rájuk. Biztonságosak és nem égetik oda a kiömlött mártást. A bónuszt az egyszerű karbantartás jelenti. Viszont, a hátrányuk az, hogy indukciós főzőlaphoz alkalmas edényekre van szükség.

Biztonságos a gáz főzőlap?

Manapság a gáz főzőlapok már fel vannak szerelve egy biztonsági szeleppel, amely lezárja a gázellátást, ha a láng véletlenül kialszik. Ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy a gáz szivárogni kezd a helyiségben. Az elektromos gyújtás esetén először meg kell nyomni, majd el kell forgatni a gombot. Alternatív megoldásként a gyújtást külön gomb segítségével oldják meg.

Hogyan működik az indukciós főzőlap?

Az indukció közvetlenül a főzőedényben generál hőt, így a főzőzóna hideg marad. Ezért a kiömlött étel sehova nem ég oda, és a főzőlapot egyszerűen le lehet törölni, és már tiszta is. Más fűtési módokkal összehasonlítva ennek a módnak az az előnye, hogy főzési időt és energiát takarít meg. A főzőlap nem melegszik fel, tehát nincs hőveszteség. Az indukciós főzőlap intelligensen felismeri az edényt vagy a lábast, tehát a főzőzóna csak akkor melegszik fel, ha van rajta edény.

Szószedet - főzőlapok

Booster

A Booster, JetStart vagy Sprintstart funkció garantálja a kiválasztott főzőzóna melegítésének nagyon gyors indítását a maximális teljesítmény eléréséig. Ez hasznos lehet a hús gyors pirításakor.

Időzítő

Az időzítő, vagy Timer, egy olyan funkció, amely lehetővé teszi az időtartam beállítását, amely után a kiválasztott főzőzóna automatikusan kikapcsol.

Gyerekzár

A gyerekzár, vagy a gombok elektronikus blokkolása, egy biztonsági védelmi funkció, amely aktiváláskor megakadályozza a főzőlap működtetését. Nincs lehetőség a főzőzónák véletlen bekapcsolására, a kiválasztott program átprogramozására és egyéb beállításokra.

Flexi zóna

A flexi zóna lehetővé teszi két főzőzóna egy nagy felületté történő összekapcsolását, amelyet különösen akkor fogsz nagyra értékelni, ha nagy edényekben vagy tepsiben szeretnél főzni.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15