Van, aki a gáz főzőlapra esküszik, míg mások az üvegkerámia vagy az indukciós típust szeretik. Mi a különbség közöttük, és mit takar a Boost, Duo Zone vagy a Hi-Light funkció? Ez az útmutató segít eligazodni, hogy a számodra megfelelő főzőlapot választhasd ki.
Különböző főzőlapok közül választhatsz, amelyek 1-8 főzőfelülettel, égővel vagy főzőzónával rendelkeznek. Kis háztartások esetén elegendő az egy- vagy kétzónás főzőlap, többszemélyes háztartásokba vagy olyanokba, amelyekben gyakran főznek, a több zónával rendelkező főzőlap megfelelőbb. Leggyakrabban a négyzónás főzőlapokra esik a választás.
A főzőlap általában több különböző méretű és teljesítményű főzőzónával rendelkezik.
Átlagos értékek:
A legkisebb főzőzóna - 1000 - 1200 W
Közepes főzőzóna - 1700 W
A legnagyobb főzőzóna - 2300 W
WOK égő - 3800 - 4000 W
Az indukciós főzőlapok esetében találkozhatunk kétkörös főzőzónákkal, amelyek különböző átmérőjű edények melegítésére kapcsolhatók. A főzőzónák teljesítményét tovább javítja a Booster funkció, a Hi-Light specifikáció vagy a Flexi-zóna, ez utóbbit különösen akkor fogod nagyra értékelni, ha nagy edényeket használsz, például befőzéskor.
Az indukciós és üvegkerámia főzőlapok általában hangjelzéssel kiegészített érintőgombos, szenzoros vezérléssel rendelkeznek. A gombok gyerekzárral zárhatók. Néhány főzőlap a maradékhőt is jelzi. A főzőlapot maximálisan kihasználhatod például az ételek melegen tartására. A gáz főzőlapok vezérlését mechanikus gombokkal oldják meg, amelyek elektromos gyújtásúak lehetnek. Csak nyomd be és forgasd el a gombot.
Innovációs vívmányokkal elsősorban az indukciós főzőlapoknál találkozhatunk, amelyek jelenleg sokféle időtlen funkcióval és modern programmal büszkélkedhetnek. A már említett Booster, Hi-Light vagy Flexi zóna funkciók mellett olyan indukciós főzőlapot is választhatsz, amelyet a Hob2Hood rendszer közvetlenül a páraelszívóval köt össze. Szükség esetén automatikusan elindítja az elszívást. Ha még tökéletesebb készüléket szeretnél, vegyél egy központi ventilátorral felszerelt, beépített elszívóval rendelkező okos főzőlapot.
A főzési asszisztenssel felszerelt főzőlap a teljes főzési folyamatot ellenőrzés alatt tartja. Ha az okos otthon rajongója vagy, választhatsz olyan főzőlapot is, amelyet a Wi-Fi-n keresztül csatlakoztathatsz az okostelefonhoz, amelyen keresztül könnyen vezérelheted is. Időtlen megoldásnak számít, amikor a főzőlapot vezeték nélküli hőmérséklet-érzékelővel látják el, amely figyelemmel tudja kísérni a főtt étel belső hőmérsékletét, és ennek megfelelően állítja be a főzőzóna hőmérsékletét.
A főzőlapok közül az alaplap anyaga alapján is választhatsz. Az indukciós és üvegkerámia főzőlapokhoz tartozó alaplap anyaga adott - üvegkerámia. A gáz főzőlapok zománcozott, rozsdamentes acél, antracit vagy üveg felülettel is kaphatók.
A főzőlapok esetében fontos szempont a dizájn és a szín is. A változatok széles palettája érhető el a hagyományos fehértől a pasztellszíneken, a matt vagy fényes acél színeken át az elegáns barna és fekete színig. Válogathatsz kedvedre a keret nélküli főzőlapok között, amelyek tökéletesen belesimulnak a munkalap vonalába, vagy a keretes főzőlapok között, amelyek megvédik a főzőlapot a mechanikai sérülésektől. Hátrányuk azonban, hogy a keret nélküli változathoz képest nehezebben tisztíthatók. A főzőlap összképét a főzőlap szélének a kialakítása teszi teljessé. Leggyakrabban olyan főzőlapokkal találkozhatsz, amelyeknek ferdén vágott az elülső éle vagy ferdén vágott az összes éle, de választhatsz például lekerekített, egyenes vagy csiszolt élű főzőlapot is.
A Hob2Hood technológia a páraelszívó vezeték nélküli összeköttetését biztosítja egy kompatibilis főzőlappal. Ez a funkció automatikusan beállítja az elszívás intenzitását a hőmérséklet és az aktív főzőlapok száma alapján. Ez az okos megoldás tehát a maximális hatékonyságot, a legcsendesebb működést és a legalacsonyabb energiafogyasztást szem előtt tartva optimalizálja az elszívást. Ugyanakkor egyszerűsíti a főzést, mivel nincs szükség a páraelszívó vezérlésének és teljesítményének állandó figyelésére. A Hob2Hood funkció használatának feltétele egy olyan főzőlap, amely lehetővé teszi a páraelszívóhoz történő csatlakoztatást.
A hagyományos páraelszívó alternatívája az alsó elszívós rendszer. Ezt a technológiát speciális főzőlapokon használják, amelyeken egy kör alakú vagy egy téglalap alakú páraelszívó található a főzőzónák között. Ez az elszívó azonnal eltávolítja a szagokat és a gőzt, így a kellemetlen szagoknak nincs idejük szétterjedni a helyiségben. Ez az elszívási módszer csendesebb, hatékonyabb és gazdaságosabb, ugyanakkor helytakarékosabb is, mivel, a hagyományos páraelszívóval szemben, nem foglal el extra helyet.
A hatékony és gazdaságos főzés modern formája. Intelligensen érzékeli az edényt, és közvetlenül annak az alját melegíti. Keretes vagy keret nélküli változatban is kapható. A többi főzőlaphoz képest hátrányt jelenthet, hogy csak mágnesezhető aljú edényekkel lehet használni.
A kerámia főzőlap a modern konyhák jól bevált, általánosan elterjedt darabja. Számos olyan különleges tulajdonsággal rendelkezik, amely megkönnyíti a főzést. Választhatsz olyan keret nélküli változatot, amely belesimul a konyhaegység felületébe, vagy rozsdamentes acél kerettel ellátottat, amely megvédi a főzőlapot a mechanikai sérülésektől.
A gáz főzőlapok főleg azért népszerűek, mert megfizethetőek, gyorsan melegítenek és jól szabályozható a lángjuk. A propán-butánhoz alkalmas modellek bárhol használhatók, ahol nincs vezetékes gázkapcsolat, például egy nyaralóban. Választhatsz rozsdamentes acél kivitelben készült vagy akár üvegkerámia gáz főzőlapot is.
A kétzónás főzőlapok többféle fűtési módot kínálnak. Ideális megoldás kisebb háztartások számára, vagy a nyaralóban történő alkalmi főzéshez.
A sütő és a főzőlap szettek hatékony és gazdaságos megoldást jelentenek a konyha berendezésekor. Az összes legelterjedtebb főzőlap típussal választható, így mindent a saját igényeidhez szabhatsz.
A hordozható főzőlap, vagy rezsó, ideális társ utazáshoz vagy a nyaralóban. Kompakt, megfizethető és indukciós, üvegkerámia, öntöttvas vagy gáz változatban is kapható. Eldöntheted, hogy előnyben részesíted-e a megfizethetőséget egy öntöttvas főzőlap formájában vagy ragaszkodsz a gyors főzéshez, és inkább egy indukciós főzőlapot választasz.
A legtöbb főzőlap különös figyelmet igényel a főzőlap károsodásának megelőzése érdekében. Ezért a főzőlap tisztítószert a főzőlap típusának megfelelően kell kiválasztani.
A gáz főzőlapok esetében a gáztömlő gázvezetékhez történő csatlakoztatására külön gondot kell fordítani. Ami a legfontosabb, a tömlőt megfelelően kell csatlakoztatni a gázszivárgás megakadályozása érdekében.
Az indukciós főzőlap elektromágneses hullámokat használ a fűtéshez. Ezek csak az edény alját melegítik, így maga a főzőlap hideg marad. A főzés lényegesen gyorsabb, és nincs hőveszteség.
Az üvegkerámia főzőlap a fűtőtestek elvén működik. Főzőzónákra oszlik, a fűtőszálak felmelegedése révén melegszik fel az edény alja. Az indukciós főzéssel ellentétben a fűtőszálak melegítési ideje hosszabb, és a főzőlap főzés után hosszú ideig forró marad.
Az indukció közvetlenül a tűzhelyen termel hőt, miközben a főzőzóna hideg marad. Ezért a kiömlött étel nem ég oda sehol, a főzőlap pedig egyszerűen és könnyedén letörölhető. A többi melegítési módszerrel szemben ennek a módszernek az az előnye, hogy főzési időt és energiát takarít meg. A főzőlap nem melegszik fel, így nincs hőveszteség. Az indukciós főzőlap intelligensen érzékeli az edényt vagy fazekat, így a főzőzóna csak akkor melegszik, ha az edény rajta van.
Az indukciós főzőlap a főzés technológiai csúcsát jelenti. A megfelelő készülék kiválasztásakor a következő paramétereket vedd figyelembe: méret (30-90 cm széles modellek kaphatók), főzőzónák száma (minél több zóna, annál nagyobb a főzőtér), kezelés (a legtöbb modern készülék érintésvezérléssel rendelkezik), tulajdonságok és funkciók.
A fentebb említett Booster és Flexi funkciók mellett olyan főzőlapot is választhatsz, amely rendelkezik a hasznos Stop&Go funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy a főzési folyamatot egy gombnyomással megszakítsd. Amikor visszatérsz, újra elindíthatod az indukciót. Nagyon praktikus és energiatakarékos az ECO időzítő funkció, amely lehetővé teszi, hogy az ételt a maradék hőn főzze, csökkentve ezzel az áramfogyasztást.
Az indukciós főzőlapok olyan modern készülékek, amelyek gyorsabbá és biztonságosabbá teszik a főzést. Fő hátrányuk a magasabb beszerzési ár és a mágneses aljú főzőedények használatának szükségessége. Arról is meg kell győződni, hogy az automatikus túlfeszültség- és alulfeszültség-védelem be van-e építve. A legmodernebb típusok nem alkalmasak a gyengébb kétfázisú megszakítókkal rendelkező otthonokba.
A modern készülékek 300 V-os aljzatokhoz vannak tervezve. Az ilyen típusú készülékekhez háromfázisú megszakítóra van szükség. Nem kell lemondanod az indukcióról akkor sem, ha hagyományos 230 V-os csatlakozóaljzataid vannak otthon. A választás során összpontosíts erre a műszaki paraméterre, és válassz olyan készüléket, amely alkalmas 230 V-os hálózatra való csatlakoztatásra.
A gáz főzőlap egy igazi klasszikus, amelyhez sokan ragaszkodnak. Előnye a nagy teljesítmény, a melegítés nagyon gyors megkezdése és a láng könnyű vizuális ellenőrzése. Ezenkívül a láng azonnal reagál a teljesítmény csökkentésére vagy növelésére. Hátránya a gázellátás szükségessége.
Az üvegkerámia főzőlapok sima felülettel rendelkeznek, ami megkönnyíti és lehetővé teszi a nagy erőfeszítés nélküli tisztítást. Érintőgombos vezérlés jellemzi, és főzéskor olyan funkciókat is használhatsz, mint az időzítő, a Boost, a gyermekzár és így tovább. A maradékhő segít melegen tartani az ételt.
Az azonos nevű technológiával rendelkező indukciós főzőlapok célközönségét a modern technológia rajongói teszik ki, ráadásul az üvegkerámia főzőlapok előnyeit is megőrzik. A leggyorsabban főz, tehát minél gyakrabban és hosszabb ideig szoktál főzni, annál több energiát takarít meg. Így ezek a leggazdaságosabbak is. Egyes modellek flexi zónával rendelkeznek, ezért nem jelent problémát, ha egy nagy tepsit vagy plancha grill lapot helyezel rájuk. Biztonságosak és nem égetik oda a kiömlött mártást. A bónuszt az egyszerű karbantartás jelenti. Viszont, a hátrányuk az, hogy indukciós főzőlaphoz alkalmas edényekre van szükség.
Manapság a gáz főzőlapok már fel vannak szerelve egy biztonsági szeleppel, amely lezárja a gázellátást, ha a láng véletlenül kialszik. Ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy a gáz szivárogni kezd a helyiségben. Az elektromos gyújtás esetén először meg kell nyomni, majd el kell forgatni a gombot. Alternatív megoldásként a gyújtást külön gomb segítségével oldják meg.
Az indukció közvetlenül a főzőedényben generál hőt, így a főzőzóna hideg marad. Ezért a kiömlött étel sehova nem ég oda, és a főzőlapot egyszerűen le lehet törölni, és már tiszta is. Más fűtési módokkal összehasonlítva ennek a módnak az az előnye, hogy főzési időt és energiát takarít meg. A főzőlap nem melegszik fel, tehát nincs hőveszteség. Az indukciós főzőlap intelligensen felismeri az edényt vagy a lábast, tehát a főzőzóna csak akkor melegszik fel, ha van rajta edény.
A Booster, JetStart vagy Sprintstart funkció garantálja a kiválasztott főzőzóna melegítésének nagyon gyors indítását a maximális teljesítmény eléréséig. Ez hasznos lehet a hús gyors pirításakor.
Az időzítő, vagy Timer, egy olyan funkció, amely lehetővé teszi az időtartam beállítását, amely után a kiválasztott főzőzóna automatikusan kikapcsol.
A gyerekzár, vagy a gombok elektronikus blokkolása, egy biztonsági védelmi funkció, amely aktiváláskor megakadályozza a főzőlap működtetését. Nincs lehetőség a főzőzónák véletlen bekapcsolására, a kiválasztott program átprogramozására és egyéb beállításokra.
A flexi zóna lehetővé teszi két főzőzóna egy nagy felületté történő összekapcsolását, amelyet különösen akkor fogsz nagyra értékelni, ha nagy edényekben vagy tepsiben szeretnél főzni.