Oldal frissítése

Az impedancia arról árulkodik, hogy a fejhallgató hogyan fog kijönni a lejátszóval

• Szerző: Jiří V. Matýsek

Az impedancia egy fizikai mértékegység, amely egyszerűen fogalmazva a fejhallgatóban az áramkörök elektromos ellenállását fejezi ki. Ohmban adják meg. Mint ilyen, az impedancia az egyik legfontosabb paraméter, ezért semmiképpen sem szabad alábecsülni a fejhallgató kiválasztása során. De hogyan nyilvánul meg a gyakorlatban? Cikkünkből megtudhatod.

Fejhallgató impedancia

Impedancia - TARTALOM

  1. Impedancia fizikai szempontból
  2. Az impedancia nagyban hozzájárul a fejhallgató hangzásához

Impedancia fizikai szempontból

Az impedancia egy fizikai mértékegység, amely egy alkatrész ellenállását és a feszültség fáziseltolódását írja le az árammal szemben, amikor egy adott frekvenciájú váltakozó áram halad át rajta. De facto ugyanazt fejezi ki, mint az elektromos áram nevű mértékegység, de csak egyenáramra vonatkozik.

Egyszerűen fogalmazva, ez a feszültség és az áram aránya. Az elektromos ellenállással ellentétben (a kettőt ugyanaz a mértékegység, az ohm köti össze), ahol mindkét komponens fázisban van, a váltakozó áram esetében fáziseltolódnak (azaz a két hullám külsőleg azonos, de mindegyiknek más a kezdőpontja).

Fejhallgató impedancia
Az impedancia paramétert mindenképpen jó megnézni. Alapvetően azt jelzi, hogy a fejhallgató mennyire lesz hangos, és hogyan fog kijönni a készülékkel.

Az impedancia nagyban hozzájárul a fejhallgató hangzásához

Az impedancia az egyes fejhallgatók alapvető paraméterei között található meg. Ez lényegében azzal függ össze, hogy milyen hangos lesz a fejhallgató, és mennyire lesz torz a keletkező hang. Tehát általánosságban:

  • Az alacsonyabb impedanciájú fejhallgatókon több áram folyik át, ami nagyobb hangerőt, de nagyobb torzítást is eredményez.
  • A nagyobb impedanciájú fejhallgatók kevesebb áramot engednek át, ezért kisebb a hangerejük és a torzításuk.

Mi értelme egyáltalán az impedanciával foglalkozni? Lényegében a jelerősségről van szó. Ez azt jelenti, hogy ha egy jó minőségű, nagy impedanciájú fejhallgatót csatlakoztatnánk egy mobiltelefonhoz, akkor az nagyon halkan szólna. A nagyobb impedanciájú fejhallgatóknak szükségük van egy köztes lépésre egy erősítő formájában, hogy a jelet eléggé felerősítse ahhoz, hogy a fejhallgató megbirkózzon vele.

A fejhallgatók impedanciájuktól - és így használatuktól - függően három kategóriába sorolhatók.

  • 30 ohm alatt – olyan fejhallgatók, amelyek alkalmasak hordozható eszközökhöz, például mobiltelefonokhoz, tabletekhez és hasonlókhoz, pl. True Wireless.
  • 33-300 ohm – széles középkategória, ahol a dolog főleg az eszköz képességeitől függ, egyes fejhallgatóknak elegendő a jelerősség, mások nem boldogulnak erősítő nélkül.
  • 300 ohm felett – erősítő nélkül valószínűleg nem fognak szólni, ide tartoznak elsősorban a Hi-Fi fejhallgatók.
Impedancia
Az impedanciaérték segít megkülönböztetni, hogy a fejhallgató milyen célra alkalmas.
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az impedancia tehát nem csak egy jelentéktelen szám a paraméterek között, hanem egy nagyon fontos szám, amely jelzi, hogy álmaid fejhallgatód mennyire érti meg a hangforrást, amelyről hallgatod.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10