Oldal frissítése

Izzó fényerőssége (fényáram): mit jelent és miért kell figyelni?

Aktualizálva

Amikor új izzókat választasz, a teljesítményük alapján választod ki őket? Ha igen, akkor tudnod kell, hogy ez nem egy pontos iránymutató. Sokkal fontosabb a fényáram, amely közvetlenül a fényerősséget, vagyis a kibocsátott fény mennyiségét jelzi. Ezt leggyakrabban lumenben adják meg, és fontos ellenőrizni, például azért, mert a modern LED-lámpák alacsonyabb teljesítményük ellenére nagyobb fényerősségűek lehetnek, mint a hagyományos izzók. Minden, amit a különböző fényforrások fényáramáról és fényerősségéről tudnod kell, megtalálhatod ebben a cikkben.

Fényáram

Izzó fényereje - TARTALOM

  1. Mi az a fényáram?
  2. Az izzók fényárama vs. más lámpák fényárama
  3. Hagyományos és LED izzók: átváltási táblázat

Mi az a fényáram?

A fényáram egy fényforrás fényerejét kifejező mennyiség. Pontosabb meghatározás szerint a látható hullámhosszon belül az egységnyi idő alatt kisugárzott energia. Minket azonban elsősorban az érdekel, hogy mit jelent ez a mennyiség az izzók, fénycsövek, LED-ek és más fényforrások esetében - hány lumen kell egy szobába? Ezért fontos tudni, hogy a fényáram mérésére és rögzítésére a lumen (lm) egységet használjuk, a lumen watt táblázat segítségünkre lehet. Ez - pontatlanul szólva - az "izzó teljesítményének" közvetlen kifejezése, és ebből tudjuk, hogy egy adott lámpa mennyit világít.

Mi az a fényáram?
A fényáram azt a fénymennyiséget fejezi ki, amelyet egy fényforrás a környezetébe bocsát ki.

A wattban megadott érték viszont az izzó teljesítményét jelenti, vagyis azt az energiamennyiséget, amelyet az izzó (vagy más fényforrás) a villamosenergia-hálózatból vesz fel. Ha csak hagyományos izzókat vásárolhatnánk az üzletekben, akkor valóban a teljesítmény alapján lehetne választani. Ma azonban a hagyományos izzók, halogén izzók, energiatakarékos izzók és LED izzók alkotják a választékot, és ezek mind nagyon eltérő hatásfokkal rendelkeznek, a lumen watt táblázat segít a LED - Watt átszámítás során. A teljes tartományban tehát már nincs közvetlen kapcsolat a teljesítmény és a fényhasznosítás között, mivel a fényforrás típusa is szerepet játszik. LED - Watt átszámítás során kiderül, hogy egy 5 W-os LED-lámpa lényegesen nagyobb fényáramot generál, mint egy 25 W-os izzó.

Az izzók fényárama vs. más lámpák fényárama

Ahogy fentebb írtuk, a LED-es lámpák fényáramlása azonos teljesítmény mellett máshol van, mint a hagyományos izzók fényáramlása. Léteznek azonban más típusú fénykibocsátók is, és ebben a szakaszban ezeket fogjuk megvizsgálni:

  • Hagyományos izzólámpa - a klasszikus izzó elve egy vékony volfrámszálon alapul, amelyen az elektromos áram áthalad. Ennek hatására felmelegszik és hőt termel, ami fény kibocsájtással jár együtt. Az egyszerű elv és az olcsó gyártás azonban felelős a nagyon alacsony, általában 5% alatti hatásfokukért. Mivel az izzók egyszerűen sokat melegítenek, keveset világítanak és sok energiát fogyasztanak, egy ideje már szabályozták őket, és ennek következtében értékesítésüket erősen korlátozták. Az élettartamuk körülbelül 1 000 óranyi fényt biztosít.
  • Halogén izzó - a halogén izzó alapelve megegyezik a hagyományos izzókéval. A különbség az, hogy az izzóhoz nemesgáz és halogén (leggyakrabban bróm) vegyületét adják. Ennek eredményeként ezek az izzók nagyobb hatékonyságot, azaz alacsonyabb fogyasztást és nagyobb fényerősséget, valamint hosszabb élettartamot érnek el. Az energiatakarékos és LED-es izzókhoz képest azonban a hatékonyság és az élettartam még mindig nagyon alacsony, ami miatt gyártásukat és értékesítésüket betiltották, nem csak az Európai Unióban.
  • Fénycső (energiatakarékos izzó) - a fénycső egy úgynevezett kisülési lámpa, ami azt jelenti, hogy elvének alapja egy speciális gázt tartalmazó zárt cső, amelybe jellemzően két elektródát vezetnek be. Amikor áramot kapcsolunk ezekhez az elektródákhoz, a gáz ionizálódik. A gázban lévő elektronok elkezdenek egyik oldalról a másikra mozogni, és ütközéseik során fény keletkezik. A hagyományos és halogénlámpákkal összehasonlítva a fénycsövek fogyasztása jelentősen alacsonyabb, élettartama pedig hosszabb. Ezek azonban környezetkárosítóak, villognak, és fényáramukat nehéz szabályozni.
  • LED izzó - A LED "izzók" modern, nagyon gazdaságos és manapság megfizethető fényforrások. Elvük a fénykibocsátó diódákon (LED) alapul, amelyek olyan félvezető alkatrészek, amelyek elektromos áramra fényt bocsátanak ki. A cikkben említett fényforrások közül messze ezeknek van a legalacsonyabb energiafogyasztásuk és a leghosszabb élettartamuk, ráadásul gyakorlatilag bárhol felhasználhatók, az okosórák kijelzőjétől kezdve az autó fényszórójáig.
Fényforrás típusa Lumenek száma egy watt teljesítmény esetén 15 W fényerősség 700 lm fényáramhoz szükséges teljesítmény Átlagos élettartam
Hagyományos izzólámpa kb. 13 lm kb. 200 lm kb. 54 W 1 000 h
Halogén izzó kb. 17 lm kb. 260 lm kb. 41 W 2 000 h
Energiatakarékos izzó kb. 65 lm kb. 980 lm kb. 11 W 8 000 h
LED izzó kb. 75 lm kb. 1130 lm kb. 9 W akár 50 000 h

*A lumen watt táblázatban szereplő értékek csak tájékoztató és elméleti jellegűek, nem képviselnek közvetlenül egyetlen konkrét terméket sem, és csak a különböző izzótípusok eltérő hatékonyságának jobb szemléltetésére szolgálnak. LED - Watt átszámításra való felhasználás során hozzávetőleges érték kapható

A fenti lumen watt táblázat azt mutatja, hogy a fogyasztás és a fényerősség tekintetében a modern energiatakarékos és LED-es izzók magasabb szintet képviselnek, mint hagyományos izzó társaik. Mivel még mindig gyakran nézzük a wattértéket, fontos tudni, hogy míg egy 15 W-os izzóval maximum csak tapogatóznánk a sötétben, addig egy 15 W-os LED-lámpa kis fényszóróként is használható. A honlapon található paraméterek azonban segítenek a választásban, hogy hány lumen kell egy szobába, még akkor is, ha az izzókat a teljesítménye alapján szoktad megvásárolni. Általában az olvasható, hogy egy 9 W-os LED izzó hány watt teljesítményű hagyományos izzó helyettesítésére szolgál.

Hagyományos és LED izzók: átváltási táblázat

Hogy jobbrálátást kapj, hogy hogyan viszonyul a LED-izzók teljesítménye és fényerőssége a hagyományos izzókéhoz, még egy táblázatot adunk. Például egy 100 W-os izzó lumen értéke 800 -900 lumen körül mozog, tehát egy 100 W-os izzó fényerőssége hasonló a 10 W-os LED-lámpáéhoz. Nem szabad elfelejteni, hogy a lumen watt táblázatban szereplő értékek még ebben az esetben is csak tájékoztató jellegűek, és a fényforrás adott típusától függően változnak. Míg egyes LED-izzók 10 W-os bemeneti teljesítmény mellett 1500 lm-t generálnak, addig mások 12 W-os bemeneti teljesítmény mellett csak 1100 lm-t.

Klasszikus és LED izzók
A hagyományos és a LED-izzó közötti különbség általában első pillantásra látható. És a hatékonyságbeli különbség is jelentős.
Fényáram (fényerősség) lumenben kifejezve Hagyományos izzó energiafogyasztása LED izzó energiafogyasztása
500 lm 40 W 7 W
800 lm 60 W 10 W
1 200 lm 75 W 12 W
1 500 lm 100 W 15 W
2 500 lm 150 W 20 W

*A lumen watt táblázatban szereplő értékek hozzávetőlegesek, és az adott terméktől függően változnak.

i Érdekelhet még

A modern LED-lámpák elképesztően nagy fényerősséggel rendelkeznek, nagyon alacsony energiafogyasztás mellett, és a generált fényáram is változhat az adott modelltől függően. Ezért fontos, hogy inkább a lumenek, mint a teljesítmény alapján válasszunk.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20