Oldal frissítése
Návod, jak na chytré hodinky; wearables; smartwatch;

Első lépések
az okosórával

Cikk

Aktualizálva 2021. március

Az intelligens óra első bevezetését általában több lépés előzi meg, amelyek a megfelelő működés feltételei. Bár a kezdeti beállítás esetleg csak néhány percet vesz igénybe, gyakran előfordul olyan váratlan probléma, amely szükségtelenül bonyolítja az egész folyamatot. Ezért megfogalmaztunk öt alapvető lépést a számodra, amelyek segítségével egyszerűen és világosan kezelheted a kezdeti beállításokat. Ugyancsak jól jöhetnek a válaszok az ügyfeleink leggyakrabban feltett kérdéseire, amelyeket a cikk végén találsz.

1. A kompatibilitás ellenőrzése

Minden intelligens óra csak az okostelefon operációs rendszerének bizonyos verzióival működik, ami jelentős problémákat okozhat a régebbi eszközök tulajdonosainak. Az Alza.hu oldalon egyszerűen ellenőrizheti a kompatibilitást az adott eszköz termékoldalán - a "Paraméterek" fülön csak jelölje be az "Kompatibilis operációs rendszer verziója" sort. Még a kompatibilis okosórák is korlátozhatják a kapott funkciók számát az adott okostelefon rendszerétől és márkájától függően. Ennélfogva ajánljuk elolvasásra az általunk elkészített cikkeket, amelyek általában erre a körülményre figyelmeztetnek.

2. Az akkumulátor feltöltése

Bár a legtöbb eszköz kicsomagolás után kissé fel volt töltve, jobb, ha az akkumulátort teljes kapacitással feltöltöd. Ezzel elkerülhetők a lemerülés miatti bekapcsolási lehetetlenség miatt felmerülő aggodalmak, valamint a megszakított frissítéssel kapcsolatos problémák, amelyek általában az első futtatás után kezdődnek. Az újratöltéshez célszerű a mellékelt eredeti kábelt vagy a bölcsőt használni, amelybe az órát helyezed.

3. A mobil alkalmazás letöltése

A legtöbb óra működéséhez szükségünk van egy okostelefonra, amelybe letölthetjük a gyártó hivatalos alkalmazását. Ezt az okostelefonodon elérhető online áruházban szerezheted be, különös tekintettel az App Store-ra iPhone-okhoz vagy a Google Play-re a legtöbb Android-telefonhoz. Alapértelmezés szerint a mobil alkalmazás pontos nevét a mellékelt kézikönyv tartalmazza, amely tartalmazhat QR-kódot is, letöltési linkkel. A QR-kód néha megtalálható az óra kijelzőjén is, miközben elegendő a mobiltelefon fényképezőgépével beolvasni.

Egyes gyártók több alkalmazásra osztották a funkciókat. Az egyik alkalmazást általában az üzembe helyezéshez és az általános beállításhoz használják (ezt először töltse le), míg a többi egy adott témára (például fitneszre) irányul.

4. Párosítás

Most kapcsold be az okostelefonodon a Bluetooth funkciót, amely lehetővé teszi az intelligens óra és az okostelefon közötti vezeték nélküli kommunikációt (néha GPS aktiválásra is szükség van). Ezután követjük a mobilalkalmazás vagy maga az intelligens óra által megjelenített utasításokat. A párosítás közvetlenül a mobilalkalmazáson keresztül történik, ezért semmiképpen ne próbáld meg párosítani az okostelefon beállításait. Probléma esetén visszaállíthatod az órát a gyári beállításokra, ami visszaállítja az eszközt az eredeti állapotába. Ezután próbálkozz újra a párosítással.

5. Az első bekapcsolás

Az első indítás általában valamivel hosszabb ideig tart, és társulhat az operációs rendszer frissítésével. Ebben az esetben a frissítés automatikusan elindulhat, vagy csak a felhasználónak ajánlható fel, amelyet el lehet halasztani. Indításkor azonban nem tanácsos megszakítani a frissítést, ezért tartsd az órát a telefon közelében.

Ugyanakkor néhány okostelefon megzavarja az alkalmazás helyes működését azáltal, hogy energiatakarékosság céljából automatikusan bezárja. Ezért tanácsos ellenőrizni az okostelefon akkumulátor-beállításait, amelyekben találunk egy alkalmazást, amely az okosórának van szentelve, majd engedélyezzük annak működését a háttérben. Hasonlóképpen szükség lehet engedélyezni az alkalmazás automatikus indítását a telefon bekapcsolásakor, és a külön értesítések gyakran igényelnek üzeneteket vagy GPS-t.

Leggyakoribb kérdések

 • Szerkezet és kijelző
 • Funkciók és a környezet
 • Sport
 • Töltés és az akkumulátor
 • Miért kék árnyalatú a kijelző?

  Egyes ügyfeleket meglephet a kijelző kék háttérvilágítása, amely gyakran egyáltalán nem mutatja meg a hivatalos fényképeket. Bár ez ritka esetekben meghibásodás lehet, általában a transzflektív kijelző szabványos jellemzője, amely a sportorientált modellekre jellemző.

 • Szükség van-e védőüvegre/fóliára az intelligens órákhoz?

  Az intelligens óra legveszélyeztetettebb része maga a kijelző, vagy a felette elhelyezett üveg. A készülék fő részén ezért gyárilag integrált védőüveg található, bár tartóssága és tulajdonságai az adott típustól függően változnak. A védelmi fokozat paraméterei könnyen meghatározhatók, különösen a márkás üvegek esetében, amelyek közül leggyakrabban az amerikai Corning cég modellje látható, amelynek variánsait itt leírtuk. A legmagasabb színvonalú okosórák viszont gyakran egy drága alternatívát alkalmaznak zafírkristály formájában, amely rendkívüli keménységének köszönhetően tökéletes karcállósággal büszkélkedhet.

  Készüléke akár rendelkezik integrált védelemmel, akár nem, természetesen nagyobb ellenállást érhet el külső üveg vagy fólia ráragasztásával. Az ilyen kiegészítők vételára viszonylag alacsony, és a sérült darab esetleges cseréje szintén nagyon egyszerű. A védőüveg ajánlat mellett, amelyet itt talál, a vásárlás során a kiválasztott modellekre is ráragaszthatja az üveget.

 • Vízálló-e az intelligens óra? Mit jelent az ATM és az IP?

  Csak néhány intelligens óra vízálló, és ezeknél a tartósság mértékét is figyelembe kell venni. Általában atmoszférában (ATM) vagy védelmi fokozatokban (IP) adják meg. Mindkét esetben ez a konkrét értéktől és annak jelentésétől függ, amelyet a Hogyan válasszunk órát úszáshoz vagy merüléshez című cikkben található táblázatban ismertetjük.

 • Hogy cseréljünk óraszíjat?

  Az intelligens órák túlnyomó többsége ugyan felajánlja a csere lehetőségét, de ennek feltétele a kompatibilis szíj. Ennél nem csak a rögzítő rendszernek (QuickRelease, QuickFit…), hanem a szélességének (18 mm, 22 mm…) is meg kell felelnie. A legegyszerűbb mód olyan kiegészítők vásárlása, amelyek konkrétan megemlítik a modell támogatását. Szóba sem jöhet az egyes anyagok tulajdonságainak mérlegelése, amelyek közül külön kiemeljük a szilikont, amely nem szívja magába a nedvességet, és így ideális választás sportoláshoz és vízi szórakozáshoz.

 • Miért nincs magyar környezetük az okosóráknak?

  Jelenleg csak néhány világhírű gyártó kínál magyar nyelvű rendszerfelületet. Általánosságban elmondható, hogy ezek elsősorban a jól ismert óriások (Apple, Garmin, Samsung…), míg a kevésbé elterjedt márkák esetében gyakran az angol vagy más világnyelvvel kell megküzdenünk. A helyzet azonban folyamatosan javul, és egyre több készülékben találhatjuk meg a magyar nyelvű kezelőfelületet.

  A nem európai vagy világpiacra szánt intelligens órák beszerzése szintén korlátozhatja a nyelvek számát. Leggyakrabban Ázsiának (különösen Kínának) fenntartott modellekről van szó, amelyekkel sok ügyfél pénzt takarít meg külföldön. Az ilyen eszközök esetében nincs hivatalos módszer további nyelvek hozzáadására, és gyakran csak a kínai támogatott.

 • Használhatók-e nem hivatalos mobil alkalmazások?

  Magának a gyártónak a hivatalos alkalmazása mellett nem hivatalos alternatívákkal is találkozhatunk, amelyek bónusz funkciókat vagy szélesebb beállítási lehetőségeket kínálnak vonzerőként. Az ilyen alkalmazások fejlesztői azonban csak korlátozott mennyiségű információval rendelkeznek, ami természetesen növeli annak valószínűségét, hogy megzavarják egyes funkciók megfelelő működését vagy az egész rendszer működését. Ezért a hagyományos alkalmazások hosszú távon stabilabb és biztonságosabb megoldást jelentenek, amelyet ezért a legtöbb felhasználónak ajánlunk.

 • Lehetséges-e más alkalmazások és számlapok telepítése?

  Az alapvető funkciók és számlapok mellett az intelligens óra nagy részénél lehetőség van további bővítésre is. Korlátozott számú számlap található magában az órában, más változatok elrejtik a hivatalos és nem hivatalos mobil alkalmazásokat. A legnagyobb választékot azonban egy lehetséges online áruház kínálja, amely azonban csak néhány gyártó esetében elérhető.

  Hasonló a helyzet az alkalmazások esetében, ahol ez ismét az online áruházhoz való hozzáféréstől függ. Ez magáról az óráról és a hivatalos mobil alkalmazásról is elérhető. Először meg kell vásárolni néhány számlapot vagy alkalmazást, de áruk tűrhető, mindössze több (tíz) korona.

 • Mi okozza a funkció működésének megszakadását?

  Egyes funkciók, például az értesítések, az időjárás-előrejelzés vagy a hangsegéd, csak akkor működnek, ha Bluetooth-kapcsolata van az okostelefonnal. Az egyetlen kivétel a Wi-Fi technológiával felszerelt intelligens óra, amely fenntartja az internethez való hozzáférést, és így biztosítja az alkalmazások futtatását a hatótávolságon belül lévő okostelefon nélkül is. Az intelligens órák, amelyek LTE csatlakozást mutatnak a mobil internethez, szintén egyre inkább elterjednek, hasonlóan az okostelefonok esetében meglévő szükségességhez.

  Ha a telefon és az intelligens óra közötti kapcsolat megszakad, ami kiesést okoz, gondolj a két eszköz közötti távolságra is. A Bluetooth verziótól függően ugyanis korlátozott tartományú ( itt), lehet, hogy mindössze néhány méternyi.

 • Miért nem mutat pontos értékeket a pulzusmérés?

  Miért nem mutat pontos értékeket a pulzusmérés? A pulzus csuklónál történő mérését számos tényező befolyásolja, amelyek gyakorlatilag kizárják a tökéletesen pontos eredményt. Egy adott felhasználó anatómiája, az óra helyén tetoválás, de a bőr tónusa is szerepet játszik, mivel a sötétebb bőr korlátozza az érzékelő fényáramának behatolását. Ez a környezeti hőmérséklettől vagy az elvégzett tevékenység típusától is függ, különösen azoknál a sportoknál, amelyek a csukló mozgását és összeszorítását igénylik (tenisz, evezés, erősítés ...). A szíj elégtelen meghúzása és az érzékelő későbbi mozgatása, amely megakadályozza a stabil méréseket, szintén gyakori és könnyen orvosolható probléma.

  A fenti okokból egyértelmű, hogy a pulzus csuklónál való figyelemmel kísérése inkább egy indikatív mutató, amelyet elsősorban szabadidős használatra terveztek. Az igényesebb felhasználók viszont fontolóra vehetik a mellkaspánt megvásárlását, de ehhez csak néhány kiválasztott intelligens óra tud csatlakozni.

 • Miért mutat eltéréseket a lépésszámláló?

  Az intelligens óra az integrált érzékelők alapján számolja a lépéseket, amelyek rögzítik a készülék mozgását, gyorsulását és dőlését. A mindennapi életben azonban egész nap használjuk a kezünket, és egyes cselekedeteket helytelenül lehet lépésként értékelni. Másrészt a gyaloglást nem kell figyelembe venni, ha a kéz mozgása az eszközzel korlátozott, például poggyász szállítása vagy babakocsi tolása esetén.

  Kipróbálhat egy kis tesztet is. Ha ismételten végzel bizonyos ülési tevékenységeket (PC-n dolgozol, kötsz, okostelefont használsz a kanapén), akkor próbáld meg rögzíteni a lépések számát egy ilyen tevékenység elején és végén. Ez reálisabb képet ad arról, hogy az ilyen tevékenység befolyásolhatja-e és milyen mértékben a végeredményeket.

  A lépésszámláló tehát csak arra szolgál, hogy megtudd, mennyi testmozgást hajtasz végre naponta, hogy ennek megfelelően beállíthasd az életmódodat. Az igényesebb sportolók azonban használhatják a GPS-t (vagy más műholdas rendszert), amely valamivel pontosabb értékeket kínál.

 • Mire szolgál a GPS?

  A GPS (vagy más műholdas rendszer) segítségével meghatározhatja az aktuális helyzetedet, amely lehetővé teszi a sebesség meghatározását, az útvonal megjelölését a térképen, a célig történő navigálást és még sok minden mást. Egyes intelligens órák még érdekesebb funkciókat kínálnak a GPS-hez kapcsolódóan, például útmutatást a kiindulási ponthoz vagy távoli helymeghatározást az adrenalint kedvelő sportolók vagy a kisebb gyermekek számára.

  Noha nem találunk minden intelligens órában integrált GPS-t, a hiányzást gyakran kompenzálja a mobiltelefon GPS használatának lehetősége. Ennek köszönhetően gyakorlatilag azonos adatokat kapunk anélkül, hogy túlságosan lemerítenénk az óra akkumulátorát. Az igényesebb sportolókat azonban akadályozhatja a nehézkes okostelefon, amelyet a GPS miatt mindenkor magukkal kell hordaniuk.

 • Hogyan töltsünk fel egy intelligens órát?

  A csomagból alapértelmezés szerint hiányzik egy adapter (töltő az elektromos aljzathoz), és a tápkábel USB-vége leggyakrabban egy számítógép vagy laptop USB-csatlakozójába kerül. De használhatsz töltőket okostelefonokhoz vagy más eszközökhöz is, csak a gyártó által előírt megfelelő tanúsítással és paraméterekkel válassz adaptert. Leggyakrabban 5 voltos kimeneti feszültségről és 2 amperes áramerősségről van szó, de mindig ellenőrizd az értékeket a vonatkozó kézikönyvben.

  Elővigyázatossági okokból sok gyártó (például a Fossil) nem javasolja USB hubok, USB elosztók vagy power bankok használatát, hogy ne befolyásolja az áram mennyiségét vagy stabilitását.

  Az elektronikus eszközök töltésével kapcsolatos részletekről külön cikket készítettünk, amelyet a megfelelő töltésről találsz itt.

 • Miért merül le túl gyorsan az okosóra?

  Az akkumulátor üzemideje modellenként változó, ami nem a vételártól, hanem az óra fókuszától, a jelenlegi operációs rendszertől és a funkciók használatának szintjétől függ. Különféle eszközöket találhatunk a piacon, üzemidejük egy naptól (Apple Watch…) sok hónapig (Garmin Enduro) terjedhet. Mivel a tényleges üzemidő azonban eltérhet a gyártó által megadottaktól, ajánljuk a következő cikkben a recenziónkat, amelyben általában teszteljük az akkumulátor üzemidejét.

  Az egyes funkciók használatának szintje szintén kulcsfontosságú, és míg egyes felhasználók elégedettek csak az idő megfigyelésével, mások a jelen lévő összes elemet a lehető legjobban szeretnék kihasználni. A leginkább energiaigényes funkciók közé tartozik a GPS, az egész napos figyelés (pulzus, stressz, légzés ...), a zenelejátszás vagy az Always-On (a kijelző mindig be van kapcsolva).

  Váratlanul gyors lemerülés akkor is előfordulhat, ha az okosórát helytelenül választják le az okostelefonról, ami általában a helytelen telefonbeállítások eredménye. A Smartwatch ekkor folyamatosan megpróbálja helyreállítani a kapcsolatot, ami jelentősen megnöveli a lemerülés sebességét. Tehát ellenőrizd, hogy intelligens órád valóban csatlakozik-e a telefonodhoz.

  Több éves használat szempontjából figyelembe kell venni az akkumulátor fokozatos leépülését és ezáltal a maximális kapacitás csökkenését is. Rosszabb gondozással kevesebb tartósságot is elérünk, különösen szélsőséges hőmérsékletnek kitéve, amely általában nem jó az elemeknek.

 • Hogyan lehet hosszú ideig tárolni az intelligens órákat?

  Ha a készüléket sokáig (hetekig vagy hónapokig) tárolod, akkor először feltétlenül töltsd fel. Ha az elektromos áram egy bizonyos érték alá esik, az akkumulátort már nem lehet újratölteni. Az akkumulátor cseréjének pénzügyi költsége megközelítheti magának az okosórának a vételárát, ezért sok felhasználónak egyszerűen nem fizetődik ki.

  Ugyanakkor tárold a készüléket olyan helyen, ahol nincs kitéve közvetlen napfénynek, vagy túl alacsony vagy túl magas hőmérsékletnek. A normál szobahőmérséklet 20 Celsius fok körüli.

Nem találtad meg, amit keresel? Írj nekünk 06 1  701 1111 

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20