Oldal frissítése

Fogalomtár

Mi az a wifi 6?

Az elmúlt hónapokban példátlan mértékben megnövekedett az otthoni WiFi-hálózatok igénybevétele. Ennek eredményeként elengedhetetlen, hogy otthonod minden pontján stabil és gyors kapcsolat álljon rendelkezésre. Ebben kulcsfontosságú lépés lehet a WiFi 6 vezeték nélküli szabványra való áttérés, amely kiemelkedő sávszélességet kínál számos eszköz egyidejű támogatásához.

Az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kombinációja

Szeretnél saját számítógépet építeni, de nem tudod pontosan, hogyan kell csinálni? Szívesen segítünk, mert mi is jól ismerjük azt a felemelő érzést, amely egy új számítógép sikeres első indítását kíséri. Nemcsak abban adunk tanácsot, hogyan építsd meg technikailag a számítógépét, hanem az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kiválasztására is összpontosítunk.

RAID lemezkötegek

A különböző RAID lemezkötegek alapvető módon különböznek egymástól, ami befolyásolja a teljesítményüket, a biztonságot és az árat. Egyes kötegek alkalmasak az írás és olvasás gyorsítására, míg mások szinte azonnali adatmentést biztosítanak több meghajtó hirtelen meghibásodása esetén.

Mi az a gyorsítótár, avagy cache?

A gyorsítótár egy puffer, amely adatokat tárol a későbbi gyors hozzáférés érdekében. Előnye a nagy sebesség és a rövid hozzáférési idő. A cache-memória megtalálható a processzorokban, merevlemezekben stb.

Mi az a CPU cache?

A gyorsítótár (cache) rendkívül fontos része minden processzornak. A gyorsítótár villámgyors hozzáférést biztosít a leggyakrabban használt adatokhoz. A CPU-ban lévő gyorsítótár-memóriának több rétege és funkciója van. Nézzük meg közelebbről, hogyan működik mindez.

Memória késleltetés (RAM latency)

A Column Address Strobe (CAS) késleltetés a dinamikus véletlen hozzáférésű memóriamodulok (DRAM) sebességének egyik mércéje. Ez az az idő, amely az olvasási vagy írási parancs memóriába történő elküldése és az adat tényleges processzor általi rendelkezésre állása között telik el. A CAS késleltetést a felhasznált chipek típusa és a gyártó határozza meg, így az utólag nem változtatható meg. Nézzük meg közelebbről, hogyan működik a memória késleltetése, és hogyan befolyásolja a megfelelő RAM-modulok kiválasztását.

Mi a P-OLED kijelző?

A P-OLED kijelzők műanyag hordozót használnak, amely lehetővé teszi, hogy rugalmasak legyenek. A nem-P-OLED kijelzők azonban szintén műanyag hordozót használnak, de csak egy gyártó használja ezt a megnevezést. Mi is az a P-OLED valójában, és miben különbözik például az AMOLED technológiától?

VESA felfüggesztés

A VESA felfüggesztés egy olyan szabvány, amely megkönnyíti a vásárlók számára a tájékozódást, amikor a tévéjükhöz vagy monitorukhoz állványt vásárolnak. Egységesíti a rögzítőelemeket, azaz a tévé hátoldalán lévő rögzítő nyílások elhelyezkedését, illetve a tartóelemeket. Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan működik, illetve hogyan igazodhatsz el a számok között.

Direct LED: Mi az és hogyan működik?

A Direct LED a LED televíziókban használt háttérvilágítási technológiák egyike. Mi a lényege, mik az előnyei és hátrányai, és miben különbözik az RGB LED-től vagy az Edge LED-től?

Mi az a Mini LED?

A Mini LED egy új LED háttérvilágítási technológia, amelyet LCD TV-kben használnak. Kisebb méretű LED-ekről van szó, ami sokkal nagyobb kontrasztot és ezáltal nagyobb képmélységet biztosít a tévékészülékeknek.

Mi a processzor TDP-értéke?

A processzor termikus tervezési teljesítménye (TDP) a processzor legnagyobb lehetséges hőteljesítménye, amely a szabványos alkalmazásokban elérhető. Azt jelzi, hogy a számítógép hűtőrendszerének mennyi hőt kell elvezetnie a processzortól, hogy megvédje a túl magas hőmérséklettől, amelyet az nem képes kezelni. A tervezett hőteljesítmény értékét a gyártó adja meg minden egyes komponensre (processzorok, videókártyák stb.). A magasabb TDP érték általában nagyobb teljesítményű processzort jelent. Azonban ahogy nő az értéke, úgy nőnek a hűtési követelmények is. A TDP mértékegysége a watt.

Mi az OLED kijelző és hogyan működik?

Az OLED kijelző úgynevezett szerves diódákat használ. A technológia elnevezése is innen ered, az Organic Light-Emitting Diode (szerves fénykibocsátó dióda) rövidítése. Fejlettebb és sok szempontból jobb technológia, mint a hagyományos LCD és LED kijelzők, de számos tekintetben különbözik tőlük, és hátrányai is vannak. Az OLED kijelzők televíziókban, mobiltelefonokban és egyéb készülékekben is megtalálhatók.

Mi az a WiFi 802.11ac?

A 802.11n - WiFi 4 szabvány mindkét sávban (2,4 és 5 GHz) képes kommunikálni, és a MU-MIMO (többutas jelterjedési) technológiának köszönhetően komoly valós sebességet biztosít. A MU-MIMO technológia itt azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a WiFi router egyszerre több eszközzel is nagy sebességgel kommunikáljon.

Aktív vagy passzív hangfal?

Az aktív hangszóró saját erősítővel rendelkezik, amely be van építve a testébe. A passzív hangszóróhoz viszont külső erősítőre vagy vevőegységre van szükség.

Az impedancia arról árulkodik, hogy a fejhallgató hogyan fog kijönni a lejátszóval

A fejhallgatók paraméterei között találkozhatunk az impedancia fogalmával. Ez egy olyan paraméter, amelyet semmiképp sem szabad alábecsülni. Alapvetően azt mondja meg, hogy a fejhallgató mennyire jól - vagy mennyire rosszul - jön ki a hangforrással, telefonnal, lejátszóval vagy vevőegységgel.

Liquid Retina XDR panel

A Liquid Retina XDR az Apple által használt elnevezés a csúcskategóriás kijelzőkre, amelyek rendkívül nagy felbontást, széles színskálát és magas kontrasztarányt kínálnak. Ez a paneltípus kivételes képminőséget biztosít a legigényesebb feladatokhoz is.

Mi az az SSD? (SSD vs HDD)

Az első SSD meghajtót 1976-ban gyártották le, de 35 hosszú évbe telt, amíg az ára elérte azt a szintet, hogy a nagy tömegek számára is elérhetővé váljon. Mit hozott magával tulajdonképpen az SSD, mennyire megbízható, és hogyan csatlakozik? Mi a különbség az SSD és a HDD között? Mi az NVMe SSD? Milyen SSD-t vegyek? Cikkünkből megtudhatod.

Ne vessz el az USB szabványok világában (ÖSSZEHASONLÍTÁS)

A különböző USB kábeleket és csatlakozókat napi szinten használjuk. Azonban olyan sok van belőlük, hogy könnyen elveszhetünk köztük. Tarts velünk, és tekintsd át a leggyakoribb USB csatlakozótípusokat, valamint ismerkedj meg az USB-C-vel.

4K felbontás (Ultra HD): minden, amit tudnod kell róla

A 4K felbontás (UHD) a korábban elterjedtebb Full HD felbontás négyszeres pixelszámát kínálja, ezzel együtt jobb képminőséget biztosít. Minden fontos tudnivaló a 4K felbontásról ebben a cikkben olvasható.

Gőzölés típusa

A gőzölés típusa egy alapvető paraméter, amelyet mindenképpen figyelembe kell venned a ruhavasaló kiválasztásakor. A gőzölés segít fellazítani a szövet szálait, ami megkönnyíti a vasalást és javítja az eredményt. A gőzölésnek két alapvető típusa van. Az első típus a vízszintes gőzölés, amikor a vasaló vízszintesen mozog a felületen. A második típus a függőleges gőzölés, amikor a ruhagőzölőt függőlegesen mozgatjuk.
20 További...

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10