A french press űrtartalma
A kávéfőző űrtartalma mutatja meg, hány vendégnek tudsz egyszerre kávét főzni. Általában 300 ml és egy liter közötti kivitelben elérhetőek, és egy csésze kávé kb. 125 ml-nek felel meg. A dugattyús kávéfőzők kapacitását gyakran csészében adják meg.
- 300-600 ml – 2-4 adag kávé készítésére.
-
600-1000 ml – 5-7 adag kávé készítésére.
A french press anyaga
A legtöbb french press tűzálló üvegből készül. Vannak fém kivitelűek is, amelyek jól jönnek például utazásokhoz.
French press üvegedénnyel
Az üveg kávéfőzőket gyakran kombinálják rozsdamentes betétekkel, ez a dizájn meglehetősen népszerű. Az átlátszó falaknak köszönhetően mindig tudni fogod a benne lévő kávé mennyiségét. Az üveg minden esetben tűzálló, vagyis ellenáll a magas hőnek is kávéfőzés közben.
Rozsdamentes french press
A rozsdamentes anyagból készült dugattyús kávéfőzők nagy mértékben ellenállóak a sérülésekkel szemben és egységes hőelosztást biztosítanak. A tartósság azonban a kávékészítés kényelmének a rovására is mehet – a nem átlátszó rozsdamentes edényben nehezebb nyomonkövetni a kávéadagokat. Ellenállóképességük miatt azonban kiválóan alkalmasak pl. utazásokhoz.
Más anyagból készült dugattyús kávéfőzők
A french press kávéfőzőket rézből és alumíniumból is készítik, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a rozsdamentes acél – különbség csak a kinézetükben van. Ezek az anyagok az üvegből készült kávéfőzőknél is felválthatják a rozsdamentes részeket.
A french press kávéfőzők fogantyúja hőálló anyagból kell, hogy készüljön, hogy a kávéfőzés ne csak kényelmes, de biztonságos is legyen.
Kávéfőzés a dugattyús kávéfőzővel
- Készítsd elő a durvábbra őrölt kávét, a forrásban lévő vízet és magát a french press kávéfőzőt.
- Melegítsd fel az üvegedényt oly módon, hogy forró vízet öntessz bele – ezt utána öntsd ki.
- Öntsd be a megfelelő mennyiségű durvára őrölt kávét a kávéfőzőbe – literenként kb. 60 g kávé szükséges.
- A forrásban lévő vizet nem egészen egy percig hagyd állni, hogy 90 °C körüli hőmérsékletre hűljön és öntsd be a kávét.
- A beöntött kávét préseld le a szűrővel a megfelelő szint alá és hagyd állni 3-4 percig.
- Végül nyomd le a kávét egészen az edény aljáig.
- Az így elkészült kávét töltsd ki, hogy véget érjen a folyamat.
French press kávé
Az alternatív kávékészítés lényege új módszerek felfedezése. Ehhez hozzá tartozik új kávéfajták kipróbálása is, amire a dugattyús kávéfőzők ideális segítőtársak. A french press kávé készítéséhez általánosságban a világosabb pörkölésű szemes kávé az ideális. A származási helyet tekintve a brazil és kolumbiai fajták a legjobbak french press kávé készítésére, közülük is a mogyorós és csokoládé hatásúak. Újdonságnak számítanak a gyümölcsös ízvilággal rendelkező afrikai eredetű kávéfajták, amelyekkel szintén érdemes kísérletezni.
Mivel a french press kávé tulajdonságait tekintve nagyon közel áll a filteres kávéhoz, az olaszos sötét pörkölésű kávéval nem fogunk ideális eredményeket elérni. Ennél is fontosabb alapszabály, ha lehet, a kávét közvetlenül a főzés előtt daráljuk le. Tehát a french press kávé egyik kötelező kiegészítője a kávédaráló.
A kitöltéskor nézd meg jól a kávét, nem tartalmaz-e kisebb szemcséket. Ha igen, akkor túl finomra őrölted a kávébabot.
A leírás elrejtése