Oldal frissítése

Új energiacímkék 2021 márciusától: Milyen változások várnak ránk?

2021 márciusában új energiacímkézési rendszer lép hatályba, amelyek végleges formátumát és kinézetét az Európai Bizottság 2019-ben hagyta jóvá. A folyamatos technológiai fejlődés, és különösen a „+” jelek zavaros értelmezhetősége megkövetelte az A–G osztályokhoz való visszatérést, hozzáadott pluszjelek nélkül. De további változások és intézkedések is történtek. Milyenek lesznek az új energiacímkék, és milyen változások várnak ránk? Mit ígér az EU az új Ecodesign rendeletekkel kapcsolatban, és mit jelent az energiacímkék módosítása az átlagfogyasztó számára? Áttekintést készítettünk a legfontosabb tudnivalókról.

Új energiacímkék 2021. márciusától

Új energiacímkék 2021 márciusától - TARTALOM

 1. Miért változnak az energiacímkék?
 2. Mikortól érvényesek az új energiacímkék és milyen készülékekre vonatkoznak?
 3. Milyenek lesznek az új energiacímkék?
 4. Az új címkékre való áttérés egyes szakaszai
 5. A készülékek javíthatóságára és újrahasznosítására vonatkozó új követelmények
 6. Képes áttekintés az eredeti és az új energiacímkék egyes kategóriáiról
 7. Milyen haszna lesz az új címkéknek és az Ecodesign rendeleteknek?
 8. Az új energiacímkékkel összefüggésben számolni kell a berendezések drágulásával?

Miért változnak az energiacímkék?

Az energiacímkék jelzik, hogy egy adott készülék milyen energiahatékonysági kategóriába tartozik. Ez egy átfogó, az egész Európai Unióra („EU”) kiterjedő rendszer, amely segíti a fogyasztókat az elektromos készülékek tulajdonságainak jobb megértésében és a legenergiahatékonyabb készülék kiválasztásában. Ugyanakkor motiválja a gyártókat a fogyasztók és a környezet számára is előnyös innovációk kidolgozására.

Az energiacímkézési rendszert először 1995-ben vezették be, és nagyon sikeresnek bizonyult. A jelenleg használt A+, A++ és A+++ osztályokat a 2010-es módosítás vezette be, azonban ezek az idő múlásával átláthatatlanok lettek. Az új termékek többsége a legmagasabb kategóriákba (A+, A++ és A+++) tartozik, míg a legalacsonyabb kategóriában alig vannak termékek. Ez azt a látszatot keltheti a fogyasztókban, hogy a piacon található egyik leghatékonyabb terméket vásárolják, amikor például egy A+ készüléket szereznek be, de a valóság az, hogy az A+ kategória gazdaságosság tekintetében jelenleg a harmadik helyen áll. Ezenkívül az állandóan fejlődő technológiák következtében hamarosan még egy negyedik jelölés is szükséges lenne. A címkézési rendszer megváltoztatása ezért szükségszerű volt.

i Konkrét elképzelésként - két osztály közötti pénzügyi különbség az új értékelési rendszer szerint (pl. C és E osztály között) 10 év alatt akár a 24 000 Ft-ot is elérheti.
Új energiacímkék 2021. márciusától
A Berlaymont épület, az Európai Bizottság székhelye

Mikortól érvényesek az új energiacímkék és milyen készülékekre vonatkoznak

Az energiacímkék érthetőbbé tétele és egyértelműsítése érdekében, valamint a folyamatos technológiai fejlődés miatt az EU bejelentette az energiacímkék megreformálását és elfogadta a reformot lehetővé tevő jogszabályi kereteket.

Az Európai Bizottság az új energiacímkéket külön rendeletekben 6 készülékcsoportra hagyta jóvá (öt háztartási készülékcsoport, melyeknél a címkék változnak, és egy hatodik eddig nem címkézett csoport, amely címkével kerül ellátásra). 

 1. Mosogatógépek
 2. Mosógépek és szárítóval kombinált mosógépek (mosó-szárítógépek)
 3. Hűtőszekrények, fagyasztók és borhűtők
 4. Világítótestek
 5. Elektronikus kijelzők (TV-kijelzők, monitorok és digitális információs kijelzők)
 6. Kereskedelmi hűtőberendezések, melyekből közvetlen értékesítés történik, azaz. üzletekben használt hűtőszekrények és automaták

Mikortól láthatjuk az új energiacímkéket a boltokban és az interneten? Az új energiacímkék 2021. március 1-jétől szerepelnek a termékeken. A világítótestek új energiacímkéi később, 2021. szeptember 1-jétől kerülnek használatba.

Egyesek számára meglepetés lehet, hogy a készülékek listáján a mosógépek és mosó-szárítógépek mellől hiányoznak az egyszerű szárítógépek. Habár a szárítógép szintén a mosás kategóriájába tartozik, és a fogyasztók gyakran a mosógéppel egy időben vásárolják meg azt, a szárítógépek - az elektromos készülékek más csoportjai mellett, mint például a sütők, kazánok és légkondicionálók – címkéi átalakítására a következő években fog sor kerülni. A változás az elkövetkezendő években várható.

i Az energiacímkék új rendszere 2021. március 1-jén lép hatályba. A címkék a mosogatógépekre, mosógépekre, szárítóval kombinált mosógépekre (mosó-szárítógépekre), világítótestekre, hűtőszekrényekre, kereskedelmi hűtőszekrényekre és elektronikus kijelzőkre vonatkoznak.

Milyenek lesznek az új energiacímkék?

A fogyasztókat minden bizonnyal az érdekli leginkább, hogy milyenek lesznek az új energiacímkék és milyen különbségekre számíthatunk a régiekkel szemben.

A fő változás az A+, A++ és A+++ osztályok elhagyása és az A-G skálához való visszatérés. Tehát a leggazdaságosabb termék most már az „A” osztályú jelölést, a legkevésbé gazdaságos termék pedig a „G” osztályú jelölést fogja kapni. A skála és a mérési módszerek új szabályai azt eredményezik, hogy a változások bevezetése után a leggazdaságosabb termékek, amelyek jelenleg A+, A++ vagy A+++ osztályba tartoznak, a B–D osztályba kerülnek. Az új rendszer így hosszú évekig elegendő mozgásteret biztosít a további technológiai fejlődéshez, és lehetőséget nyújt arra, hogy az új még gazdaságosabb készülékek magasabb osztályokba kerülhessenek.

Jobb információ elérhetőség

Továbbá terméktől függően az új energiacímkék nem csak az áramfogyasztást, hanem egyéb energiával és nem energiával kapcsolatos információkat is feltüntetnek, például a mosásonkénti vagy mosási ciklusonkénti vízfogyasztást, tárolási kapacitást, zajkibocsátást, stb. Mindezek az intuitív grafikai jelölések megkönnyítik a termékek összehasonlítását, és a készülékek tudatosabb kiválasztását teszik lehetővé. A hűtéstechnikához most a hűtőszekrény vagy a fagyasztó űrtartalmáról olvashatunk információkat, a borhűtőknél az űrtartalmat nem literben, mint korábban, hanem a 0,75 liter térfogatú borosüvegek számában fogják megadni.

A mérési módszertan módosítása

Az új mérési módszertan a mosogatógépekre, a mosógépekre és a szárítóval kombinált mosógépekre vonatkozik. Ezen készülékek esetében az éves átlagból számított éves fogyasztás helyett -amely gyakran nem volt kompatibilis a tényleges felhasználással - a fogyasztást 100 mosási/tisztítási/szárítási ciklusra számítják, ami ezt az értéket világosabbá és érthetőbbé teszi a fogyasztók számára. A hűtőgépek, fagyasztók és borhűtők éves fogyasztása kWh-ban marad, mivel ezek a készülékek az év 365 napján működnek. Ennek ellenére a régi és az új címkéken szereplő adatok eltérhetnek, mivel még itt is megváltozott a mérési módszertan, amely mára már pontosabb.

Eco mód, mint az új közös mutató

Egy másik újítás az Eco üzemmód beiktatása egyfajta indikátorként, amelyben mérik a vízfogyasztást, a program hosszát, a zajszintet és a mosógépek, mosogatógépek és szárítóval ellátott mosógépek egyéb paramétereit. Ezeknek a készülékeknek az Eco módot választották közös mutatónak, amely szerint a fogyasztó egyértelműen összehasonlíthatja az egyes készülékek alapvető értékeit.

Új energiacímkék 2021 márciusától Új energiacímkék 2021 márciusától Új energiacímkék 2021 márciusától
Új energiacímkék kialakítása mosogatógépekhez, mosógépekhez és szárítóval ellátott mosógépekhez (mosó-szárítógépekhez) 

Még több információ a termékről QR-kódon keresztül

Minden bizonnyal örvendetes újítás, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhető az EPREL nevű termék-nyilvántartási adatbázis, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára a még pontosabb és részletesebb összehasonlítást a termékek között. Miről is van szó? Az EPREL egy online uniós adatbázis, ahol a gyártók kötelesek regisztrálni a 2017. augusztus 1-jétől forgalomba hozott termékeiket a jogszabályi előírások betartásának ellenőrzéséhez szükséges részletes műszaki dokumentációval együtt. Az EPREL adatbázis tehát nagyobb átláthatóságot és az előírások betartásának könnyebb nyomon követését teszi lehetővé.

És hogyan juthat hozzá a fogyasztó mindezekhez az információkhoz? Erre az a QR-kód használható, amely az új energiacímkén lesz található. A QR-kód okostelefonnal vagy tablettel történő beolvasása után további, nem kereskedelmi jellegű információkat kapunk a termékről. Emellett különféle alkalmazások is rendelkezésre állnak, amelyek segítik a vásárlókat a termék kiválasztására vonatkozó döntéseik  meghozatalában, például az egyes modelleket összehasonlíthatjuk, vagy megtérülési számításokat végezhetünk.

i

Az energiacímkék új eleme egy QR-kód lesz, amely okostelefonnal vagy tablettel történő beolvasása után hozzáférést kapunk az adott termékre vonatkozó részletesebb (nem kereskedelmi) információkhoz.

Az új címkékre való áttérés szakaszai

A címkézési rendszer változása meglehetősen nagymértékben érinti a fogyasztókat. Szerencsére nem kell tartanunk attól, hogy ez a változás hirtelen és váratlanul következik majd be. Az átcímkézés egész folyamata több szakaszból áll majd, és az új címkék kötelező bevezetése előtt - 2021 elején - egy, a fogyasztókat célzó médiakampány kíséri majd. Ez az EU-szintű kampány hivatott megfelelően tájékoztatni a fogyasztókat és elmagyarázni számukra mindent, amit tudniuk kell a címkézési változásokról.

Átmenet a régi energiacímkékről az új címkézésre

 1. Az első szakaszban, azaz 2020. november 1. és 2021. február 28. között a gyártók mindkét energiacímkét az érintett termékek csomagolására ragasztják - a jelenleg használatos régi és az új címkét is. 2021. március 1-jétől az érintett elektromos készülékeken már csak az új címke lesz megtalálható. 
 2. A második szakaszban, azaz 2021. március 1-jétől 2021. március 18-ig (14 munkanap alatt) a kereskedők által az üzletekben és online áruházakban történő újracímkézésre kerül sor. Ebben az átmeneti időszakban a terméken akár a régi, akár az új, de mindig csak egy címke szerepelhet majd.

A fenti átcímkézési folyamatból következik, hogy 2021. február 28-ig két energiacímkét találhatunk majd az új elektromos készülékeken. Ez a lépés azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse az átcímkézés folyamatát  az üzletekben és online áruházakban.

i

2020. november 1-jétől a gyártók a termékcsomagolásra felhelyezik a jelenlegi, 2021. február 28-ig érvényes, valamint a 2021. március 1-jétől érvényes új címkét is.

A készülékek javíthatóságára és újrahasznosítására vonatkozó új követelmények

Az erőforrás-hatékonyság, az energiafogyasztás csökkentése és az energiapazarlás kérdése egyre fontosabbá válik európai uniós szinten. Ezért az energiacímkézési rendszert kiegészíti az Ecodesign szabályrendszer is.

2019. október elsején a Bizottság 11 termékcsoportra – az új címkézéssel érintett készülékkategóriákra is - fogadott el ecodesign előírásokat - 6 módosított és új címkével ellátott termékcsoport (mosogatógépek, mosógépek, szárítógépekkel ellátott mosógépek, hűtőszekrények, lámpák, elektronikus kijelzők, kereskedelmi hűtőszekrények), valamint 5 termékcsoport, amelyekhez nem tervezik a címkék használatát (villanymotorok, külső tápegységek, transzformátorok, szerverek, adattárolók és hegesztő berendezések).

Az új ecodesign előírások célja a körforgásos gazdaság előmozdítása és a még nagyobb energia megtakarítás, ezért a hangsúly elsősorban a termékek javíthatóságára, könnyű szétszerelésére, a pótalkatrészek rendelkezésre állására, valamint a korszerűsítés és természetesen az újrahasznosítás lehetőségére kerül.

Új energiacímkék 2021 márciusától Új energiacímkék 2021 márciusától
Az új energiacímkék kialakítása hűtőszekrényekhez és borhűtőkhöz 

Képes áttekintés az eredeti és az új energiacímkék egyes kategóriáiról

Elhoztuk az eredeti és a 2021. március 1-jétől érvényes új energiacímkék terveit, az egyes szimbólumok részletes leírásával és magyarázatával.

Új energiacímkék 2021 márciusától Új energiacímkék 2021 márciusától
A különbség a hűtőszekrények és a mosogatógépek eredeti és új energiacímkéje között.
Új energiacímkék 2021 márciusától Új energiacímkék 2021 márciusától
A különbség a mosógépek és a szárítóval ellátott mosógépek eredeti és új energiacímkéje között.
Új energiacímkék 2021 márciusától Új energiacímkék 2021 márciusától Új energiacímkék 2021 márciusától A különbség a világítótestek, televíziók, monitorok, kijelzők és borhűtők eredeti és új energiacímkéje között.

Milyen haszna lesz az új energiacímkéknek és az Ecodesign rendeleteknek?

Az új energiacímkék érthetőbbek és átláthatóbbak lesznek. Világosabb és összehasonlíthatóbb információkat nyújtanak a fogyasztóknak, amelyek segítenek tudatosabb döntéseket hozni egy új készülék vásárlásakor. További előny, hogy az új címkézési módszer képes lesz lépést tartani a technológiai fejlődéssel, mivel elegendő teret biztosít a készülékek egyre javuló energiahatékonyságának. 

Végül, de nem utolsósorban, az energiacímkézési szabályozás jelentősen hozzájárul az EU hosszútávú energetikai és éghajlat-politikai céljaihoz. Az Európai Bizottság belső becslései szerint az új címkézésnek köszönhető végleges teljes energiamegtakarítás éves szinten 2030-ra 38 TWh lesz, ami megfelel Magyarország éves villamosenergia-fogyasztásának. Az elfogadott 10  Ecodesign rendelettel együtt ezek az intézkedések összességükben 2030-ra várhatóan évente további 94 TWh energiamegtakarítást fognak eredményezni, ami meghaladja Belgium és Luxemburg éves villamosenergia-fogyasztását. 

Új energiacímkék 2021 márciusától Új energiacímkék 2021 márciusától
Az új energiacímkék kialakítása világítótestekhez és elektronikus kijelzőkhöz
i A 2021-es év elején tájékoztatási és média kampányt indítanak az uniós polgárok számára, hogy elmagyarázzák mindazt, amit tudniuk kell a címkézési rendszer változásairól.

Az új energiacímkékkel összefüggésben számolni kell a berendezések drágulásával?

Fel kell ismernünk, hogy minden újítás megjelenik a készülék végső árában. Ez azonban egy olyan ügy, amely a szakértők szerint az egész piac érdekét szolgálja. Ezért a készülék megvásárlását a saját háztartásunkba történő befektetésként kell tudatosítanunk, és lehetőség szerint inkább fizessünk többet egy alacsony energiafogyasztású készülékért, amely hosszú távon garantálja a javíthatóságot, mint egy olyan készülékért, amelyért bár mindössze az ár egyharmadát fizetjük, de ez az alacsony ár automatikusan megjelenik az élettartam hosszában és az üzemeltetési költségekben.

Ha új mosógép, szárító, hűtőszekrény, televízió vagy más készülék megvásárlásán gondolkodsz, akkor a legszélesebb kínálatból válassz, amelyet kiváló ügyfélszolgálat és hasznos fogyasztói vélemények egészítenek ki.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20