Oldal frissítése

Az objektív fényereje


A fényerő kifejezésének módjai

A fényerősség és a rekesz értékét a rekeszszám (f) fejezi ki.

A rekeszszám kifejezésének módjai:

  • Rekeszszám: F4 vagy zoom objektív-tartomány: F4,0-5,6
  • Rekesz arányszám: f1/4 vagy zoom objektív-tartomány: f/4,0-5,6
Az objektív fényereje Az objektív fényereje
A kis rekeszérték nagy rekeszt jelöl, tehát több fény jut a fényképezőgépbe. A nagy rekeszérték pedig ennek az ellenkezőjét jelenti.

Fényerő és rekeszérték

Az objektív fényereje a legkisebb elérhető rekeszérték, amelyet a fényképezőgépen be lehet állítani. A jellemző rekeszérték f/1,4 és f/22 között van, vagy ennél magasabb. Az objektívek lehetnek fix vagy változó fényerejűek. A fix fényerejűek zoomolás közben sem változnak. A változóak pedig a nagyítástól függenek. Rövid gyújtótávolsággal való fényképezés esetén alacsonyabb a rekeszérték, míg maximális zoomnál nagyobb.

Hogyan működik a rekeszA fényerőre az alábbi állítások vonatkoznak

  • Minél kisebb a fényerősséget kifejező rekeszérték, annál több fény fog bejutni. Beállíthatunk rövidebb záridőt, hogy csökkentsük a készülő kép homályosságának kockázatát.
  • A gyújtótávolság növelésével az objektív rekeszértéke általában csökken.
  • A kis rekeszérték és a rövid záridő együttese kis mélyélességet eredményez.
  • A nagyobb fényerejű (azaz kisebb rekeszértékű) objektívek a gyenge fényviszonyok közötti fotózáshoz alkalmasak.
Az objektív fényereje
Minél magasabb az objektív fényereje, annál több fény jut el az érzékelőhöz, és annál nagyobb lesz a zársebesség, vagy annál világosabb képet készíthetsz éjjel állvány nélkül.

Vess egy pillantást ezekre is


Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információ
Értem Részletes beállítások
P-DC1-WEB15