Oldal frissítése

Hogyan válassz squash felszerelést?

Frissítve

A squash egyre népszerűbb beltéri sport. Ha szeretnéd te is kipróbálni, akkor egy megfelelő felszereléssel a legtöbbet hozhatod ki a játékból. Azonban a választás nem könnyű, mert függ a képességektől, és például a labda eltérő sebességgel és visszapattanással rendelkezik. Tehát mi alapján válassz és mire vigyázz? Mindezt megtudhatod ebből az útmutatóból.

Squash felszerelés

Az útmutató fejezetei

Squash ütők

Squash ütők

  • A legfontosabb squash felszerelés
  • Ezek vannak a legnagyobb hatással a játék minőségére
  • Kezdők és profik számára is gyártják

A megfelelő squash ütő kiválasztása egy nagyon fontos és sokszor nehéz döntés minden játékos számára. Ugyanis számos tényezőt kell figyelembe venni, mint például a képességeket vagy a játékstílust. A kezdők számára a nehezebb, kéznél kiegyensúlyozott ütők, és a haladóknak a könnyebb, fejnél kiegyensúlyozott ütők az alkalmasabbak.

Mi fontos a squash ütő kiválasztásakor?

Az ütő kiválasztása a játékos képessége alapján


  • A kezdőknek kéznél kiegyensúlyozott ütőket kellene választaniuk, ideális esetben 360 mm-ig. Ezek jól kezelhetők és nem terhelik meg túlzottan a kezet. A tömeget nézve nehezebb ütőt válassz, hogy az ütések erősebbek legyenek, de ugyanakkor ne haladja meg a 200 g-os határt.
  • A haladó játékosoknak van a legszélesebb választási lehetőségük. A haladó játékosok számára az ideális ütő tömege körülbelül 160 g körül mozog. Továbbá a választás ugyanúgy függ a kiegyensúlyozástól, mint a játékstílustól.
  • A versenyzők gyakran nagyon könnyű, fejnél kiegyensúlyozott (akár 370 mm feletti) ütőket is választanak. Ezeknek a tömege általában nem haladja meg a 150 g-ot. Ezek az ütők nagyon jól kezelhetők, és ugyanakkor erős ütéseket is lehetővé tesznek.

Az ütő kiválasztás a játékstílus szerint

A képességek mellet a stílus is nagyon fontos tényező a megfelelő ütő kiválasztásakor, mivel minden játékos különbözik egymástól.

  • Technikai stílus - ha inkább a pontosságot és a kivitelezést részesíted előnyben az erős ütésekkel szemben, akkor ez a neked való stílus. Ilyen lehetőségeket olyan ütők kínálnak, amelyek kéznél vannak kiegyensúlyozva (360 mm alatt). A jó kezelhetőséget segíti a kisebb tömeg, és a kisebb fejterület pedig ideális a jobb pontossághoz.
  • Támadó stílus - ha gyors és erőteljes ütéseket használsz, válassz fejnél kiegyensúlyozott ütőt. Ez ugyanis nagyban segít a hosszú hátralendítéseknél.
  • Univerzális stílus - ha képes vagy különféle ütéseket kombinálni, akkor valószínűleg számodra az univerzális stílus az ideális. Az a játékos, aki ezt a technikát használja, gyakran megváltoztatja a pozícióját és különféle ütéseket alkalmaz. Ezért az ütőnek is univerzálisnak kellene lennie, azaz középen legyen kiegyensúlyozva és a tömege 150 és 170 g között mozogjon.

Anyag

Az anyag közvetetten befolyásolja a játék minőségét. Ez elengedhetetlen kritériuma az ütő paramétereinek, tehát jó tudni róla valamit.

  • Grafit - a squash ütők gyártásához a legszélesebb körben használt anyag. Nagy tartósság, nagy merevség és kiváló rugalmasság jellemzi, miközben fenntartja a kis tömegét. A grafitba gyakran kevernek más fémeket a tulajdonságok javítása érdekében. Ezek az ütők nagyon jó játékélményt kínálnak megfizethető áron.
  • Alumínium - az alacsonyabb árkategóriákban nagyon sokszor használják ezt az anyagot. Az ütőket gyakran alumínium és más fémek keverékéből készítik, amelyek javítják a tulajdonságait. Fő előnye a nagy tartósság. Az ütőket még rossz bánásmód sem teszi tönkre. Ezek az ütők általában nehezek, kevésbé merevek, és emellett továbbküldik a vibrációt a kézbe, amitől hamarabb elfáradsz.
  • Kompozit - ezt az anyagot kevésbé használják. Több anyagot egyesít egybe, és a tulajdonságait tőlük kapja. Általánosan nem lehet megmondani, hogy a kompozit pontosan mihez alkalmas. A kompozit ütők sok esetben olcsóbbak, mint más típusú ütők.
  • Kevlar - ez egy csúcsminőségű anyag, amelyet inkább profiknak vagy olyan embereknek szántak, akik nem tudnak túlságosan mélyre nyúlni a zsebükbe. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a grafit, de még magasabb szintre emeli az ütőket. A Kevlar ütők egyetlen hátránya, hogy drágábbak.


Gyakran ismételt kérdések a squash ütő kiválasztásakor

Van-e különbség a férfi és a női ütők között?

Többnyire igen. A férfiak sokszor inkább nehezebb, fejnél kiegyensúlyozott és szilárd szerkezetű ütőket választanak. A nők könnyebb, kéznél kiegyensúlyozott és jobban kezelhető ütőket keresnek. A szerkezet általában véve finomabb. De minden attól függ, hogy kinek melyik ütő passzol a kezébe, és az emberi nem nem játszik túl nagy szerepet.

Számít-e az ütő hossza?

A squash ütők túlnyomó többsége standard hosszúságú - 685 mm. Ez egy nemzetközi szabályok által megadott hossz. A rövidebb ütőket többnyire gyermekek vagy kezdők használják.

Squash labdák

Squash labdák

  • Nagymértékben befolyásolják a játék minőségét
  • Általában 1-3 labda található a csomagban
  • Különböző visszapattanást és sebességet kínálnak

A squash labda kiválasztását nem szabad elhanyagolni. Sokféle típus van, és mindenkinek más felel meg. A labdák természetesen a játékra is nagy hatással vannak. Első ránézésre a labdák abban különböznek egymástól, hogy más színűek és pontokkal vannak megjelölve. Ezek jelzik a labda sebességét és visszapattanását, azaz a visszapattanás hosszát.

Mi fontos a squash labda kiválasztásakor?

A squash labda kiválasztása a képességek szerint

Kezdőknek gyors és nagy visszapattanású labdákat ajánlunk, mivel az ilyen labdákat nem lesz nehéz játékban tartaniuk. Idővel lassabb labdákat is választhatsz. Hogyan lehet megkülönböztetni a labdákat egymástól? Már első ránézésre észreveheted, hogy más színűek és színes pontokkal vannak megjelölve.

  • Kék labda - a legjobb választás kezdők számára. Ez a leggyorsabb az összes közül.
  • Fekete labda, kék ponttal - szintén kezdőknek ajánlott. A labda nagyon gyors.
  • Fekete labda, piros ponttal - közepesen haladó játékosok számára ajánlott. A labda közepesen gyors.
  • Fekete labda, fehér ponttal - egy kicsivel előrehaladottabb játékosok számára ajánlott. A gyorsasága és a visszapattanása a piros és a sárga pontos labdáé között mozog.
  • Fekete labda, egy sárga ponttal - haladó játékosok számára ajánlott. A labda lassú és kis visszapattanással rendelkezik.
  • Fekete labda, két sárga ponttal - jóval előrehaladottabb és profi játékosok számára ajánlott. A labda nagyon lassú és a visszapattanása minimális.
  • Fehér labda, egy sárga ponttal - ezeket versenyeken használják. A sebessége és a visszapattanása hasonlít az egy sárga ponttal megjelölt fekete labdáéra.

A squash labda tartóssága

A squash labdák idővel elhasználódnak. A kevésbé visszapattanó labdák gyorsabban kopnak. A labdák átlagosan 2-3 hónapig használhatók heti 3 játék esetén. A tartósság azonban attól is függ, hogy milyen típusú játékos vagy. A labdát akkor kell kicserélni, amikor már alig pattan vissza vagy láthatóan sérült.

Gyakran ismételt kérdések a squash labda kiválasztásakor

Hogyan készítsük elő a labdát a játékra?

A játék megkezdése előtt a labdát elő kell melegíteni egy bizonyos hőmérsékletre. Ellenkező esetben nem lesz olyan tulajdonsága, amire számítanál. Például ha minél jobban felmelegítjük a labdát, annál messzebbre pattan vissza. Hogyan melegítsük fel a labdát? Egyszerűen állj a fallal szembe és üsd neki többször a labdát. Ezáltal fokozatosan felmelegszik. Minél több erőt viszel bele az ütésekbe, annál gyorsabban melegszik fel a labda.

Mi a különbség a kis és a nagy visszapattanású labdák között?

A gyorsabb labdák messzebbre pattannak vissza. Mekkora a különbség a kicsi és a nagy visszapattanás között? Általában az érték körülbelül 40%. Ez elég sok, ezért rendkívül körültekintően kell kiválasztani a labdát.

Squash táskák

Squash táskák

  • Némelyikben akár 8 ütő is elfér
  • Vállon és karon is viselhetők
  • Választék kezdők és profik számára

A squash táskák nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a squash felszerelés szállításakor és védelmében. Az ütőkön és a labdákon kívül harapnivalót és üdítőt is becsomagolhatsz a táskába. A hátizsákok jobban megfelelnek a gyermekek számára, míg a válltáskákat a felnőttek részesítik előnyben.

Mi fontos a squash táska kiválasztásakor?

Térfogat

A térfogat a legfontosabb tényező a squash táska kiválasztásakor. Választáskor gondolj arra, hogy hány ütőt és egyéb felszerelést akarsz szállítani benne. Kezdők számára olyan táska ajánlott, amelyben elfér 1-2 ütő. Haladóknak pedig olyan, amelyben akár 8 ütő is elfér. Továbbá olyan térfogatú táskát is választhatsz, amelybe az ütőkön kívül más is belefér.

Viselési stílus

A viselési mód szerint a táskák két típusra oszthatók:

  • Vállon viselhető - gyakoribbak, mint a hátizsákok. A változatos kapacitásuk miatt szinte mindenki számára alkalmasak.
  • Háton viselhető - ritkább típusú táskák. Inkább kezdőknek és gyermekeknek ajánlottak, mert általában csak egy ütő fér el bennük, és nem alkalmasak több kiegészítőhöz.


Gyakran ismételt kérdések a squash táska kiválasztásakor

Most kezdtem el a squash-t. Milyen táskát válasszak?

Egy kezdő számára a kis táska is bőven elegendő, amelybe elfér egy ütő. Ugyanis a mérkőzésen többet nem fogsz használni, így a nagyobb táska csak felesleges terhet jelentene. A felnőttek túlnyomó többségének jobban megfelel egy praktikus és kényelmes válltáska. A hátizsákokat elsősorban a fiatal sportolók értékelik.

Squash kiegészítők

Egyéb kiegészítők

  • Kineziológiai tapaszok - elasztikus tapaszok, amelyek enyhítik az izmok fájdalmát, miközben megakadályozzák a további sérüléseket. Gyakran használják pl. labdarúgásban és jégkorongban, de általában szinte minden sportban. A megfizethetőségük miatt nagyon jó egészségügyi beruházást jelentenek.
  • Csuklópántok - sok esetben hasznosak. A verejtékezés kellemetlen a játék során, és egy csuklópánttal gyorsan megszabadulhatsz tőle. Ez minden bizonnyal előnyhöz juttat a játékban, mivel az ellenfél könnyen a saját előnyére fordíthatja a szemedbe csurgó izzadságot.
  • Egyéb kiegészítők - ez magába foglal sok olyan terméket, amelyek előnyhöz juttathatnak a játék során, ám ezek nem feltétlenül szükségesek. Ilyenek például a szemüvegek, a térdvédők, vagy a markolatok, amelyek jobb fogást biztosítanak.

Kifejezések szótára - squash felszerelés

Sweetspot

Az ütőfelület ideális pontja, amellyel a játékos megpróbálja eltalálni a labdát. Minél nagyobb a fej mérete, annál nagyobb a sweetspot (a kezdőknek nagyobb esélyük van arra, hogy az ütő sweetspot pontjával találják el a labdát). Másrészt a Midplus és a Midsize méretű ütők kisebb sweetspot ponttal rendelkeznek, ezért a profi játékosoknak tökéletesen el kell sajátítaniuk az ütés technikáját.

Egyensúlypont

Az ütő egyensúlypontja vagy kiegyensúlyozása azt jelzi, hogy kinek ajánlott az ütő. Három alapcsoportra osztható fel: fejnél, középen és kéznél lévő kiegyensúlyozás. Leggyakrabban cm-ben, néha mm-ben adják meg. A megfelelően kiegyensúlyozott és a képességek alapján kiválasztott ütő jelentősen befolyásolja az ütés technikáját és magát a játékot is.

Az ütő gripje

A grip vagy a markolat az ütő alsó része, amelyet a játékos fog a kezével a játék során. A legfontosabb a mérete, mivel közvetlenül befolyásolja a játéktechnikát. A grip öt alapcsoportra osztható fel, és megjelölhető európai vagy amerikai rendszerrel. Az európai megjelölés L0-től L5-ig terjed. Az amerikai méretet hüvelykben adják meg - a legkisebb 4 hüvelyk és a legnagyobb 4 5/8 hüvelyk.

Monoshaft

A monoshaft a squash ütők két típusának az egyike. Ez a típusú ütő inkább támadó játékosok számára alkalmas. Hosszabb hosszanti húrokkal rendelkezik, amelyek jobban megnyúlnak és nagyobb erővel repítik el a labdát.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15