Oldal frissítése

Hogyan válasszunk okoskarkötőt

Frissítve

Az okos karkötők vagy fitnesz karkötők olyan okoseszközök, amelyek figyelemmel kísérik a napi mozgást és az alvást. Mérik a megtett lépések számát, az elégetett kalória mennyiségét, vagy az alvás minőségét és hosszát. Az alapmodellek a mért értékeket LED szimbólumok segítségével jelenítik meg, a drágábbak kijelzőt használnak. Stílusos kialakításúak, és általában a munkahelyen vagy az iskolában viselik őket. Akár több hétig vagy hónapig tartanak egyetlen töltéssel.

Az okoskarkötők előnyei és hátrányai a fitnesz órákhoz képest
  • Kis méret és modern design
  • Egyszerű vezérlés
  • Kis tömegének köszönhetően egy idő után nem is fogod érezni, hogy a kezeden van
  • Alacsony ár
  • Nem rendelkezik speciális funkciókkal a sporttevékenységek részletes nyomon követéséhez

Gyakran feltett kérdések az okoskarkötők kiválasztásakor

Miben különbözik egy olcsóbb okos karkötő a drágábbaktól?

Okoskarkötők 6 000-45 000 forintos áron

A körülbelül hatezernél kezdődő okos karkötők, és általánosságban az összes ilyen ár körül mozgó alapmodell lépésszámlálóként és alvásmonitorként szolgál. Ehhez meg tudja mérni a megtett távolságot, az elégetett kalóriát vagy az aktivitás időtartamát. A kijelző helyett gyakrabban találkozunk LED-ekkel. Néhány támogatja a párosított mobiltelefonról érkező értesítéseket. A kijelző és a LED-ek határozzák meg, hogy milyen és mennyi információt tud megjeleníteni. Az alapmodellek nem biztos, hogy rendelkeznek olyan kiváló minőségű mobilalkalmazással, mint a drágábbak, és a vízállóság sem mindig garantált.

Okoskarkötők 45 000–80 000 forintos áron

A drágább okos karkötők általában azt teszik, amit a sokkal olcsóbbak, de az elérhető funkciók listája sokkal hosszabb. Nagyobb kijelzővel rendelkeznek, automatikusan felismerik a sporttevékenység típusát, és beépített pulzusmérővel is rendelkezhetnek. A Ritot Watch például beépített piko-projektorral büszkélkedhet, amely kivetíti az aktuális időt a kezedre, ha megrázod a kezed.

Piko-projektor

A jobb minőségű mobilalkalmazás mellett webes felületet és csatlakoztatási lehetőséget kínál olyan ismert alkalmazásokhoz, mint például az Endomondo vagy a Runtastic, vagy a kalóriatáblázatok.

Minőségi mobilalkalmazás

Ez a felosztás csak tájékoztató jellegű. Még az ugyanolyan drága fitnesz karkötők is különbözhetnek, ami a funkciókat illeti. Például még a legolcsóbb fitnesz karkötőknek is lehet kijelzője, és fordítva, többször a drágább modellek a LED elvén működnek. Az is biztos, hogy az újonnan bemutatott karkötők egyre többre képesek.

Fontos, hogy az okoskarkötő pontosan mérjen?

Az okoskarkötők célja, hogy mozgásra ösztönözzenek, nem pedig az, hogy hibátlan távolságmérést végezzenek. Egyetlen fitnesz karkötő sem mér tökéletes pontossággal, és nem számít, hogy 7600 vagy 7800 lépést számolt-e. Ennél sokkal fontosabb, hogy motivál és hatására időt szakítasz a mozgásra.

Hogyan mérik az okoskarkötők a pulzusszámot?

Mellkaspánt segítségével

A mellkaspántok ugyan viszonylag pontosan mérik a pulzust, de kevésbé kényelmesek. Bluetooth vezeték nélküli technológia segítségével továbbítja a mért értékeket a fitnesz karkötőnek. A mellkaspántok előnye, hogy széles körben kompatibilisek a különböző gyártók számos karkötőjével.


Érzékelős mérés segítségével

Az elmúlt években népszerűvé váltak azok az okoskarkötők is, amelyek közvetlenül a csuklón tudják a pulzust mérni. Ehhez olyan szenzortechnológiákat alkalmaznak, amelyek az értékeket a véráramlás változásainak figyelemmel kísérésével mérik. A folyamat úgy zajlik, hogy az érzékelők a bőr alatti kapilláris erek fényvisszaverődését mérik. Ez a fajta mérés kényelmes, de kevésbé pontos. A mért értékek azonban elegendőek a legtöbb felhasználó számára.


Az okos karkötő megfelelő ajándék gyermekek számára?

Igen, nagyon ajánljuk az okos karkötőket a gyerekeknek is, mert arra tanítják őket, hogy mennyire fontos a mozgás. Vannak kisebb méretű karkötők is, amelyek több színben kaphatók.

Levegyem az okos karkötőmet zuhanyzás vagy alvás közben?

Nem muszáj, mert vízállóak, és figyelik az éjszakai alvás minőségét és hosszát. Sokan egész nap nem válnak meg a karkötőjüktől.

Okos karkötők

Okoskarkötők

Az erőnlét javításáért

  • Elsősorban a lépések számát és az elégetett kalória mennyiségét mérik
  • Széles színválasztékban kaphatók
  • Bluetooth-on keresztül okostelefonnal párosíthatók
  • A drágább modellek kijelzővel rendelkeznek

Mi az, ami fontos az okos karkötőknél

Kijelző
Kijelző

Az olcsóbb fitnesz karkötők LED-ek segítségével jelenítik meg az adatokat, ami sok felhasználó számára elegendő is. Az igényesebbek választhatnak drágább, kijelzős modelleket.

Az akkumulátor üzemideje
Az akkumulátor üzemideje

Az akkumulátor üzemideje, amelynek köszönhetően ritkábban kell tölteni, a fitnesz karkötők egyik nagy előnye a fitnesz órákkal szemben. Akár több napig, hétig vagy akár hónapig is működhetnek egy töltéssel.

Csatlakoztatás okostelefonhoz
Csatlakoztatás okostelefonhoz

A drágább karkötők, miután csatlakoztatták az okostelefonhoz, meg tudják jeleníteni az értesítéseket a kijelzőn. Ennek köszönhetően látni fogod, hogy ki hív éppen vagy ki írt SMS-t vagy e-mailt. Minél több funkcióval rendelkezik egy karkötő vagy fitnesz óra, annál drágább. Gondold végig, mely funkciókat fogod használni.

Funkciók
Funkciók
  • Lépésszám - a lépések száma hozzávetőleges érték, de ez nem számít a fitnesz karkötők szempontjából.
  • Elégetett kalória - gyors visszajelzés arról, hogy körülbelül mennyi kalóriát égetett el a szervezeted
  • Az alvás hossza és minősége - az okos karkötők monitorozzák az alvást, és rezgéssel finoman ébresztenek fel a könnyű alvás fázisában
  • A pulzusszám - mérése a mellkaspánt vagy az óra alján található érzékelők segítségével történik. Az első változat pontosabb módszer, az érzékelős mérés esetén állandó terhelésnél körülbelül 4 ütem eltérést kell figyelembe venni.
  • Emelet számlálás - a karkötők és az órák a barometrikus magasságmérővel számolják a megtett emeleteket. Egy emelet körülbelül három méter.
  • Bluetooth - a karkötő okostelefonnal való párosítására szolgál
  • Ébresztőóra - kellemes ébresztés rezgéssel
  • Stopper - kevésbé használt funkció, de néha jól jöhet

Más típusú hordható elektronikai cikket keresel?

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10