A bojli egy komplett iparággá nőtte ki magát, a bojlizás manapság a leggyorsabban fejlődő horgászmódszerek egyike. A bojlik kínálata végtelen, ha szeretnél eligazodni a népszerű színes-szagos golyócskák útvesztőjében, olvass tovább és segítünk, hogy a hajszálelőkére a legmegfelelőbb proteinbomba kerüljön.
A bojli története az 1970-es években kezdődött Angliában. Ebben az időben kezdtek el a horgászok főzött csalikkal próbálkozni, amelyeket növényi lisztekből, fehérjeporokból (kazein, tejpor), tojásból és aromákból kotyvasztottak. A bojlik fejlesztése során megjelentek az aminosavak, betain, olajok és további aromák, amelyek tovább fokozták a mágikus golyócskák csalogatóhatását.
A bojli valójában egy magas fehérjetartalmú, magas tápértékű eledel, amely a nagyobb halak számára, aránylag kis méretekben, a legfontosabb tápanyagokat biztosítja. Szelektáló hatása révén a nagytestű békés halak fogására alkalmas.
Miért működik a bojli?
Egy 10 kg feletti pontynak természetes környezetében már igencsak nehezére esik természetes táplálék által biztosítani a fehérjeszükségleteit. A bojli pont ezt kínálja koncentrált formában. Az ízes golyócskák a nagytestű halak számára a könnyen hozzáférhető tápanyagforrást jelentik, ha egyszer megismerték, már csak ezt fogják keresni. Manapság bevett szokás, hogy a bojlik étvágyfokozó adalékanyagokat is tartalmaznak, amely további táplálkozásra serkentik a kapitális pontyokat.
Kész bojli vagy bojlikészítés?
Amikor az 1990-es években először jelent meg a bojli Magyarországon, az otthoni főzés volt az egyetlen járható út. Elindult az élelmiszeripari adalékok utáni hajsza és a bojli receptekkel való kísérletezgetés. A mai horgászoknak egyszerűbb dolguk van, mivel élvezhetik a 10-20 éves tesztelések eredményét a kész bojlik képében.
Biztosan valamivel olcsóbb kész bojlimixek és szabadon választott aromák segítségével a házi bojli gyártása, de ehhez még hozzá kell számolni a tojást, kinyomót, bojlirollert, vigyázni kell a főzéssel, szóval bőven akad buktató addig, amíg a bojli csalizható állapotba kerül.
Ezzel ellentétben a kisebb kiszerelésű kész bojlik mehetnek egyből a horog mellé, az 1 kg vagy annál nagyobb kiszerelések, mint etető bojli szolgálhatnak. Az ízek és bojli átmérők tárháza rendkívül széles, aki nem érez hozzá kellő affinitást, nem kell bajlódni otthon a konyhában.
i
Hidegvizes bojli
A bojlik átlagos átmérője 20 mm körül állapítható meg, a hazai vizeken ez vált be a legjobban. Azonban téli, kora tavaszi időszakokban, amikor a halak étvágya kisebb, megéri próbálkozni a 14 mm-es, vagy annál kisebb golyócskákkal, gyümölcsös ízekben. Ezek az ún. mini bojlik, bátran kombinálhatók nagyobb átmérőkkel is, kialakítva a népszerű hóember formációkat.
Pop-up bojli
A bojli alapjában egy fenekező csali, amely a mederfenéken pihenve várja a halak érdeklődését. Aljnövényzettel sűrűn benőtt vagy iszapos, lágy aljazatú vizeken, ez gondot jelenthet. A probléma kiküszöbölésére születtek meg a pop-up bojlik, más néven lebegő bojlik.
Ezek a lebegő csalik gyakran élénk színű változatban kaphatók, vizuálisan is jelezve a nagy pontyoknak, hol található a táplálék. A pop-up bojlik felhasználásának semmi sem szab határt. Teljesen lebegtetni lehet velük a bojlit, félbevágva vagy faragva a csalizó bojli könnyítésére alkalmasak, de megállják a helyüket önálló csalétekként is.
A méretük leggyakrabban 14-16 mm, az ennél kisebb méretűeket bátran lehet használni kukorica, tigrismogyoró, pellet vagy egyéb szemes csali lebegtetésére is. Ugyanúgy a pup-up bojlit is lehet dippelni, ezzel befolyásolva lebegő képességét. A dippelt pop-up bojli közvetlenül a mederfenék felett kezdi magából ontani a csalogatóanyagokat.
Csak gömb alakú lehet a bojli?
Habár a bojlikról alkotott kép összeforrott a gömb alakkal, nem feltétlenül csak bojligolyók léteznek. A nyújtott, ún. dumbell bojlik alakban a pelletre hasonlítanak, de az összetevők szerint bojlik. Csalogatóhatásuk semmivel sem kisebb gömb alakú társaiknál, a bojlis horgász variációs lehetőségeit azonban tovább bővítik.
Kiflibojli
Vissza a gyökerekhez. A bojli előtti hőskorban a tészták mellett a kenyér alapú csalik voltak a nyerők. A bojli és a pékáru kapcsolatából jött létre a kiflibojli, ami valójában sűrített kenyér- vagy kifli bélből készült golyó. Ez csak a nevében bojli, nem olyan eljárással készül. A vízben sokkal gyorsabban oldódik, ennél fogva felmelegedő vizekben gyorsan kifejti csalogató hatását, de a horgon rövidebb ideig bírja ki.
Dippelt bojli
Ha esetleg valakinek nem volna elég az ízek és átmérők milliónyi kombinációja, a dippekkel tovább lehet kísérletezni. A dip, vagy magyarosabban mártogató, létezik folyékony és por formában is.
Mindkét típus feladata, hogy a csalizó bojli körül ellenállhatatlan ízfelhőt kreáljon, amely nagyobb távolságról vonzza a halakat. A sűrű, koncentrált aroma lassan kioldódva sokáig fejti ki hatását. Legkényelmesebb megoldásnak a kész dippelt bojli számít, így már nem kell külön dip-et vásárolni.
A dipek nem tartalmaznak vizet, ezért PVA anyagokkal is kombinálhatók, a dörzsölt bojlisok a bojli fölé helyezett szivacsdarabkára esküsznek, amely akár órákig is tudja adagolni a dip aromáit.
Etető bojli
A bojli akkor kezd el igazán működni, ha a halak már megismerték. Ha a végszerelékünkre feltűzünk egy golyót, akkor hiába várunk a csodára, főleg olyan vizeken, ahol még nem terjedt el ez a horgászmódszer. A kívánt hatás eléréséhez szükség van szisztematikus rászoktatásra, ezt az etető bojli tudja biztosítani.
Általában az 1 kg-os, vagy annál nagyobb kiszerelésű bojli csomagokat nevezzük etető bojlinak. Az etető bojlit szükség szerint lehet aprítani, félbevágni, vagy szintén aromákban áztatni.
Az etető bojli célba juttatásához számos módszer létezik. Partról a legnagyobb mennyiséget legpontosabban az etetőhajók segítségével tudjuk transzportálni. Sokkal olcsóbb, de kevésbé koncentrált megoldást a PVA anyagok biztosítanak. Sok gyakorlással meg lehet tanulni a dobócsövek használatát is, egyenként, de végtelen mennyiségű bojli juttatható el velük a meghorgászandó területre.
Horog bojli
A csalizó bojlik általában kisebb, 250-400 g-os kiszerelésben kaphatók. Oldódási fokozatuk alapján rendszerezhetők. A gyorsan oldódó bojlik tavasszal hatásosabbak, de a horgon 1-2 órát bírnak csak ki, a lassan oldódó változatok fokozatosan fejtik ki hatásukat és időt adnak a halaknak, hogy nagyobb távolságból is a horog köré gyűljenek.
Bojli ízkavalkád
Hol vannak már azok az idők, amikor csak a legendás tutti-frutti és epres bojli volt jelen a boltok polcain. Az ízek és azok megszámlálhatatlan kombinációja az Alza bojli kínálatában is tetten érhető. Alapszabálynak számít, hogy a gyümölcsösebb édesebb ízek tavasszal, hideg vizekben fogósabbak és a büdös-halas fűszeres bojlik nyáron a legjobbak.
A szabályok azonban arra vannak, hogy megszegjük őket, ezért arra buzdítunk mindenkit, bátran kísérletezzetek az ízekkel, próbáljatok ki új bojli változatokat, kombináljátok őket különböző dipekkel és a hatás nem marad el.
Bojlik a pontyhorgászaton túl
Az a megállapítás, hogy a bojli csak pontyhorgászatra jó, már rég megdőlt. Az amuros bojlik már sok terepen bizonyítottak, a kapitális compó- és dévérfogások is egyértelművé tették, hogy a bojli nem csak a pontyok csemegéje. Léteznek hatalmas harcsa bojlik is, bűzlő, májas kivitelben, amelyek a hosszúbajszú mindenevőknek kedveskednek.
A Bojlik kategóriában összesen 3 termék közül válogathatsz online boltunkban. Rendelésedet hétköznapokon 2 napon belül házhoz szállítjuk. A Budapest több pontján elérhető AlzaBoxokból már másnap felveheted a rendelésed, de ellátogathatsz áruházunkba is.
Folytatás
Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.