Oldal frissítése

Otthoni hálózat a PowerLine-adapterekkel

Frissítve

A Powerline adapterek érdekes alternatívát kínálnak az otthoni internet-hozzáféréshez. Nem csak az olyan esetekben, amikor a hagyományos WiFi hálózat nem működik. Az utóbbi években jelentős fejlődés történt a technológiában, így az elektromos vezetékekkel elméletileg akár gigabites Ethernetet is elérhetünk. Melyek a powerline adapterek legfőbb előnyei és szükséges-e hozzá villanyszerelőt hívni?

Mire szolgálnak a powerline adapterek?

A stabil és gyors internet kulcsfontosságú része minden modern otthonnak. Az internet nemcsak a gyerekeknek szükséges az iskolai feladatokhoz és végeredményben a szórakozáshoz is, hanem a szülők számára is fontos. Manapság laptopok, tabletek, mobiltelefonok és játékkonzolok csatlakoznak a WiFi hálózathoz, ami nem kevés erőforrást igényel. Számos komplikációra kell számítani a falak, a távolság stb. formájában is. Az olyan esetekben, amikor a WiFi már nem elegendő, a hagyományos kábelhálózatot használnánk. De mi van akkor, ha nem szeretnél falat fúrni és bonyolultan áthúzkodni a kábeleket? A megoldás a powerline adapter.

iWiFi Mesh
Ha nincsenek anyagi megkötések és szeretnél otthon széles WiFi hálózatot létrehozni, használd az elmúlt szezon slágerét, a WiFi Mesh termékcsaládot. Három közösen működő routerről van szó, amelyek ideális elrendezés esetén akár 550 m2-es területet is lefednek.

Nem vészhelyzeti megoldásról van szó. A modern powerline eszközök gyorsabb és stabilabb adatátvitelt ígérnek, mint a legtöbb WiFi router. A technológia a legújabb generációnál jelentős változásokon ment keresztül. Az új powerline adapterek három 220 V-os elektromos vezetéket használnak a korábbi verziókhoz képest, amelyek maximum kettőt használtak.

Starter kit D-LINK AV1000Starter kit D-LINK AV1000; boční pohled

D-LINK AV1000 Starter kit.

Hogyan működnek a powerline adapterek?

A powerline adapter egyszerű elven működik. Az adapter állandó átviteli frekvenciát képez az adat modulációhoz. Ez a jel terjed át az elektromos vezetékeken. A másik powerline adapter, bármely elektromos konnektorba bedugva pedig felismeri és dekódolja ezt a jelet.

A már említett új generációs HomePlug AV2 powerline adapterek több frekvenciasávot is használnak, még jobb kódolási móddal rendelkeznek és összességében kevesebb energiát fogyasztanak. Ennek köszönhetően jelentősen gyorsabb adatátvitelt biztosítanak.

iBiztonságos adatátvitel
Úgy tűnhet, hogy akár a szomszédok is könnyen csatlakozhatnak a hálózatodhoz a 220 V-os csatlakozókon keresztül, de ez nem igaz. Az egész adatátvitel titkosított (pl. 128 bites AES) és az elosztószekrényben az adatjel másik fázisba történő ugrásakor jelentősen csökken a továbbított jel minősége és gyorsasága.

Hogyan csatlakozhatok a powerline hálózathoz a 220 V-os csatlakozón keresztül?

A powerline adaptereket általában párosával árulják és a csatlakoztatásuk rendkívül egyszerű. Olyannyira, hogy még a laikusok is meg tudják tenni. Javasoljuk, hogy két új adapter első szinkronizálását egy aljzatba tedd meg, hogy az adapterek közel legyenek egymáshoz. Hogyan zajlik a powerline hálózat beállítása? 

  1. Az adapter csatlakoztatása után egy rövid inicializálás történik
  2. Egy pillanatig tartsd lenyomva a titkosító gombot az egyik adapteren
  3. Ugyanezt tedd meg a másik adapteren is 2 percen belül
  4. A csatlakoztatott adaptereket most már bárhova elhelyezheted a lakásban

Az adaptert ideálisabb egyenesen az aljzatba csatlakoztatni, sosem a hosszabbítóba. Javasoljuk kimeneti csatlakozós powerline adaptereket használatát, amelyekbe más készülékek is csatlakoztathatók.

Az átviteli sebesség az elektromos vezetékeken keresztül

A powerline adapterek fő gyártója, a TP-LINK ma a HomePlug AV2 átviteli standardot támogatja. A paramétereinek köszönhetően elérheti akár az 1000 Mbit/s elméleti átviteli sebességét is. Ez a sebesség elegendő akár 4K-s felbontású videók lejátszásához is, online játékokhoz vagy nagyobb fájlok átviteléhez. A powerline adapterek gyakran elosztóval is fel vannak szerelve, így egy csatlakozóból két gigabites portot is csinálhatsz.

Powerline adaptér

A powerline adapterek gyakran elosztóval is rendelkeznek több készülék egyidejű csatlakoztatásához.

A vezeték nélküli hálózatokhoz hasonlóan az adatok powerline adaptereken keresztül történő átvitelekor is a távolság növekedésével csökken az átviteli sebesség. A villamos vezetékek a falakban nem a lehető legrövidebb utat biztosítják. A TP-LINK egyes adapterei körülbelül 300 méteres átviteli távolságban dolgoznak, ami gond nélkül elegendő egy nagyobb házban is. Azonban az adatátviteli sebesség függ a vezetékek minőségétől és mindenekelőtt a korától is. Fontos az elektromos hálózat kapacitása és a különböző háztartási készülékek interferenciája is. Vagyis az átviteli sebességek jelentősen eltérhetnek.

A powerline adapterek megoldást jelenthetnek mindenkinek, akik nem szeretnének otthon minden falat megfúrni. A modern adapterek megfelelő gyorsaságot biztosítanak akár 4K-s videók lejátszásához is és nem csak pénzt spórolhatsz meg velük, de az állandó idegeskedést is a WiFi hálózat instabilitása miatt.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10