Kialakítás: klasszikus karos vagy íves fokhagymanyomó az ideális számodra?
Fokhagymanyomó többféle változatban kapható; ezek kezelési módjukban különböznek egymástól. A legelterjedtebb még mindig a klasszikus, karos fokhagymanyomó, de választhatsz másik változatot is.
Karos fokhagymanyomó
A karos fokhagymanyomó az egyik legelterjedtebb változat, ezzel találkozhatsz a leggyakrabban. Általában nagyon kompakt, így könnyen tárolható, egyszerű a működése, és megfizethető áron kapható.
Íves fokhagymanyomó
Az íves fokhagymanyomó abban különbözik az előző változattól, hogy nincs karos fogantyúja. Használata úgy történik, hogy a fokhagymagerezdhez szorítjuk, és a fokhagymát a lyukak közé nyomjuk. Ezután egy kanállal vagy egy kés tompa élével kell letörölni róla a szétnyomott darabokat. Ezt az eszközt fokhagymaprésnek is hívják.
Klasszikus kézi fokhagymanyomó - rozsdamentes acél
Íves fokhagymanyomó
i
Elektromos fokhagymanyomó – egy modern eszköz
Az elektromos fokhagymanyomó nagyobb teljesítményű és nagy mennyiségű fokhagyma feldolgozására is alkalmas eszköz, de általában drágább. Ez a készülék nem kifejezetten elterjedt a háztartásokban. Kisebb mennyiségű fokhagyma feldolgozására még mindig a klasszikus kézi fokhagymanyomó a legnépszerűbb eszköz, a profi elektromos változat inkább a vendéglátóegységekben használatos.
Milyen anyagból készül a fokhagymanyomó? A rozsdamentes acél az egyik leggyakoribb alapanyag
Az alapanyag befolyásolja a fokhagymanyomó minőségét és azt, hogy mennyire kényelmes a kezelése. Nemcsak az eszköz testének anyaga, hanem a fogantyú anyaga is fontos, amely más anyagból készülhet. Létezik műanyag fokhagymanyomó, de a rozsdamentes acél sokkal tartósabb és könnyebben kezelhető. A rozsdamentes acél változat hosszú élettartamú és hatékonyabb préselési teljesítményt nyújt.
Design és ergonómia - figyelj a fokhagymanyomó fogantyújára
Fontos, hogy a fokhagymanyomó egyszerűen kezelhető legyen, és minimálisra csökkentse a fokhagyma préselésével járó erőfeszítéseket. Válassz olyan fokhagymanyomó eszközt, amely ergonomikus kialakítású és jól formázott fogantyúval rendelkezik, így kényelmes fogást biztosít. A fogantyúk készülhetnek műanyagból vagy lehetnek gumírozottak is, de létezik teljesen rozsdamentes acélból készült fokhagymanyomó is.
Nézz körül legnépszerűbb, legjobb fokhagymanyomók kategóriánkban, vagy ha további segítségre van szükséged, nézd meg vásárlóink véleményét a fokhagymanyomó termékeinkről.
Hogyan kell fokhagymát préselni és mire kell figyelni a feldolgozás során?
A fokhagymapréselés nem nehéz – csak helyezd a meghámozott gerezdet a présbe, és nyomd le a fogantyút, vagy nyomja a gerezdet a lyukak közé (íves fokhagymanyomó esetén). Vigyázz azonban, hogy milyen eszközzel dolgozod fel a gerezdeket – az ideális eszköz a kerámia vagy gyémántkés. Nem ajánlott fémkést használni a fokhagymához, mivel a vassal való érintkezés elősegíti a vitaminok, különösen a C-vitamin oxidációját.