Oldal frissítése

Mobil borítók – recenzió, teszt

Mobiltelefon borító teszt (ÁTTEKINTÉS): Melyik éri meg?

Teszt

Aktualizálva 202 • Szerző: Matěj Toul

Ha mobiltelefon borítót keresel, akkor jól át kell gondolnod. Összehasonlító tesztben több vezető márkát megvizsgáltunk a saját kínálatunkból, és termékeiket több szempontból hasonlítottuk össze. A Samsung Galaxy A52 5G készülékkel elemeztük, hogyan teljesítenek az egyes ergonómiákkal, dizájnnal és kiegészítő funkciókkal. Az eredményeket a következő bekezdésekben olvashatod.

Mobiltelefon borítók összehasonlító tesztje (RECENZIÓ) – TARTALOM

  1. Mire jó a telefonon a borító?
  2. Öt különböző gyártó borítói indultak a versenyben
  3. Néhány gyártó a csomagolással is nyerni fog
  4. A mobil borító fel- és levétele nem nagy tudomány
  5. A mobil borítók kivágásai mindig pontosan illeszkednek
  6. A mobil borító megjelenése sokak számára meghatározó tényező
  7. A mobil borítók összehasonlító tesztjének összefoglalása

Mire jó a telefonon a borító?

Számos oka van annak, hogy borítót szeretne valaki a mobiltelefonjára. Első és legfontosabb természetesen a védelem. A borító védi a telefont az eséstől, ütésektől és egyéb helyzetektől, amelyek gyakran a mobiltelefon károsodásához vezetnek. De lehet, hogy esztétikai okokból szeretnél mobil borítót - ez nagy hatással van az egész eszköz megjelenésére, és ha valami nem tetszik a telefonodon, a borító gyors és költséghatékony módja annak megváltoztatására. Egy másik ok a praktikum. Egyes borítók további funkciókkal rendelkeznek, mint például egy állvány, hely a fizetési kártyáknak, érméknek stb.

Öt különböző gyártó borítói indultak a versenyben

Az összehasonlító teszt leginformatívabb értéke céljából egy vagy több borítót választottunk összesen öt különböző gyártótól. A nagyobb áttekinthetőség érdekében a borítókat három kategóriába osztottuk. Átlátszó gumi TPU burkolatok, kemény burkolatok gyakran vonzó kivitelben és a funkcionalitásra összpontosító flip tokok. A TPU borítókból ezeket a képviselőket nézzük meg:

A kemény burkolatok leggyakrabban, de nem kizárólag műanyagból készülnek. A következőket választottuk ki a tesztre:

A flip tokok a funkcionalitásra összpontosítanak. Ezt a két modellt hasonlítottuk össze:

Néhány gyártó a csomagolással is nyerni fog

Míg a legtöbb gyártó egyszerűen a borítót műanyag (vagy az AlzaGuard Crystal Clear esetében papír) csomagolásba helyezi, egyesek  bónuszokat is kínálnak mellé. Tapasztalataink szerint ez nem olyan dolog, ami közvetlenül eladná a borítót, ugyanakkor jó bónusz lehet. Például a Spigen Liquid Crystal borítóban volt egy tisztító kendő, a Nillkin Frostedben pedig egy külön telefontartó állvány.

AlzaGuard papír csomagolás Spigen csomagolás törlő ruhával Nillkin Frosted állvány a csomagolásban
Egyes gyártók a kicsomagolás után azonnal meg akarják ragadni az ügyfeleket, például a papír csomagolással, tisztító kendővel vagy állvánnyal.

A mobil borító fel- és levétele nem nagy tudomány

Valószínűleg legalább egyszer már raktál fel mobil borítót. Ha pedig nem, akkor sincs miért aggódnod, a telepítés gyors és egyszerű, nem kell sehol sem erőlködnöd vagy ilyesmi. Legalábbis ez volt a helyzet minden tesztelt borító esetében. Ugyanolyan egyszerű levenni a fedelet, bár itt kisebb problémákkal találkoztunk a Nillkin Frosted borítóval. Ez a kemény borítás valóban jól megtartja a telefont, ami nem baj - éppen ellenkezőleg. De ha le akarod venni, számíts rá, hogy egy ideig küszködni fogsz vele.

A mobil borítók kivágásai mindig pontosan illeszkednek

Ami az egyes borítók kidolgozását illeti, a gyártók dicséretet érdemelnek. A portok és a gombok kivágásai mindig pontosan illeszkednek, hacsak nem a gyártó más dizájn módot választott. Például az AlzaGuard Premium Leather teljesen alárendelte a helyet a portoknak és a gomboknak. Ami a borítók közötti néhány különbséget illeti, az a fotomodul nyílása körül volt. Míg a legtöbb gyártó a legkisebb ellenállást választotta, egy nagy rekesszel az egész kamerához, az AlzaGuard Crystal Clear és az Epico Silk Matt burkolatok is leborították a fotomodult, és a nyílások közvetlenül ott voltak minden objektívnél.

i Az összes borítót a Samsung Galaxy A52 5G okostelefonon teszteltük. Az értékelését itt olvashatod: Samsung Galaxy A52 5G (ÉRTÉKELÉS): a fejlesztések a középső osztály élére emelik.

A mobil borító megjelenése sokak számára meghatározó tényező

A dizájn a mobil borítók egyik legfontosabb szempontja. Ha tetszik maga a telefon kinézete, akkor valószínűleg egy átlátszó TPU tokra vágysz, amely ezt kiemeli. Ha azonban megváltoztatni vagy javítani szeretnéd okostelefonod megjelenését, akkor különféle formatervek és anyagok közül választhatsz. A minimalista dizájnt vagy valami kreatívabbat szeretnél? A puha vagy kemény burkolatot részesíted előnyben? Minden tesztelt burkolat átlátszó vagy fekete. A kínálatban azonban sokféle színű borító is található.

Spigen Liquid Crystal Clear

Spigen Liquid Crystal Clear  egyszerűen remek TPU borító. Az átlátszó burkolat kialakításán nem sokat kell gondolkodni, de találsz egy további funkciót, amely megkülönbözteti a többitől. Ez a szabadalmaztatott Air Cushion technológia, amelynek köszönhetően a burkolat sarkai kissé jobban megemelkednek, és így jobban ellenállnak az eséseknek. Ezenkívül maga a borítón található légpárna is elég érdekesnek tűnik. A telefon borítója általában elég masszívnak tűnik.

Spigen Crystal Clear dizájn Spigen Crystal Clear portok Spigen Crystal Clear gombok Spigen Crystal Clear gombok
A Spigen Liquid Crystal Clear mobil borítót az Air Cushion védelmi technológia különbözteti meg a többitől.

Fixed Skin

A Fixed Skin  borító főként vékonyságával lepett meg. Ha a kezedbe veszed, szinte úgy viselkedik, mint a zselé, és nem mint a gumi. Valószínűleg ennek köszönhetően nagyon könnyű feltenni a telefonra, és nagyon szépen megmarad rajta.

Fixed Skin dizájn Fixed Skin portok Fixed Skin gombok
A Fixed Skin meglepően puha mobil fedél, átlátszó TPU-ból.

Fixed Clear Slim

A Fixed Clear Slim egyike a standardabb TPU burkolatoknak. A fotómodul kissé nagyobb eltolódásán kívül (jobb védelem a lencsék kopása ellen, ha az asztalra kerül) nincs semmi hibája a borítónak, de semmi kiemelésre érdemes sincs rajta. Röviden: az arany középút.

Fixed Clear Slim dizájn Fixed Clear Slim portok Fixed Clear Slim gombok
A Fixed Clear Slim semmi érdekeset nem kínál, de semmi rossz sincs benne. A nagy átlagot kínálja.

Epico Ronny Gloss Case

Az Epico Ronny Gloss Case  egy másik tesztelt TPU borító. A dizájn szempontjából főleg azért érdekes, mert nagy kivágásokkal rendelkezik a gombok számára. Körülbelül fél centiméterrel állnak ki oldalt. A gombok azonban gond nélkül működnek, és maga a borító is nagyon jól tart.

Epico Ronny Gloss dizájn Epico Ronny Gloss portok Epico Ronny Gloss gombok
Epico Ronny Gloss Case je dalším průměrným pouzdrem, u nějž se nedá nic moc vytknout ani pochválit.

Epico Carbon

Az első tesztelt TPU burkolat, amely kissé más dizájnt kínál, az Epico Carbon. A korábbi borítóktól eltérően a Carbon nem átlátszó, hanem fekete. És ráadásul a borítónak is érdekes textúrája van, amely felülete nagy részében a csiszolt acélt utánozza, ami nagyon kellemes tapintású. Felül és alul a szenet utánzó textúrát láthatunk, ami  a borító nevét is adja.

Epico Carbon dizájn Epico Carbon portok Epico Carbon gombok
Az Epico Carbon nagyon érdekes dizájnt kínál. A csiszolt acél textúrája kellemes tapintású, és a szén és a fekete szín utánzásával a borító nagyon elegánsnak tűnik.

Epico Silk Matt

Az Epico Silk Matt  TPU-borító valamivel minimalistább megközelítést választott. Ez is fekete, de textúra nélkül. Ez egyszerűen egy egyszínű borító. Előnyei közé tartozik a fotómodul teljes átfedése. Az előző borítókkal ellentétben a fotómodulhoz nem egy nagy kivágást használ, hanem minden objektívhez és vakuhoz öt kicsi kivágást.

Epico Silk Matt dizájn Epico Silk Matt portok Epico Silk Matt gombok
Az Epico Silk Matt minimalista fekete kivitelt kínál kiegészítő fotómodul-védelemmel.

AlzaGuard Crystal Clear

Ha átlátszó fedelet szeretnél kivágásokkal a lencsékhez, akkor kedvelni fogod az AlzaGuard Crystal Clear  terméket. Ez megint egy átlátszó TPU tok, de továbbfejlesztett kameravédelemmel. Ezen felül, ha támogatni szeretnéd a környezetvédelmet, értékelheted a papír csomagolását és a táskáját.

AlzaGuard Crystal Clear dizájn AlzaGuard Crystal Clear portok AlzaGuard Crystal Clear gombok
Az AlzaGuard Crystal Clear kiegészítő védelmet nyújt a fotómodul számára, átlátszó kivitelben.

Spigen Thin Fit

A Spigen Thin Fit termékkel eljutottunk a szilárd burkolatok közé. Lassan, egy minimalista dizájnnal indulunk. A borító fekete, és a Spigen logón kívül semmi különlegeset nem kínál a dizájn szempontjából. De az egyszerűségben gyakran van erő.

Spigen Thin Fit dizájn Spigen Thin Fit portok Spigen Thin Fit gombok
A tesztelt Spigen Thin Fit kemény borítók közül az első egyszerű fekete kivitelű.

Spigen Tough Armor

A Spigen Tough Armor az egyik nagyon tartós borító, és ezt nem is fél megmutatni. Ennek a borítónak a kialakítása ipari szempontból nagyon masszív, de sokáig ki fog tartani. A felület csúszásmentes, ezért kivételesen jó a kezedben tartani a borítót. Kellemes előny a közvetlenül a tokban elhelyezkedő állvány is, amely kissé túlzottan dől, de az állvány nagyon hasznos sajátosság, amely megkülönbözteti a borítót a többitől.

Spigen Tough Armor dizájn Spigen Tough Armor portok Spigen Tough Armor gombok Spigen Tough Armor állvány
A Spigen Tough Armor borítója messze a legnehezebb a teszteltek között. Beépített állvánnyal is rendelkezik.

Nillkin Frosted

Egy másik szilárd tok állvánnyal a Nillkin Frosted. Itt azonban a gyártó egy kicsit más megoldásra épített. Az állvány nem része a borítónak, a csomagolásban külön található meg. Egyrészt minden bizonnyal üdvözlendő kiegészítő, másrészt külön kiegészítőként nem túl praktikus. Semmilyen módon nincs rögzítve a burkolathoz, és a használat céljából külön kell viselni, ezért fennáll a veszélye, hogy egyszerűen elveszíted. A Nillkin Frosted volt az egyetlen borító, amelyet valóban nehéz volt eltávolítani. Ugyanakkor ez azt mutatja, hogy nagyon jól tart.

Nillkin Frosted dizájn Nillkin Frosted portok Nillkin Frosted gombok Nillkin Frosted állvány
A Nillkin Frosted műanyag borítónak külön állványa van a csomagolásban.

Fixed Story

A Fixed Story szilikon burkolat. Ennek köszönhetően kissé rugalmasabb, mint a többi tesztelt termék, és a szilikon is nagyon kellemes tapintású. A borító jól rugózik is, így minden előfeltétele megvan a telefon leesés elleni védelmének.

Fixed Story dizájn Fixed Story portok Fixed Story gombok
A szilikon használatának köszönhetően a Fixed Story sokkal rugalmasabb, mint a többi tesztelt borító.

AlzaGuard Premium Leather

Az AlzaGuard Premium Leather sok szempontból különbözik a többitől. Először is anyagában. A műanyagtól és a szilikontól eltérően, amint a neve is mutatja, műbőrből készül. Nagyon kellemes tapintású és eleganciát kölcsönöz a mobiltelefonnak. A portok és a gombok kivágásának megoldásában is különbözik másoktól. Az AlzaGuard Premium Leather az egyes telefonelemek kivágásai helyett teljesen kikerüli azokat.

AlzaGuard Premium Leather dizájn AlzaGuard Premium Leather portok AlzaGuard Premium Leather gombok
Az AlzaGuard Premium Leather a műbőr használatának köszönhetően exkluzív megjelenést kínál.

Epico Elite Flip Case

Az Epico Elite Flip Case az ún. flip tokok első tesztelt képviselője. Előnye, hogy a telefon hátulján kívül az előlapot is lefedik, és gyakran több praktikus fogás is megmutatkozik rajta. Az Epico Elite örömet szerez a kártyáknak és bankjegyeknek alkalmas zsebével, mágneses hurkával vagy a borító állványként működő behajlításának lehetőségével. Mindez kellemes műbőr kivitelben. Magát a telefont ezután a fekete TPU tok belsejébe lehet helyezni.

Epico Elite Flip Case dizájn Epico Elite Flip Case zsebek Epico Elite Flip Case hurok Epico Elite Flip Case állvány
Az Epico Elite flip tok ideális társ a funkcionalitás kedvelő felhasználók számára.

Fixed Opus New Edition

A Fixed Opus New Edition nagyon hasonló jellegű. Ezenkívül a kártyák és bankjegyek zsebei, mágneses hurok és az állványba hajlítás lehetősége is megvan nála. Azonban elsősorban megjelenésükben, de anyagukban is különböznek egymástól. Míg a külső borítás is műbőrből készült, a gyártó a belső részéhez átlátszó TPU-t használt.

Fixed Opus dizájn Fixed Opus zsebek Fixed Opus hurok Fixed Opus állvány
A Fixed Opus New Edition egy másik flip tok, ebben az esetben átlátszó TPU-ból készült belső borítással.

A mobil borítók összehasonlító tesztjének összefoglalása

Az összehasonlító teszt kimutatta, hogy egyértelműen egyetlen borító sem a legjobb vagy a legrosszabb. A választás során különös figyelmet fordíts az anyagra. Míg a műbőr általában kellemesebb tapintású és jobban megtartja a megerősített műanyagot, a telefont a magasabb árúak jobban védik. A középutat a TPU tokok jelentik, amelyek alapvető védelmet nyújtanak, minimális méretnövekedés mellett. Vedd figyelembe a fedél belső oldalán található anyagot is. Míg a legtöbb gyártó egyáltalán nem foglalkozik a belső térrel, egyesek ugyanakkor kipárnázzák vagy tovább erősítik a borítókat. A borító átfedése a kijelzőn és a fotómodulon szintén fontos szerepet játszhat a védelemben. Minél nagyobb, annál kevésbé valószínű, hogy a telefon valamilyen durva felület miatt karcolódik meg a normál használat során.

A borítók recenziója - összefoglalás
Minden tesztelt burkolat kínál valamit, legyen az ár vagy felszereltség. A dizájn azonban nagyon szubjektív.

i Ez is érdekelhet

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információ
Értem Részletes beállítások
P-DC1-WEB25