Emésztőrendszerünkben rengeteg különböző baktérium található. Fontos azonban, hogy megfelelő baktériumokkal legyen ellátva, a laktobacillusok és bifidobaktériumok túlsúlya védje a szervezetet az emberi szervezetre negatív hatással lévő kórokozóktól. A barátságos baktériumok a káros baktériumokkal versengenek a bélnyálkahártyán elfoglalt helyért. Ha a barátságos baktériumok megfelelő számban vannak jelen, könnyebben elfoglalják a bélnyálkahártyát, és megvédik azt a káros baktériumok megtelepedésétől. Ezenkívül a probiotikumok olyan anyagokat, például zsírsavakat termelnek, amelyek csökkentik a bél pH-értékét, és segítenek elpusztítani a káros baktériumokat.
A probiotikumok az egészségünkre jótékony hatással lévő baktériumok, amelyek benépesítik az emésztőrendszert, és jelenlétük a vékonybélben megfelelő mennyiségben elengedhetetlen a táplálék megfelelő hasznosításához, a mikrobiális egyensúly biztosításához és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Egyszerűbben fogalmazva, ezek olyan barátságos baktériumok, amelyek megtelepednek a vastagbél falán, védik a bélnyálkahártyát, segítik az emésztést és javítják a szervezet védekezőképességét. A szervezetünkben egészséges mikrobiomot alkotó jótékony baktériumok befolyásolják az anyagcserét, a táplálkozást, a szervezet immunválaszát vagy a gyulladásos folyamatokat.
A bélrendszerünkben élő mikroorganizmusokat, például baktériumokat, élesztőgombákat, gombákat, vírusokat és protozoát együttesen mikrobiomnak nevezzük. Ez az egészséget elősegítő és kórokozó mikrobák kiegyensúlyozott gyűjteménye, amelyek nem jelentenek veszélyt ránk, ám nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz. A bélmikrobiom alapvető fontosságú az anyagcserénk, az emésztésünk, a tápanyag- és vitaminszintézisünk szempontjából. A bélmikrobiom sokkal fontosabb, mint korábban gondoltuk. A mikroorganizmusok egy része az immunrendszerre, más része a hangulatunkra, bizonyos vitaminok termelésére, sőt a testsúlyunkra is hatással van.
A beleknek több funkciója is van, mint az ételek megemésztése, valamint a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása. Az immunrendszer mintegy 70%-a az emésztőrendszerben található, és a bélbaktériumok befolyásolják immunitásunk megfelelő működését.
Ha a bélgát, beleértve a mikrobiomot is, sérül, baktériumok, toxinok vagy részben emésztett táplálék kerülhet a szervezetbe a bélfalon keresztül. A véráramba jutva gyulladást okoznak az emésztőrendszerben és azon túl, és ezáltal immunreakciókat váltanak ki. Ugyanakkor csökken a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódása. A fokozott béláteresztő képesség szindróma emberek millióit érinti, és számos egészségügyi problémához vezethet. Fáradtságot, lelassult anyagcserét, ételallergiát, ízületi fájdalmat és autoimmun betegségeket okozhat.
Honnan tudhatjuk, hogy a bélmikrobiom károsodott-e? A következő tünetek jellemzőek:
Testtömeg-változás – hirtelen fogyás étrendi változtatás nélkül, amikor a bél tápanyagfelszívó képessége sérül, vagy inzulinrezisztencia és csökkent tápanyagfelszívódás miatti túlfogyasztási kényszer okozta súlygyarapodás.
Depresszió, krónikus fáradtság vagy alvászavarok – a hangulatváltozások mellett a bélrendszer károsodása és a szerotonintermelés ezzel összefüggő csökkenése az alvási ciklusok zavarait is eredményezheti.
Ételintolerancia – puffadásban, hasi fájdalomban, fáradtságban és hányingerben nyilvánul meg, és a bélben lévő baktériumok rossz minőségével függ össze.
Bőrproblémák – a bélgyulladás és az azt követő tápanyagszivárgás a szervezetben gyakran ekcéma formájában jelentkezik.
Autoimmun betegségek – a belek károsodása befolyásolja az immunrendszer működését, a fehérvérsejtek megtámadják saját sejtjeiket.
A hasznos baktériumok pótlása és az egészséges bélflóra kialakítása számos betegség terápiájának alapja. Egyszerűen gazdagíthatod étrendedet olyan élelmiszerekkel, amelyek közvetlenül tartalmaznak probiotikumokat, vagy olyanokkal, amelyek rosttartalmuk vagy parazitaellenes tulajdonságaik miatt jótékony hatással vannak a bélrendszerre.
A probiotikus kultúrákkal teli probiotikus ételek könnyen elkészíthetők a saját otthonod kényelmében.
Fogadj kedvenc házi joghurtodra, amelynek elkészítésében a joghurtkészítő nyújt segítséget. A növényi étrendet követők is találnak itt kedvükre valót, hiszen manapság már nem okoz gondot növényi tej alapú vagy házi vegán joghurtot készíteni.
Kipróbálhatod a házi kefirt is, amelynek jótékony hatásait nagyanyáink sem hagyták figyelmen kívül. Új termék ezen a területen a vízkefir, amelyet az édesített vízbe tett vízkristályok után tibi néven is ismerünk. A vízkristályok tejsavas erjedést okoznak, és érdekes ízt adnak a víznek, amely a különböző gyümölcslimonádék, gyógynövényes italok és ízletes probiotikus turmixok alapja.
Az erjesztett zöldségek egy másik módja annak, hogy probiotikus kultúrákat építsünk be az étrendünkbe, és minőségi gondoskodást érjünk el a mikrobiomunk számára. Az erjesztett ételekről sokan csak a savanyú káposztára asszociálnak, de más erjesztett zöldségek, például hagyma, sárgarépa, retek vagy cékla is alkalmasak, és sült húsok mellé köretként vagy különböző szószok és mártások alapanyagaként is felhasználhatók.
A közelmúlt slágere a csemege, vagyis a rövid ideig erjesztett zöldségek, amelyek elkészítéséhez úgynevezett fermentálót használunk. Ez egy speciális edény az erjesztett élelmiszerekhez, amelyben a rövid távú erjedési folyamat 4-7 napig tart. Egyszerűen csak tedd bele a lereszelt és enyhén sózott zöldségeket, töltsd meg megfelelően az erjesztőedényt, és hagyd állni az ajánlott rövid erjedési időre.
A probiotikumokat kiegészítheted a megfelelő élelmiszerek étrendedbe való beillesztésével vagy kiváló minőségű étrend-kiegészítők szedésével. A leghatékonyabb a két forrás kombinálása. Ha megterhelő vagy stresszes a munkád, az étrended nem éppen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás mintaképe, sokat sportolsz, vagy egyszerűen csak úgy érzed, hogy a bélrendszered állapota nem ideális, érdemes étrend-kiegészítőként probiotikumokat beiktatni.
Ha úgy döntöttél, hogy étrend-kiegészítőket vetsz be az emésztés serkentésére, válassz körültekintően. Néhány olcsóbb probiotikum nem képes elérni a kívánt hatást, mivel a gyomorsav vagy az epe elpusztíthatja őket, miközben áthaladnak az emésztőrendszeren, és nem jutnak el a vastagbélbe. Választáskor részesítsd előnyben a kapszulázott probiotikumokat, amelyek nagyobb ellenállással rendelkeznek a gyomron való áthaladás során, és lehetővé teszik a baktériumok számára, hogy elérjék a beleket.
A legjobb választás a kapszulázás vagy filmbevonatú kapszulák alkalmazása. Itt a probiotikumokat biofilm formájában tenyésztik, azaz a bélnyálkahártyán találhatóhoz hasonló szerkezetben, és ezáltal nagyobb stabilitással rendelkeznek, amikor áthaladnak az emésztőrendszeren. A szájüregben és a felső légutak nyálkahártyáján élő mikroorganizmusok szintén fontos részét képezik immunvédelmünknek. A szájüregi baktériumok kiegyensúlyozásához és a légúti fertőzések megelőzéséhez válassz szájon át szedhető probiotikumokat.
Mikrobiomunk állapota meghatározó szerepet játszik, nagymértékben függ immunrendszerünktől, lelki egészségünktől, hangulatunktól, bőrproblémáinktól. Ezért olyan fontosak a probiotikumok. Naponta legalább 50 millió probiotikus baktériummal kell ellátnunk a szervezetet minőségi kiegészítők használatával. Ez az egyik legfontosabb dolog, amit egészségünkért tehetünk.