Lábas, fazék és serpenyő - mi a különbség?
A lábas és a fazék között nem sok különbség van, de biztosan nem árt tudnod, mi a különbség közöttük. A legszembetűnőbb különbség, ami alapján elindulhatsz, az a magasságuk.
- Egy lábas alacsony és széles. Ennek eredményeként gyorsan és egyenletesen melegíti az ételt.
- A fazék keskenyebb, mint a lábas, de magasabb. Ideális kisebb főzőlapokhoz.
- A serpenyő a hosszú fogantyúnak köszönhetően ránézésre megkülönböztethető az edénytől vagy a lábastól.
i
Lábas vásárlásánál fontold meg a fedő megvásárlását is, ha az még nincs benne a csomagban. A fedél hatékonyabbá teszi a főzést, így energiát és időt takaríthatsz meg.
Mire figyelj, ha lábas vásárlására adod a fejed?
Új lábas kiválasztásakor először is vedd figyelembe, hogy milyen típusú tűzhelyen fogod használni. A lábas magassága és átmérője további fontos paraméter, amelyeket érdemes figyelembe venned. Azt is figyelembe kell venned, hogy a lábas használható-e a sütőben vagy mikrohullámú sütőben való főzéshez.
Az olyan tapadásmentes felületek, mint a zománc vagy a titán megkönnyíthetik a főzést. Ha van mosogatógéped, azt is érdemes figyelembe venned, hogy a lábas elmosható-e a mosogatógépben.
A tűzhely típusa, amelyen a lábas használatban lesz
Ahhoz, hogy a lábas a beépíthető indukciós főzőlapon működjön, ferromágnesesnek kell lennie. A gáz főzőlapok használata közben vigyázz a műanyag fogantyúkra, amelyek a hő hatására megsérülhetnek. Az üvegkerámia főzőlapok főzőlapok esetén a lábasok választéka szinte korlátlan.
Milyen anyagból készült lábas az előnyösebb?
Az anyag, amelyből a lábas készül, befolyásolja a főzési időt, az elkészített étel minőségét és nem utolsósorban a tisztítás és az általános gondozás nehézségét. Nézd meg a leggyakoribb lábasok anyagainak előnyeit és hátrányait.
Az öntöttvas lábas tökéletesen tartja a hőt
Az öntöttvas lábasok már a nagyszüleink idejében is közkedveltek voltak, és már ők tudták, hogy miért. Az öntöttvas lábasok az akkumulációs képességüknek köszönhetően rengeteg energiát takaríthatnak meg. Az öntöttvas lábasok hátránya a nagyobb súly.
- Hőtároló képességüknek köszönhetően tökéletesen tartják a hőt.
- Minden típusú tűzhelyhez alkalmasak.
- Ellenállnak a karcolásoknak.
- Mosogatógépben mosható zománcozott felülettel rendelkeznek.
- Magasabb az áruk.
- Nagyobb súllyal rendelkeznek.
Teflon bevonatú lábas: tapadásmentes főzés egyszerűen
Leggyakrabban lábasok, fazekak és serpenyők belső felületén található. A teflon antiadhezív bevonatnak köszönhetően minimális mennyiségű olajjal és leégés nélkül készíthetők az ételek. Ezáltal a tisztítás sem igényel különösebb erőfeszítést. Alkalmas gáz-, üvegkerámia- és elektromos főzőlapokon történő használatra.
- Hőtároló képességének köszönhetően tökéletesen tartja a hőt.
- Minden típusú tűzhelyhez alkalmas.
- Lehetővé teszi, hogy minimális mennyiségű olajjal főzz anélkül, hogy megégnél.
- Nagyon hosszú az élettartama.
- Mosogatógépben mosható zománcozott bevonattal rendelkezik.
- Kíméletes bánásmód szükséges hozzá.
A rozsdamentes acél lábas ellenáll a sérüléseknek és a magas hőmérsékletnek
A rozsdamentes acél valószínűleg a leggyakrabban használt anyag a konyhai eszközökhöz. Ellenáll a magas hőmérsékletnek és az ütéseknek. Ügyelj azonban a minőségre, amely termékenként változhat. Általánosságban elmondható, hogy a vastagabb anyagból készült lábas minőségibb, és az étel nem szokott benne leégni.
- Tökéletes ár/érték arány.
- Minden típusú tűzhelyhez alkalmas.
- Ellenáll a karcolásokkal szemben.
- Mosogatógépben mosható.
- Ellenáll a szagoknak.
- Nehezebben tisztítható, ha odaégett benne az étel.
- Nem tapadásmentes, zsiradékot kell használni az elkészítés során.
Zománcozott lábas - tradicionális alapanyag
A zománc nem mérgező és időtálló anyag. Hátránya a törékenysége és az, hogy kerülni kell a gyors hőmérsékletváltozásokat. A zománcozott lábas nagyobb gondosságot igényel a használat során, de tapadásmentes tulajdonságainak köszönhetően megkönnyítheti a főzést.
- Alacsony ár.
- Vonzó kialakítás.
- Magas korrózióállósággal rendelkezik.
- Mosogatógépben mosható.
- Hosszú ideig megőrzi a hőmérsékletet.
- Törékeny anyag.
- Lassabban melegszik fel.
- Kerülni kell a szélsőséges hőmérsékletváltozásokat.
Titán lábas - megbízható és hibátlan választás
A titán ismert az ellenállóságáról, emellett nem tapadós a felülete és rendkívüli hővezető képességekkel rendelkezik, amelyeknek köszönhetően az ételek gyorsabban készülnek el.
- Tapadásmentes felülettel rendelkezik.
- Nagyon gyorsan felmelegszik.
- Nagyfokú ellenállás a karcolásokkal szemben.
- Hosszú élettartammal rendelkezik.
Réz lábas
A réz kiválóan vezeti a hőt, ennek köszönhetően a lábasok gyorsan és egyenletesen melegednek fel. Ráadásul a réz lábas remekül néz ki, és nemcsak hasznos segédeszköz, hanem konyhája stílusos kiegészítője is lesz.
- Nagyszerű hőtani tulajdonságokkal rendelkezik.
- Vonzó kialakítással bír.
- Karcálló.
- Magasabb az ára.
- Indukciós főzőlapon nem használható.
- Nem mosható mosogatógépben.
i
Ha gáz főzőlap található a konyhádban, fontos figyelembe venned a lábas kiválasztásakor az égő méretét is. Ha az égő nagyobb, mint a lábas átmérője, az oldalak megéghetnek, ami károsíthatja a lábas felületét.
Lábas készlet: konyhai alapkellék a hatékony főzéshez
A lábas készlet alapvető eleme minden jól felszerelt konyhának, amely különböző méretű és típusú lábasokat tartalmaz, ideális minden főzési szükséglet kielégítésére. Ezek a készletek általában tartalmazzák a különböző méretű lábasokat, lábosokat és serpenyőket, amelyek alkalmasak különböző főzési technikákhoz, mint például forralás, párolás, pirítás vagy sütés. A lábas készlet kapható különböző anyagokból, például rozsdamentes acélból, alumíniumból vagy öntöttvasból, mindegyik
saját előnyökkel rendelkezik, mint például a hőelosztás hatékonysága vagy a könnyű tisztíthatóság. A lábas szett nemcsak funkcionális, hanem stílusos kiegészítője is lehet a konyhádnak.