5 ok, amiért bizonyos esetekben sokkal előnyösebbek a koffeinmentes kávék
Bár a klasszikus koffeines kávék nagyon népszerűek, több oka is van annak, hogy a koffeinmentes kávék bizonyos esetekben miért jobbak.
- A koffein függőséget okoz, és különböző problémákat okoz a szervezetben.
- Az érzékeny embereket nyugtalanná, idegessé teszi, vagy felgyorsítja a szívverésüket.
- Egyesek emésztési zavarokat, puffadást vagy fejfájást észlelhetnek.
- Mivel a koffein élénkítő hatású, álmatlanság léphet fel.
- A koffein enyhén megemeli a vérnyomást.
Mi az a koffein és hol lehet megtalálni?
A koffein a világon a legszélesebb körben használt stimuláns. Olyan anyag, amely serkenti a szívet és az idegrendszert, valamint segíti az emésztést. Nemcsak a kávéban, hanem a teában, az energiaitalokban és egyes növényekben is megtalálhatod.
Hogyan készül a koffeinmentes kávé? A gyártás különböző eljárásokkal történhet
Gondolkoztál már azon, hogy hogyan állítják elő a koffeinmentes kávét, vagyis a decaffeinato-t? Két különböző eljárással állítják elő, amelyek során a pörkölés előtt eltávolítják a koffeint a kávébabból.
- Az Európai folyamat során vegyszereket használnak a koffein eltávolítására - a kávébabokat vizes oldatban áztatják, majd diklórmetánt adnak hozzá. Annak ellenére, hogy a kávébabokat utána megmossák, a kávénak enyhén vegyszeres utóíze lehet.
- A Svájci vizes eljárás során a kávébabokat nagyon hosszú ideig áztatják, ami a koffein spontán eltávolításához vezet - a vizet és a kávébabokat ezután szénen keresztül szűrik. Az áztatással azonban a kávé elveszíti jellegzetes aromáját.
Még ha a kávé koffeinmentes is, a gyártás nem biztosítja az anyag 100%-os eltávolítását
Még ha a kávé koffeinmentes is, a gyártás nem biztosítja az élénkítő anyag 100%-os eltávolítását. Így a koffeinmentes kávé nyomokban kb. 0,1 %-ot tartalmazhat.
i
Az alábbi módszerek közül melyik módszerrel lehet ízletesebb a koffeinmentes kávé? A svájci módszer egészségesebb, kíméletesebb és több koffeint távolít el. Ezenkívül az így elkészített kávé több természetes aromát is megőriz - a gyakorlatban azonban gyakran a másik módszert alkalmazzák.
A származási ország befolyásolja a koffeinmentes kávék végső ízét
A koffeinmentes kávék végső ízére hatással van az az ország, ahonnan származnak. Az egyik legnépszerűbb a Kolumbiából származó kávé, amely kiegyensúlyozott savasságával, valamint diós és tejszínes jegyeivel elkápráztat téged.
Ha biztos akarsz lenni abban, hogy a kávé olyan ültetvényről származik, ahol nem használnak mesterséges műtrágyát vagy vegyszereket, a bio koffeinmentes kávé a kézenfekvő választás.
Kinek való a koffeinmentes kávé - annak, akinek magas a vérnyomása vagy várandós, de igazából bárki fogyaszthatja
Mikor ajánlott a koffeinmentes kávék fogyasztása? A magas vérnyomás, a terhesség vagy a szoptatás a leggyakoribb indok, amiért az emberek a koffeinmentes változat mellett döntenek, de valóban indokolt a koffeinmentes kávé fogyasztása?
- A koffeinmentes kávé nem teljesen szükséges terhesség vagy magas vérnyomás esetén - a koffein egyeseknek nem biztos, hogy jót tesz, de kis mennyiségben ezekben az esetekben nem káros.
- A koffeinmentes kávé szoptatás alatt azonban célszerű. A koffein bekerül az anyatejbe, és a babák nyugtalanok utána. Egészségügyi szempontból azonban sem az anyának, sem a gyermeknek nem árt ez az anyag.
Milyen formában kapható a koffeinmentes kávé? Szemes és őrölt változatban is elérhető
Minden kávérajongónak van egy rituáléja. Vannak, akik a koffeinmentes őrölt kávét részesítik előnyben, mások inkább maguk őrölik meg. Milyen formában kapható a koffeinmentes kávé? Szemes, őrölt és kapszula formájában - tehát rajtad múlik, hogy melyik módon készíted el a kávét.
i
Van otthon kapszulás kávéfőződ? Koffeinmentes kávékapszulák ebben a formában is könnyen beszerezhetők, ráadásul sokféle típusú kávéfőzőhöz.