Oldal frissítése

Hogyan válasszunk mobiltelefont

Frissítve

A mobiltelefonok számos paraméterrel rendelkeznek, és nem mindig egyszerű feladat a megfelelő készülék kiválasztása. Lehetsz menedzser, aki munkájának megszervezéséhez keres telefont, válogathatsz a telefonok között nagymamád részére, ellátunk tanácsokkal, hogy mi alapján válassz. Bemutatjuk a különböző telefonkategóriákat, a paramétereket, amelyeknek fontos figyelmet szentelni, illetve megismertetünk olyan fogalmakkal, mint például az LTE vagy az eSIM.

Hogyan válasszunk mobilt? Néhány tipp a választáshoz:

 1. Döntsd el, okostelefont szeretnél-e (smartphone) vagy hagyományos nyomógombos telefont

 2. A nagy képátlójú kijelzőn élvezni fogod a multimédiás tartalmakat, játékokat, Internetböngészést, de a nagyobb telefonokat nehezebb egy kézzel kezelni

 3. Azokat az okostelefonokat, amelyekkel gyönyörű képeket készíthetsz, a fotósmobilok között keresd

 4. Ha olyan telefont szeretnél, amely minden időjárási viszontagság közt használható, válaszd az ellenálló modelleket

 5. Az idősebbeknek szóló telefonok nagyobb nyomógombokkal és olvashatóbb kijelzővel, nagyobb betűmérettel rendelkeznek

Hogyan válasszunk mobilt

A telefonválasztó fejezetei

Okostelefonok (smartphone)

Az okostelefonok az elmúlt pár évben futottak fel. Nagy méretű érintőkijelzőt kínálnak még elfogadható méretű házban, és az előre telepített operációs rendszernek (iOS, vagy Android) köszönhetően szabad kezet biztosítanak az applikációk kiválasztása során, amelyeket használni szeretnél. Természetes az integrált fényképezőgép, amellyel nagyságrendekkel jobb képeket lehet készíteni, mint egy hagyományos telefonnal, a zenelejátszó, Internet-elérés és számos további funkció, ami megkönnyíti életedet.

Okostelefonok alap paraméterei

Kijelző

Telefon kiválasztásakor az egyik első lépés a kijelző méretéről való döntés. Ha a készüléket csak hívásra és üzenetküldésre szeretnéd használni, akkor valószínűleg elegendő lesz számodra egy kisebb, 5,5" alatti kijelző. De ha gyakrabban fogsz fényképezni és szeretnél majd böngészgetni az elkészült képek között, akkor nagyobb felbontást és nagyobb, legalább 6"-es vagy nagyobb kijelzőt válassz. A mai okostelefonoknál már szabvány a Full HD vagy Full HD+ felbontás 5"-6" közötti képátlónál, de ha nagyobb kijelzőjű telefont választasz, mindenképp legalább Quad HD (2 560 × 1 440) felbontása legyen..

A legnagyobb trend manapság az ún. keret nélküli telefonok, ahol a kijelző mellett csak egy igen vékony keret fut. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb kijelzőt tegyenek egy ugyanakkora telefonra, ami praktikus, és jól is néz ki. Manapság a 18:9 (vagy 19:9, 19,5:9 stb.) képarány az általános, ami a mára elavult 16:9-et váltotta fel. Az ilyen telefonok hosszúkásabbak, jól kézben tarthatóak a nagyobb képátló ellenére is, és szebben jelenítik meg a különböző tartalmakat.

Ehhez a felső részhez minden gyártó egy kicsit másképp áll hozzá. Egyesek a felszabadult helyet kizárólag a telefon kijelzőjének meghosszabbításaként fogják fel, mások optimalizált értesítési sávként hasznosítják. A bevágást azonban gyakran el lehet tüntetni szoftveresen is (a bevágási sávot lesötétíti a kijelző), így ha nem váltál a rajongójává, nem is szükséges használnod.

A 2020-as évben a gyártók igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben megszabadulni a bevágásoktól. Ez azt jelenti, hogy vagy összezsugorították, vagy „golyóvá” alakították és a kijelző sarkába száműzték. Egyes gyártók még olyan bevágás nélküli kialakítást is alkalmaznak, amelyeknél az elülső kamerát a kijelzőben rejtették el.

Az okostelefonok kijelzőinek méretei

 • 4,5"-4,9" – az ilyen képátlójú telefonokat egy kézzel is fogod tudni kezelni. Egyike a kategória kevés képviselőjének pl. az iPhone 8 vagy az iPhone 7. Korábban ez a méret nagynak számított, manapság viszont inkább a kisebbek közé tartoznak, mégis sok rajongójuk van.
 • 5"-5,4" – még ez a képátló kategória is inkább kisebbnek tekinthető. A korábbi modellek és a strapabíró telefonok között találhatók ilyen méretű kijelzők. Ha vékony kerettel rendelkeznek, akkor kényelmesen kezelhetők egy kézzel is.
 • 5,5"-5,9" – sok felhasználó által kedvelt képátló méret. Ideális kompromisszum a könnyű kezelés és a filmnézés, a játék, az internetes böngészés és egyéb tevékenységek között.
 • 6" felett – olyan okostelefonok, amelyeket egykor hatalmasnak tartottak, manapság azonban vékony kereteik miatt elfogadható méretűnek számítanak. A nagyobb felületen minden tevékenység kényelmesebb, és hosszabban is használhatók egy töltéssel, mivel nagyobb akkumulátorok tartoznak hozzájuk.

Ha azt gondolod, hogy a nagyobb képátló nagyobb készüléket is jelent, akkor tévedsz. Manapság sok mobiltelefon kerete olyan minimális méretűre van csökkentve, hogy egy közel ugyanakkora házba már nagyobb kijelzőt tudnak tenni. Az alábbi ábra két hasonló hosszúságú mobilt mutat. A jobb oldalinak azonban – hála a vékony keretnek – jelentősen nagyobb a kijelzője.

Tekintsd meg a következő táblázatot is.

Példák vastag keretes telefonra:

Telefon Képátló A kijelző méret és a ház aránya Méretek Megjelenése éve
iPhone 8 4,7" 65,4 % 138,4 × 67,3 × 7,3 mm 2017
Sony Xperia Z3 5,2" 70,9 % 146 × 72 × 7,3 mm 2014
iPhone 8 Plus 5,5" 67,4 % 158,4 × 78,1 × 7,5 mm 2017

Példák vékony keretes telefonra:

Telefon Képátló A kijelző méret és a ház aránya Méretek Megjelenése éve
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 6,9" 89,9 % 166,9 × 76 × 8,8 mm 2020
iPhone 11 Pro 5,8" 82,1 % 144 × 71,4 × 8,1 mm 2019
Xiaomi Mi Note 10 Pro 6,47" 87,8 % 157,8 × 74,2 × 9,7 mm 2019
iPhone 11 6,1" 79 % 150,9 × 75,7 × 8,3 mm 2019
iPhone 11 Pro Max 6,5" 83,7 % 158 × 77,8 × 8,1 mm 2019


Mint látható, egyes esetekben a kijelzők mérete sokat nőtt, miközben maga a készülék nem lett nagyobb. Pl. a tavaly bemutatott iPhone 11 Pro valamivel kisebb, mint a 2014-es Sony Xperia Z3, bár nagyobb kijelzővel rendelkezik. Az 5,5"-es iPhone 8 Plus egy nagy telefon, viszont a legújabb iPhone 11 Pro Max ugyanolyan nagy (sőt, egy kicsivel talán kisebb is), a kijelzője azonban 6,5 hüvelykes.

Tehát ha a kijelzőnél nagy képátló van feltüntetve, nem jelenti feltétlen azt, hogy péklapátról van szó. Nézd meg a telefon teljes méretét. Előfordulhat, hogy pl. egy 6”-os kijelző egy egészen kompakt készülékhez tartozik.

Kijelző-technológiák

Az OLED kijelzők jelenleg a legjobbak a piacon. Két kategóriájuk van, a használt mátrix alapján soroljuk be őket.

 • AMOLED – aktív mátrixú kijelzők. A többi megjelenítési technológiától leginkább az különbözteti meg őket, hogy nagyon hűen ábrázolják a fekete színt, aminek köszönhetően a többi nem veheti fel velük a versenyt a kontrasztok terén. Ehhez tartozik még a széles betekintési szög, alacsony akkumulátor-fogyasztás és rövid válaszidő.
 • P-OLED – passzív mátrixú kijelzők. Egyszerűbb és olcsóbb konstrukciók. Főként okosóráknál és kisebb kijelzőknél használják őket.

Az LCD kijelzők általánosságban több energiát fogyasztanak, mint az OLED kijelzők. Sokkal olcsóbb viszont a konstrukciójuk, éppen ezért az olcsóbb modelleknél gyakran találkozunk LCD kijelzővel.

 • Super LCD – a világos színek megjelenítésével tűnnek ki a többi közül, valamint alacsony fogyasztásukkal. Nagy előnyük az, hogy minimális távolság van a kijelző és a védőüveg közt.
 • IPS – nagyon hitelesen ábrázolja színek széles skáláját, a legjobb betekintési szögekkel. A legelterjedtebb technológia ez a mobiltelefonoknál, a középkategóriás készülékek nagyjánál ezt használják.
 • TN – régebbi LCD technológia, gyakran használják - főleg monitoroknál és asztali számítógépeknél. Nagyon olcsó a gyártásuk és magas fényerővel rendelkeznek, valamint kicsit alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Hátrányuk viszont a rossz betekintési szög. Főként régebbi és olcsóbb telefonoknál és tableteknél találkozhatunk vele.

Kijelző oldalaránya

Számos oldalarány létezik. Alapvetően nem vonatkozik rájuk semmilyen korlátozás és a gyártók gyakran kísérleteznek is velük. A leggyakrabban azonban az alábbiakkal találkozni:

 • 18:9 – modern képarány, a mai okostelefonok túlnyomó többségére ez jellemző.
 • 18,5:9 – egyike az „úttörőknek”, amellyel a mobilgyártók kijöttek, hogy megkülönböztessék készülékeiket. De ez összességében egyáltalán nem számít és nem szükséges ódzkodni ettől a mérettől.
 • 19:9 – gyakori arány, amely gyakran még 19,5:9-ig is növekszik. Minél nagyobb az arány, annál hosszabb a kijelző.
 • 16:9 – mára elavulttá vált arány, amely új telefonok esetén már nem használatos.
 • 4:3 – régebbi arány, amellyel a nyomógombos telefonoknál találkozhatunk.

Legelterjedtebb felbontások

Kijelző felbontásának megjelölése Kijelző felbontása
HD 1280 × 720 pixel
Full HD 1920 × 1080 pixel
WQHD 2560 × 1440 pixel
4K 3840 × 2160 pixel


Minél nagyobb a felbontás, annál élesebb a kép. A HD felbontás a legolcsóbb, legkisebb képátlójú telefonokra jellemző. A Full HD már szabványnak számít a középkategóriánál, ennél finomabb felbontást pedig a felső középkategóriánál és a csúcskészülékeknél találhatunk. A 4K felbontás még csak kísérletként jelent meg egy-két készüléknél. A táblázatban felsoroltakon kívül léteznek további értékek is.

Kijelző frekvencia

A kijelző frekvenciája egy további olyan paraméter, amely döntő lehet telefon kiválasztásakor. A szabvány a 60 Hz (herz), de ha igazi zökkenőmentességre vágysz, akkor jobb, ha 90 Hz-es vagy 120 Hz-es kijelzőt választasz. A magasabb érték zökkenőmentesebb mozgás közbeni képmegjelenítést jelent akár játék közben is. A 120 Hz-es kijelzőkkel általában gamer telefonoknál lehet találkozni, a OnePlus azonban a 90 Hz-es OnePlus 7 Pro bemutatásával megmutatta, hogy a hagyományos telefonoknál is van létjogosultsága a magasabb frekvenciának. A következő videóban ez a készülék a Samsung Galaxy S10 + telefonnal kerül összehasonlításra.

Rugalmas kijelzők

A rugalmas kijelzőkről egyre többet hallunk. Ez a technológia sok gyártó portfóliójába bekerült, és mindegyik kicsit másként közelíti meg a kérdést. Például a rugalmas Samsung Galaxy Fold a könyv stílusú nyitásra fogad, míg a Samsung Galaxy Z Flip és a Motorola Razr kagyló típusú nyithatóságot alkalmaz. A Xiaomi neve alatt pedig egy bizarr prototípus jelent meg. A Mi Mix Alpha-nak szó szerint minden oldalon van kijelzője. Az Alfát azonban nem az átlag lakosságnak szánják. További információ a rugalmas telefonokról szóló cikkben.


RAM memória

Minden okostelefon rendelkezik memóriával. Telefonválasztás során ez az egyik legfontosabb paraméter, amit figyelni kell. Minél több memória áll rendelkezésre, annál fürgébb lesz a telefon, és annál több folyamat futhat rajta egyszerre.

Mennyi memóriára van szükségem?

 • 1–2 GB – Ennyit találunk az olcsóbb és régebbi okostelefonoknál. A mai applikációkhoz ez nagyrészt nem elegendő, és komolyabb terhelés során a rendszer akadozik majd, és nem reagál.
 • 3–4 GB – Manapság már ez az elvárt standard. 2-3 GB memória elegendő a kevésbé memóriaigényes webböngészéshez, zenehallgatáshoz és mobilos játékokkal való játszáshoz.
 • 6 GB-tól – bár 5 GB RAM-os telefonokat nem gyártanak, de 6 GB-ost viszont igen. Ez az érték ma a nagy teljesítményű telefonokra jellemző, de az igazi csúcskészülékeknél nem ritka a 8, 12 vagy 16 GB sem. Általában nem fogod kihasználni az egész memóriát, de ez biztosíték a jövőre nézve is, mivel az alkalmazások RAM-igénye folyamatosan növekszik.

Processzor

Processzor magja

A processzor legfontosabb része, amely minden számításos műveletért felel. Az okostelefonoknál a magok száma általában 4 és 8 között mozog, és azt lehet mondani, hogy minél több mag, annál jobb. A több mag jobban megosztja egymás között a munkát, és ezzel csökken az annak megoldására fordítandó idő.

Processzor frekvenciája

A frekvencia a processzor által 1 másodperc alatt befogadható utasítások számát jelöli. GHz-ben adják meg. Magasabb frekvenciaértéknél nő a processzor hatékonysága. Az alapfrekcenciák általános értékei 1,6 GHz és 2 GHz között mozognak.

Milyen processzorra van szükségem?

Az Android operációs rendszerhez manapság 4-8 maggal rendelkező, 1,5 GHz frekvenciájú processzor a standard. Az Apple iPhone telefonoknál, amelyeken iOS fut, nem kell időt fordítanod rá, hogy a teljesítmény alapján válassz modellt, mivel mindegyiket úgy tervezték, hogy gyorsan és folyamatosan fusson minden. A Windows Phone igényei minimálisak, úgyhogy akár egyharmaddal gyengébb processzor is elegendő, mint amilyenhez egy Androidnál lenne szükség.

Processzor modell-megjelölése

Gyakorlatilag az egyetlen adat, amely alapján megjósolható a telefon teljesítménye a tesztek és benchmarkok átnézése után. Például egy modern négymagos chip nyugodtam lehet nagyobb teljesítményű, mint egy elöregedett nyolcmagos.

Mesterséges intelligencia

Különösen az új csúcskategóriás telefonok esetében egyre gyakrabban találkozunk a mesterséges intelligenciával. Mi is ez valójában? A telefon processzorában található egy extra feldolgozó egység vagy egy kód, amely például megkönnyíti a fényképezést vagy az energiatakarékosságot. A mesterséges intelligenciával az olyan hangasszisztenseknél is találkozhatunk, mint a Google Asistent (Google), Alexa (Amazon), Siri (Apple), Bixby (Samsung), stb.

Legismertebb gyártók


Qualcomm
A processzorokat és grafikus gyorsítóegységeket elsősorban multitasking-képességük miatt dicsérik, és azért, amilyen teljesítményt nyújtanak játékok játszásakor. A vállalat 2005 óta gyárt processzorokat és azóta gazdag mobil-mérnöki tapasztalatokat szereztek. Snapdragon processzoraikat a legnagyobb gyártók zászlóshajóiban használják, mint amilyen a Google Pixel, a Xiaomi Mi vagy a Samsung Galaxy S néhány modellvariációja.

 • Snapdragon – a CPU egységek osztályainak teljesítményjelölése. A sorozatot az S200, S400, S600, S800 számok azonosítják. Az első szám a processzorsorozatot jelöli, a második a processzor modelljét. Minél magasabb a szám, annál magasabb teljesítményű a processzor. A processzorhoz grafikus gyorsítóegység is tartozik.
 • Adreno – grafikus gyorsítóegységek, amelyek hasonló funkciót látnak el, mint a grafikus gyorsítókártyák a notebookokban és asztali számítógépekben.


MediaTek
A MediaTek egy taiwani processzorgyártó, a Qualcomm egyik fő konkurense. Portfóliójában az olcsó processzoroktól a középkategória részére felturbózott chipeken keresztül a futurisztikus X-seriesig minden megtalálható, ez utóbbi 3 GHz frekvenciát is nyújthat. Számos eredeti funkcióval büszkélkedhetnek, mint például a szabadalmaztatott MiraVision. A processzorok rendkívül népszerűek a kínai gyártóknál - a legismertebb közülük a Xiaomi és a Meizu.

 • Helio – a vállalat legújabb büszkesége. A MediaTek Helio processzorok rendelkeznek az összes ezelőtti generáció legjobb tulajdonságaival. Maga a gyártó a jövő processzorának nevezi.


Samsung
A koreai elektronikagyártóról határozottan elmondhatjuk, hogy nincsenek lemaradva, saját maguk gyártják azokat a processzorokat, amelyeket a legjobb telefonjaikban használnak. Gyakran keveri őket Qualcomm processzorokkal, attól, milyen piacra szánja a telefont.

 • Exynos – a Samsung nyolcmagos processzorainak kulcsfontosságú sorozata. A fejlett grafikus chipnek köszönhetően képessé teszik a telefont 3D játékok játszására és 4K UHD felbontás feldolgozására.


Apple
Az Apple nem maga gyártja, és nem is maga tervezi a processzorait, hanem különféle cégeket kér fel a feladatra, főként a Samsungot és TSMC-t.

 • Apple A – processzorok jelölése telefonokban és tabletekben. Az iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max készülékeknél hatmagos Apple A13 Bionic processzor található.


HiSilicon
A kínai cég a Huawei óriásvállalat tulajdona. A legnagyobb nyomtatott áramkörgyártóról van szó a kínai piacon, ezáltal remek háttérrel rendelkeznek az új technológiák fejlesztéséhez. A többi ázsiai gyártóval szemben nem a magok számának emelésével növeli a teljesítményt, hanem magukat a magokat javítják fel.

 • Kirin 900 – a legújabb olyan mobilprocesszor-sorozat, amelynek tagjait kizárólag a Huawei és a Honor okostelefonjaiban és tableteiben használnak.
 • Kirin 600/700 – általános használatre tervezett processzorok sorozata. Teljesítményük alapján a középkategóriába sorolódnak, legfőbb előnyük gazdaságos működésük.


NVIDIA
A grafikus kártyák területéről ismert játékos pár évvel ezelőtt kezdett bele a mobilprocesszorok gyártásába, és egyértelműen kijelenthetjük, hogy nincsenek lemaradva a konkurenciához képest. Az nVidia processzorok elsősorban játékok játszása során nyújtott teljesítményükkel tűnnek ki. A legmodernebb Tegra X1 egy négymagos chipset 256 magot tartalmazó grafikus egységgel, így ezt használják a hordozható nVidia SHIELD Android TV játékkonzolban is. Az nVidia processzorok minden gamer számára ideális megoldást jelenthetnek.

 • Tegra K1 – a processzort telefonok hosszú sora használja, főként viszont az nVidia SHIELD tablet, amelyen szuper számítógépes játékokat lehet játszani, mint amilyen a Half-Life vagy a Knights of the Old Republic.

Akkumulátor

Az akkumulátor üzemidejét mAh mértékegységben - miliamperórában szokták megadni. Minél magasabb a szám, annál magasabb a kapacitása. Az általános akkumulátor kapacitás, amely egy napos működési időt biztosít, az körülbelül 3500 mAh. A 4000 mAh körüli értékűek átlag feletti akkumulátornak mondhatók, amivel a telefonok hosszú ideig működnek egy töltéssel. Választás során további aspektusokat is figyelembe kell venni, amelyek befolyásolhatják a merülés sebességét, főként a kijelző méretét, processzor teljesítményét és az adatfunkciók használatát. Annak érdekében, hogy az egyes telefonok akkumulátor-idejének összehasonlítása minél objektívebb lehessen, a rendelkezésre állási időt szokás megadni. Azt laboratóriumi körülmények közt tesztelik, és semmiképp sem reális működési időt mutat. Ez a maximális lehetséges idő, amelyet a telefon kibír bekapcsolt állapotban egy töltéssel.

Számos telefon támogatja a  gyorstöltési funkciót. A technológia megnevezése gyártóról-gyártóra változik, találkozhatsz a Rapid Charge, Pump Express, Quick Charge kifejezésekkel és társaikkal. A legelterjedtebb a Quick Charge 2.0 technológia a Qualcommtól, amely fel tudja tölteni 0%-ról 60%-ra a telefont kb. 30 perc alatt. 2015 év végén mutatták be a felújított Quick Charge 3.0 verziót, amely 0%-ról 80%-ra tölti a telefont kb. 35 perc alatt. A 2018-as újdonság a Quick Charge 4+ volt, amely több áramkört használ, így nem csak gyorsabb töltést biztosít, de kímélőbb is az akkumulátorral.

A drágább telefonoknál vezeték nélküli töltés funkció is elérhető. Ez akkor igazán hasznos, ha nem akarsz állandóan kábeleket keresni, csatlakoztatni. Mára ezt a típust már jópár márka támogatja, és egyre többnél lesz elérhető a jövőben is. Másik előnye, hogy az ún. dokkolóval akár okosóra is tölthető. Az utóbbi időben vezetéknélküli kivitelű power bankok is megjelentek. Ezek a vezetéknélküli power bankok, mint pl. a Samsung Wireless Battery Pack ugyanúgy működnek, mint hagyományos társaik.

Egy másik újdonság a fordított töltés. Erre egyre több vezeték nélküli töltésre képes telefon alkalmas. A fordított töltés a telefonodból csinál vezeték nélküli töltőt. Töltse fel az akkumulátort barátaival útközben, vagy töltse fel az intelligens kiegészítőket. Például a Samsung Galaxy S10 (valamint az S10e és S10 +) és a Huawei P30 Pro sorozat támogatja a fordított töltést. A fordított töltést jelenleg pl. a Samsung Galaxy S20 (és az S20 Ultra, valamint az S20+ is) vagy a Xiaomi Mi 10 sorozatú telefonok támogatják.

Fényképezőgép

A megfelelő mobiltelefon kiválasztása során a legfontosabb faktor gyakran a beépített fényképezőgép. Bármit is fényképezz, legyen az természet, portrék, étel vagy selfie, a legjobb mobiltelefonok sikeresen helyettesítik a – hozzájuk képest – nagy kompakt fényképezőgépeket.

Első/hátsó oldali fényképezőgép

Legyen szó okostelefonról vagy akár hagyományos nyomógombosról, ma már mindben van hátoldali fényképezőgép – gyakran kettős vagy akár hármas is. Ez általában nagyobb felbontású, nagyobb fényerejű és szélesebb objektívű, hogy lehessen vele fényképezni a természetet és a környezetet is. A szelfikészítésre az előlapi, gyakran már szintén dupla fényképezőgép szolgál.

Többkamerás telefonok

Manapság minden modern okostelefonnak már több kamerája van. A fő (széleslátószögű) lencsén kívül más típusokat is talál, amelyek mindegyike különbözik egymástól. A legfontosabbak:

• Ultraszéles látószögű lencsék - Nagyobb területek (például panorámaképek) fényképezésére használják. Gyakran 120°-nál nagyobb látószögről beszélünk.

• Teleobjektív - távoli tárgyak fényképezésére használható. Mivel széles látószögű vagy ultraszéles látószögű zoommal használatakor elmosódás fordulhat elő, a teleobjektíveken optikai zoom is található. (A Samsung Galaxy S20 Ultra 10x optikai zoommal rendelkezik.)

• Makró kamera - Nagyon közeli és kicsi témák megörökítésére alkalmas. Gyakran használják pl. virágok vagy rovarok fényképezésére.

• Mélységérzékelő kamera / ToF érzékelő - a mélységérzékelő kamerát, vagy annak továbbfejlesztett 3D-s variánsát a ToF kamerát a fénykép különböző mélységrétegeinek felismerésére használják. Ezután a rétegek könnyedén szétválaszthatók és külön kezelhetőek. Példa erre a népszerű bokeh.

.

Felbontás

A pixelek száma, amelyeket az elkészült kép tartalmazni fog. Nem ez az egyetlen tényező, amely alapján egy fényképezőgép minőségét meghatározni érdemes, mivel a minőséget elsősorban a képérzékelő chip mérete határozza meg, és 14-28 Mpx között ráadásul nincs semmilyen különbség. Még a legjobb telefongyártók némelyike is inkább a kisebb felbontású fényképezőgépek mellett dönt – lásd az iPhone 10 Pro (12 Mpx + 12 Mpx + 12 Mpx).De például a Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 108Mpx-es érzékelőt használ.

Nagyfelbontású fényképek nyomtatásokhoz jobb a magasabb felbontás, viszont ezeknél ismét inkább a képérzékelő mérete határol majd be, és lesz ezáltal gyengébb minőségű a kép a tükörreflexes készülékkel készítettnél.

Fényerő és rekesz

A fényképezőgép fő paramétere nem csak a megapixelek száma (MPx), hanem a fényerő is. Ez utóbbit a "f" betűvel jelöljük. Az utána lévő szám adja meg az objektíven való áthaladás során történő fényveszteséget. Minél kisebb a szám, annál jobban tud megküzdeni a készülék a fényhiánnyal, ami nélkülözhetetlen, ha éles képeket szeretnénk kapni, nem csak sötétedéskor. A nagyobb fényerő okozza egyebek mellett a gyönyörű elmosódott hátteret, amelyet mindannyian annyira szeretünk. A rekesz ideális mérete egy okostelefon esetén f/2 - f/2,4 körül mozog. A legjobb készülékeknél f/1,5 szerepel.

Videó

A mobilos fényképezőgépek nagy felbontású videofelvételt is tudnak rögzíteni, gyakran számos funkcióval ellátva, mint amilyen a slow-motion vagy a time lapse. A telefonok többsége Full HD felbontásban rögzít, a jobban felszerelt  modellek a 4K-val is elbírnak, míg az abszolút csúcs modellek akár 8 K-val is.

A videóknál fontos paraméter a képkockák másodpercenkénti száma is (fps). Gyakori érték a 30 vagy 60 másodpercenkénti képkocka. Ha a telefon 60 fps-es Full HD-ra képes, akkor a felvétel zökkenőmentesebb lesz, mint a 30 fps-es Full HD-s.

HDR és jelenetek

Arra való tekintettel, hogy a fényképezőgépek inkább automatikusan, mint manuálisan működnek, számos jelenet-üzemmódot tartalmaznak sokfajta eshetőségre felkészülve.

A HDR az a funkció, amelyet a fényképezés során mindig is használtak, és mostanság találja meg a helyét a digitális fényképezés területén is. Több különböző expozícióval készült fénykép kombinációjáról van szó, a cél egy nagykontrasztú kép elkészülése.

A panoráma üzemmód lehetővé teszi széles fényképek rögzítését, például a kilátótoronyról való teljes kilátás megörökítését.

A portré üzemmód emberek fényképezésére való, a legkisebb rekeszbeállítást használja, elmosódott háttérrel.

A makro üzemmódot kisebb objektumok fényképezésénél használjuk, például virágok vagy bogarak megörökítésekor.

Stabilizálás

Mivel mobillal való fényképezéskor rendkívül ritkán használunk állványt, így minden fényképezőgép képstabilizátorral van felszerelve. Két kategóriája van, az elektronikus (EIS) és az optikai (OIS). Az olcsóbb modellek elektronikus stabilizátorral rendelkeznek, amely csak növeli az ISO érzékenységet a rövidebb expozíciós idő elérésének érdekében. Az elektronikus stabilizációval készült kép elméletileg rosszabb is lehet, mint ha anélkül készült volna. Az OIS viszont lényegesen jobb eredményeket produkál, mivel magába a fényképezőgépbe van beépítve.

Autofókusz

Bármilyen jobb fényképezőgépnek támogatnia kellene az automatikus képélesítést (autofókuszt). A jobb telefonok lézerrel segítik a rövidebb távolságra való fókuszálást, és a tetszőlegesre pedig fázisdetektálással (PDAF), a legjobb készülékek a két mód kombinációját használják. Az iPhone telefonoknál a PDAF megfelelője a Focus Pixels.

ToF technológia

A ToF (Time-of-Flight) technológia vagy az azon alapuló szenzorok nagyon elterjedtek a legújabb telefonoknál. Fejlett mélységérzékékelőkről van szó, amelyek fénysugarak vagy ultrahang segítségével mérik az egymás és a látómezőben lévő tárgyak közötti távolságot. Csak 1% -os maximális hibaaránnyal működnek, míg a hagyományos kettős kamerák hibaaránya akár 10%. A ToF érzékelő így sokkal pontosabb a bokeh vagy fókusz effektus létrehozásához.

Kapcsolódás és szenzorok

Kapcsolódás

 • LTE/4G

A jelenlegi okostelefonokból már semmiképp sem szabadna hiányoznia az okostelefonból a gyors LTE Internet-támogatásnak. Vigyázni kell azon készülékekkel, amelyek támogatják ugyan az LTE-t, nem értik meg egymást viszont a magyar frekvenciákkal. A helyi LTE hálózatok nagy része 800 MHz frekvencián fut. Technikai paramétereinkben általában megtalálható az információ, hogy az adott készülék támogatja-e az "itthoni" LTE-t vagy nem.

 • 5G

Az 5G-s telefonokhoz szükséges 5G hálózatok kiépítése már megkezdődött az egész világon, de egyelőre nem eléggé elterjedt szabvány a mobilhálózatok között. Csakúgy, mint más országokban, Magyarország tekintetében is jelenleg alig találkozni 5G-vel, kivéve a kifejezetten fenntartott tesztterületeket. Néhány év múlva azonban az 5G válhat szabvánnyá a nagy átviteli sebesség biztosításában a városokban, falvakban és a legfélreesőbb helyeken is.

 • GPS

A Globális Helymeghatározó Rendszerhez való csatlakozás lehetővé teszi, hogy pár méteres pontossággal követhesd helyzetedet bárhol a Földön.

 • Galileo, GLONASS és BeiDou

Európai, orosz és kínai műholdrendszerek, hasonlóak az amerikai GPS-hez. A Galileo elvileg 2019-től teljesen működőképes kell, hogy legyen és pontosabb eredményt kaphatunk majd vele, mint a GPS-szel. A BeiDou várhatóan 2020-ra akár 35 műholddal is rendelkezni fog, amelyek 10 méteres pontossággal fedik majd le a világot.

 • WiFi

Csatlakozási lehetőség az Internethez a WiFi vezetéknélküli hálózat segítségével. 

 • Bluetooth

Vezeték nélküli kommunikáció a telefon és egyéb eszközök között, főként hangszórókkal és fej/fülhallgatókkal . Minél magasabb verzió, annál gyorsabb kapcsolódás és alacsonyabb fogyasztás.

 • NFC

Két elektronikus készülék kommunikálási módja. Kétirányú adat- és információátvitelre szolgál. A jövő technológiájaként szokás emlegetni, és leginkább a a mobillal való fizetésre használatos. Nálunk pl. a Google Pay, Apple Pay és egyéb fizetési rendszereket részesítik előnyben. A mobilt elég csak hozzáérinteni a terminálhoz, hasonlóan, mint az érintéses plasztik kártyák esetén.

 • Infraport

Infravörös sugárzás segítségével történő adatátvitelre szolgál. Ma már nem használják túl gyakran mobiltelefonoknál, a Bluetooth és az NFC váltotta fel. Továbbra is használatos viszont mindenféle elektronikai eszköz távirányítójánál, mint amilyenek a TV-k, klímák, otthoni zenelejátszók, stb.

 • USB-C / Lightning / Micro USB

Foglalatok adatkábel csatlakoztatásához. A kábel a telefon töltését vagy számítógéphez való kapcsolását szolgálja.

USB-C – Az USB modern verziója, az új okostelefonok többségénél használják.

Lightning – Kizárólag iPhone telefonoknál használják.

Micro USB – A korábban legelterjedtebb típus, főként  Androidos telefonoknál még mindig gyakori. Fokozatosan kezd azonban eltűnni, mert ez a mára elavulttá vált csatlakozó lassú és aszimmetrikus.

Szenzorok

 • Barométer

Légnyomásmérő. Rendkívül hasznos kis kiegészítője a mobiltelefonoknak.

 • Fényszenzor

Ha nem szereted, hogy folyton állítgatni kell a telefon fényerejét, a fényszenzornak köszönhetően a készülék nélküled is megoldja, hogy az adott körülmények között láss mindent, amit szeretnél.

 • Mozgásérzékelő (akcelerométer) és giroszkóp

A telefon mozgását és pozícióját kísérik figyelemmel. Főként a játékoknál vesszük hasznát, de hasznos segítőtársak lehetnek a mindennapokban - pl. a mobilos vízmérték.

 • Mágneses iránytű

Az égtájak meghatározásához használhatjuk, a Föld mágneses mezője alapján tájékozódik.

 • Közelségérzékelő (proximity sensor)

Nagyon fontos érzékelő minden telefonban. Ha közelíted a telefont az arcodhoz beszéd közben, lezárja a képernyőt, hogy ne nyomhass meg akaratlanul valamit az arcoddal, vagy szakíthasd meg a hívást.

Belső tárhely és memóriakártyák

Főként azoknál a telefonoknál, amelyeknek nem bővíthető kártyával a tárhelye, légy körültekintő, és válassz inkább olyat, amelynek nagyobb a belső tárhelye. Választáskor azt is vedd figyelembe, hogy a felhasználható tárhelybe nem tartozik bele az a hely, amelyet az operációs rendszer foglal le. Amennyiben 16GB tárhelyű telefont vásárolsz, számolj vele, hogy egy átlagos oprendszer kb. 4-5 GB helyet foglal le, ami azt jelenti, hogy 11-12 GB hely marad az adataidnak. Az Androidos telefonoknál ráadásul eltérhet a rendelkezésre álló tárhely a gyártó és a modell függvényében, mivel mindegyik más-más applikációkat telepít fel előre a telefonra, és saját grafikus felhasználói interfészt használnak.

A piacon az alábbi tárhelyekkel találkozhatunk:

 • 16 GB-ig – Kisebb igényű felhasználók számára. A telefonon csak pár applikáció fér el.
 • 32 GB – Pár tucat applikációhoz és általános felhasználásra.
 • 64 GB – Néhány tucat applikációhoz, játékhoz, zenei albumhoz, pár filmhez. A felhasználók nagy része számára elegendő lesz.
 • 128 GB – Párszáz applikációhoz, több tucat játékhoz és filmhez. Intenzív használathoz ajánljuk.
 • 256 GB – Több tucat film, játék, applikáció elfér rajta, a legigényesebb felhasználókat is kielégíti.
 • 512 GB - 1 TB – azoknak ajánlott, akik sokat fényképeznek, 4K-s felvételeket készítenek vagy több száz, nagy tárhely igényű alkalmazást használnak.

Tipp: Ha a telefonodon kevés tárhely van, azon úgy segíthetsz például, ha törlöd a fotók biztonsági másolatát (pl. a Google Fotóknál) a telefonodról. Nem fogod elveszíteni őket, online továbbra is elérhetők lesznek, csak nem fognak helyet foglalni a mobilodon.

Alapanyagok

Az alapanyag, amelyből a telefont készítették, fontos szerepet játszik annak kinézetében, élettartamában és árában.

 • Műanyag – műanyagtelefonok aránylag könnyen törnek, főként az olcsóbb modellek készülnek teljes mértékben műanyagból. Műanyagot használnak gyakran a fényképezőgép lencséjeként.
 • Alumínium – a drágább és prémiumtelefonok általában alumíniumötvözetekből készülnek. A középkategóriás mobiloknál alumínium és műanyag kombinációjával találkozunk gyakran, vagy megmunkált felületű polikarbonáttal.
 • Üveg – főként prémium-kategóriás telefonok hátlapjának kialakításához használják.
 • Rozsdamentes acél – néha a keretekhez használják, pl. az iPhone X, XS vagy XS M esetében.
 • Kerámia – rendkívül kemény anyag, amely ellenáll a karcolódásnak, de törékenyebb a fémekhez képest.

Hasznos funkciók

Ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerés

Ha félted a telefonodban tárolt adataidat, ezen funkciók magasabb szintű biztonságot garantálnak. Az ujjlenyomat-leolvasó szokásos helye a telefon hátulja, vagy elől a kijelző alatt, esetleg egyből a kijelzőn.

AI Asistent

Az Al Asistent minden operációs rendszerbe beépített funkció. Kikeresi neked a legközelebbi éttermet, vagy pár szó alapján felhív egy adott kontaktot. Az iOS-ben az asszisztenst Sirinek hívják, a Google pedig Google Asszisztensnek nevezte el a sajátját.

Értesítő LED

Tetszőleges színnel világít abban az esetben, amit beállítottál. Mindenképp hasznos eleme a mobiltelefonnak! Ennek ellenére egyre kevésbé fordul elé, s az új 2020-as telefonoknál inkább kivétel lesz.

FM rádió

A telefonok nagy része a fülhallgatót rádiójelvevőként tudja használni. A kedvenc adódra tekerhetsz, bárhol is vagy, anélkül, hogy csatlakoznod kellene az internethez.

QWERTY billentyűzet

A teljes billentyűzet leegyszerűsíti és felgyorsítja az írást a nyomógombos telefonokon. Ha számos üzenetet írsz nap mint nap, és nyitott vagy egy nyomógombos telefonra, ne felejtkezz meg erről a funkcióról! Nyomógombos billentyűzete van például a BlackBerry telefonoknak.

Dual SIM

Azon telefonokat, amelyekben két SIMkártya is használható egyszerre, Dual SIM-es telefonoknak nevezzük. Az egyik kártyán lehet hangátviteli előfizetés, a másikon adatátviteli, vagy használhatod két szolgáltató szolgáltatásait egyidőben. Számos telefon lehetővé teszi, hogy az adatátviteli szolgáltatásokat csak egy SIM slotnál vedd igénybe. A Dual SIM készülékek között is vannak érintőképernyősek és billentyűzetesek.

eSIM

Az eSIM támogatásnak köszönhetően mar már nem szükséges valódi SIM-kártyát helyezni a telefonba s a megfelelő méret miatt aggódni (SIM / micro SIM / nano SIM). A telefon beépített chipje, amely a hagyományos SIM-kártyát helyettesíti, lehetővé teszi bármilyen telefonszám rögzítését az eSIM profil egyszerű küldésével a szolgáltató 3G vagy 4G/LTE hálózatán keresztül. Több eSIM profil esetén azonban csak egy használható (egyelőre).

Magasabb ellenállás

A magasabb ellenállású telefonokat bizonyos mértékig használhatod kedvezőtlenebb körülmények között - porban vagy nedvességben, nem fog ártani nekik. Az ellenállóság mértéke általában a védettség mértékében meghatározott, pl. IP67 vagy IP68. Az első szám azt mutatja, mennyire áll ellen a por behatolásának, a második szám a vízzel szembeni védettséget takarja. Egy IP67 védettségű telefont mondjuk fél órára vízbe meríthetsz, maximum 1 méter mélységben, ez sem, és az eső sem fog ártani neki. Az outdoor sportokhoz szükséges ütődés esetére vonatkozó védettség az alapján deríthető ki leginkább, hogy vannak-e gumiütközők a telefon testén.

Desktop (asztali) mód

Ha gyakran dolgozol a mobiltelefonoddal utazás közben is, de néha monitorhoz is hozzá tudsz férni, és PC-hez hasonló hordozható munkaállomást szeretnél létrehozni, akkor értékelni fogod az desktop/asztali módot. Bizonyos telefonokat, különösen a magasabb sorozatú, nagyobb teljesítményű telefonokat, speciális elosztó segítségével lehetséges monitorhoz, billentyűzethez, egérhez és egyéb perifériákhoz csatlakoztatni. Ez bizonyos mértékig olyan asztali számítógépet eredményez, amely a mobiltelefon teljesítményét használja ki. Példa erre a Samsung DeX Station az S és a Note sorozatban és a Desktop Mode a Huawei Mate modelleken.

Mobil szolgáltatások

A mobil szolgáltatások csak az utóbbi időben váltak jelentősebbé az Android okostelefonok használói számára, az USA és Kína közötti vita miatt, melynek eredményeként a Huawei-nek megtiltották a Google szolgáltatások használatát a Huawei telefonokon. A Huawei-nek ezért új processzorokat felszerelt telefonjait saját mobil szolgáltatásokkal kell ellátnia. Ezért jelenleg az Android telefonoknál két lehetőséget közül választhatunk:      

 • Google Mobile Services – egy ismerős felület hozzáféréssel az összes Google-alkalmazáshoz, beleértve a Google Play áruházat is. A GMS az Android okostelefonok túlnyomó többségén megtalálható.
 • Huawei Mobile Services – a Huawei saját felülete, amely nem engedélyezi a Google alkalmazások vagy a Google Play áruház használatát. A Huawei ezeket az alkalmazásokat saját ökoszisztémájával váltja fel. Bővebbet a Huawei Mobile Services-ről szóló cikkünkben olvashatsz, ahol ezeket a szolgáltatásokat ki is próbáltuk. A Huawei Mobile Services körülbelül 2020 kezdete óta minden újabb Huawei okostelefonon megtalálható.

Milyen mobilt használ egy...

Mobil lányoknak

• Minőségi fényképezőgép
• Keret nélküli kijelző
• Legalább 5,5"-es képátló

menedzser mobil

• Nagy kijelző
• Vezeték nélküli töltés
• Ujjlenyomat-olvasó

telefon kockáknak

• Kiemelkedő teljesítmény
• Keret nélküli kijelző
• Min. 128 GB memória

telefon fotósoknak

• OIS-szes fényképezőgép
• 256 GB körüli memória
• Hármas objektív

telefon játékhoz

• Kiemelkedő teljesítmény
• Min. 6"-os kijelző
• Gyorstöltés

hagyományos telefon

• Fizikai nyomógombok
• Dual SIM
• FM rádió

outdoor telefon

• Víz- és ütésálló
• Nagy teljesítményű akkumulátor
• LED-es zseblámpa

telefon idősebbeknek

• Fizikai nyomógombok
• SOS gomb
• Nagyobb teljesítményű akkumulátor

telefon gyerekeknek

• Érintős kijelző
• Alacsonyabb ár
• Nagyobb akkumulátor

telefon sportoláshoz

• Vízálló
• Bluetooth
• GPS

telefon VR-hez

• 500 PPI körüli finomság
• Alacsonyabb tömeg
• Giroszkóp

telefon filmfelvételhez

• Kamera elektronikus képstabilizátorral
• Min. 128 GB memória
   

Alapkategóriás mobiltelefonok

okostelefonok (smartphone)

Okostelefonok (smartphone)

 • Internetcsatlakozás
 • Nagy érintőkijelző
 • Fényképezőgép, zenelejátszó
 • Operációs rendszer
 • Számos applikáció és magasabb szintű funkció

Az okostelefonok, amelyeket smartphoneoknak is nevezünk, a mai piacon a legfejlettebb technológiájú készülékek. Széles képátlójú, érintős képernyőjük miatt ideálisak videók lejátszásához, játékokhoz, könyvek és emailek olvasásához, nem utolsó sorban pedig az Internet böngészéséhez. A modern okostelefon általános felszereltségének része a fényképezőgép is, amely ma a legjobb modelleknél eléri az általános kompakt fényképezőgépek színvonalát.

Előnyök és hátrányok
 • Nagy kijelző
 • Érintéses kezelés
 • Számos funkció
 • Jó minőségű fényképezőgép
 • Nagyobb méret
 • Hamarabb lemerül
 • Kisebb mechanikai védettség

Okostelefonok operációs rendszere

Az Interneten található számos szenvedélyes vita mutatja, hogy talán minden felhasználó eltérően határozza meg a "legjobb" operációs rendszert. Amennyiben még nem döntöttél, melyik OS-t választod, elkészítettünk számodra egy jól átlátható kalauzt: Mobil operációs rendszerek összehasonlítása.

Okostelefonok ár alapján

Csúcskategóriás telefonok

Okostelefonok 140 000 Ft felett

Prémiumkategóriás telefonok, a legjobb paraméterekkel. Ebben az árkategóriában gyakorlatilag már nem találkozhatsz sima műanyag konstrukcióval, a minőségi anyagok számítanak standardnak, mint amilyen a fém és az üveg. Az olcsóbb modellekkel szemben ezeknél nincsenek kompromisszumos megoldások. Csúcskategóriás fényképezőgépet kapsz, hibátlan kijelzőt, extrém módon hatékony processzort és több RAM-ot.

Amennyiben a lehető legjobbat akarod, ami mostanság a piacon van, prémium-kategóriás telefont válassz. Így abban is biztos lehetsz, hogy az elkövetkezendő évek modelljei közt is megállja majd a helyét.

Előnyök és hátrányok

 • Maximális teljesítmény
 • Első osztályú kijelző és fényképezőgép
 • Elsőrangú konstrukció
 • Hosszabb időn keresztül számíthatunk aktualizálásra
 • Magasabb ár

Felső-középkategóriás okostelefonok

Okostelefonok 90 000 és 140 000 Ft között

Az ún. felső-középkategóriás okostelefonok egy általános smartphone és egy prémiumkategóriás modell közötti határmezsgyén mozognak. Nagyon gyakori a minőségi konstrukció, amely gyakran vetekszik a legjobb telefonokéval. A prémiumkategóriás telefonokkal szemben az alacsonyabb ár elsősorban a rosszabb fényképezőgépben jelenik meg, gyengébb processzorban, kisebb, de az igényeket teljesen kielégítő munkamemóriában, és a kijelző nem éri el a csúcsmodellek minőségét. Ebbe a kategóriába kerülnek viszont gyakran az előző év zászlóshajói.

Ha tökéletesen kidolgozott és megfelelően nagy teljesítményű telefont szeretnél minőségi fényképezőgéppel, de fontos számodra az ár is, válassz ebből a kategóriából.

Előnyök és hátrányok

 • Minőségi konstrukció
 • Teljesen megfelelő teljesítmény
 • Jó fényképezőgép és kijelző
 • Jó ár/érték arány
 • Kompromisszumok a prémiumkategóriás modellekhez képest

Alsó-középkategóriás okostelefonok

Okostelefonok 45 000 és 90 000 Ft között

Az okostelefonok középkategóriája számos felhasználó számára a tökéletes ár/érték arányú telefonokat jelenti. Némelyik, elsősorban a drágább modellek ebből az árkategóriából részben fém konstrukcióval büszkélkedhetnek, szép Full HD kijelzővel, és megfelelő teljesítménnyel általános felhasználáshoz. A drágább okostelefonokkal szemben általában a fényképezőgép terén maradnak alul. Azzal is számolni kell, hogy a teljesítmény néhány év múlva nem lesz elegendő, és - emellett - a gyártók gyakran nem kínálnak sokéves támogatást ezekre a modellekre.

A középkategóriás telefonok gyakran a felhasználók első belépését jelentik az okostelefonok világába. Aránylag jó minőséget és paramétereket kínálnak relatíve alacsony áron, de kompromisszumok árán a teljesítmény, konstrukció, aktualizációk elérhetősége és a fényképezőgép minősége területén.

Előnyök és hátrányok

 • Ár
 • Általános használathoz elegendő teljesítmény
 • Relatíve minőségi kijelző
 • Később elérhetőek az aktualizációk
 • Alacsonyabb teljesítmény igényesebb applikációk és játékok esetén
 • Rosszabb fényképezőgép

Olcsó okostelefonok

Okostelefonok 45 000 Ft-ig

A legolcsóbb okostelefonok a drága modellek funkcióit kínálják, viszont lényegesen alacsonyabb áron. Ugyanaz az operációs rendszer van rajtuk, így ugyanazok az applikációk és játékok elérhetőek ezeken is. Az olcsóbb telefonok nem érik el viszont a drágább modellek teljesítményét, így nem biztos, hogy minden program akadozás nélkül fut majd. Az alacsony ár megnyilvánul továbbá a nem túl jó minőségű fényképezőgépekben, a kevésbé minőségi konstrukcióban és kijelzőben, kisebb felbontásban és rosszabb színhűségben.

Az olcsóbb okostelefon második telefonként ideális lehet - munkabeszélgetésekhez, gyerekek számára, utazásokra, ahol nagyobb az esélye, hogy elveszik vagy megsemmisül.

Előnyök és hátrányok

 • Alacsony ár
 • Hasonló funkciók, mint a drágább modelleknél
 • Alacsony teljesítmény
 • Kevésbé jó minőségű fényképezőgép
 • Alacsonyabb felbontású kijelző
 • Rosszabb hozzáférés az aktualizációkhoz
 • Gyengébb konstrukció-minőség
Okostelefonok Androiddal

Okostelefonok Androiddal

 • Android operációs rendszer
 • Széles modellválaszték
 • Számos applikáció és játék
 • Személyre szabható felhasználói környezet

Az Androidos okostelefonok szinte minden felhasználó számára megfelelőek. A Google vállalat Android operációs rendszere nagyobb szabadságot biztosít a felhasználó számára személyre szabhatóság terén a többi mobilos operációs rendszerrel szemben. Az Androidra érhető el ugyanakkor az applikációk és játékok legnagyobb választéka. Ezen operációs rendszerrel ellátott okostelefonok minden árkategóriában, különböző méretben és kinézetben képviseltetik magukat. Egyszerűségüknek és a széles modellválasztéknak köszönhetően szinte mindenki talál majd olyan telefont, amely elérhető számára és tetszik neki.

Előnyök és hátrányok
 • Minőségi modellek elfogadható árakon
 • Széles választék
 • Személyre szabható operációs rendszer
 • Számos applikáció és játék
 • Az olcsóbb modelleknél nem akadozásmentesen fut az operációs rendszer
 • Kevésbé elérhető aktualizációk
Apple iPhone

Apple iPhone

 • iOS operációs rendszer
 • Apple ökoszisztéma
 • Csúcsminőségű konstrukció
 • Egyszerűen kezelhető

Az Apple vállalat termékei mindig magas minőségű kidolgozottsággal és kiválóan megalkotott szoftverrel rendelkeznek. Az Apple iPhone ehhez hozzáteszi még az egyik legjobb mobilos fényképezőgépet, minőségi Retina kijelzőt és az intuitív iOS operációs rendszert. Mint az Apple minden készüléke, ez is ideális az Apple egyéb termékeinek ökoszisztémájában való használatra. Olyan telefonról van szó, amely mindig az éppen elérhető legjobbak közé tartozik.

Előnyök és hátrányok
 • Minőségi fényképezőgép
 • Hibátlan minőségű konstrukció
 • Akadozásmentesen fut az operációs rendszer
 • Összeköthető az egyéb Apple készülékekkel
           
 • VR-hez alacsonyabb kijelzőfelbontás
 • Kisebb modellválaszték
 • Ár

Melyik iPhone telefont válasszam?

iPhone 11

iPhone 11

Az iPhone 11 az egyike a 2019 szeptemberében bemutatott modelleknek. Elődjéhez, az iPhone Xr-hez képest számos fejlesztést láthatunk. A hátsó kamera új társat kapott. Az Apple most először ultra-széles lencsét használt, és a kamera támogatja az optikai stabilizálást és az optikai zoomot is. Az új Apple A13 processzor jelenleg a világ egyik legerősebb processzora. Az érdeklődők szintén értékelni fogják az alacsonyabb árat az előző generációhoz képest.

Az iPhone 11 nagyszerű kezdő modellnek tűnik, ha azon töprengsz, hogy Apple modellbe fektetsz be. Az telefon alapvetően hasonlít az iPhone Xr-hez, bár bizonyos területeken annál fejlettebb.

Előnyök és hátrányok

 • Elfogadható méretű kijelző
 • Kettős kamera OIS és optikai zoommal
 • Az első ultra-széles lencsével rendelkező iPhone
 • Nagyszerű teljesítmény az A13 processzornak köszönhetően
 • Az ár alacsonyabb, mint a tavalyi azonos modellé
 • A sorozat többi tagjával ellentétben itt hiányzi az XDR kijelző
 • Nem kínálják 512 GB-os méretben

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro

Az új iPhone 11-gyel együtt az Apple 2019 szeptemberében bemutatta az új 11 Pro-sorozatot is. Alapkivitelben hasonló a tavalyi X-ekhez, de funkciók és felszereltség szempontjából ez egyértelmű előrelépés. Most először az iPhone hármas kamerát kapott, s mindhárom lencse 12 Mpx-es felbontású. Az alapmodellhez képest az Apple teleobjektívet adott hozzá, mely portré módban segít. Mint az X-ek, az iPhone 11 Pro valamivel kisebb, mint az iPhone 11, ami némelyeknek hasznos lehet. Kisebb telefonnak természetesen kisebb a kijelzője is, de az idei Pro modellek nagyobb akkumulátorral rendelkeznek, és továbbfejlesztett XDR technológiát hoznak, amely az Apple monitorjaiból ismert.

Ha a legjobb Apple-t keresed, akkor az iPhone 11 Pro az egyértelmű választás. A mesterséges intelligenciával gazdagított hármas kamerával lenyűgöző felvételeket készíthetsz.

Előnyök és hátrányok

 • Hármas kamera kiváló szoftverrel
 • Kiváló teljesítmény és processzor
 • Hosszabb akkumulátor élettartam
 • Az ár nem változott az előző évi modellhez képest
 • Kiváló minőségű OLED kijelző XDR technológiával
 • Nagyon kompakt méretek
 • A sorozat legkisebb kijelzője
 • Nem mindenkinek tetszik a fotómodul tervezése

iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 Pro Max

Az iPhone 11 Pro Max a 2019-es sorozat legerősebb modellje. A „Max” név azt sugallja, hogy a kijelző nagyobb, mint az iPhone 11 Pro. Pontosabban, 6,5"-es, és természetesen XDR technológiát alkalmazó OLED panel. A méretesebb kijelző azonban szükségszerűen nagyobb méretű telefont is jelent, ami kicsit nehézkesebbé teszi a használatát. Mint minden 11. sorozatú modell, az iPhone 11 Pro Max is IP68-as tanúsítvánnyal és az iparágban vezető Apple A13 processzorral rendelkezik, a nagyobb teljesítmény és a hatékonyabb működés érdekében.

Az iPhone 11 Pro Max jó választás, ha tetszik az iPhone 11 Pro, de tetszik a kisebb képernyő. A Max esetén ezt a kérdést ragyogóan oldották meg. De készüljön fel, a nagyobb tárolókapacitással rendelkező modellekért többet fogsz fizetni.

Előnyök és hátrányok

 • Az Apple legjobb kameramodulja
 • Hatalmas Super Retina OLED kijelző XDR technológiával
 • A nagyobb kijelző ellenére megmarad ugyanaz a finomság
 • Az akkumulátor élettartama észrevehetően hosszabb
 • Hibátlan kivitelezés
 • Magasabb ár
 • A telefon kialakítása talán nem mindenki számára megfelelő

iPhone SE 2020

iPhone SE 2020

Az iPhone SE 2016 óta belépő modellként szolgál az iOS ökoszisztémájába, és kisebb mérete miatt sok felhasználónál népszerű. A 2020-as új iPhone SE egyértelműen folytatja ezt a tendenciát, bár az iPhone 8 példáját követve kissé nagyobb, mint megszoktuk.

Az iPhone SE 2020 az iPhone 8-tól vette át a telefon méretét, a kijelző méretét és technológiáját, valamint a nevezetes Home gombot. Az iPhone SE 2020 viszont erősebb. Még mindig csak 3 GB RAM-mal működik, de a jól beállított iOS-sel kombinálva ez a gyakorlatban nem jelent jelentős hátrányt.

A telefont az iparvezető Apple A13 Bionic processzor hajtja, amely olyan zászlóshajókban is megtalálható, mint az iPhone 11 Pro Max, és amely továbbra is a leghatékonyabb mobil processzor a piacon (2020 április), mely felülmúlja a Snapdragon 865-öt, vagy egyéb versenytársakat a Samsung-tól és a Huawei-től. Tehát, ha egy kicsi, de nagy teljesítményű telefont szeretnél kiváló Apple funkciókkal, jelenleg nincs jobb választás, mint az iPhone SE 2020.

Előnyök és hátrányok

 • Figyelemre méltóan kisebb méretek, mint a mai átlag
 • A legújabb Apple A13 Bionic processzor
 • Kedvelt kialakítás újraélesztése
 • Támogatja a gyors töltést és a legújabb technológiákat
 • A legolcsóbb új iPhone a történelemben
 • Nincs OLED kijelzője
 • Hiányzó arcfelismerő funkció
 • Csak egy kamerája van

iPhone XR 

iPhone XR

Az iPhone XR jelenleg a legolcsóbb az 2018-ban bemutatott iPhone-ok közül. Az iPhone XS-hez képest maga a készülék és a kijelző is kissé nagyobb. Finomsága ugyanakkor csaknem egyharmaddal kevesebb. Az alapvető különbség a hátsó kamerában van. Míg az iPhone XS és az XS Max két 12 Mpx-es kamerával büszkélkedhet, az iPhone XR-nek csak egy van. Ettől még azonban használható vele a híres Porté mód. A telefon „meghajtása” is új, nagy teljesítményű Apple A12 Bionic processzor lapul a ház alatt.

Az iPhone XR mindenki számára ajánlott, aki új és stílusos telefont szeretne, de korlátozott anyagi ráfordítással. Ha pár kompromisszum megkötésére készen áll, akkor tetszeni fog az XR.

Előnyök és hátrányok

 • Kimagasló teljesítmény
 • Nagy kijelző
 • Stílusos megjelenés
 • Csúcskategóriás kidolgozottság
 • Ára megegyezik a mai csúcskészülékekével
 • Touch ID hiánya
 • „Csak“ egy hátsó kamera

iPhone XS 

iPhone XS

Az iPhone XS ár szempontjából a jelenlegi iPhone X-sorozatú készülékek középmezőnyét alkotja. Elődjéhez, az iPhone X-hez képest továbbfejlesztett kamerát kapott és ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, az IP68 tanúsítványnak megfelelően (az iPhone X csak IP67-es volt). Ezzel a telefonnal akár 2 méteres vízmélységbe is le lehet merülni. További változás az új Apple A12 processzor, ami az új X-sorozat számára még nagyobb teljesítményt biztosít.

Az iPhone XS kapta a legjobb felszereltséget a napjainkban elérhető Apple telefonok közül. Az XS Max-tól csak kisebb kijelzője és akkumulátora különbözteti meg. Kompakt iPhone-t szeretnél nagy kijelzővel? Akkor számodra ez a modell lesz ideális.

Előnyök és hátrányok

 • Elsőosztályú teljesítmény
 • Csúcskategóriás dupla fényképezőgép
 • Letisztult megjelenés
 • Kiváló minőségű kijelző
 • Csúcskategóriás kidolgozottság
 • Az XS Max-hez képest kisebb kijelző
 • Magasabb ár

iPhone XS Max 

iPhone XS Max

Az iPhone XS Max az Apple kínálatának legfontosabb eleme. Az iPhone XS-hez képest sokkal nagyobb, 6,5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, miközben ugyanarra a finomságra képes. A készülék maga is egy kissé nagyobb, hogy mindenki számára megfelelő legyen. A sorozat más tagjaihoz hasonlóan Apple A12 Bionic processzorral büszkélkedhet, illetve fokozottan ellenálló, melyet IP68-as tanúsítványa is jelez.

Ha az Apple legjobb készülékére vágysz, az iPhone XS Max lesz számodra a megfelelő. A nagyobb tárhellyel rendelkező modellekért viszont igazán mélyre kell nyúlni a zsebedben.

Előnyök és hátrányok

 • Kimagasló teljesítmény
 • Nagyon nagy és kiváló minőségű kijelző
 • Csúcskategóriás dupla fényképezőgép
 • Modern megjelenés
 • Csúcskategóriás kidolgozottság
 • Egyesek számára túl nagy méretek
 • Magas ár

iPhone 8 

iPhone 8

Az iPhone 7 utódai az iPhone 8 megjelölést kapták. A hagyományos "S" utódmegjelölést ezúttal átugrották. Az ok az, hogy lényeges különbségek vannak az iPhone 7 modellekhez képest, főként a hátlap anyagában - alumínium helyett üvegből van. Ennek köszönhetően integrálhatóvá vált a vezeték nélküli töltés. A kisebb modell, az iPhone 8 4,7" Retina kijelzővel rendelkezik és egy, 12 mpx felbontású hátsó fényképezőgéppel, viszont a funkciók és a teljesítmény megegyeznek a nagyobb "Plus" modellével.

Amennyiben a legújabb, legmagasabb szintű paraméterekkel ellátott telefont szeretnéd, az iPhone 8 jó választás. Az iPhone magas teljesítményét kapod, egy könnyen kezelhető testben.;

Előnyök és hátrányok

 • Maximális teljesítmény
 • Minőségi 4,7" kijelző
 • Kitűnő fényképezőgép
 • Csúcskategóriás kidolgozottság
 • Régebbi design

iPhone 8 Plus 

iPhone 8 Plus

Az iPhone 8 nagyobb testvére, amely 5,5" méretű kijelzővel rendelkezik. Az iPhone 8 ráadásként dupla fényképezőgéppel rendelkezik. A nagy kijelző alkalmas multimédiás tartalom nézésére vagy Internetes böngészésre, de szolgálhat zsebirodaként is, amely mindig a rendelkezésedre áll.

A népszerű iPhone 7 Plus utódja lényegesen jobb teljesítményt kínál, jobb fényképezőgépet és a vezeték nélküli töltés funkciót

Előnyök és hátrányok

 • Maximális teljesítmény
 • Minőségi 5,5" kijelző
 • Kitűnő dupla fényképezőgép
 • Tökéletes konstrukció
 • Nagyobb méretek
 • Régebbi design
 • Magasabb ár

iPhone 7 

iPhone 7

Az iPhone 7-en nem is ismerni fel, hogy tavalyi modellről van szó. Több, mint elegendő a teljesítménye minden applikációhoz, a fényképezőgép még egyértelműen a csúcskategória tagja, és a 4,7" kijelzője is kitűnő. Relatíve kompakt méreteinek köszönhetően nagyon jól kézreáll, egyszerű kezelni.

Tökéletes telefon kisebb kijelzővel az egyszerűbb kezelhetőség érdekében, magas teljesítménnyel és – a hagyományokhoz hű – hibátlan konstrukció. Ez az iPhone 7.

Előnyök és hátrányok

 • Minőségi konstrukció
 • Magas teljesítmény
 • Minőségi fényképezőgép
 • 4,7" Retina kijelző
 • Régebbi design

iPhone 7 Plus 

iPhone 7 Plus

A tavalyi iPhone-ok még ma is csúcskategóriás felszereltséggel és minőséggel bíró mobilok. Az iPhone 7 Plus modell nagy 5,5" Retina kijelzőt kínál, dupla fényképezőgépet és megfelelő teljesítményt még a jövőre nézve is. Természetes az akadozásmentes működés és az iOS rendszer intuitív kezelése. Mindezt alacsonyabb áron, mint az új modelleké.

A minőségi iPhone 7 Plus csúcsminőséget biztosít, a legújabb modellekénél alacsonyabb áron. Hiányzik viszont a vezeték nélküli töltés és enyhén gyengébb a fényképezőgépe.

Előnyök és hátrányok

 • Ár
 • Minőségi kidolgozás
 • Magas teljesítmény
 • Minőségi 5,5" kijelző
 • Nagyobb méretek
 • Régebbi design
Kamerás mobilok, Huawei P20 Pro

Fotósmobilok

 • Átlagon felüli fényképezőgép-minőség
 • Képstabilizálás
 • Szép képek minden körülmény közt
 • Fényképezőgép, amely mindig kéznél van

A legjobb fényképezőgép az, amelyik éppen nálad van. És a fotósmobiloknak köszönhetően egyáltalán nem kell gyengének lennie! A fotósmobilok közé tartozó telefonok minőségi fényképezőgéppel rendelkeznek, amely segít megörökíteni bármelyik pillanatot. A minőség elegendő lesz a családi nyaralások, ünnepségek képeinek rögzítéséhez, vagy az "örömfotózáshoz". A fotósmobilokra telepítve van az operációs rendszer, úgyhogy az okostelefonok közé soroljuk őket, ami azt jelenti, hogy rendelkeznek azok minden előnyével, mint például az óriási mennyiségű elérhető applikáció és játék.

Előnyök és hátrányok
           
 • Minőségi fényképezőgép
 • Magas felbontású videók rögzítése
 • A többi okostelefonnal megegyező funkciók és tulajdonságok
 • Nem kell magaddal külön fényképezőgépet hordanod
           
 • Gyakran hiányzik az optikai zoom
 • Érzékenyebbek a fényre a kompakt fényképezőgépeknél

Gyakori kérdések fotósmobil választása során

Jobb a több megapixeles fényképezőgép?

A magasabb megapixel-szám nem jelent egyértelműen jobb minőségű képet. A fényképezőgép érzékelőjének mérete a fontos. A mobiltelefonoknak általában van érzékelőjük és a magasabb megapixelszám kisebb területen nagyobb zajt okoz. A kép – mobilos software segítségével való – utólagos szerkesztése során törlődnek az apró részletek. A legjobb fotósmobiloknak ezért 12-15 megapixele van. 

Milyen paraméterekre figyeljek akkor a fényképezőgép kiválasztásánál?

Ahhoz, hogy jól belőhesd a fényképezőgép minőségét, érdemes a fényerőt és a kép optikai stabilizálását figyelni. A fényerő azt a mennyiséget takarja, amely az érzékelőlapkára jut, és f/tizedesjegyben adják meg. Minél kisebb a szám, annál több fény jut az érzékelőlapkára, ami elsősorban akkor jön jól, amikor rosszabb megvilágítási körülmények között készítünk képet, például este. Az optikai stabilizátor közvetlenül az objektív optikai rendszerébe van beépítve, és a software-es stabilizációval összehasonlítva lényegesen hatékonyabb. A telefon remegésének csökkentésére szolgál, ha kézben tartva fényképezünk, ennek köszönhetően nem lesznek elmosódottak a képek. A mélységélességgel történő játékhoz (bokeh) dupla kamerás telefonra lesz szükség.

Van különbség az okostelefonok és a fotóstelefonok között?

Nincs. A fotósmobilok okostelefonok jobb minőségű fényképezőgéppel. 

Ellenallo telefonok

Ellenálló készülékek

 • Túlélik a nehezebb körülményeket
 • Ellenálló konstrukció
 • Okostelefonok és nyomógombos modellek
 • Mindig vízállók

Az ellenálló készülékeket az jellemzi, hogy IP tanúsítvánnyal alátámasztott magasabb védettséggel rendelkeznek - porral és vízzel szemben, némelyik pedig ütődések ellen is. Klasszikus nyomógombos telefonok és okostelefonok is kaphatóak a típusból. Amennyiben szívesen sportolsz vagy végzel aktív outdoor tevékenységeket, és emellett szereted böngészni a netet és különféle tetszőleges applikációkat telepíteni, az okostelefon ideális választás a számodra. Másrészt viszont a nyomógombos telefonokkal szemben az a hátrányuk, hogy lényegesen rövidebb az üzemidejük, és általában nehezebbek is.

Előnyök és hátrányok
 • Magasabb ellenállás
 • Nyomógombos modellek és okostelefonok
 • Minden árkategória
 • Ideálisak kültéri tevékenységekhez
 • Általában nagyobb tömeg és méretek

Vízálló telefonok

A vízálló telefonoknál a gyártó garantálja, hogy nem juthat víz a készülékbe. A modern okostelefonok gyakran vízállóak is, és ez már nincs semmilyen szempontból rossz hatással a megjelenésükre sem.

Hogy jelölik a védettségi szintet?

A védettség szintjének meghatározására az IP norma szerinti tanúsítványok szolgálnak, pl. az IP57. Az első szám az IP prefix után azt jelöli, mennyire védett a por ellen, és 1-6-ig tartó skálán határozzák meg. A második szám a víz elleni védettséget jelöli, és 1-8-ig tart a skála. A piac legellenállóbb telefonjai IP68 jelölést kaptak - teljesen por- és vízállóak, nem kell attól félned, hogy a gyártó által meghatározott ideig víz alá meríted adott mélységben, a minimum itt 1 méteres mélység 30 percen keresztül.

Ütésálló telefonok

Azok a telefonok, amelyek ütésállóak, a legellenállóbbak közé tartoznak, amit kapni lehet. Fokozottan ellenállnak a mechanikai sérüléseknek vagy leesésnek adott magasságból, és vízállóak is. Az ilyen telefonok általában meg vannak erősítve, gumírozott a felületük vagy védőelemekkel vannak ellátva a rizikós területeken. Extrém körülmények közt is használhatók, például kültéri tevékenységekhez vagy veszélyes környezetben való munkavégzés esetén.

Hagyományos nyomógombos telefonok

Hagyományos (nyomógombos) telefonok

 • Fizikai nyomógombos billentyűzet
 • Ideális híváshoz és SMS-hez
 • Rendkívül sokáig bírják egy töltéssel
 • Csak alapfunkciók

A hagyományos nyomógombos telefonok megbízhatóak minden helyzetben, és ideálisak, ha a telefonodtól hosszú idejű rendelkezésre állást vársz el. Elsősorban telefonálásra és SMS kezelésre valók, amire tökéletesen alkalmasak a beépített fizikai billentyűzet miatt is. Lehet bennük integrált fényképezőgép, viszont lényegesen gyengébb minőségű, mint az okostelefonoknál. Az alacsony beszerzési árnak és a hosszú üzemidőnek köszönhetően póttelefonként és utazási telefonként is szokták őket használni.

Előnyök és hátrányok
 • Hívásokhoz és SMS kezeléséhez
 • Fizikai nyomógombos billentyűzet
 • Sokáig bírja egy töltéssel
 • Alacsony ár
 • Gyenge (vagy semmilyen) fényképezőgép
 • Kis kijelző
 • Hiányoznak az okostelefonok fejlettebb funkciói

Gyakori kérdések hagyományos (nyomógombos) telefon választása esetén

Van értelme manapság hagyományos mobiltelefont venni?

Igaz, hogy manapság már főleg okostelefonokat árulnak, mindenesetre a nyomógombos telefonoknak is megvannak a maguk rajongói. A nyomógombos konstrukció sok embernek megfelel, akik szívesen vissza-visszatérnek hozzájuk. Következő előny az egyszerű kezelésük és az alacsony ár. Ezt fejben tartják a gyártók is, és folyamatosan új modelleket mutatnak be, bár a kínálat nem olyan széles, mint a már említett okostelefonoknál.

Fényképezhetek nyomógombos telefonnal?

A nyomógombos telefonoknál is standard a beépített fényképezőgép. Minősége viszont nem összemérhető a kompakt fényképezőgépekével és az okostelefonokéval sem.

Mobiltelefonok idősebbek részére

Mobiltelefonok idősebbek részére

 • Fizikai nyomógombokkal ellátott modellek
 • Egyszerű kezelés
 • Nagy szöveg jól olvasható kijelzőn
 • Segítséghívó gomb

Az időseknek szóló telefonok önálló kategóriába tartoznak. Gyártóikat elsősorban az vezérli tervezésükkor, hogy minél praktikusabbak és egyszerűbbek legyenek. Ráadásként hasznos funkciókat kínálnak, amelyek életet is menthetnek. Természetesek a nagy nyomógombok és a könnyen olvasható kijelző, olyan betűtípussal, amely szemüveg nélkül is jól olvasható.

Előnyök és hátrányok
 • Egyszerű kezelés
 • Nagy nyomógombok
 • Jól olvasható kijelző
 • SOS gomb
 • Alapfunkciók
 • Design

Gyakori kérdések időseknek való mobiltelefon-választás esetén

Mi az SOS gomb és hogy működik?

                       

Az SOS gomb vészhelyzet esetére való, egy vagy több kontakt rendelhető hozzá, például a családtagok. Ha megnyomja a tulajdonos a gombot, általában SMS üzenet indul az adott kontaktok felé, esetleg telefonál is az adott kontaktnak, vagy akár a vészhelyzet esetén hívható 112 számra.

Mi alapján válasszak telefont időseknek, és milyen funkciókat keressek?

Még a legolcsóbb modellek, ami 5750 Ft-tól kezdődnek, nagy nyomógombokat kínálnak, kontrasztos és jól olvasható kijelzőt és pár egyéb funkciót. Az SOS nyomógombbal ellátott telefonok 8000 Ft-tól kezdődnek kb. A klasszikus konstrukció mellett V alakú készülékek is kaphatók, amelyek hasonló árnál kezdődnek. A drágább modelleknél nagyobb mondjuk a kijelző, támogatják a Bluetootht, vagy mutatósabb designjukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Néhány mobilhoz a gyártó az alapcsomagban praktikus töltőállványt is ad, amelybe elég csak belehelyezni a mobilt. A felhasználónak nem kell így kábelre csatlakoztatnia a telefont töltéshez.

Hasznos az SOS Locator funkció is, amellyel néhány Aligator telefon rendelkezik. Ha megnyomja a tulajdonos az SOS gombot, a telefon a vészjelző SMS mellett hivatkozást is küld egy térképhez a felhasználó pozíciójának megjelölésével.

Fogalomtár - mobiltelefonok

LTE

Bár némely mobilszolgáltatók helytelenül 4G-nek nevezik, nem egy teljesértékű 4G hálózatról van szó. Az az LTE Advanced. Az egy frekvenciasávbeli maximális elméleti letöltési adatátviteli sebesség akár 375 Mb/s és az adatküldésé akár 50 Mb/s. A magyar LTE hálózatok eltérő frekvenciasávon mozoghatnak, mint a külföldiek, ezért telefon vásárlása előtt győződj meg arról, támogatja-e a megfelelő frekvenciát.

Notch

A Notch a mobiltelefonoknál használt képernyőkivágás neve. Lehetővé teszi, hogy a képernyő a lehető legnagyobb mértékben foglalja el a telefon felületét, ugyanakkor az érzékelők és a szelfi kamera is ergonomikusan legyenek elhelyezve.

Tiszta Android

A tiszta Android az Androidos mobiltelefonok operációs rendszerének legegyszerűbb formája - nem tartalmazza tehát sem a módosított grafikus felületet, sem pedig az esetleges funkciókat, amelyeket az operációs rendszer bővítésekor helyeznek bele az egyes gyártók.

IP védettség

Az IP védettség egy nemzetközileg szabványosított kód, amely azonosítja az elektromos készülékek ellenállását a külföldi tárgyak és folyadékok, különösen a víz bejutása ellen. Az úgynevezett IP-kód, amely az "IP" -ből és két számjegyből áll: az első jelzi a veszélyes érintkezés és az idegen tárgyak elleni védelmet, a második a vízbefolyás elleni védelem mértékét.

eSIM

Az eSIM a műanyag SIM kártya helyettesítője mobiltelefonokhoz. de tabletekhez, sportteszterekhez, kis szenzorokhoz és okosautókhoz is. Az alapvető változtatás a SIM kártya közvetlenül a készülékbe történő telepítése. Ez kiküszöböli a SIM kártya behelyezésének szükségességét a nyílásba?

WEB5