Egyesek úgy gondolhatják, hogy Aeropressben kávét készíteni nem egyszerű, ám ennek épp az ellenkezője igaz. Egy perc alatt megvan az egész. Ez a polikarbonát eszköz csak rövid ideig volt jelen a piacon, ám így is rengeteg rajongót szerzett magának a kávé szerelmesei között. Hogyan kell kávét készíteni Aeropressben hagyományos és fordított módon, és melyik feltaláló rukkolt elő ezzel a rendhagyó módszerrel?
Az Aeropress története és származása
Az Aeropress megalkotása 2005-höz és az Aerobie-ból származó amerikai feltalálóhoz, név szerint Alan Adlerhez kötődik. Ez a rendkívül ügyes és kreatív ember hozzávetőleg 40 szabadalommal rendelkezik az elektronika, optika vagy aerodinamika területén feltalált, különféle fejlesztésekkel kapcsolatban, és az egyik ezek közül az Aeropress – egy zseniális, mégis nagyon egyszerű kávéfőző.
Az Aeropress nagyon közel áll a French presshez, ám a készítés elve teljesen különbözik. A fő szerepet itt a légnyomás (innen a neve) és a papírfilterjátssza.
Habár az Aeropress a kávéfőzők legifjabbika, precizitása máris több millió rajongót vonzott magához szerte a világon. És ez nem csak a kávé ízletes és jellegzetes, keserű jegyektől mentes ízének, amely az extrakció eredménye, de a praktikus használatnak is köszönhető - az eszközt otthon vagy akár útközben is használhatod.
ÚTMUTATÓ: Az Aeropressben történő kávékészítés lépései
Az Aeropressben történő kávékészítés kétféle módon lehetséges.
Klasszikus módszer
Helyezd a papírfiltert az Aeropress szűrőbe és tekerd rá a hengerre.
Helyezd az Aeropresst a szűrőn keresztül egy csészére vagy kannára, majd öntsd bele a kívánt mennyiségű, közepes őrlésű kávét (kb. 12-15 g).
Önts forró vizet a kávéra (ideális esetben a hőmérséklete 80-85 °C-os, minél magasabb a víz hőmérséklete, annál keserűbb lesz a kávé), és alaposan keverd össze kb. 10 másodpercen keresztül.
Helyezd a nyomóhengert a műanyag edénybe és lassan kezdd el lenyomni a kávé / víz keverékét a csészébe. A nyomásnak 20-30 másodpercig kell tartania.
iA szemes kávét a kézi vagy elektromos kávédarálónak köszönhetően már otthonod kényelmében is megőrölheted. A jobb kávéíz elérése érdekében használj szűrt vagy palackos vizet.
Fordított módszer
Helyezd az Aeropresst a nyomóhengerre és öntsd a kívánt mennyiségű, közepesre őrült kávét (kb. 12-15 g) a felső edénybe.
Önts forró vizet a kávéra (ideális esetben a hőmérséklete 80-85 °C-os, minél magasabb a víz hőmérséklete, annál keserűbb lesz a kávé), és alaposan keverd össze kb. 10 másodpercen keresztül.
Tekerd a szűrőt a papírfilterrel együtt a felső edényre.
Készíts elő csészét, és egy gyors mozdulattal kapcsold be az Aeropresst.
Lassan nyomd a nyomóhengert, és így az edény teljes tartalmát a csészébe. A nyomásnak 20-30 másodpercig kell tartania.
iMinél lassabban nyomod a kávét a csészébe, annál teljesebb és erősebb lesz az íze. Ha az extrakció túl hosszú, a kávé túl keserű lesz. Figyelj oda a nyomás végére is. A vízszint és a dugattyú között maradnia kell egy légzsáknak. A dugattyú és az őrölt kávé közvetlen kapcsolata révén olyan anyagok kerülhetnek az italba, amely ront az ízélményen.
Az Aeropressben történő kávékészítés előnyei
Gyors és egyszerű kávékészítés
Törhetetlen, könnyű és kompakt (utazásra is alkalmas)
Finom ízű kávé égett szag és nem kívánt keserűség nélkül
Tiszta csésze kávézacc nélkül
Egyszerű karbantartás
Alacsony beszerzési ár
Aeropressben olyan gyorsan készíthetsz kávét, mint a French pressben, és olyan egyszerűen, mint a kávécsepegtetőben. A készülék legfőbb előnye, hogy ellenálló és törhetetlen. A kézi darálóval együtt tökéletes párt alkotnak az útközbeni kiváló kávé készítéséhez.
Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.