Oldal frissítése

November 1-jén budapesti bemutatótermünk zárva tart, de az interneten ezeken a napokon is kényelmesen lehet vásárolni.

Google Pixel 6 (SPEKULÁCIÓ): új design és saját chip

• Szerző: Jiří V. Matýsek

A Google Pixel márkájú telefonok nagy elismerésre tettek szert az elmúlt években, hiszen az alábbiak mind igazak rájuk: megbízható márka, remek felszereltség, kiváló kamera és tiszta Android. Idén a Google Pixel 6-on lesz a sor, amely a kiszivárgott hírek szerint viszonylag új designt kaphat. Mi szivárgott ki eddig a készülő újdonsággal kapcsolatban? A legfrissebb információk az Aktualizáció 2021.08.18. - A Google megerősíti a designt és hamarosan felveszi a versenyt a konkurenciával című fejezetben találhatók.

i A cikk spekulációkon és nem hivatalos információkon alapul.

Google Pixel 6

Google Pixel 6 (SPEKULÁCIÓ) - TARTALOM

  1. Aktualizáció 2021.08.18. - A Google megerősíti a designt és hamarosan felveszi a versenyt a konkurenciával
  2. Aktualizáció 2021.07.20. - Megjelentek a Google Pixel 6-ra vonatkozó részletes adatok
  3. Aktualizáció 2021.06.22. - Az első információk az új chip teljesítményéről
  4. Jelentős változásokra számíthatunk a Google Pixel 6 esetében?
  5. A Google Pixel 6 a Google műhelyéből származó chipkészletet kap
  6. Google Pixel 6: ár és elérhetőség Magyarországon

Aktualizáció 2021.09.28. - A Google bemutatja az első reklámvideót

Bár a közelgő Pixel 6 formája már egy ideje ismert, a Google csak most érezte elérkezettnek az időt, hogy a fotók mellett egy rövid videót is bemutasson. A Pixel 6 áll a félperces reklám középpontjában, amelyből mégis sikerült néhány érdekes részletet felfedni. A videóból például egyértelműen kiderül, hogy ez a mobil, amely két erősebb Cortex X1 magot és két kevésbé erős Cortex A76 magot kap, valami extrával akar előrukkolni. A Pixel 6 olyan telefon lesz, amely sokféleképpen alkalmazkodik a felhasználóhoz, pl. a megjelenés szempontjából. Hogy ez a gyakorlatban hogyan fog kinézni, azt még nem tudjuk. A megjelenés dátuma még nem ismert, de a hírek szerint ősszel kerül rá sor.

Aktualizáció 2021.08.18. - A Google megerősíti a designt és hamarosan felveszi a versenyt a konkurenciával

Valószínűleg meg kell várnunk a hagyományos őszi keynote-ot, hogy minden információ megerősítésre kerüljön az új Google Pixel 6 telefonnal kapcsolatban, de a Google már most sok mindent előre megerősített. Például a designt hivatalosan is bemutatták, megerősítve pl. a robusztus, bal oldalra helyezett fotómodult és azt a tényt, hogy a Google nem a kamerák számával szeretné levenni a lábáról a felhasználókat. A hagyományos és nagylátószögű objektív nem fog hiányozni, a Pro modell pedig egy 4x-es optikai zoommal rendelkező teleobjektívvel is kiegészül.

A képernyők alakját is ismerjük: A Google Pixel 6 enyhén ívelt 6,7“-os panellel és QuadHD+ felbontással érkezik. A kisebb modell mindössze 6,4“-os képátlóval és Full HD+ felbontással fog működni.

A Tensor chipkészlet, amelyet a Google saját műhelyeiben fejlesztettek ki az elmúlt öt évben, szintén megerősítést nyert, így nem tartalmazhat harmadik féltől származó megoldásokat. Mindent, azaz a CPU-t, a GPU-t, a vezeték nélküli csatlakozást, a képfeldolgozó processzort - amely egyébként többre képes, mint az Apple tavalyi iPhone 12 készülékében lévő - és az NPU-t. Végül is a mesterséges intelligencia a Pixel 6 telefonok számos folyamatának fontos része. Természetesen a leghasznosabb a fényképek és videók feldolgozásában lesz (4K-ban és teljes HDR-támogatással), de a bonyolultabb számításoknál vagy a felhasználói hangfelismerésnél is fontos szerep fog rá hárulni.

A Google törekvése, hogy az új Pixel 6 az Apple és a Samsung komoly versenytársává váljon, szintén nyilvánvaló. Úgyhogy masszív marketingkampányra számíthatunk. A befektetőket már figyelmeztették a promóció megnövekedett költségeire.

Aktualizáció 2021.07.20. - Megjelentek a Google Pixel 6-ra vonatkozó részletes adatok

A kiszivárogtató megint csak Jon Prosser. Egy ideje már közzétette az új Google Pixel 6 telefonok első rendereit, most pedig ismét ő az, aki mindkét modell, a Google Pixel 6 és a Pixel 6 Pro teljes specifikációját elárulta a világnak. Mire számíthatunk?

A két modell közül a nagyobbik, a Pixel 6 Pro 6,71"-os műanyag OLED kijelzőt kap. A chipkészlet még nem ismert, de várhatóan közvetlenül a Google-tól érkezik. A 12 GB RAM a processzorral együtt gondoskodik a teljesítményről, és háromféle méretű adattároló áll majd rendelkezésre: 128, 256 és 512 GB. A kameracsalád élén egy 50Mpx-es főérzékelő áll, amelyet egy 48Mpx-es teleobjektív és egy 12Mpx-es nagylátószögű kamera egészít ki. Mindhárom egy szokatlan formájú, vízszintes fotómodulba van helyezve. A kijelzőn lévő kis nyílásban lévő szelfikamera 8 Mpx-es, az akkumulátor pedig nagyon masszív 5000 mAh-t kínál.

A Pixel 6 változat első ránézésre kisebb lesz - az AMOLED kijelző 6,4"-os képátlójú. A hátsó kamerára vonatkozó adatok csak két kamerát említenek, egy fő és egy nagylátószögű érzékelőt, pontosan ugyanazokkal a specifikációkkal, mint a nagyobb modellnél. Az előlapi kamera is ugyanaz, és a processzor is feltételezhetően azonos. Ez utóbbit, bármi is legyen az, 8 GB RAM és 128 és 256 GB-os tárolókapacitás támogatja majd. Az akkumulátor kapacitása 4614 mAh lesz, és mindkét modellnél megerősítették az Android 12 jelenlétét, és az 5G és WiFi 5E hálózatok támogatását. Szintén újdonság a szoftvertámogatás hossza, amelyet a Google nagyvonalúan 5 évre ígér, így közelebb kerül az Apple-hez.

Google Pixel 6
A telefon hátlapját egy jellegzetes fotómodul uralja, amely az új telefon legérdekesebb designeleme.

Aktualizáció 2021.06.22. - Az első információk az új chip teljesítményéről

Az, hogy az új Google Pixel 6 telefon saját, vadonatúj Google-chippel lesz-e felszerelve, már régóta találgatások tárgya. Minél több információt ismerünk meg, annál világosabbá válik, hogy ez már nemcsak spekuláció, hanem inkább valóság. Az Android Police szerkesztője, Max Weinbach legújabb kiszivárogtatása szerint az új Whitechapel chip teljesítménye a meglévő Snapdragon 865 és 888 között lesz. Ha minden igaz, a chip saját NPU-t és képfeldolgozó processzort fog tartalmazni. Az így kapott chipkészlet nem fogja ostromolni a piacon elérhető csúcsmodelleket, de a váltás a legutóbbi Google Pixel 5-höz képest jelentős.

A kamerák tervezett kialakításáról is napvilágot láttak az első információk. Ezek alapján valószínűleg három szenzor lesz, amelyeket a fő, 50 Mpx-es felbontású objektív fog uralni. Ezt egészíti ki az 5x zoomal rendelkező, 8 Mpx felbontású periszkópos kamera. Hogy ezen kívül mit kínál még a kamera, azt még nem tudjuk.

Jelentős változásokra számíthatunk a Google Pixel 6 esetében?

A Google Pixel 6 az elődeivel ellentétben meglehetősen újszerű designt kaphat. Ez nagy lépés lenne, hiszen például a Pixel 5 külseje nem sok mindent tud felmutatni. Csak egy okostelefon. Tizenkettő egy tucat van ilyen a piacon. A nemrégiben közzétett renderek szerint azonban úgy tűnik, hogy a Google más utat fog választani a Pixel 6 esetében.

A renderek Jon Prossertől származnak és a dolog pikantériája az, hogy fotókat is készített valódi új Pixel készülékekről, és a rendert úgy írta meg, hogy forrása titokban maradjon. Ez azt jelentené, hogy valóban új Google telefonokra számíthatunk. Prosser jóslatai azonban nem mindig igazolódnak be, ezért azokat fenntartással kell fogadni.

A megjelenése mellett a render még egy dologra rávilágít: Szerinte a Google két modellt dob majd piacra, a Google Pixel 6 telefont és a nagyobb Google Pixel 6 Pro-t. A kamerák számában is különböznek. A kisebb változatnak csak két kamerája lesz, a Pixel 6 Pro-nak viszont három. A fotómodul az egész design legjelentősebb elemévé vált. A telefon felső harmadában egy megemelt sáv látható. A telefon hátulja így két különböző méretű részre oszlik, az alsó, a nagyobb világos színű lesz, a keskeny felső sáv markánsabb. Azt, hogy a fotómodul sávja mennyire fog kiemelkedni, nem lehet tökéletesen megbecsülni, és azt sem tudjuk, hogy ez mennyire befolyásolja a telefon kézben tartásának ergonómiáját.

Az elülső rész hagyományosabbnak tűnik. Gyakorlatilag keret nélküli kialakítású, a felső részen egy szelfikamera kivágás kapott helyet. Újdonság, hogy az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alá került. Eddig a telefon hátulján helyezkedett el.

Google Pixel 6
Az új Google Pixel 6 az első modell a Google műhelyéből, amelynek ujjlenyomat-olvasója a kijelző alatt van.

A Google Pixel 6 a Google műhelyéből származó chipkészletet kap

Egyéb spekulációkat is érdemes megemlíteni. Ezek arra vonatkoznak, hogy a gyártó új telefonját egy saját gyártású chipkészlettel szereli fel, éppúgy, mint az Apple vagy a Samsung. Az új chip létezését a 9to5Google weboldal is megerősítette. Szerintük a Whitechapel és a Slider kódnév közötti kapcsolat már a Google dokumentációjában is felbukkant, míg a Slider a cég saját chip-platformjának a neve lesz. A Google maga első chipjét GS101-ként emlegeti. Talán a GS a Google Sillicont jelenti? Meglátjuk. Az is kérdés marad, hogy az új processzorok hogyan fognak teljesíteni, ill. mit szeretne kihozni belőlük a Google. A korábbi modellek tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy a versenytársak zászlóshajóira nem fog veszélyt jelenteni.

Google Pixel 6: ár és elérhetőség Magyarországon

Eljut-e vajon a magyar piacra is az új Google Pixel 6? És mennyibe kerül majd valójában? Még kissé korai ezekre a kérdésekre konkrét válaszokat adni. Valószínűleg hazánkban is meg fog jelenni egy új modell, amely jelentős újításokat tartogat majd számunkra a design területén. A bevezetés szeptemberben várható Android 12 operációs rendszerrel.

i Ez is érdekelhet

Ha a készülő Google Pixel 6 designjára vonatkozó renderek igaznak bizonyulnak, akkor egy olyan telefonnal fogunk találkozni, amely képes lesz felkavarni a mobiltelefonok designjának állóvizét. Az is komoly változást fog jelenteni, ha a Google egy saját tervezésű chipkészlettel látja el a telefont, így új szereplővé válik ezen a területen.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információ
Értem Részletes beállítások
P-DC1-WEB20