Az espresso hazánkban az egyik legismertebb és legközkedveltebb kávéital. Egy átlagos automata kávégéppel a készítése sem bonyolult, elég csak pár fontos tényezőt szem előtt hagyni. A víz nyomása legyen 9-10 bar és a frissen, tökéletes finomságúra őrölt kávén, kb. 30 másodpercen keresztül follyon át.
A jó espresso ismérve a sötét színű crema réteg, ami valójában a kávéőrleményből a nagy nyomás hatására kioldódó szén-dioxid és olajok egyvelege. Az espresso néhány változata is hasonlóan népszerű, ilyen például a ristretto, de számos hosszúkávé (latte) alapanyagául is szolgál.
A legjobb espresso automata darálós kávéfőzővel készíthető. A kávét ideális esetben közvetlenül a főzés előtt kell darálni, valamint fontos, hogy a kávéfőző kezelőfelületén kiválasszuk a nyomást és a főzés idejét.
Amennyiben nem rendelkezünk darálós kávéfőzővel, kávéőrlő segítségét is igénybe lehet venni, az őrleményt pedig a karos kávéfőző szűrő tartójába kell tömöríteni. Abban az esetben, ha kávédaráló nincs a közelünkben, az espresso őrölt kávéból is elkészíthető.
Természetesen a kávékapszula gyártók is kínálnak espresso kapszulákat. Kapszulás kávéfőzővel talán a legegyszerűbb az espresso készítése, a gép a vonalkódból kiolvassa a lényeges infókat és automatikusan beállítja a nyomást és a vízmennyiséget.
Mivel a tökéletes espresso alapja a frissen őrölt kávé, mindenképp valamilyen szemes kávé az ideális választás. Az Alza kávé kínálata rendkívül széles, az összes lényeges kávétermő vidékről találsz nálunk alapanyagot. Minden kávékedvelőnek megvannak a maga favoritjai, de nem árt néha kísérletezni kevésbé ismert fajtákkal sem. Espresso készíthető jó minőségű őrölt kávéból is, ezesetben az olcsóbb automata kávéfőzőgépek is megteszik.
TIPP:Az ital neve eszpresszó, de gyakran találkozunk szlengesített megnevezésekkel is, olyanokkal, mint a presszó, az expresszó, a pikkoló vagy egyebek.