Oldal frissítése

Mi az a WiFi 802.11ac?

Aktualizálva

A WiFi sebessége soha nem volt még ilyen fontos. Próbáld csak megszámolni, hogy hány vezeték nélkül csatlakoztatott eszközöd van otthon. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz túl kevés. És ha ehhez hozzáadjuk például a kényelmes videostreaming, az online tanulás vagy a home office igényeit, a routerek túlnyomó többsége kifullad. Ezért érdemes a 802.11ac WiFi szabványnak megfelelően felgyorsítani a WiFi hálózatot. Mit tud egy ilyen szabvány, és miben különbözik a régebbi WiFi generációktól?

WiFi; átviteli sávok; WiFi router;

WiFi 802.11ac – TARTALOM

  1. 2,4 GHz-es WiFi a régebbi készülékek számára
  2. A 802.11ac (5 GHz) WiFi előnyei
  3. A WiFi szabványok áttekintése

2,4 GHz-es WiFi a régebbi készülékek számára

A WiFi szabvány az elmúlt néhány évben igen gyorsan fejlődött. Éppen úgy, ahogyan az igény is megnőtt az egyszerre több, nagy adatátviteli sebességgel rendelkező, csatlakoztatott eszköz iránt. Emiatt a régebbi szabványokat, mint a 802.11a, 802.11b és 802.11g, már nem érdemes megfontolni. Ezek elavultak és mai szemmel nézve már teljesen alkalmatlanok.

Másrészt egyértelmű, hogy nem lehet egy csapásra lecserélni az összes régebbi WiFi-t használó otthoni eszközt. Ezért minden modern WiFi router nemcsak az 5GHz-es sávval van felszerelve, hanem támogatja a 2,4GHz-es frekvenciákat is. Azonban egy új készülék vásárlásakor vedd fel a gyors WiFi-t azok közé a funkciók közé, amelyek nélkül semmiképpen sem tudsz meglenni. A vezeték nélküli sávszélesség lényegesen hatékonyabb kihasználásával sokkal gyorsabb WiFi-kapcsolatot érhetsz el, és ami a legfontosabb, a biztonságos WPA2 vagy WPA3 titkosítás támogatásával.

D-LINK DIR-2660

Modern WiFi router négy nagy teljesítményű antennával.

A 802.11ac (5 GHz) WiFi előnyei

A 802.11ac WiFi-sáv (más néven az 5GHz-es WiFi-sáv) összesen 19 nem átfedő csatornával rendelkezik Európában (szemben a 2,4 GHz-es sáv mindössze 3 csatornájával). Ez elégséges hely a megbízható telepítéshez, még egy forgalmas városközpontban is, ahol a WiFi hálózatok jelentősen átfedik egymást. Ha helyesen állítod be az útválasztót, ami viszonylag egyszerű feladat, zavartalan internet-hozzáférést biztosíthatsz laptopok, tabletek, mobiltelefonok és okostévék számára.

i Nem vagy benne biztos, hogy milyen átviteli csatornát használsz? Töltsd le például a WiFiman alkalmazást, amely áttekinthető felületen szemlélteti az aktuális állapotot. Ideális esetben a különböző WiFi hálózatok nem fedik egymást, és minden úgy működik, ahogyan kell. Ha ez nem így van, akkor be kell jelentkezned a WiFi router felületére, és át kell állítanod a csatornát a legkevésbé használtak egyikére vagy egy teljesen szabad csatornára.

A WiFi szabványok áttekintése

2018 végén a WiFi szabványok nómenklatúráját felülvizsgálták. A hétköznapi felhasználók számára az olyan kódok, mint a 802.11a/b/g/n/n/ac meglehetősen érthetetlenek, bár logikusan feltételezhető, hogy az ábécében lejjebb lévő betűk jobb szabványt jelentenek. A WiFi Alliance tett is ez ellen, és új elnevezést talált ki a WiFi hálózatokra. Ezek már egyszerűen egyetlen számmal jelölik majd a generációjukat.

Jelenleg a legszélesebb körben használt szabvány a 802.11n - WiFi 4. Ez mindkét sávban (2,4 és 5 GHz) képes kommunikálni, és a MU-MIMO (többutas jelterjedési) technológiának köszönhetően szilárd valós sebességet biztosít. A MU-MIMO technológia itt azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a WiFi router egyszerre több eszközzel is nagy sebességgel kommunikáljon.

ASUS RT-AC66U B1

Az egész család élvezheti a kiváló minőségű WiFi jelet.

Igényesebb használat esetén azonban a 802.11ac szabvány - WiFi 5 - előnyösebb. Ez a sáv tizenkilenc 20 MHz széles csatornával rendelkezik, amelyek nem fedik egymást, ami fontos tény. Ennek eredményeképpen nem zavar más eszközöket, és így nagy sebességű adatátvitelt biztosít. Ha gyors internetért fizetsz a szolgáltatódnál, a WiFi 5-re való váltás elengedhetetlen.

Ha azonban komolyan gondolod a WiFi-t, és nem szeretnéd, hogy az elkövetkező években bármilyen probléma adódjon, akkor érdemes WiFi 6 (802.11ax) támogatással rendelkező routerre váltanod. Egy ilyen router egyszerre használja a 2,4 GHz-es sávot, miközben természetesen megtartja a 802.11n és 802.11ac kompatibilitást. A legújabb WiFi 6 szabvány bónusza természetesen a hatalmas átviteli sebesség és a jelstabilitás. A gyártók az egy csatlakoztatott felhasználóra jutó átlagos átviteli sebesség akár négyszeres javulásával is büszkélkedhetnek.

Szabvány Megnevezés Sáv Max. sebesség Mbit/s
IEEE 802.11a WiFi 1 5 54
IEEE 802.11b WiFi 2 2,4 11
IEEE 802.11g WiFi 3 2,4 54
IEEE 802.11n WiFi 4 2,4 vagy 5 600
IEEE 802.11ac WiFi 5 2,4 vagy 5 1 800
IEEE 802.11ax WiFi 6 2,4 vagy 5 10 500
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A legjobb WiFi 6 szabványt (WiFi 802.11ax) támogató modern WiFi router már minden otthon szerves része kell, hogy legyen. Mert kiváló minőségű WiFi-kapcsolat nélkül aligha lehet kihasználni a lehetőséget, hogy gyakrabban dolgozz otthonról, ami kétségtelenül nagyon népszerűvé vált az utóbbi időben.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20