Oldal frissítése

RAM memória típusok

Aktualizálva

A RAM memória különböző típusai közé tartoznak a DDR5, DDR4 és DDR3. Ezek a memóriatípusok különböző sebességekkel, kapacitásokkal és kompatibilitással rendelkeznek, és az adott számítógép alaplapjának támogatásától függően használhatók. A DDR5 jelenleg a legfejlettebb RAM típus, amelyet a legújabb számítógépek és szerverek használnak.

RAM memória típusai

RAM memória típusai – TARTALOM

 1. Mi a RAM memória?
 2. Milyen típusú RAM memóriákat különböztetünk meg?
 3. Mi a különbség a laptopba, PC-be és szerverbe való RAM memóriák között?
 4. Honnan tudhatom, hogy milyen RAM memória való a számítógépembe?

Mi a RAM memória?

A RAM (Random Access Memory) egy olyan típusú számítógépes memória, amely gyors és véletlenszerű hozzáférést biztosít az adatokhoz. A RAM a számítógépekben tárolja az aktív programokat és adatokat, amelyeket a processzor azonnal elérhet és használhat. Ez a memória típus ideiglenes tárolóhelyet biztosít a futó alkalmazások számára, és adataikat a folyamatok végrehajtása során olvassa és írja. A RAM kapacitása nagyban befolyásolja a számítógép teljesítményét, mivel a nagyobb RAM kapacitás lehetővé teszi több program futtatását és azok gyorsabb működését. Amikor a számítógépet kikapcsoljuk, a RAM tartalma törlődik, ezért az adatokat hosszú távú tárolásra más típusú memóriákat, például merevlemezeket vagy SSD-ket használunk.

Milyen típusú RAM memóriákat különböztetünk meg?

A RAM memóriának többféle típusa létezik, amelyek közül néhány a következő:

 • DDR4 (Double Data Rate 4): Ez a jelenleg legelterjedtebb RAM típus. Gyorsabb sebességet és magasabb adatátviteli sebességet kínál a korábbi generációkhoz képest. DDR4 modulok széles választéka érhető el a különböző kapacitásokhoz és sebességekhez igazodva.
 • DDR3 (Double Data Rate 3): A DDR3 RAM korábbi generációja, amely még mindig elterjedt és használatban van. Kisebb sebességű és alacsonyabb adatátviteli sebességgel rendelkezik, mint a DDR4, de még mindig hatékonyan működik a legtöbb alkalmazásban.
 • DDR2 (Double Data Rate 2): A DDR2 a RAM további régebbi generációja, amely már kevésbé elterjedt és kevésbé használatos. Alacsonyabb sebességgel és adatátviteli sebességgel rendelkezik, mint a DDR3 és a DDR4, és kevésbé kompatibilis az újabb alaplapokkal.
 • DDR (Double Data Rate): Az eredeti DDR memória típus, amelyet a DDR2 követett. Az elsők között alkalmazta a kettős adatátviteli sebességet, amely nagyobb adatátvitelt eredményezett az előző generációkhoz képest.
 • SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory): Ez egy régebbi típusú RAM, amelyet a DDR generációk váltottak fel. Kisebb sebességgel és adatátviteli sebességgel rendelkezik, és általában régebbi számítógépekben található.
 • RDRAM (Rambus Dynamic Random Access Memory): Ez egy további régebbi RAM típus, amelyet a Rambus Inc. fejlesztett ki. Különleges architektúrával rendelkezik, amely magasabb adatátviteli sebességet kínál, de kevésbé elterjedt és korlátozottan kompatibilis más rendszerekkel.
 • LPDDR (Low Power DDR): Ez a RAM típus kifejezetten a hordozható eszközök, például okostelefonok és tabletek számára készült. Alacsonyabb feszültségen működik, ami hozzájárul az energiahatékonysághoz és hosszabb akkumulátor-üzemidőhöz.
RAM memória
A RAM memória lényeges szerepet játszik a számítógépek és más elektronikai eszközök teljesítményében, mivel ideiglenesen tárolja az adatokat és az aktív programokat a gyors hozzáférés érdekében.

DDR5 RAM memória

A DDR5 számos újítást és fejlesztést kínál a korábbi DDR4-hez képest. Az alábbiakban ismertetünk néhány jellemzőt:

 1. Nagyobb sebesség: A DDR5 RAM magasabb órajelű sebességet kínál, amely lehetővé teszi a gyorsabb adatátvitelt és jobb teljesítményt. Ez javítja az alkalmazások futási sebességét és a rendszerreakciót.
 2. Nagyobb sávszélesség: A DDR5 RAM nagyobb sávszélességet biztosít, ami lehetővé teszi a nagyobb adatmennyiség kezelését egyszerre. Ez különösen hasznos a nagy teljesítményű alkalmazások, játékok és adatintenzív feladatok esetén.
 3. Magasabb modulok kapacitása: A DDR5 RAM modulok nagyobb kapacitással rendelkezhetnek, ami lehetővé teszi a nagyobb adatmennyiség tárolását és kezelését. Ez előnyös lehet a nagy adatbázisok, videó szerkesztés vagy 3D modellezés során.
 4. Adatfolyamozás: A DDR5 RAM támogatja az adatfolyamozást, amely lehetővé teszi az adatok párhuzamos olvasását és írását a memóriában. Ez tovább növeli az adatátviteli sebességet és a rendszer hatékonyságát.
 5. Javított ECC (Error-Correcting Code): A DDR5 RAM-ben javított ECC funkciók érhetők el, amelyek hibajavítást és megbízhatóságot nyújtanak. Ez segít csökkenteni az adatvesztés és a hibás működés kockázatát.
 6. Alacsonyabb feszültség: A DDR5 RAM alacsonyabb feszültségen működik, ami energiahatékonyabb működést eredményez és hozzájárulhat az alacsonyabb hőtermeléshez.
 7. Kompatibilitás: A DDR5 RAM új generációs technológia, ezért csak az ehhez kompatibilis alaplapokkal és processzorokkal működik. Azonban a visszafelé kompatibilitás biztosítja, hogy a DDR4-es alaplapokhoz készült modulok is működjenek, bár a teljesítményük az adott alaplap és processzor képességeitől függ.

Mi a különbség a laptopba, PC-be és szerverbe való RAM memóriák között?

Az első és talán legnyilvánvalóbb különbség a formátum és a méret. A laptopokban és a PC-kben általában azonos vagy hasonló formátumú memóriamodulokat használnak, mint például a DIMM (Dual In-Line Memory Module) vagy SO-DIMM (Small Outline DIMM). Ezek a modulok könnyen illeszthetők a laptop vagy a PC memóriaslotjaiba. A szerverekben azonban gyakran más formátumú memóriamodulokat találunk, például regiszterezett vagy tervezett modulokat (Registered or Buffered Modules), amelyek nagyobb méretűek és több csatlakozási ponttal rendelkeznek.

A második különbség a kapacitásban rejlik. Mivel a szerverek általában nagyobb adatmennyiségeket dolgoznak fel és kezelnek, szükségük van nagyobb RAM kapacitásra. Ezért a szerver RAM memóriák általában nagyobb kapacitást kínálnak, mint a laptopok és a PC-k. A laptopok és a PC-k általában korlátozott helyet biztosítanak a memóriamoduloknak, ezért kevesebb RAM fér el bennük.

A harmadik különbség a teljesítményben mutatkozik meg. A szerverek magasabb teljesítményt igényelnek, mivel nagy mennyiségű adatot kell feldolgozniuk és gyorsan reagálniuk kell a kérésekre. Ezért a szerver RAM memóriák gyakran magasabb órajelűek és alacsonyabb késleltetésűek lehetnek, mint a laptop és a PC RAM memóriák.

Ezen kívül a szerver RAM memóriákra magasabb megbízhatósági követelmények vonatkoznak, mivel a szerverek általában kritikus üzleti alkalmazásokat futtatnak. Ezért a szerverek gyakran ECC (Error-Correcting Code) funkcióval rendelkező RAM memóriákat használnak, amelyek hibajavítást tesznek lehetővé és csökkentik a rendszerhibák kockázatát. Fontos megérteni, hogy ezek általános különbségek, és a konkrét laptopok, PC-k és szerverek esetében eltérések lehetnek a gyártók, modelljeik és konfigurációjuk szerint. A memóriaválasztásnál mindig érdemes az adott rendszer specifikációit és a gyártó ajánlásait figyelembe venni.

Honnan tudhatom, hogy milyen RAM memória való a számítógépembe?

A megfelelő RAM memória típusának meghatározásához számos módszer áll rendelkezésre. Elsőként érdemes a számítógép kézikönyvében vagy a gyártó weboldalán keresni, mivel ezek általában tartalmazzák a támogatott memóriatípusokat és specifikációkat. Ha nem áll rendelkezésre a kézikönyv, a Windows operációs rendszerben az "Információ a számítógépről" vagy "Rendszerinformációk" opció alatt ellenőrizhető a jelenlegi RAM típusa és kapacitása.

RAM memória beazonosítása
Érdemes lehet felkeresni a számítógép vagy a memória gyártójának hivatalos weboldalát, ahol gyakran megtalálhatók a kompatibilis RAM memóriatípusok és ajánlások.

Egy másik módszer a memóriamodulok fizikai ellenőrzése. Ehhez a számítógép kikapcsolása és a ház kinyitása szükséges. A memóriamodulok általában a processzor körül helyezkednek el, a típus és a kapacitás pedig fel van tüntetve rajtuk. Ez a címke vagy felirat segíthet a megfelelő típus azonosításában.

Ha ezek a módszerek nem adnak megfelelő választ, a számítógép vagy a memóriamodulok pontos modelljének online keresése segíthet. Több weboldal rendelkezik online rendszerkonfigurátorral, ahol a számítógép pontos modellje alapján meghatározható a kompatibilis RAM memória típusa és specifikációja. Ha még mindig bizonytalan vagy, érdemes lehet konzultálni egy szakemberrel vagy a számítógép gyártójával, akik segíthetnek a megfelelő RAM memória kiválasztásában a számítógépéhez.

i

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A megfelelő RAM memória kiválasztása rendkívül fontos a számítógép optimális teljesítménye szempontjából. A helyes RAM típus és kapacitás biztosítja, hogy a rendszer könnyedén futtassa az alkalmazásokat, gyorsan kezelje az adatokat és elkerülje a teljesítménybeli korlátokat. Az inkompatibilis vagy alulméretezett RAM memória lassabb működést, programok lefagyását vagy rendszerösszeomlást eredményezhet.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05