A befőző edények lehetővé teszik a levesek elkészítését és a készételek tartósítását is
A befőző edény a gyümölcsök vagy zöldségek tartósítása mellett ételek vagy italok készítésére is használható. A modern befőző edények már nem egycélú eszközök, amelyeket csak a befőzési szezonban lehet használni.
- Az elektromos befőző edények lehetővé teszik a forró italok elkészítését, ami például télen jól jön.
- A befőző edények a gyümölcsök feldolgozása mellett készételek tartósítására is használhatók.
- Egyes befőző edények lehetővé teszik a levesek elkészítését is.
Elektromos vagy hagyományos befőző edény?
Az elektromos befőző edények sokkal könnyebbé teszik a tartósítás folyamatát, és nem igényelnek további készüléket a működéshez. A klasszikus befőző edények viszont például az árukkal vagy a problémamentes működéssel nyerik el a tetszésedet.
Elektromos befőző edények - teljesen automatikus főzés
Ennek a típusnak a legfőbb előnye a konzerválás rendkívül egyszerű folyamata, ahol a befőző edény mindent magától elintéz, és nem igényel állandó felügyeletet. Az elektromos befőző edények működéséhez nincs szükség tűzhelyre.
- Többféle főzési módot tesz lehetővé.
- A biztonsági lámpák garantálják a biztonságot.
- Modellek és változatok széles választéka áll rendelkezésre.
- Általában magasabb a vételár.
Klasszikus befőző edények- a hagyományos, megbízható megoldás
A saját elektromos fűtőtekercs nélküli befőző edény használatához tűzhelyre van szükség a víz felmelegítéséhez. Ezek a változatok olcsóbbak, és gyakorlatilag nem romlanak el, viszont az elektronika hiánya miatt a klasszikus befőző edény állandó ellenőrzést igényel. Ez bonyolultabbá teszi a főzési folyamatot.
- A befőző edény teljesen üzembiztos.
- Alacsonyabb vételár.
- Nincsenek biztonsági funkciók.
- Vízmelegítéshez szükség van tűzhelyre.
- A klasszikus befőző edények nem rendelkeznek időzítővel és állítható hőmérséklettel.
Milyen paraméterek fontosak a befőző edények kiválasztásakor?
Mekkora egy befőző edény?
Válaszd ki az űrtartalmat a befőttes üvegek számának megfelelően. A legelterjedtebb a 27 literes befőző edény, amelyből 22 klasszikus 0,7 literes befőttesüveg tölthető meg. A kompaktabb, feleakkora térfogatú változat is jó választás.
i
A befőző edény lehetővé teszi az összes édesítőszer és ízesítőanyag ellenőrzését. Így ideális ételek készítésére gyermekeknek, cukorbetegeknek vagy allergiásoknak is.
Zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült befőző edény?
A befőző edény gyártók általában kétféle anyagtípussal dolgoznak, amelyek tartósságban és árban különböznek egymástól.
- A zománcozott befőző edények könnyen és gyorsan karbantarthatók. Ezenkívül olcsóbbak is.
- A rozsdamentes acélból készült befőző edények még jobbak a karbantartás szempontjából, és sokkal tartósabbak. A rozsdamentes acél felületet hosszabb élettartam jellemzi, de ez egyúttal drágább megoldás is.
Hogyan legyen biztonságos a használatban lévő befőző edény?
A biztonság különösen a kisgyermekes háztartásokban fontos. A biztonsági érzékelők megakadályozhatják a tűzhely károsodását vagy akár a tüzet is.
- Az energiaigény miatt a biztonsági érzékelők az elektromos befőző edény típusokra jellemzők.
- A kiszáradásgátló biztosíték megakadályozza, hogy a befőző edény véletlenül víz nélkül legyen bekapcsolva.
- A befőző edények automatikus kikapcsolása vízforralásérzékelővel történik.
- Az optimális vízmennyiséget több precíziós érzékelő ellenőrzi.
A befőző edények leeresztő szeleppel is rendelkezhetnek
A szelep helye befolyásolja a víz kiöntésének módját. Az edény aljához a lehető legközelebb kell elhelyezni. Ha a szelep túl magasan van elhelyezve, a víz leeresztése kissé nehezebbé válik, mivel az edényt meg kell dönteni.