Oldal frissítése

A kijelző frissítési sebessége

Frissítve: 2021. október 20. • Szerző: Szerkesztőség

A kijelző frissítési gyakorisága azt jelzi, hogy egy másodperc alatt hányszor rajzolódik újra a képernyőn megjelenő kép. A magasabb szám simább képmegjelenítést jelent. Az általános frekvencia 60 Hz, és ilyenkor a gyors görgetésnél enyhe szaggatottságot észlelhetünk. Ez már nem fordul elő 90, 120 vagy több hertzes frissítési frekvenciáknál. Ez az információ nemcsak a mobiltelefonok, hanem a monitorok vagy a televíziók kiválasztásakor is valóban nagyon fontos.

A kijelző frissítési sebessége

Frissítési gyakoriság - TARTALOMJEGYZÉK

  1. Mi is az a frissítési gyakoriság?
  2. A videotartalmak gyakran csak 24 Hz-en kerülnek lejátszásra
  3. Frissítési gyakoriság és játékok
  4. A monitor frissítési frekvenciája: alapvető paraméter a játékosok számára
  5. A televízió frissítési frekvenciája: óvakodjunk a marketingcsapdáktól

Mi is az a frissítési gyakoriság?

A frissítési gyakoriság határozza meg, hogy a kijelző milyen gyakran frissíti a tartalmát. A frekvenciát frekvenciaegységben vagy hertzben (Hz) adják meg. A legelterjedtebb képfrissítési frekvenciák ma a 30 Hz, 60 Hz, 90 Hz és 120 Hz.

A magasabb frissítési frekvenciájú kijelzőkön a mozgó tartalom simábbnak és gyorsabbnak tűnik. Ezt különösen játék vagy multimédia nézése közben fogod igazán értékelni, de akkor is észrevehető, amikor e-maileket böngészel vagy akár ha a közösségi média felhasználói felületével lépsz interakcióba. A telefonnal való munka 90 Hz-en simábbnak tűnhet, mint a szokásos 60 Hz-en. Másrészt azt is meg kell jegyezni, hogy a magasabb képfrissítési frekvencia nem szükséges a normál telefonhasználathoz, és a különbségek valóban csak minimálisak.

A videotartalmak gyakran csak 24 Hz-en kerülnek lejátszásra

A videótartalom nagy része azonban a szabványos 24 képkocka/másodperc (24 Hz) sebességgel kerül csak lejátszásra. Ezért a megjelenítés feldolgozásához vagy a tartalom képkockasebességét kell beállítani, vagy a tartalmat a képkockasebességhez kell átskálázni. A 120 Hz-es kijelzők legnagyobb előnye, hogy 60 Hz, 30 Hz és 24 Hz képkocka megosztással egyaránt képesek a tartalmak egyenletes lejátszására. Más frissítési frekvenciák 24 Hz-es videó skálázással történő feldolgozást igényelnek. A rossz minőségű feldolgozás zavaró szaggatást okozhat a videókban.

Frissítési gyakoriság és játékok

A gyorsabb kijelzők a játékokhoz is igazán fontosak. A magasabb képkockasebesség és a gyorsabb kijelzőre adott válasz észrevehető hatást gyakorolhat, mivel a vizuális késleltetés alacsonyabb, és ezért a játék simábbnak tűnik. A számítógépes játékosok rendszeresen esküsznek a 120 Hz-es vagy akár 144 Hz-es kijelzőkre. Most már a mobiljátékosok is élvezhetik az előnyöket, bár sokkal kisebb képernyőn. A nagy képkockasebességű játékokhoz azonban nagy teljesítményű processzorra is szükség van, hogy a grafikus képkockasebesség lépést tartson a kijelző magas frissítési frekvenciával.

  • 30 Hz: minimum – a legolcsóbb modellek kínálják
  • 60 Hz: ésszerű alap
  • 90 Hz: szabvány feletti, minden észrevehetően simábban fut
  • 120 Hz: mai csúcs, magas képfrissítési frekvenciájú kép
  • 144 Hz és ennél magasabb: specializált játéktelefonok

A monitor frissítési frekvenciája: alapvető paraméter a játékosok számára

A frissítési gyakoriságfontos érték a monitorok kiválasztásakor is szintén. A magasabb frekvenciák a számítógépes játékok szerelmesei számára elengedhetetlenek, de a normál irodai számítógép-használathoz lényegében feleslegesek. Egy játékos számára a minimum 75 Hz, az ideális értékek pedig legalább 120 vagy 144 Hz, illetve ennél magasabbak. A teljes képminőség eléréséhez a játékban beállított képkockasebességnek meg kell egyeznie a kijelző frissítési frekvenciájával. Szintén fontos az úgynevezett válaszidő, azaz az az idő, amely alatt a kijelző a pixel színét feketéről fehérre változtatja. Minél alacsonyabb a válaszidő, annál élesebb a kép, még dinamikus jelenetekben is.

monitorok, játék, pc, laptop
A kijelző frissítési gyakorisága különösen a játékosok számára nagyon fontos paraméter.

A televízió frissítési frekvenciája: óvakodjunk a marketingcsapdáktól

A televízió egyben kijelző is, így a képfrissítési frekvencia a televíziónak is igazán fontos jellemzője. De legyünk óvatosak a kiválasztásakor. Egyes gyártók hajlamosak szó szerint hatalmas, 240 Hz vagy akár 600 Hz körüli képfrissítési frekvenciákat megadni. De ez csak egy marketingérték, amelyet egy adott modell különböző szoftverfejlesztésekkel képes elérni. A gyakorlatban a panelek „fizikai“ frissítési frekvenciája 100 Hz körül van, és a megadott érték azt fejezi ki, hogy a televízió mennyire képes pótolni a „hiányzó“ képkockákat.

i Hogyan válasszunk TV-t (ÚTMUTATÓ)

Még egy nagyon fontos dolog, hogy melyik számok növelik a képfrissítési gyakoriságot. Az a helyzet, hogy a szem retinája olyan memóriahatással rendelkezik, amely könnyen megbirkózott a régebbi tévékkel, ahol a képet soronként rajzolták újra, de nem tudja kezelni a már modern LCD vagy OLED paneleket, ahol a kép nem változik teljes egészében, hanem csak azokon a részeken, ahol valami megváltozott. Ez a kép élességének csökkenéséhez vezet. Mi a megoldás? Minden képkocka után iktass be egy üres fekete mezőt, hogy a retinális memória hatása megszűnjön, és minden következő képkocka új legyen a szem számára, és ennek köszönhetően ugyanolyan éles legyen. És máris visszatérünk a valós és az állítólagos frissítési gyakorisághoz. Tehát a szóban forgó panel bemenetén még mindig 50 Hz van, de ha minden képkocka után egy fekete üres mezőt teszünk, akkor a kimeneten hirtelen 100 Hz-et kapunk. És ez az az érték, amelyet a televíziógyártók megpróbálnak eladni a vásárlóknak.

televízió, képfrissítési sebesség
A televíziógyártók által megadott képfrissítési frekvencia gyakran túlzás.
i Szintén érdekelhet

A frissítési gyakoriságnál érvényes az egyszerű egyenlet: minél több, annál jobb. A mai minimumnak legalább 60 Hz számít, az ideális érték viszont ennél magasabb – 90 Hz. Ha játékokat játszol, akkor 120 Hz-es képfrissítési frekvenciával rendelkező telefonok után nyúlj. Másrészt a mobiltelefon nem minden felhasználási módját vezérli ez az érték. A normál használathoz nincs szükség magas frissítési frekvenciára.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05