A szoptatás a babáról való gondoskodás fontos része. Az az édesanya, aki szeretne és tud is szoptatni, az anyatejben adja át a szükséges tápanyagokat a csecsemőnek, amelyek segítenek az ellenállóképesség kialakításában. Ezért fontos, hogy minden kismama tudatosan étkezzen, hogy az étrendje változatos és kiegyensúlyozott legyen. A szoptatás ideje alatt azonban nem szükséges speciális étrend, elegendő eleinte kihagyni, vagy csak korlátozni néhány ételt, amely a szoptatás során puffadást okoz, ugyanakkor a szoptató kismamák étrendjében vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeknek kell szerepelnie. Vizsgáljuk meg alaposan a szoptató anyák számára megfelelő ételeket, milyen ételeket kerüljünk a szoptatás alatt, és milyen italokat fogyaszthat egy szoptató kismama félelem nélkül.
A szoptató anya kiegyensúlyozott és változatos étrendje fontos tényező a problémamentes szoptatáshoz, és minden édesanyában biztosan felmerül a kérdés: „Mit ehetek a szoptatás alatt?”. Nem ajánlatos lebecsülni ezt a témát, mert minden, amit egy szoptató kismama iszik és eszik, az anyatejjel együtt a baba szervezetébe is bekerül. Tehát mit szabad enni szoptatás közben? Nincs egy általános érvényű lista, amely a szoptatáskor fogyasztható ételeket tartalmazza, mert minden csecsemő mást tolerál vagy más zavarja. De néhány általános elv azért van. A szoptató anyák étrendjének ezért az alábbiakat mindenképpen tartalmaznia kell:
A szoptató kismamák megfelelő étrendjét azonban néha nem könnyű betartani, mert a babáról való gondoskodás gyakran nehéz. Ennek eredményeként az anya könnyen megfeledkezik az evésről, ami energiahiányban és fáradtságban nyilvánulhat meg, ami az anyatej termelésére is hatással lehet. Ezért fontos, hogy mindig szakíts időt a megfelelően kiegyensúlyozott étkezésre. Mindig szem előtt kell tartani, hogy a szoptatás alatti étrend befolyásolja a tej minőségét, amelyet a baba kap.
Mit ne együnk szoptatás alatt - ez a kérdés minden újdonsült anyukában megfogalmazódik. De egyetlen étel sem szigorúan tilos, még akkor is, ha valószínűleg egy ideig nem fogsz sushit enni a szoptatás alatt. Általában minél rosszabbak az anya étkezési szokásai, annál rosszabb az anyatej minősége és termelése. Egyes ételek alkalmatlanok lehetnek a baba számára, különösen a szoptatás kezdetén, ezért jobb, ha időben kiiktatjuk ezeket az étrendből. Azt azonban nem lehet előre meghatározni, hogy mely ételek nem tesznek jót a babának, ezért figyeld a baba reakcióit a szoptatás után.
A szoptatás elejétől kezdve ajánlatos kerülni a puffadást okozó ételeket, később pedig fokozatosan és körültekintően kell ezeket beépíteni az étrendbe. Milyen puffasztó ételek befolyásolják a szoptatást? A legpuffasztóbbak közül említsünk meg néhányat: friss péksütemények, fokhagyma és hagyma, borsó, lencse, bab és káposzta. Vigyázz a túl fűszeres és csípős ételekkel és a szénsavas italokkal is. Egyéb étel, amelyek esetében körültekintően kell eljárni a szoptatás alatt, és legalábbis figyelni kell a csecsemő reakcióját a szoptatás után, például a karfiol, a brokkoli, a kukorica, a póréhagyma és a retek, valamint a gyümölcsök közül a körte és a kajszibarack is.
Amennyire az étrend fontos a szoptatás alatt, ugyanúgy fontos az ivási rendszer is. A szoptató kismamáknak legalább 2,5 - 3 liter folyadékot kell inniuk naponta. Az azonban nem igaz, hogy minél több folyadékot fogyaszt az anya, annál több anyatej termelődik. A felesleges folyadékot a szervezet kiválasztja. Mit igyunk a szoptatás alatt? Az ajánlott italok közé tartozik a tiszta víz, a teák (különösen néhány gyógynövénykeverék), gyümölcslevek vagy tej.
És mi a helyzet a kávéval a szoptatás alatt? A koffeines italok a szoptatás alatt nem tilosak, de a mennyiség fontos. Ahogy a koffein téged stimulál, ugyanúgy hatással van a babára is, és gyakori nyugtalanságot, rossz alvást vagy hiperaktivitást okozhat. A kávét szoptatáskor tökéletesen helyettesítheti néhány gabonaital, a maláta ital vagy a Caro pedig még az anyatej termelését is javítja a szoptatás alatt.
Mit egyél az első hat hétben, hogy a szervezeted helyreálljon a terhesség és a szülés után? Mondhatnád azt is, hogy a terhesség alatt megfelelő étel az első hat hétben is alkalmas. Fontos azonban a kalcium (tej, túró, sótlan sajt, savanyú tejtermékek, mák, szezámmag, mandula, szardínia, lazac) és a vas (vörös hús, tojássárgája, leveles zöldségek) bevitelének növelése.
Célszerű növelni a jódbevitelt, ezért vedd be a friss halat is az étrendedbe. Ügyelj arra, hogy kerüld az irritáló, túl savas és puffasztó ételeket. Hagyj el mindent, amire allergiás vagy, még akkor is, ha csak enyhébb az allergiád. Ne fogyassz nyers ételeket vagy nagy mennyiségű tartósítószert és színezéket tartalmazó ételeket.
A gyümölcs fontos szerepet játszik szoptatáskor a vitaminok és ásványi anyagok miatt. A szoptatás legelejétől figyelj a túl savas gyümölcsökre, például a citrusfélékre vagy az eperre. Néhány csecsemőt zavar a szőlő és a gyümölcshéj is. Szoptatáskor körültekintően járj el a diófélékkel, fokozatosan vezesd be ezeket az étrendbe, mert súlyos allergiát okozhat a kisbabánál. Nézzük meg alaposabban, mi a helyzet az egyes gyümölcsökkel a szoptatás alatt?
Vess egy pillantást a leggyakrabban vitatott gyümölcsfajtákra, hogy alkalmasak-e vagy sem a szoptatás alatt. Mellesleg tudtad, hogy az olajbogyó is gyümölcs?
Nagyon alkalmas, nagy mennyiségű rostot és antioxidánsokat tartalmaz, kiváló energiaforrás.
Kezdetben jobb, ha kihagyjuk az epret, mert erős allergén, és a baba megbetegedhet az elfogyasztása után. Később óvatosan és fokozatosan megpróbálhatod bevezetni.
Az ananász és általában az egzotikus gyümölcsök bőrirritációt okozhatnak a csecsemőknél, ezért legyél óvatos az ilyen gyümölcsök fogyasztásával.
A vitaminokat a szoptatás alatt ideális kiegészíteni áfonya fogyasztásával. Ez az egyik legjobb természetes antioxidáns és vitaminforrás, különösen sok C- és K-vitamint tartalmaz.
Az aszalványok különösen ajánlottak a szoptatós étrendbe, mivel ezek gazdag vasforrások. Emésztőrendszeri problémák esetén is nagyszerű segítséget nyújtanak.
Néhány gyermek számára a héja okozhat problémát. Egyébként az alma fontos rost-, C-vitamin és káliumforrás is. Ideális napi 2 alma fogyasztása.
A fekete és a zöld olajbogyó egyaránt alkalmas szoptatáskor. Illóolajokat tartalmaznak, és gazdag rostforrást jelentenek.
Erős allergén, és korábban az orvosok nem ajánlották 3 év alatti gyermekek számára. A jelenlegi kutatások azonban azt sugallják, hogy annál a gyermeknél, aki egyéves kora előtt találkozik ezzel az allergénnel, ötször kisebb az allergia kialakulásának valószínűsége. Ezért tanácsos megpróbálni kis mennyiségben bevenni a mogyorót az étrendbe.
A gyümölcsökhöz hasonlóan a zöldségek is fontos rost-, vitamin- és antioxidánsforrások a szoptatás alatt. Néhány zöldség puffadást okoz, ezért kezdettől fogva különösen óvatosnak kell velük lenni. Idővel minden bizonnyal ki fog derülni, melyik zöldségféle jó neked és a babának is, és melyeket érdemes inkább kerülni.
Vess egy pillantást a leggyakrabban fogyasztott zöldségekre, mi a helyzet a gombával szoptatáskor, valamint arra, hogy a zöldségek hogyan hatnak a csecsemőkre.
A szoptatás korai szakaszában a puffadás miatt nem megfelelő, az anyatej ízét is befolyásolhatja. Később is inkább csak főzve alkalmas, nem nyersen.
A puffadás miatt alkalmatlan, fokozatosan vezesd be és inkább főzve, mint nyersen.
Különösen főzés nélkül okozhat bőrirritációt a gyermeknél, ezért óvatosan vezesd be az étrendbe.
Néhány csecsemőnél puffadást okozhat, de egyébként gond nélkül fogyaszthatod.
Puffadást okozhat, ugyanakkor fontos C-vitamin- és folsavforrás, az ásványi anyagok közül főleg káliumot és kalciumot tartalmaz.
Fogyaszthatod nyugodtan, mert nem puffaszt túlságosan. Gazdag vas- és folsavforrás.
Az egyik leginkább puffadást okozó étel, ezért a szoptatás kezdetén egyáltalán nem alkalmas, később is csak óvatosan fogyaszd.
Különösen nyersen a héja irritálhatja a bőrt, ezért legyél óvatos, ha felveszed az étrendedbe.
Erős allergén, csakúgy, mint a diófélék, viszont a legnagyobb körültekintéssel ajánlott bevinni az étrendbe, hogy csökkentse a gyermek későbbi allergiájának kockázatát.
Nem túlságosan puffaszt, ezért a cukkini nagyon alkalmas csecsemők számára, A-, B- és C-vitamint, karotinokat, rostot, magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot és foszfort tartalmaz.
A hagymához hasonlóan puffadást okozhat, ezért a póréhagymát is inkább főzve fogyaszd, mint nyersen.
Nagyon alkalmas mind nyers, mind főtt ételekhez, főleg A-vitamint (béta-karotint) tartalmaz, gazdag nátriumban, káliumban, kalciumban és folsavban.
Nem alkalmas a puffadás miatt sem nyersen, sem savanyítva. Ezért később, csak körültekintően szabad beépíteni az étrendbe.
Nem okoz puffadást, ezért nagyon alkalmas szoptatáskor, gazdag rostokban és kiváló minőségű telítetlen zsírsavakban (különösen a tökmag).
A szoptatás idején a puffasztó ételek közé tartozik, ezért csak később szabad adni a gyermeknek, akkor is csak óvatosan.
A gombát nehéz megemészteni, ezért kövesd a saját tapasztalataidat - ha a gomba nem tesz jót neked, valószínűleg nem tesz jót a csecsemőnek sem.
Egyes ételek befolyásolhatják az anyatej ízét. Azt már tudjuk, hogy a szoptató kismamák étrendjének változatosnak kell lennie, sok egészséges és friss ételt kell tartalmaznia. Vannak-e még olyan ételek, amelyeket nem szabad enni szoptatáskor? Kerülni kell a nyers ételeket, például a nyers tojást vagy a nyers halat. Szoptatás alatt az édességek fogyasztása sem nagyon ajánlott, mivel a cukor feldolgozása során a szervezet kalciumot fogyaszt. A szoptató nőknek ebből pedig többre van szüksége.
Ma már minden könyvesboltban rengeteg szakácskönyv és receptkönyv található szoptató kismamák számára. Ezek a könyvek gyakran tartalmaznak minta szoptatós menüt is. A szoptató kismamáknak szánt recepteket az interneten is könnyű megtalálni, és az anyukák gyakran megosztják azokat a különböző fórumokon. Nem véletlen, hogy a szoptató kismamák étrendje olyan recepteket tartalmaz, mint a várandós kismamák számára ajánlott. Ezek közé a receptek közé tartoznak a sűrű zöldséglevesek és húslevesek. A tápanyagok szempontjából a levesek ideális választást jelentenek a szoptatós anyák számára, és remekül gazdagítják az étrendet a szoptatás alatt.
Vess egy pillantást néhány gyakran vitatott ételre, hogy alkalmasak-e vagy sem a szoptatás alatt.
Erős allergén lehet, ezért először alaposan vizsgáld meg, hogy nem árt-e a babának. Ha nem, akkor biztos lehetsz benne, hogy a csokoládé nem befolyásolja a szoptatást. Lelkiismeret-furdalás nélkül itt-ott néhány kockával, főleg étcsokoládéval meglepheted magad.
Nem alkalmas a szoptatás kezdetén, mert túl savas, és árthat a babának. Később azonban problémamentesen fogyaszthatsz savanyúságot, ha a baba nem reagál rosszul rá.
Jó fehérjeforrás, de a tojás szoptatáskor egyes gyermekeknél puffadást okozhat. Mindig csak főzve fogyaszd.
A tatár beafsteak nem megfelelő étel a szoptató nők számára. A nyers hús olyan baktériumokat és mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek veszélyesek lehetnek az emberre. Ha valamelyik baktériummal megfertőződsz, veszélyeztetheted a babát. A rangsorban, hogy mit ne együnk szoptatás alatt, a tatár beafsteak egyértelműen az első.
Célszerű kerülni a nyers halat tartalmazó falatkákat. A normál mennyiségben fogyasztott sushi nem fog ártani, de vigyázz az olyan sushi köretekre, mint a csípős wasabi, savanyított gyömbér és a túl sós szójaszósz.
Kalciumban és fehérjében gazdagok. Különösen a savanyított tejtermékek, a túró és a sótlan sajtok ajánlottak a szoptatás alatt.
Magas a fehérjetartalmuk és sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Könnyen emészthetőek és jó hatással vannak az emésztőrendszerre. Így a gabonafélék közül ez nagyon ajánlott szoptatáskor.
Nincs bizonyított káros hatása a szoptatás alatt, ezt a gabonafélét magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt érdemes beiktatni az étrendbe.
Különösen a szoptatás kezdetén a fűszeres ételek kedvelőinek óvatosnak kell lenniük. A csípős vagy fűszeres étel emésztési problémákat és hasfájást okozhat a csecsemőknél.
A gyógynövények mind a terhesség, mind a szoptatás problémáiban segíthetnek. A kömény és az édeskömény jó hatással van a puffadásra. Míg egyes gyógynövények tökéletesen támogathatják az anyatej termelését, és a szoptatás alatti étrendet egy kicsit változatosabbá tehetik, addig más gyógynövényekkel óvatosan kell bánni.
Vess egy pillantást azokra a gyógynövényekre és fűszerekre, amelyekről a legtöbb szó esik a szoptatás kapcsán.
A gyömbér és a szoptatás kapcsolatáról eltérnek a vélemények, egyesek azt állítják, hogy teljesen tilos, mások azt írják, kis mennyiségben engedélyezett. Ezért, ha gyógyhatásait megfázás esetén szeretnéd használni, konzultálj orvosoddal.
Ésszerű mennyiségben nem árt, de nagy mennyiségben fogyasztva elapaszthatja az anyatejet.
A mentával jobb, ha óvatos vagy, kis mennyiségben nem árt, de a rendszeres fogyasztása csökkentheti az anyatej termelését.
Nem jelent kockázatot a szoptatás alatt, és alkalmas mind az anya, mind a baba általános megnyugtatására.
Ez egy univerzális női gyógynövény. Alkalmas a méh összehúzódásának elősegítésére a szülés után, segíti a laktációt is.
A teák fogyasztása nagy mértékben támogathatja az ivási rendszert. De legyél óvatos némelyikkel, a zöld és fekete teák koffeint tartalmaznak, és rendkívül ártalmasak lehetnek a csecsemőre nézve. Nagy a választék a piacon az olyan teakeverékekből, amelyek olyan gyógynövényekből készülnek, amelyek elősegítik a laktációt. Egyes teák nagyon jó hatással vannak az anya és a csecsemő puffadására, például a szoptató kismamáknak készült édeskömény tea. Melyik teát fogyaszthatod gond nélkül, és melyikre kell figyelni szoptatás közben?
Jótékonyan hat a puffadásra, de néhány kismama túl aromásnak érzi. Gyakran szerepel a szoptatós teakeverékekben.
Kerüld a gyömbért, valamint a gyömbér teát szoptatáskor, vagy konzultálj orvosoddal, hogy alkalmas-e.
Teint tartalmaz (a teában található koffeint teinnek hívják), ezért csak korlátozott mennyiségben szabad inni, és a szoptatás után a lehető leghamarabb, hogy az anyatejben a lehető lekevesebb legyen belőle.
A zöld teához hasonlóan teint tartalmaz. A fekete és a zöld tea ugyanabból a növényből származik, így a tein mennyisége megegyezik a kettőben. Ezért csak kis mennyiségben igyál a szoptatás után.
A menta teával legyél óvatos. Egy csésze nem árt, de rendszeres fogyasztása csökkentheti az anyatej termelését.
Nyugodtan ihatod, jótékonyan hat az anya és a csecsemő gyomrára és belére, gyulladáscsökkentő hatása miatt még megfázás esetén is remekül bevethető.
Nyugtató hatása miatt alkalmas, megpróbálhatod inni, ha a baba nehezen alszik és nyugtalan.
Néha szükséges a változatos étrend kiegészítése a szoptatás alatt táplálék-kiegészítő vitaminok formájában. A legfontosabb vitaminok a szoptatás alatt a folsav, a C-, D- és E-vitamin, a jód és a vas. Nem mindig könnyű ellátni a szervezetünket az összes szükséges anyaggal. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy mindent megadsz-e a babának, amire szüksége van, beszélj gyógyszerészeddel vagy orvosoddal, melyik étrend-kiegészítő alkalmas neked.
Sok anya fél attól, hogy a szoptatás alatt bármilyen gyógyszert bevegyen. Attól tartanak, hogy a gyógyszer hatóanyaga bejut az anyatejbe, és a baba veszélybe kerül. A valóságban azonban nagyon kevés olyan gyógyszer létezik, amely egyértelműen összeegyeztethetetlen a szoptatással. Például a paracetamol normális dózisban és rövid ideig semmilyen módon nem árt a szoptatás alatt, nyugodtan beveheted betegség vagy fájdalom esetén. Még az antibiotikumok sem okoznak problémát a csecsemőnek a szoptatás alatt, de mindenképpen mondd el orvosodnak, hogy szoptatsz. Ezenkívül mindig olvasd el a betegtájékoztatót, hogy a gyógyszer alkalmazható-e szoptatáskor.
Mi a helyzet a dohányzással szoptatáskor? A cigaretta szerves részét képező nikotin elnyomja az anyatej termelését, és hátrányosan befolyásolja annak ízét és összetételét. Ezért a dohányzás a szoptatás alatt semmiképpen nem ajánlott, éppen ellenkezőleg, bebizonyosodott, hogy a dohányzó kismamák csecsemői emésztési problémákkal küzdenek, nyugtalanok és sírnak. A hirtelen csecsemőhalál szindróma is összefügg az anyák dohányzásával.
Az alkohol nem nagyon ajánlott szoptatáskor, különösen nagy mennyiségben. Az alkohol a vérrel kerül az anyatejbe az anya szervezetéből. Az, hogy mennyi jut a tejbe, több tényezőtől függ, például az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és erősségétől, attól, hogy ételt is fogyasztottál-e az alkohollal együtt, és nem utolsósorban az anya anyagcseréjétől.
Tehát megengedett-e a bor vagy a sör szoptatás közben? Ha betartasz néhány szabályt, egy pohár bor vagy sör időről időre nem káros. Ha előre tudod, hogy inni fogsz, akkor úgy tervezd meg a szoptatást, hogy az alkoholfogyasztás után legalább 2 órán keresztül ne szoptass. Előre is lefejheted az anyatejet mellszívóval, majd ezt a tejet cumisüvegből adhatod a babának. Az alkoholt üdítővel és étellel együtt fogyaszd, ne igyál éhgyomorra.
Úgy gondoljuk, hogy cikkünk megerősíthetett abban, hogy az étkezés a szoptatás alatt egyáltalán nem bonyolult. A szoptató kismamák étrendjének nem kell drasztikusnak lennie. Noha a szoptatás alatt van néhány étel, amely egyáltalán nem alkalmas, minden kismama és csecsemő különböző, ezért nem lehet pontosan meghatározni, hogy mit ne együnk a szoptatás alatt. A szoptatáshoz megfelelő étrendnek rendkívül változatosnak kell lennie, ezért egyél mindent. Idővel biztosan rájössz, hogy mely ételek alkalmasak neked és a babának, és melyek azok, amelyeket jobb kerülni.